Προς το περιεχόμενο

Ανάλυση για διαδικασίες έκδοσης cd


tugito

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν ξέρω αν επειδή είναι άρθρο και όχι τόπικ πρέπει να μπει αλλού...

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του Tug – Άλλη μια μέρα τοξική (2010) που είναι ανεξάρτητη – diy κυκλοφορία ετοίμασα αυτό το άρθρο με διάσπαρτες πληροφορίες για όποιον τον ενδιαφέρει το πως να βγάλεις την μουσική σου μόνος σου ή σε εταιρεία. Μέσα στο άρθρο εσωκλείω πληροφορίες και από άτομα που κινούνται εμπορικά στην Ελλάδα στην μουσική καθώς και δεδομένα κατά την διαδικασία που έκανα εγώ.

 

Διαδικασία του cd :

Το cd καταρχάς το ετοίμασα όλο στο cubase. Ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα καταγραφής ήχου κάνει αρκεί να είναι πολυκάναλο.

Έγραψα μία κιθάρα για την οποία χρησιμοποίησα το Amplitube και το free plugin που λέγεται Studio devil (άψογο). Για τα ντραμς χρησιμοποίησα παρτιτούρα του cubase και τα σχεδίασα με τους ήχους των steven slate drums. Για το μπάσο di και για την όλη μίξη και μάστερινγκ που έγινε από εμένα αποκλειστικά επέλεξα να χρησιμοποιήσω το focusrite liquidmix. Αυτό είναι ένα μηχάνημα στα 500 ευρώ που εξομοιώνει για 32 κανάλια ότι compressor και eq μπορείς να φανταστείς και έχει γράψει ιστορία. Η ποιότητά του είναι εκπληκτική και θεωρείται ότι πιο χρήσιμο σε περίπτωση που κάποιος θέλει να επενδύσει 500 ευρώ στο home studio του για να έχει μια επιπέδου ¨επαγγελματική¨ επεξεργασία.

Η μουσική (Μπάσο, κιθάρες, βιολιά, πιάνα) και οι στίχοι του cd είναι γραμμένα και παιγμένα από εμένα. Τα βιολιά και τα πιάνα είναι παιγμένα σε midi κλαβιέ. Τα ντραμς και κάποια από τα πιάνα / βιολιά είναι σχεδιασμένα σε πρόγραμμα / παρτιτούρα πάλι από εμένα. Ηχογράφηση από 2007-2010 στο home studio μου.

Σημαντικό κατά την μίξη που κάνεις είναι βασικά το ΠΩΣ θα κάνεις το recording. Ότι πιο σημαντικό ίσως είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις να βγάλεις οπότε όπως είπα ξεκινάμε από το recording και το αναλύουμε. Στην περίπτωσή μου εξαρχής αποφάσισα οι στίχοι που θα γράψω να είναι ελεύθεροι και αρκετά πάνω σε γεγονότα χωρίς να προσπαθούν να είναι «μουσικά» καλοί. Έτσι αυτό με οδήγησε αυτομάτως σε ένα πιο «άναρχο» αποτέλεσμα, βαρύ ίσως και μη «μουσικά» αρεστό. Κατόπιν σκέφτηκα ότι και η ερμηνεία και όλα δεν πρέπει να γίνει στην εντέλεια αλλά να ακολουθήσω το πείραμα του one take, δηλαδή όλα τα φωνητικά κρατηθήκαν με την πρώτη, δεν έκανα πολλαπλές ηχογραφήσεις, το ίδιο και σε μπάσο, κιθάρα και πιάνα, βιολιά. Έτσι όλο το cd είναι σε αυτό το ύφος. Σαν κάποιος να έδωσε μια Live συναυλία μπροστά σου και μίλησε για κάποια πράγματα στα ίσα. Σε συνέχεια αυτού του live feeling έβαλα μία κιθάρα περασμένη απλά μέσα από δύο εξομοιώσεις ενισχυτών. Δεν επέλεξα δηλαδή την τεχνική της ηχογράφησης και δεύτερου παιξίματος. Όλα δηλαδή τα κράτησα από την αρχή του recording σε live feeling.

Τα έξοδα πχ. για μια τέτοια διαδικασία ηχογράφησης cd μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ χαμηλά (500 ευρώ για κάρτα ήχου, απλή κιθάρα, μπάσο, Midi, free plugins) αλλά θα έχεις κατώτερο αποτέλεσμα (λογω του θορύβου από την φτηνή κιθάρα που αναγκαστικά θα πάρεις και πάει λέγοντας). Στο cd αυτό το κόστος των οργάνων και μικροφώνων και κάρτας ήχου έφτασε τα 2.000 ευρώ. Γενικά όποιος είναι διαθέσιμος με τον καιρό να δώσει ένα ποσό γύρω στα 2.000 ευρώ μπορεί να φτιάξει ένα ικανοποιητικό home studio. Φυσικά και στο μέλλον θα επενδύεις αν θελήσεις.

Μετά μένει το artwork.

 

Artwork :

Προσωπική μου γνώμη είναι η επιλογή freelancers με καλή τιμή ή κάποιου ταλαντούχου φίλου αν έχεις που να νιώθει πραγματικά αυτό που θες να κάνεις. Στην δικιά μου περίπτωση επέλεξα τον Johnny Negri (http://jnegri.blogspot.com/ (σκίτσα , artwork,fanzines, στήσιμο του cd) ο οποίος είναι άψογος και σε τιμές και σε ενδιαφέρον και απασχόληση. Κατάλαβε κατευθείαν το ύφος του cd, συζητηθήκαν κάποιες ιδέες και έβγαλε κάποια σκίτσα που ένιωσε στο πνεύμα του cd. Με κάλυψε πλήρως.  Έστησε το cd όλο στο photoshop ο ίδιος και ανέλαβε και την διαδικασία να πάρει τιμές από τυπογραφείο για εκτύπωση και όλα.

 

Eκτύπωση του cd :

Υπάρχει η επιλογή για εργοστάσιο ή τυπογραφείο. Στο εργοστάσιο υπάρχει μήτρα που πληρώνεις αλλά κατά μέσο όρο βγαίνει 1 ευρώ το cd και όσο ανεβαίνεις αντίτυπα τόσο πέφτει. Πχ. τα 2.000 αντίτυπα πρέπει να βγαίνουν γύρω στα 1500 ευρώ.

Στο τυπογραφείο οι επιλογές είναι είτε digital όπου τυπώνεις αν θες και ένα αντίτυπο είτε κλασική μέθοδος που τυπώνεις περισσότερα καθώς έχει και εκεί κάποια βασικά έξοδα για την αρχή της δουλειάς. Σε όλα γενικώς βγαίνουν 1 ευρώ το cd. Απλά στο τυπογραφείο πχ. μου κόστισε περίπου 400 ευρώ τα 1000 αντίτυπα με 8σέλιδο βιβλιαράκι σε διχρωμία, αυτοκόλλητα για το cd, οπισθόφυλλο, όμως τα cd τα παίρνεις και τα γράφεις εσύ. Στο εργοστάσιο σου κοστίζει 1.000 ευρώ τα 1000 αντίτυπα με τετρασέλιδο βιβλιαράκι και τετραχρωμία και σου τα στέλνουν και με ζελατίνα έτοιμα με το cd σπίτι σου. Για κάποιον που θέλει να βγάζει λίγα λίγα και όσα δίνει και παίρνει χρήματα μετά να τα επενδύει στην επόμενη φουρνιά αντιτύπων συμφέρει η εκτύπωση digital σε καλό τυπογραφείο όπου εκεί μπορείς να βγάλεις ακόμα και ένα αντίτυπο. Απλά του πας το artwork σε corel ή ότι το έχεις κάνει και το τυπώνει digital. Είναι διαφορετικό από το κλασικό τυπογραφείο. Συνοπτικά λοιπόν το εργοστάσιο σου λύνει τα χέρια, στα δίνει όλα έτοιμα αλλά πρέπει να έχεις τα λεφτά και κάνεις και μια υπεύθυνη δήλωση ότι η μουσική σου ανήκει. Τα τυπογραφεία σου παίρνουν λιγότερα πάνω κάτω για το artwork αλλά όλα τα 1000 cd θα πρέπει να τα αγοράσεις εσύ σιγά σιγά, να τα γράφεις εσύ και να κολλάς τα αυτοκόλλητα ένα ένα πάνω στα cd. Πιο δύσκολο δηλαδή αλλά με μεγαλύτερη οικονομική ευκολία.

 

Διανομή / προώθηση :

Τύπωσες ένα cd 2.000 αντίτυπα, τώρα τί; Που τα δίνεις; Καταρχάς σημαντικότατο είναι να ορίσεις τιμή, αν είσαι σε diy φάση καλή είναι μια τιμή πχ. στο διπλάσιο ή τριπλάσιο του κόστους ώστε να μπορείς να επενδύσεις μετά στα επόμενα recordings, μικρόφωνα, αντίτυπα, οτιδήποτε. Το να τα κάνεις όλα μόνος σου είναι δύσκολο αλλά όχι και τόσο όσο νομίζουν όλοι. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κατά των άλλων επιλογών απλά να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα έσοδα της μπάντας από το cd , μιλάμε για εταιρείες τώρα, είναι μισό με ένα ευρώ ανά cd. Το κέρδος για τον καλλιτέχνη δεν είναι στα cd εκτός αν πουλήσει 20.000 αντίτυπα. Οι καλλιτέχνες ξέρουν ότι βασίζονται στα live. Το 90% των εσόδων των cd πάνε στους μεσάζοντες και στις εταιρείες. Στο diy έχεις έλεγχο καλύτερο και όσο περίεργο κι αν ακουστεί αν ετοιμάσεις video, στείλεις σε σταθμούς και σε παίξουν, μπορείς και κάνεις live, κοινώς κάνεις όλη την προώθηση με υπομονή μόνος σου τα έσοδά σου από τα cd θα είναι μεγαλύτερα. Έστω λοιπόν ότι ορίσαμε τιμή 5 ευρώ. Τα 4 ευρώ είναι στην τσέπη σου…

Ας πάρουμε όλες τις περιπτώσεις. Τρόποι προώθησης:

 

Στο DIY

1) myspace με link για download και link επίσης για όποιον θέλει να το παραγγείλει τυπωμένο με τα όλα του. Πολλοί θέλουν, δεν θα χάσετε από το να το προσφέρετε για download. Γενικά το diy είναι μια φάση που στηρίζεται πολύ.

2) δίνεις αντίτυπα σε στέκια (αυτοδιαχειριζόμενα)

3) δίνεις αντίτυπα σε underground ή φιλικά βιβλιοπωλεία

4) δίνεις αντίτυπα σε δισκοπωλεία που προωθούν και ανεξάρτητη μουσική (υπάρχουν κάμποσα)

5) δίνεις και σε μπάντες που κάνουν συναυλίες να πάρουν μαζί τους 50 αντίτυπα πχ. η κάθε μπάντα ώστε να δίνουν μαζί με τα δικά τους

6) προωθείς ο ίδιος τα δικά σου σε συναυλίες (αν είσαι one man band δύσκολο αλλά μπορείς να χωθείς σε κάποιο πάγκο μαζί με άλλες μπάντες που παίζουν και να δίνεις)

7) δίνεις χέρι χέρι και προωθείς κάποια σε ανεξάρτητους ραδιοσταθμούς χωρίς αντίτιμο ώστε να παίζετε και η μουσική σου σε χώρους που σε εκφράζουν έστω ιντερνετικά

8 ) μπορείς να στείλεις το cd για προώθηση σε πολλά site που ασχολούνται με μουσική

9) μπορείς να το στείλεις σε cd baby και κάποια online δίκτυα αν επιθυμείς να το πουλάς σε κάποιο νορμάλ αντίτιμο.

10) υπαρχουν και τα μικρα distro τα οποια βοηθουν στην προωθηση. Τους δινεις αντιτυπα, τα βαζουν στις λιστες τους τις οποιες μοιραζουν ειτε χερι με χερι ειτε μεσω e mail, κρατανε ενα μικρο ποσοστο για αυτους και σου επιστρεφουν τα υπολοιπα. Αναλογα με την ποσοτητα που θα συμφωνησει να παρει απο σενα το ποσοστο αυτο μπορει να ειναι απο 1 ευρω μεχρι καποια σεντ.

 

Στον ΕΜΠΟΡΙΚΟ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΟΜΕΑ

1) myspace με link για download (αν κάνετε και live αυτό, αν δεν κάνετε live τότε το μόνο έσοδο ίσως είναι το cd) και link επίσης για όποιον θέλει να το παραγγείλει τυπωμένο με τα όλα του.

2) δίνεις αντίτυπα σε ανεξάρτητες εταιρείες για να κλείσετε ίσως κάποια διανομή σε δισκάδικα, κάποια προβολή σε ραδιοσταθμούς και άλλα. Μία τέτοια άψογη από ότι δείχνει εταιρεία είναι η tech killa records (google it)

3) δίνεις αντίτυπα απευθείας σε εταιρεία διανομής μα σου το βάζουν ακριβά στο δισκάδικο και σου κρατάνε μεγάλο ποσοστό

4) δίνεις αντίτυπα σε ραδιοσταθμούς μόνος σου με την ελπίδα να σπρωχτεί σε κάποιο playlist, δοκιμάζεις να βρεις κάποιo project για videoclip, είναι κι αυτό άλλη μια μέθοδος για προώθηση

5) δίνεις και σε μπάντες που κάνουν συναυλίες να πάρουν μαζί τους 50 αντίτυπα πχ. η κάθε μπάντα ώστε να δίνουν μαζί με τα δικά τους

6) προωθείς ο ίδιος τα δικά σου σε συναυλίες και κρατάς καθαρά diy λογική για την έκδοση και διανομή του cd σου

7) Συνηθως μπορεις να βρεις καποια ανεξαρτητη εταιρια απο Ελλαδα η εξωτερικο η οποια σου προσφερει την κοπη του cd-βινιλιου-pro tape, την πληρωμη του καλλιτεχνη για το artwork, το στησιμο της δουλειας και την διανομη, και σαν ανταλλαγμα παιρνεις εσυ η μπαντα σου ενα ποσοστο των αντιτυπων. Πχ. Να δουλεύεις με 20%. Αρα στις υποτιθεμενες 1000 κοπιες περνεις 200 και αναλογα με τα εξοδα σου και τις συνθηκες εμποριου τις δινεις στην καταλληλη τιμη για να εχεις ενα μικρο κερδος.

 

ΕΣΟΔΑ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Οι εταιρείες δυστυχώς δεν προσφέρουν και πολλά... Σου ζητάνε συνήθως ένα ποσό μεγάλο (2.500 ευρώ μου ζήτησε εμένα ανεξάρτητη σε μια επαφή που είχαν κάνει οι ΙΔΙΟΙ) για να σου βγάλει ένα cd σε 500-1000 αντίτυπα, να στο σπρώξει σε ραδιοφωνα που έχουν γνωστό (!!) και φυσικά για μίξη μαστερινγκ και έξοδα βιντεοκλίπ δεν το συζητάμε. Κοινώς θέλουν να τους πας έτοιμη και ηχητικά και από όλες τις απόψεις δουλειά. Όπως επίσης δεν συζητάμε για κλείσιμο Live. Όλα ουσιαστικά τα κάνεις μόνος σου και πάλι , απλά την δουλειά της διανομής και της έκδοσης σε ένα μάλιστα όχι μεγάλο ποσοστό το αναλαμβάνουν αυτοί. Όσες επαφές έκανα με μουσικούς μέσω myspace για μια παρόμοια έρευνα που έκανα τότε μου είπαν τα ίδια.

Υπάρχουν εταιρείες όπως είπα όπως η Tech Killa Records οι οποίες είναι ανεξάρτητες με την πραγματική έννοια. Δηλαδή με ένα πάγιο μικρό σου δίνουν όλα τα δικαιώματα του cd, σου τυπώνουν cd, ετοιμάζουν videoclip, έχουν διανομή σε δισκάδικα και ραδιοσταθμούς, σου κλείνουν live και συνεντεύξεις, γενικά δίνουν όλο το πακέτο στον μουσικό που επιθυμεί να προωθήσει την μουσική του χωρίς να του πιουν το αίμα. Από την άλλη να πούμε ότι επίσης η SONY πχ. Που είναι μεγάλη εταιρεία από όσο γνωρίζω σου προσφέρει και βίντεο και πολλά πράγματα αλλά όπως προείπαμε τα ποσοστά κράτησης είναι τεράστια.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ / ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σε περίπτωση που κάποιος κάνει την κυκλοφορία μόνος του καλό θα ήταν να έχει paypal λογαριασμό για Online πληρωμές και γενικότερα.

Για όσους είναι σε εταιρεία και επιλέξουν αυτό τον δρόμο προηγούνται οι πωλήσεις και οι πληρωμές γίνονται ανά περιόδους.

Επίσης υπάρχει η ΑΕΠΙ, κατακριτέα από πολλούς, λόγω του ότι επεμβαίνει υπερβολικά στα έσοδα και ζητάει και πολλά (υπάρχει το site της για ελεύθερη ανάγνωση και εγγραφή) , δεν έχει κάποιο κόστος η εγγραφή και είναι ίσως ο πιο έγκυρος τρόπος αναγνώρισης κατοχής δικαιωμάτων αλλά ας το ψάξει όποιος θέλει καλύτερα πριν αποφασίσει.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τα στοιχεία για εταιρείες και ανεξάρτητες είναι παρμένα είτε από προσωπική εμπειρία και από επικοινωνία με μουσικούς που είναι σε εταιρείες, μιλάω για γνωστούς καλλιτέχνες και όλοι είπαν τα ίδια. Αυτά έγιναν σε μια εποχή που είχα σκοπό να γράψω ένα άρθρο περί diy/εμπορίου (σαν αυτό το άρθρο) και είχα επικοινωνήσει με κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις με πολλούς καλλιτέχνες μέσω myspace. Η ιδέα μου να το αρχίσω αυτό έγινε μετά από μια επαφή μου με μπάντα του χώρου που ενώ την θεωρούσα επιτυχημένη μου μετέφερε ένα… εντελώς διαφορετικό πράγμα... ΤΟ βρήκα ενδιαφέρον λοιπόν να υπάρχει μια ανάλυση του χώρου και κάλιο αργά παρά ποτέ, έκατσα να ετοιμάσω το κείμενο τώρα.

Οι πληροφορίες για τυπογραφία, τρόπους διανομής και τα λοιπά είναι από τυπογράφους, μουσικούς ανεξάρτητους και από προσωπική εμπειρία.

Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει γενικά κάποιους να πάρουν μια ιδέα και να κυνηγήσουν ανάλογα αυτό που νιώθουν.

 

SITES ΧΡΗΣΙΜΑ

 

1. http://bigcartel.com/

 

(Σου φτιάχνει πολύ εύκολα Online store με τα cd σου, μπλούζες, ό,τι θες). Το βρίσκω πολύ εύκολο και χρήσιμο. Συνδέεις το account με ένα paypal λογαριασμό, μάλιστα αυτός που θα κάνει την αγορά δεν ειναι απαραίτητο να έχει paypal. επίσης εννοείτε μπορείς να φτιάξεις και το template για να ταιριάζει με το site σου..

 

2. http://www.safecreative.org/

 

Για το θέμα πνευματικών δικαιωμάτων και προστασίας. Ουσιαστικά ένας online "συμβολαιογράφος" με ημερομηνίες καταχώρησης της δουλειάς , εξώφυλλα αν θες για παραπάνω προστασία, φωτογραφία σου και γενικά πολλών επιπέδων τρόπο να αποδείξεις ότι κάτι σου ανήκει και από ποτε.

«Μεχρι τώρα εχω κατοχυρώσει τα μουσικά μου δημιουργήματα. Ειναι ευκολο. Ανεβαζεις το κείμενο/τραγούδι/αρχειο σου που θέλεις να κατοχυρώσεις και εντος 24 ωρων σου στελνουν ενα pdf το οποίο εχει όλες τις πληροφορίες. Το "προϊόν" ειναι διαθέσιμο στους servers του Safe Creative ετσι ώστε σε περίπτωση "νομικού προβλήματος" να μπορεί ο δημιουργός του να αποδείξει οτι είναι δικό του μαζι με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. (από http://liogr.posterous.com/11971663) .

 

3. http://www.jamendo.com

 

«Για όσους γράφουν μουσική, ενα καλό μέρος για "προώθηση" είναι το Jamendo. Προσφέρουν διάφορες καλές υπηρεσίες. Ανεβάζεις το album σου (αρκει να μην είναι διαθέσιμο απο κάποια εταιρία που "πολεμάει την πειρατεία") και οι χρήστες της υπηρεσίας το κατεβάζουν (δίνουν VBR MP3 και OGG q7 μεσω αρχειου zip ή του πρωτοκολλου torrent) γράφουν την γνώμη τους, μπορούν να το βάλουν σε λίστα αναπαραγωγής η οποία μπορεί να εισαχθει σε άλλες ιστοσελίδες, επιτρέπουν τις δωρεες απο τους επισκέπτες προς τους δημιουργούς (μεσω paypal), και μεσω διαφορων προγραμμάτων βοηθούν μπορείς να έχεις έσοδα. Επίσης, με το Jamendo Pro, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει άδεια για την εμπορική εκμεταλευση των τραγουδιών.» (από http://liogr.posterous.com/11971663)

 

 

 

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολυ καλο αρθρο Tugito. Το ανελυσες διεξοδικα, αλλα ξεχασες μια ακομα επιλογη για την κυκλοφορια, που αξιζει πολυ.

Συνηθως μπορεις να βρεις καποια ανεξαρτητη εταιρια απο Ελλαδα η εξωτερικο η οποια σου προσφερει την κοπη του cd-βινιλιου-pro tape, την πληρωμη του καλλιτεχνη για το artwork, το στησιμο της δουλειας και την διανομη, και σαν ανταλλαγμα παιρνεις εσυ η μπαντα σου ενα ποσοστο των αντιτυπων. Εμεις ας πουμε δουλευουμε με 20% συνηθως.

Αρα στις υποτιθεμενες 1000 κοπιες περνεις 200 και αναλογα με τα εξοδα σου και τις συνθηκες εμποριου τις δινεις στην καταλληλη τιμη για να εχεις ενα μικρο κερδος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α δεν το γνώριζα αυτό. Ουσιαστικά δηλαδή επενδύει πάνω σου η εταιρεία και υπολογίζει ότι θα δώσει τα αντίτυπα, αλλιως δεν βαζουν λεφτα. Αν εχεις και στο νου σου καποια τετοια εταιρεία επώνυμα ανέφερέ την. Ευχαριστώ για την σημείωση, θα κοιτάξω να το χώσω και αυτό στο άρθρο. Πολύ ενδιαφέρον..

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι ακριβως ετσι παει. Σου δινει και της δινεις. Ειναι σαν να σε πληρωνει αλλα αντι για χρηματα σου δινει κοπιες τις οποιες πουλας.

Κοιτα δεν νομιζω να χρειαζεται να αναφερω ονοματα. Ειναι απειρες, τουλαχιστον για το δικο μου ειδος. Εγω συνεργαζομαι με πολλες και διαφορες αλλα για underground heavy metal.

 

Επισης υπαρχουν και τα μικρα distro τα οποια βοηθουν στην προωθηση. Τους δινεις αντιτυπα, τα βαζουν στις λιστες τους τις οποιες μοιραζουν ειτε χερι με χερι ειτε μεσω e mail, κρατανε ενα μικρο ποσοστο για αυτους και σου επιστρεφουν τα υπολοιπα. Αναλογα με την ποσοτητα που θα συμφωνησει να παρει απο σενα το ποσοστο αυτο μπορει να ειναι απο 1 ευρω μεχρι καποια σεντ. Αυτο χρησιμευει κυριως στο 100% DIY.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Θα συνεχίσω να προσθέτω γενικά σε αυτό το post Και όποιος mod μπορεί ας μου δώσει πρόσβαση επεξεργασίας του αρχικού μου post ή ας τα κάνει merge/αντικατάσταση κάθε τόσο. Ελπίζω να ειναι οκ αυτο.

 

Να προσθέσω λοιπόν σημερα ένα site που θα βολέψει πολύ όποιον θέλει να πουλήσει τα cd του αφου τα τύπωσε μεσω ιντερνετ.

 

http://bigcartel.com/

 

(σου φτιάχνει πολύ ευκολα Online store με τα cd σου, μπλουζες, οτι θες).

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείτε πχ. να δειτε ένα πρόχειρο δείγμα εδώ, τώρα το έκανα , θα σβηστεί Soon για να ετοιμαστεί επίσημα με την κυκλοφορία του cd σε κανα δεκαήμερο.

Το βρίσκω πολύ εύκολο και χρήσιμο. Συνδέεις το account με ένα paypal λογαριασμό, μάλιστα αυτός που θα κάνει την αγορά δεν ειναι απαραίτητο να έχει paypal. επίσης εννοείτε μπορείς να φτιάξεις και το template για να ταιριάζει με το site σου..

 

http://tug.bigcartel.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείτε πχ. να δειτε ένα πρόχειρο δείγμα εδώ, τώρα το έκανα , θα σβηστεί Soon για να ετοιμαστεί επίσημα με την κυκλοφορία του cd σε κανα δεκαήμερο.

Το βρίσκω πολύ εύκολο και χρήσιμο. Συνδέεις το account με ένα paypal λογαριασμό, μάλιστα αυτός που θα κάνει την αγορά δεν ειναι απαραίτητο να έχει paypal. επίσης εννοείτε μπορείς να φτιάξεις και το template για να ταιριάζει με το site σου..

 

http://tug.bigcartel.com/

 

Πολυ καλη προσπαθεια που δειχνεις τον δρομο του DIY.

 

Ποια ηταν τα απαραιτητα δικαιολογητικα που χρειαστηκες για να μπορεις να κανεις τις πωλησεις των cd μονος σου?

 

Νικος

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

edit: σύνοψη πάνω στο θέμα που ανέφερε ο φίλος

 

το άρθρο μου δεν αφορά αυτό, δεν προτείνω δηλαδη να γίνουμε "παράνομοι" αλλά δίνω ένα Online εύκολο Store Που θα βοηθήσει πολλές μπάντες Underground και μη να στήσουν χώρο για διανομή των cd. αφορά τρόπους για διανομή, δημιουργία, πώληση. Το πως θα το χρησιμοποιήσεις είναι άλλο θέμα.

 

Άλλο πράγμα που θα προτείνω anyway σε επόμενο post Και θα αφορά αυτό που έθιξες, δηλαδή τα χαρτιά και την νομιμότητα του πράγματος για πώληση, είναι η διανομή του cd baby που έχει ελάχιστα έξοδα και είναι πέρα για πέρα νόμιμο.

 

αν εννοείς για νομιμο μαγαζί φυσικά τεβε, δήλωση επαγγελματικού χώρου και τα συναφη. Σωστή η ερώτηση σου (αν και ειρωνική), πάντως για να ειμαι ειλικρινής δεν εχω ακουσει ποτέ στην ζωή μου να κυνηγάνε diy / ανεξάρτητη μπάντα πουθενά στον κόσμο για Online σε κόστους τιμή προωθηση του cd της. Anyway, ακόμα το ψάχνω, χρονια που ασχολούμαι συνήθως είναι είτε χέρι χέρι είτε σε παγκους στις συναυλίες είτε μεσω internet. Μάλλον το θέμα που θέτεις καταλήγει στο ότι το diy είναι παράνομο και η πώληση ακόμα και σε τιμές κόστους είναι παράνομες και ότι οτιδήποτε όπως οι κασέτες που απο μικροι γράφαμε ο ένας στον άλλον ειναι παρανομο, για αυτο δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Θέλει ψάξιμο και συζήτηση με κάποιον νομικό σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το ελέγξει. έχω πολύ καιρό να δω μπάντα underground να πουλάει τις μπλουζες της, τα cd της στις συναυλίες της και να δίνει απόδειξη. Να μην αναφέρω τους nofx, no fun at all, hoobastank που επίσης το ίδιο.

 

Δεν είναι αυτό το θέμα μας, το θεμα μας έιναι η νομιμότητα, οπότε Cdbaby, σου κάνει και διανομή αν θες mp3 σε πολλά Online stores και δίνει και φυσικά αντίτυπα cd. Σου βγάζει κωδικό του cd για να καταχωρηθεί και επίσημα ως εμπόρευματοποιημένο αγαθό και αναλαμβάνει ως cdbaby την διανομή του, ουσιαστικά γίνεται η "δισκογραφική" σου, το "μουσικό ταχυδρομείο" σου, δεν αφορά δηλαδή εσένα, αναλαμβάνουν αυτοί τα έγραφα / διανομή. Εσύ πληρώνεις ένα αρχικό ποσο για την διανομή.

 

 

Λοιπόν καλό αν κάποιος έχει κάτι να προτείνει για νόμιμη Online πώληση μόνος του (περαν του cd baby δηλαδή) να το πει να το προσθέσουμε στο άρθρο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σωστή η ερώτηση σου αν και ειρωνική, πάντως για να ειμαι ειλικρινής δεν εχω ακουσει ποτέ στην ζωή μου να κυνηγάνε diy / ανεξάρτητη μπάντα πουθενά στον κόσμο για

 

Συγνωμη εαν φανηκε ειρωνικη, δεν ηταν στις προθεσεις μου. Απλα ηθελα να μαθω γιατι ξερω ηδη τις διαδικασιες απο την πλευρα εταιρειας γιαυτο και θεωρησα οτι ισως ηξερες καλυτερα απο την πλευρα του καλλιτεχνη.

 

Η μη κερδοσκοπικη εταιρεια ειναι εφικτη λυση και ειναι απολυτως νομιμη οταν τα παραστατικα δειχνουν εξοδα=εσοδα.

 

Η ενημερωση που εκανες με βρισκει πολυ συμφωνο και θεωρω οτι η προωθηση αρχιζει πρωτα απο τον καλλιτεχνη (ειδικα οταν ειναι νεος στο χωρο).

 

Νικος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση


×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Κανονισμοί της σελίδας.