Προς το περιεχόμενο

Απόψεις περί μαγνητών ηλεκτρικού μπάσου


magic

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που μας μας αφορά και μας προβληματίζει πολλες φορές όλους τους μπασίστες ως αναφορά τον ήχο μας.Για αυτό τον λόγο θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όλοι οι μπασίστες του φόρουμ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για το κοινό καλό.Καλό θα είναι να αναγράφουμε τον τύπο του εκάστοτε μαγνήτη(p,j,soapar),την μάρκα και τον κωδικό του,αν είναι ενεργός ή παθητικος,με τι όργανο παίχτηκαν και αριθμός χορδών του οργάνου και ότι άλλο πιστεύει ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων από την δική μου την μεριά για όποιες πληροφορίες μπορεί να προσφέρει ο καθένας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Αυτό που λες, δεν είναι κακό- το αντιλαμβάνομαι σαν μια data base μαγνητών- αλλά είναι και τεράστιο θέμα.

 

Βέβαια αποσπασματικά έχουν γίνει πάρα πολλές αναφορές σε διάφορα σχετικά threads.

 

Ουσιαστικά μιλάς για ένα θέμα που θα συγκεντρώνει reviews μαγνητών.

 

Θα μπορούσαμε να το δούμε...   

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλή ιδέα!

 

Να ξεκινήσω:

 

DiMarzio Model J (DP123)

 

Χρησιμοποιήθηκαν στο Squier Vintage Modified Jazz Bass μου αντικαθιστώντας τους στοκ. Είναι passive, humcancelling jazz μαγνήτες με μεγαλύτερο output απ'το συνηθισμένο. Σαν ήχος έχει τα στοιχεία του κλασικού j ήχου, αλλά πιο 'τουμπανιασμένα' αν με νοείτε. Ο neck δίνει έναν πολύ ωραίο "ξερό" precision-ish τόνο, ενώ ο bridge ακούγεται σαφώς πιο jazzy αλλά με πολύ punch (στα όρια ενός πιο αδύναμου humbucker). Μαζί δίνουν έναν πιο ροκ-"αλήτικο" ήχο απ'τον κλασικό jazz bass, με τόνους growl. Ελαφρώς πιο μπάσος επίσης απ'το συνηθισμένο. Καλό definition ακόμα και με αρκετά μπάσα (ή αρκετά πρίμα κομμένα), ανταποκρίνονται πολύ καλά στις δυναμικές επίσης - παίζοντας smoothly δεν θα πάρεις τον πολύ κλασικό "καραμουζάτο" ήχο, αλλά έναν λίγο πιο ξερό, ωραίο πάραυτα,  αλλά η αποκάλυψη είναι όταν το 'σκάβεις', εκεί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην πένα, με υπέροχη ατάκα. Προτείνονται για πιο ροκ καταστάσεις γενικότερα.

 

Overall 9.5/10

 

Fender N3 Noisless Jazz Bass pickups

 

Τους δοκίμασα όχι ως replacement αλλά ως στοκ σε american deluxe j bass (active preamp). Passive, humcancelling και αυτοί, αλλά.. προσωπικά δεν μου είπαν τίποτα. Ο ήχος τους δεν είχε κανένα χαρακτήρα, τίποτα ιδιαίτερο. Επίσης είτε έπαιζες με τον neck, είτε με τον bridge είτε και με τους 2, οι διαφορές ήταν πολύ μικρές. Ισως επειδή είχα συνηθίσει τον έντονο χαρακτήρα των ντιμαρτζιων. Όσο κι αν κοπάνησα τις χορδές, punchy ήχο δεν μου δώσανε. Με πένα η ατάκα ήταν καλή αλλά και πάλι ο ήχος τίποτα το ιδιαίτερο. Ίσως να είμαι πολύ περίεργος πάλι.

 

Overall 5/10

 

παρεπιπτόντως μιλάω πάντα για 4άρια μπάσα. Η 5η, όποτε έπαιξα με τέτοιο, για κάποιο λόγο μου προκαλεί αλλεργίες  ;D. Αλλά είπαμε είμαι πολύ περίεργος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Villex V2JLH

 

Τι: Jazz Passive (linear humbuckers όπως τους αποκαλεί ο Villex)

 

Που: Σε ένα Squier Vintage Modified Fretless με σώμα agathis (μακρινό... τριτοξάδερφο του μαονιού), με 45αρες GHS Boomers round (σ.σ όχι παίζουμε  ;D)

 

Γιατί: Διότι είναι μια φοβερή πρόταση για replacement μαγνήτες, σε Jazz bass.

 

Η συνολική εικόνα του μαγνήτη τείνει προς vintage ήχο, αλλά η παραμετροποίηση του επιτρέπει μεγαλύτερη ηχητική παλέτα. 

 

Σαν Linear που είναι η κατασκευή του, σημαίνει ότι δεν υπάρχει hum και η δοκιμή επί του πρακτέου έχει αποδείξει του λόγου το αληθές. Είναι αθόρυβοι.

 

Η φοβερή πατέντα τους είναι το γεγονός ότι το σετ έρχεται με ένα έξτρα ποτενσιόμετρο, το οποίο αλλάζει την χροιά του μαγνήτη- με range από πρίμα ως μεσαία.   

 

Αυτό το ποτενσιόμετρο δεν αντικαθιστά το tone του οργάνου- είναι ένα ας πούμε eq για τον μαγνήτη.

 

Ρώτησα έναν φίλο μου- γνωστό του Villex (ένας συμπαθέστατος κυριούλης που εδρεύει στο LA)- «μα πως το κάνει αυτό»; Η απάντηση που έλαβα είναι ότι οι μαγνήτες έχουν ένα ενσωματωμένο «κύκλωμα» το οποίο είναι πατέντα του Villex. Τέλος πάντων, δεν «ψείρισα» περισσότερο, αλλά η ουσία είναι ότι αυτό το σύστημα αλλάζει τον χαρακτήρα του μαγνήτη.

 

Αυτό που λατρεύω στους μαγνήτες του Villex- έχω παίξει και με άλλους- είναι η έμφαση που δίνει στα μεσαία του. Είναι στις σωστές συχνότητες που βγάζουν το όργανο στον «αφρό» χωρίς πολύ προσπάθεια. Ίσως να ήθελα λίγο περισσότερη «αγριάδα» στα ψιλομεσαία, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι άριστο.

 

Στο Squier αναγκάστηκα να βάλω τα volumes σε ομοκεντρικό ποτενσιόμετρο, ενώ ακολουθούν το eq των μαγνητών και τέλος το tone.     

 

Το θέμα με τους Villex είναι το άντε βρες τους. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι dealers στην ευρώπη, αλλά γενικά σαν «μπουτίκ» προϊόν είναι δυσεύρετοι. Προσωπικά τους παρήγγειλα από τον ίδιον τον Villex και έκανα και κάποιους μήνες υπομονή μέχρι να μου έρθουν.       

 

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Seymour Duncan SMB4-D (ΜΜ style)

Τον δοκίμασε σε ένα part Jazz bass... Passive μαγνήτης που κάνει split... Εντάξει... Δεν ενθουσιάστικα και ιδιαίτερα... Καλό response με τη χορδή αλλά σχετικά άχρωμος... Ότι πρέπει αν παίζεις με πετάλια αλλά δεν θα το ξαναέπαιρνα εύκολα...

Spector single coil JB

Τον δοκίμασα πάνω σε ένα Marina Jazz Bass (γιαπωνέζικη κόπια κάπου στο 80) Υπέροχος μαγνήτης που στη θέση bridge ήταν ότι καλύτερο έχω ακούσει σε Jazz Bass... Η spector σταμάτησε να βγάζει μαγνήτες εδώ και χρόνια οπότε αν τον βρείτε χτυπήστε τον άμεσα!

 

Fender noiseless JB

Πάνω σε ένα Fender Special P MIM... Πολύ καλός μαγνήτης, πολύ κακό μπάσο! Σε ένα άλλο μεξικάνικο (jazz) που τον άκουσα ήταν ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!!! Προτείνεται αν έχεις jazz bass και θες να κρατήσεις τον fender ήχο σου με λίγο παραπάνω Push και ατάκα χωρίς θόρυβο

 

Fender Vintage P

Πάνω στο ίδιο fender special P MIM... Όπως είπα κακό μπάσο οπότε δεν μπορώ να κρίνω πολύ... Το σίγουρα είναι ότι ήταν ΟΝΤΩΣ vintage!!! Και αρκετά μπασαριστός που δεν συμμαζευόταν με τίποτα... Προσοχή στα EQ αν κι όταν τον βάλετε...

 

DiMarzio DP123 (δεν είμαι σίγουρος για το μοντέλο) Jstyle

Δεν είμαι 100% σίγουρος για το μοντέλο... Τον δοκίμασα πάνω στο Marina... ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΜΑΓΝΗΤΗΣ που στην ουσία λειτουργεί ως HUM αλλά σε παράλληλη σύνδεση νομίζω... Πολλά μπάσα, μεστός ήχος και ωραία ανταπόκριση... Θα τον πρότεινα σε κάποιον που θέλει έναν ήχο ενδιάμεσα σε P και σε J με μοντέρνο προσανατολισμό!

 

Bezdez pickup MM

Λοιπόν αυτός είναι ένας κλασσικός από το ebay με έδρα τον Καναδά... Υποθέτω ή μάλλον είμαι σίγουρος ότι είναι οι κλασσικοί κινέζικοι... Το θέμα είναι πως για τα ολόκληρα 27 δολλάρια που έδωσα είναι ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΤΕ!!! Και για ΠΑΝΤΑ!!! .- Τον έβαλα πάνω στο frankenstein Ibanez μου και ο ήχος είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ αν παίζεις core... Δεν θα τον άλλαζα με τίποτα! Μπορεί έτσι να είναι κι άλλοι κινέζικοι αυτό δεν το ξέρω αλλά ο συγκεκριμένος με άφησε με το στόμα ανοιχτό... Μάλλον έτυχε!

Batolini MK1 (soapbar)

Πάνω σε 2 διαφορετικά μπάσα (Ibanez SR600 και SR505-5χορδο) είχαν διαφορετική απόκριση... Ωραίοι μαγνήτες με καλή συμπεριφορά και ωραίο χρώμα... Ειδικά με flat ήταν πολύ όμορφη η κατάσταση... Λίγο στο neck είχαν ένα ΜΙΚΡΟ θεματάκι από άποψη λάσπης αλλά εντάξει με το EQ το έφερνες στα μέτρα σου... Προτείνονται για ένα πασπαρτού όργανο...

 

EMGhz (soapbar 5)

Πάνω σε ένα Spector NS20005Q... Πολύ καλοί μαγνήτες για πασπαρτού καταστάσεις αλλά μέχρι εκεί... Στην ουσία συμπεριφέρονται λίγο σαν P&J στο μπάσο... Είναι πολύ καλή αναβάθμιση για κάποιον που θέλει passive all around μαγνήτες και έχει soapbar!!

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

MEC M 60102S

 

Τι: Jazz Passive (bridge)

 

Που: Σε partbass P/J με basswood σώμα.

 

Γιατί: Διότι ο Duncan design που του είχα βάλει αρχικά (και προσωρινά) είναι μια ντροπή για τους μαγνήτες μπάσου.  ;D

 

 

Με λίγες λέξεις… Το όργανο, έγινε άλλο όργανο. Γκάζωσε και αγρίεψε. Ο MEC ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η χροιά του είναι αρκούντως vintage, αλλά προς μια εκδοχή ενός τσαμπουκαλεμένου ( αν και όχι τόσο classic) Jazz bass. Τρομπονάτος ήχος, με super crisp ψιλομεσαία. Τον θεωρώ recommended για παιξίματα που έχουν attack, percussiveness και θέλουν ευκρίνεια και «μύτη» στον ήχο.

 

Τα χαμηλά του- αν και λόγω της θέσης του μαγνήτη δεν είναι το δυνατό τους σημείο- είναι και αυτά «σφιχτά» και δεν «λασπώνουν».

 

Ένα σημείο που με εντυπωσίασε, είναι το γεγονός ότι ο μαγνήτης στην βάση του είναι shielded με χαλκό! 

 

Ότι ποιο κοντινό στον ήχο του- τουλάχιστον που να το έχω παίξει- είναι ο bridge του Geddy Lee Jazz bass, ο Vintage Jazz Bass Single-Coil, που έχει αυτό το «τσαγανό» και το «δάγκωμα»- αν και νομίζω ότι ο MEC δαγκώνει κατά τι περισσότερο.   

 

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα μαγνήτες πολλοί...Παραθέτω αυτούς που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση...

 

Haussel Jazzbucker&Haussel JB:

Μόνος custom κατασκευή σε εβένινο κουτί humbucker και humbucker με aquilar Obp3 18v

ότι και να πω είναι λίγο

Ο μονός:Απίστευτα καθαρός ήχος με πολλά μεσαία.Jazz μαγνήτης on steroids...

Ο Hum...Ανάλογα με το wiring συμπεριφέρεται διαφορετικά..Σε single coil είναι ο ίδιος με τον JB.Καμία διαφορά και αυτό είναι το εντυπωσιακό

Σε σειρά τώρα..Θηρίο.Απίστευτα Hot κρυστάλλινος ήχος με πολλά πολλά μεσαία.Κάνει τους mm μαγνήτες να ακούγονται ψόφιοι...

Παράλληλα δεν ξέρω ακόμη αναμένω και θα σας πω :)

 

I repeat myself when i'm under stress!!!I like it!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα μαγνήτες πολλοί...Παραθέτω αυτούς που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση...

 

Haussel Jazzbucker&Haussel JB:

 

Μόνος custom κατασκευή σε εβένινο κουτί humbucker και humbucker με aquilar Obp3 18v

ότι και να πω είναι λίγο

Ο μονός:Απίστευτα καθαρός ήχος με πολλά μεσαία.Jazz μαγνήτης on steroids...

Ο Hum...Ανάλογα με το wiring συμπεριφέρεται διαφορετικά..Σε single coil είναι ο ίδιος με τον JB.Καμία διαφορά και αυτό είναι το εντυπωσιακό

Σε σειρά τώρα..Θηρίο.Απίστευτα Hot κρυστάλλινος ήχος με πολλά πολλά μεσαία.Κάνει τους mm μαγνήτες να ακούγονται ψόφιοι...

Παράλληλα δεν ξέρω ακόμη αναμένω και θα σας πω :)

 

 

I repeat myself when i'm under stress!!!I like it!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου