Προς το περιεχόμενο

Four on the floor


vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με έναν πολύ σημαντικό ρυθμό που φέρει ονοματεπώνυμο..το four on the floor.

Η έννοια του four on the floor χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην Jazz μουσική όπου ο drummer έπρεπε να παίξει τέταρτα στην κάσα του{feathering} παράλληλα με το Jazz ride pattern.

Tη δεκαετία του 70 χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην disco μουσική και χιλιάδες κομμάτια γράφτηκαν και χορεύτηκαν με αυτό το ρυθμό από πίσω.

Το four on the floor και μετεξελίξεις του, συμβαίνουν ακόμα κ σήμερα στην σύγχρονη μουσική.

 

Όλα αυτά τα ξέρετε φαντάζομαι..

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι το πόσο σημαντικός ρυθμός είναι το four on the floor στην εξέλιξη κάθε νέου drummer, και γιατί προτείνω κάθε νέος drummer να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό, αφιερώνοντας ένα διάστημα της μελέτης του.

 

Το four on the floor..είναι ο πιο εύκολος και ταυτόχρονα ο πιο δύσκολος ρυθμός για έναν αρχάριο drummer να παίξει.

Τι εννοώ. Σαν νότες ο τρόπος που έχει στηθεί το beat, θα σας διδάξει την έννοια του unison..μιας και στο 2 και το 4  δημιουργείται unison 3ων μελών. Aυτό, για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στα beats είναι λίγο ..tricky. Το απόλυτο unison ανάμεσα στα μέλη είναι μερικές φορές εξίσου δύσκολο με την απόλυτη ανεξαρτησία.

 

Σαν ρυθμός θα δώσει στον αρχάριο drummer τα πρώτα του μαθήματα, στο τι σημαίνει groove και timekeeping. Θα σας διδάξει επίσης τι σημαίνει Pocket drumming..και τι σφιχτό παίξιμο και θα σας δείξει πόσο σημαντικό είναι για τον drummer να μπορεί να κρατάει ένα σταθερό tempo.

Ο ρυθμός από μόνος του δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις..δεν αναπνέει.               

Πρέπει να τον «οδηγείς» συνέχεια, να δημιουργήσεις ένα σφιχτό παλμό που πρέπει να ακουστεί σχεδόν μετρονομικός. Aρκετά απο τα four on the floor ήταν Midi programmed και over quantized άλλωστε.

Αυτό το μάθημα δυστυχώς δεν διδάσκεται στην αίθουσα.

Και το συγκεκριμένο μάθημα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε μακροπρόθεσμα πως πρέπει να προσεγγίσετε ένα Pocket κομμάτι .

Η έννοια του pocket  επίσης δεν διδάσκεται σαν μάθημα. Είναι κάτι που βγαίνει με την εμπειρία.

 

Έχω μιλήσει με μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνες drummers  που έφαγαν την disco era με το κουτάλι {σαν παίχτες όμως καθώς στην δεκαετία του 80 υπήρχαν αρκετές live μπάντες που έπαιζαν disco μουσική στην Αθήνα}. Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα. ”Το groove μου δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχα παίξει τόσο four on the floor”.

 

Κομμάτια που χρησιμοποιώ σαν play alongs για τον αρχάριο drummer είναι το another one bites the dust των Queen , το Εye of the tiger των Survivor, το Wall των Pink Floyd, το Beat it του MJ που ήταν ένα «πειραγμένο» four one the floor..και αρκετά κομμάτια των AC-DC.

Οι ΑC-DC αν και οι ρυθμοί τους δεν ήταν four on the floor..ωστόσο αυτά τα απλά κάσα- ταμπούρο  beats που έστηνε ο Phil Rudd..στο δικό μου αυτί θυμίζουν πολύ four on the floor. . Και ο μπαγάσας- είναι τόσο σφιχτό κ λιτό το παίξιμο του που για μένα είναι art.  Δεν είναι τυχαίο νομίζω που η μουσική των AC DC αν και heavy rock ..είναι τόσο χορευτική.

 

Ότι μουσική κι αν ακούτε ή προτιμάτε να παίζετε παιδιά- αφιερώστε χρόνο στα four on the floor. Βγαίνοντας από αυτή τη σπουδή το Groove σας δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

Βαγγέλης Μουλακάκης.

 

αρχείο λήψης.png

Επεξεργασμένο από vagelism
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου