Προς το περιεχόμενο

RANT: "ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΚΑΖΑΝΤΖΊΔΗ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΤΙTΟΥΡΑ"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μακάρι να είχα ένα ευρώ ή ένα χιλιάρικο, γιατί από προ ευρώ το ακούω, κάθε φορά που κάποιος τροβαδούρος και κάποιος μπουζουκίστας (***προσοχ'η σας μιλάει άνθρωπος που παίζει πιανο, λατρεύει την soul, funk, rnb, jazz funk, smooth jazz κτλ κτλ κτλ κτλ αρρώστια με astor piazzolla , και τα παίζει αυτά τα είδη,  έχει καταπιεί και γράψει κιλά παρτιτούρες και ναιιιιι ήμουν σε μια ζωή "καλός" στο μπουζουκι, ξύπναγα με το μπουζουκι ουισκι του σπορου και κοιμομουν με λεμονοπουλο, παράξενο κοτειλ εμπειριας. ) ειπε πως "ο ταδε δεν ειναι καλος πιανιστας γιατί παρόλο που έχει διπλωμα πιανου του ειπα να παιξουμε το Μερτικο και μου ζητησε παρτιτούρα". Ακουσον!! Κάποιος που εχει παιξει Chopin, Liszt, Bach, Debussy κτλ κτλ δεν μπορεί να παιξει το ΜΕΡΤΙΚΟ!

Μου το είπε κάποιος που παίζει 4 ακκόρντα (ξεχάστε 7,9,11,13, κτλ) στην κιθάρα, κακοπαίζει ότι μελωδία/εισαγωγή νομίζει ότι είναι σωστή, γρατζουνάει και τραγουδάει και αυτό ειναι όλο - ετοιμάζει και δίσκο μη χ..σ.. για εναν άνθρωπο που δίνει κονσέρτα. Πάριος VS Liszt. Μάτια Μπλε VS La Campanella 

 

Η προσωπική μου άποψη, αν και δεν ειμαι ουτε 40 ετών (34 ειμαι ;-)), ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ τα παιδιά και τα παίζουν και να μην σώσουν να τα παίξουν παρά μόνο αν χρειαστεί για βιοποριστικούς λόγους. Θέλεις ψευτονταλάρα να σου παίξει το Οποια και να Σαι? Αφου είσαι τοσο καλος μουσικός ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΕΣΥ σε παρτιτουρα, και μην κριτικάρεις με τόσο κακό και κομπλεξικό τρόπο κάποιον που αφοσιώθηκε στην κλασσική μουσική και όχι σε 4 "ακόρδα" και 100 στίχους. Στην τελίκή πες του: Φιλαρακι θελω μουσικό με το τάδε ρεπερτόριο έτοιμο, οταν είσαι έτοιμος τα λεμε.

 

Αν το είχε πει σε εμένα θα είχε φάει γιαούρτι, οχι γιατί δεν μπορώ αλλά η νοοτροπία και τα μυαλά καποιων ανθρώπων με κάνουν να θέλω να κάνω εμετό πάνω στα drawbars. Κρίμα. 

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Δεν υπάρχει λόγος για συγκρίσεις. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα μουσικών με άρτιες θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις που σε context εκτός μουσικού κειμένου όχι μόνο αισθάνονται άβολα, αλλά και γυμνοί.

Το ίδιο κι από την άλλη, όπως λες, μουσικοί που επειδή-θεωρητικά- είναι περιζήτητοι λόγω εμπειρίας/γνωριμιών/πλασαρίσματος/τσαγανού, θεωρούν εαυτόν αυθεντία, natural talent κλπ και οτιδήποτε εκτός δικής τους οπτικής ως προς τι είναι καλός μουσικός έχει στενέψει επικίνδυνα σε αλλαζονικό επίπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ένας folk-λαϊκός μουσικός μπορεί να παίξει κλασσικά έργα, αλλά ούτε και ένας κλασσικός μουσικός να παίξει το ρεπερτόριο άλλου ιδιώματος χωρίς να το κατέχει-όση παρτιτούρα και να του δώσουν. Δεν είναι μόνο η εκτέλεση παρτιτούρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οπότε η παρεξήγηση αφορά τον όρο καλός μουσικός-μη καλός μουσικός ο οποίος-παραδόξως- είναι εύστοχος και στις δύο περιπτώσεις. Νομίζω είναι περισσότερο παρεξήγηση λόγου παρά έργου.

  • Like 7

Hλιθιούθιερ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 19/2/2020 στις 9:12 ΠΜ, Πνοή και Νύξη είπε

αλλά ούτε και ένας κλασσικός μουσικός να παίξει το ρεπερτόριο άλλου ιδιώματος χωρίς να το κατέχει-όση παρτιτούρα και να του δώσουν. Δεν είναι μόνο η εκτέλεση παρτιτούρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

"χωρίς να το κατέχει" Να κατέχει τι? Τα 9/8, 7/8, 5/8? Η τους λαϊκους δρόμους? Η εννοείς να το κατέχει σαν έκφραση? Στη χειρότερη περίπτωση να συναντήσει τιποτα 32δευτερα πεντάηχα και αυτα σε 9/8. Η παρτιτούρα είναι μεθοδος καταγραφης και ανάγνωσης. Ολα γράφονται και όλα διαβάζονται. Δεν είναι παρεξηγηση, ειναι η ξεκάθαρη στάση που διατηρούν χρόνια αυτοί οι άνθρωποι - Σνομπάρουν ότι δεν έχει ντιρι ντιρι και οτι δεν έχει ελληνικό στίχο. Δεν σνομπαρω την ελληνική μουσική αλλά το ελληνικό τουπέ και καλάμι. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, NorhymeNoReason είπε

Ολα γράφονται και όλα διαβάζονται

 

Σίγουρα.

"Όλα" ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ όμως, τουλάχιστον πειστικά.

 

Πριν από χρόνια στο Berklee ήρθε να παίξει σε "clinic" o Albert Collins.

 

Tην προηγούμενη έπαιζε ο John Scofield.

 

Μας είπε λοιπόν ,ο Scofield:

"Tomorrow A.C will PLAY THE BLUES,  with him will be some white guys from the school PLAYING BLUES SCALES"

 

Κάτι τέτοιο μάλλον σου λένε και δεν το καταλαβαίνεις.

  • Like 2

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνω. Αλλο να τα διαβαζεις και να εκτελεις και αλλο να τα "παιζεις".

Ο λογος ειναι απλος. Δεν αρκουν οι πληροφοριες που σου διδονται στην παρτιτουρα ωστε να βγει ιδανικα παιγμενη μια μελωδια.  Δεν μπορουν να αποτυπωθουν τοσες 10ετις εξελιξης στην τεχνη πχ του μπλουζ, καθως και η "ψυχη" που χρειαζεται για να παιχθει, σε μια παρτιτουρα.

Εαν ηταν δυνατο να συμβει, θα βαζαμε εναν υπολογιστη να τα παιζει....

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτα ολα ειναι χαζομαρες και οι ελληνες ροκ μπλουζιστες ειδικα ειναι οι πιο γραφικοι τυποι που εχω συναντησει in person...  κατι πηγε στραβα στην παιδικη τους ηλικια και ειναι γεματοι τρελα, νομιζουν οτι επειδη παιζουν μια πεντατονικη και κανουν bends 5 δευτερολεπτων κανουν κατι ιδιαιτερο και εχουν το "mojo" (οταν ακουω αυτην την εκφραση ξερναω λιγο μεσα στο στομα μου). δεν λεω ωραια τα μπλουζακια αλλα μπορει να τα παιξει ο καθενας που εχει λιγο αυτι για να δημιουργει ευχαριστες φρασεις και ατμοσφαιρα, δεν χρειαζεται να εισαι ουτε μαυρος ουτε "να εχεις περπατησει τα μονοπατια της ζωης φιλε ασε τι να σου λεω τωρα δεν θα καταλαβεις" και ειναι και απο τα πιο ευκολα ειδη για να παιξεις, αν πας να παιξεις πχ jazz ή τεχνικο μεταλ πρεπει να σου βγει ο πατος στην κυριολεξια. το ιδιο ισχυει και για αυτο που ο ειπε ο φιλος στην αρχη. ναι ο κλασικος μουσικος ισως να μην μπορει να τζαμμαρει οπως καποιος αυτοδιδακτος που παιζει χρονια σε παρεες με αυτι αλλα αν ασχοληθει κανα εξαμηνο να πηγαινει σε τζαμς και του σπασει ο φοβος μετα θα ειναι αντε γεια, το εχω δει να συμβαινει με ατομα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 minutes ago, elephtan said:

αυτα ολα ειναι χαζομαρες και οι ελληνες ροκ μπλουζιστες ειδικα ειναι οι πιο γραφικοι τυποι που εχω συναντησει in person...  κατι πηγε στραβα στην παιδικη τους ηλικια και ειναι γεματοι τρελα, νομιζουν οτι επειδη παιζουν μια πεντατονικη και κανουν bends 5 δευτερολεπτων κανουν κατι ιδιαιτερο και εχουν το "mojo" (οταν ακουω αυτην την εκφραση ξερναω λιγο μεσα στο στομα μου). δεν λεω ωραια τα μπλουζακια αλλα μπορει να τα παιξει ο καθενας που εχει λιγο αυτι για να δημιουργει ευχαριστες φρασεις και ατμοσφαιρα, δεν χρειαζεται να εισαι ουτε μαυρος ουτε "να εχεις περπατησει τα μονοπατια της ζωης φιλε ασε τι να σου λεω τωρα δεν θα καταλαβεις" και ειναι και απο τα πιο ευκολα ειδη για να παιξεις, αν πας να παιξεις πχ jazz ή τεχνικο μεταλ πρεπει να σου βγει ο πατος στην κυριολεξια.

 

Χωρις να παιζω τζαζ ή τεχνικο μεταλ, η αποψη μου ειναι οτι οσο πιο πολλες νοτες παιζεις το δευτερολεπτο, τοσο λιγοτερο "mojo" στο παιξιμο εχεις αναγκη. Οσο πιο λιγες οι νοτες, τοσο πιο επιταχτικος ειναι ο χρωματισμος τους απο την "ψυχη" που λενε. Δεν ξερω εαν με καταλαβαινεις. Και συμφωνω οτι το μπλουζ ειναι το πιο ευκολο για να το εκτελεσει καποιος. Οχι βεβαια και το πιο ευκολο για να το αποδωσει οπως πρεπει.

 

 

Quote

 

 

το ιδιο ισχυει και για αυτο που ο ειπε ο φιλος στην αρχη. ναι ο κλασικος μουσικος ισως να μην μπορει να τζαμμαρει οπως καποιος αυτοδιδακτος που παιζει χρονια σε παρεες με αυτι αλλα αν ασχοληθει κανα εξαμηνο να πηγαινει σε τζαμς και του σπασει ο φοβος μετα θα ειναι αντε γεια, το εχω δει να συμβαινει με ατομα.

 

Σε κανα εξαμηνο δεν θα σπασει ο φοβος. Θα μπει στο κλιμα καλυτερα και βαλει το παραπανω απο εκεινα που λεει η παρτιτουρα.  Και εννοειται οτι θα ειναι απιαστος μετα...

Επεξεργασμένο από gkourmoul1
  • Like 1

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που δεν παύει ποτέ να μου κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία κάποιος εκφράζει άποψη ειδήμονα χωρίς να έχει ιδέα για τι μιλάει. Προσωπικώς δικαιολογώ οποιαδήποτε ανοησία μέχρι και τα middle 20s όπου το μυαλό δουλεύει υπερωρίες ειδικά για να σκέφτεται χαζομάρες. Από εκεί και πέρα είσαι απολύτως υπεύθυνος για την κάθε βλακεία που εκφράζεις.

 

 

 

  • Like 6

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη σιγουρα αναφερεσαι σε μενα, να ξεκαθαρισω οτι εκφραζω καθαρα την προσωπικη μου αποψη. Ειδημων δεν ειμαι. Ουτε καν μουσικος ειμαι.

 

Συζητηση κανουμε...

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, gkourmoul1 said:

Επειδη σιγουρα αναφερεσαι σε μενα

Λάθος κάνεις. Ούτε θα έγραφα ποτέ σε τέτοιο τόνο για εσένα, ό.τι άποψη κι αν εξέφραζες.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου