Προς το περιεχόμενο

Ribbon Controller σε Triton Extreme και Trinity


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους,

 

Η ερώτηση απευθύνεται κυρίως σε κατόχους των 2 οργάνων.

 

Έχω και τα 2 όργανα μεταξύ άλλων και θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση.

 

Η ευαισθησία στην πίεση στον Ribbon Controller του Trinity είναι μεγαλύτερη (όχι δραματικά, αλλά είναι μεγαλύτερη) απο αυτήν που ακούει ο ίδιος controller του Extreme.

 

Με άλλα λόγια στο Trinity αρκεί απλά να ακουμπήσεις το ribbon για να έχεις αποτέλεσμα ενώ στο Εxtreme χρειάζεται να εφαρμόσεις λίγo παραπάνω πίεση.

 

Αν για παράδειγμα έχω επιλέξει τον Ribbon Controller για pitch bending στο Extreme και χαλαρώσω λίγο την πίεση που εφαρμόζω μέσω του αριστερού χεριού τότε έχω ανεπιθύμητο reset στο pitch που γίνεται και εντελώς απότομα κάνοντας το παίξιμο να ακούγεται εντελώς χάλια. Στο Trinity επειδή η ευαισθησία του Ribbon είναι μεγαλύτερη δεν έχω τέτοια προβλήματα.

 

Επίσης η ευαισθησία αυτή δεν ρυθμίζεται απο το menu. Ίσως υπάρχουν Gain και Offset Pots (ρυθμιστικά για τον αισθητήρα του Ribbon) στο εσωτερικό του Extreme αλλά δεν θέλω να επέμβω ακόμα.

 

Υπάρχει κανείς από εσάς που να έχει εμπειρία και στα 2 προαναφερθέντα όργανα και να έχει παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο;

 

Ίσως ο κατασκευαστής επέλεξε στο Extreme να κάνει το Ribbon λιγότερο ευαίσθητο για τον εξής λόγο: Αρκετοί χρήστες του Trinity είχαν παραπονεθεί οτι αν κατά το χειρισμό του Joystick που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το Ribbon ακουμπούσαν έστω και λίγο κάποια περιοχή του Ribbon τότε αυτό ενεργοποιόταν αμέσως και έβαζε ένα ανεπιθύμητο εφφέ (ό,τι ήταν προγραμματισμένο να κάνει) στον ήχο. Αναρωτιέμαι μήπως με αυτή τη λογική η Korg έκανε το Ribbon να "ακούει" με λίγο παραπάνω πίεση.

 

Όποια εμπειρία έχετε θα με βοηθούσε αρκετά.

 

Ευχαριστώ

 

Νίκος 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμβαινει οτι ακριβως εχει προαναφερει φιλε Νικο.(κατοχος EXTREME).Οντως περισσοτερη "πιεση".Παντως δεν ειναι προβλημα,το γνωριζεις πιστευω?

Το προβλημα ειναι να το συνηθισεις ;D ;D ;D

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γειά σου Νίκο,

 

έχω παρατηρήσει κι εγώ κάτι αντίστοιχο με τον ribbon controller στο Triton Extreme, δηλαδή αν μειώσεις την πίεση κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό τότε το Triton Extreme την κόβει τελείως. Έτσι όπως το χρησιμοποιείς, (δηλαδή με το να αναθέτεις τον ribbon controller στο pitch bending) δε νομίζω ότι θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα γιατί το pitch bending θέλει μικρές, ίσως και ντελικάτες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.. δηλαδή λίγο δύσκολο και να ασκείται η κατάλληλη πίεση και να γίνεται και γρήγορα.

 

Σε σύγκριση με το Roland JP-8000, του οποίου το ribbon controller είναι κατασκευασμένο από το ίδιο σχεδόν υλικό, προτιμώ αυτό του JP-8000 γιατί είναι ελαφρώς πιο μαλακό στην αφή και η ευαισθησία είναι καλύτερα ρυθμισμένη.

 

Σε σύγκριση με το Andromeda A6, του οποίου το ribbon controller είναι κατασκευασμένο από ύφασμα, προτιμώ αυτό του Andromeda A6 μακράν γιατί είναι σαφώς καλύτερο στην αφή και η ευαισθησία είναι περίπου σαν αυτή του JP-8000. Επειδή είναι και μεγαλύτερο σε μήκος, διάφορες παράμετροι ελέγχονται με μεγαλύτερη ακρίβεια (το ευχαριστιέσαι και καλύτερα..  :D). Επίσης μπορεί να απενεργοποιηθεί ή όχι, να χωριστεί στην μέση και το αριστερό τμήμα να ελέγχει μία ή περισσότερες παραμέτρους και το δεξί να ελέγχει μία ή περισσότερες διαφορετικές παραμέτρους. Με έξυπνο προγραμματισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως trigger, δηλαδή ουσιαστικά να παίζει κανείς από τον ribbon controller και όχι από το κλαβιέ.

 

Έχοντας πει αυτά, δεν ξέρω αν θα ήθελες να δοκιμάσεις κάποια εξωτερικά ribbon controllers τα οποία τοποθετούνται πάνω στο synthesizer (αρκεί να υπάρχει χώρος βέβαια, στο Extreme νομίζω ότι θα είναι μιά χαρά). Νομίζω πως η Kurzweil κατασκευάζει τέτοια, το μήκος τους είναι αντίστοιχο αυτό του Andromeda πάνω κάτω και είναι και αυτά προγραμματιζόμενα. Δεν ξέρω αν αξίζει να μπεις στον κόπο να ανοίξεις το Extreme και να κάνεις εγχειρήσεις... φαντάζομαι ότι και να βρεις κάτι θα πρέπει να χρειάζεται πολλές ώρες ρύθμισης. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε κάτι τέτοιο στο λειτουργικό σύστημα, κάτι με το οποίο να μετατοπίζεις (offset) την ευαισθησία έτσι όπως την θες. Αλλά και κει που υπάρχει, δηλαδή σε velocity sensitivity και σπανιότερα στο aftertouch, οι ρυθμίσεις είναι κάποιου είδος συμβιβασμός: δηλαδή ναι μεν λειτουργούν αλλά ... πως λειτουργούν;

 

Αυτό το έχω διαπιστώσει γενικά σε τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις. Στην μία περίπτωση το αλληλεπιδρόν χειριστήριο είναι κατάλληλα κατασκευασμένο και προγραμματιζόμενο και παρέχει απροβλημάτιστο έλεγχο - και κυρίως είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζει και εκτιμά ο χρήστης. Στην άλλη περίπτωση δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένο (κατασκευαστικά) ή το χειριστήριο αυτό καθ' αυτό δεν παρέχει φυσικότητα στον έλεγχο της παραμέτρου (όποιος έχει προσπαθήσει να κάνει pitch bending με τα κόκκινα μανιταράκια του Hartmann Neuron θα πάρει μία ιδέα τι εννοώ) ή προγραμματιστικά δεν παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου της απόκρισής του. Ή ακόμη χειρότερα όλα αυτά μαζί  :o

 

Αυτά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμβαινει οτι ακριβως εχει προαναφερει φιλε Νικο.(κατοχος EXTREME).Οντως περισσοτερη "πιεση".Παντως δεν ειναι προβλημα,το γνωριζεις πιστευω?

Το προβλημα ειναι να το συνηθισεις ;D ;D ;D

 

 

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Όντως το θέμα είναι να το συνηθίσεις αλλά πώς τη στιγμή που παίζω και με τα δύο? Τέλοσπάντων το καλό στην υπόθεση είναι οτι επιβεβαιώθηκε οτι δεν έχει πρόβλημα το Extreme μου. Είχα ακούσει και από άλλους οτι χρειάζεται παραπάνω πίεση σε σχέση με το Trinity ή άλλα πλήκτρα αλλά θεώρησα καλό να το εξακριβώσω και απο το forum μας.

 

Γιάννη ευχαριστώ και πάλι για το κατατοπιστικότατο post...να 'σαι καλά

 

Νίκος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου