Προς το περιεχόμενο

Απαιτήσεις Laptop & MacBook για μουσική επεξεργασία και ηχογράφηση


sub8routine

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για ρίξε και μια λύση για κιθαρίστες....

Όταν ξεκινάς, όταν δεν είσαι επαγγελματίας, όταν δεν είσαι ηχολήπτης, παραγωγός και οτιδήποτε άλλο εκτός από οργανοπαίχτης...ναι νομίζω είναι πολύ χρήσιμο

 

"Τα PC και τα MAC πεθαίνουν πριν ξημερώσει! "

φαίνεται ότι δεν είχες ποτέ Mac. Τι έγραψα παραπάνω για το G4? και τώρα που μιλάμε (και για τουλάχιστον και του χρόνου), χρησιμοποιώ G5...δεν βλέπω γιατί πρέπει να αγοράσω Intel

 

Ο κιθαρίστας με μια κιθάρα και ένα ενισχυτή είναι κομπλε! Εκτός αν θέλει να μπει και στα χωράφια του ηχολήπτη  ;)

 

 

Τώρα όσο αφορά το G5 ένα έχω να σου πω: Έρχεσαι δεύτερος  ;D Εγώ έχω ακόμα τον ATARI  ;D Μιλάμε για μηχάνημα όχι αστεία  8)

 

Αν εσένα σε καλύπτει ο G5 καλώς. Το σίγουρο είναι ότι με 700 ευρώ φτιάχνεις μηχάνημα που το πατάει  ;D Και αυτό γιατί η τεχνολογία προχωράει. Αυτό εννοώ ότι πεθαίνουν τα PC και τα MAC- ότι κάθε τόσο βγαίνουν πιο γρήγορα μοντέλα.  Κατά τα άλλα, πρόσφατα έκανα format σε ένα pentium του 2001, ενώ έχω δει εν ζωή και μηχάνημα του 1998 (PC). Και είπαμε... ATARI uber alles! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 50
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ο κιθαρίστας με μια κιθάρα και ένα ενισχυτή είναι κομπλε! Εκτός αν θέλει να μπει και στα χωράφια του ηχολήπτη  ;)

Κανείς δεν θέλει να μπεί στα χωράφια του ηχολήπτη. Αλλα εμείς οι κιθαρίστες, αποτινάξαμε τη δικτατορία των πληκτράδων. Ζήτω το Roland GR20 ;D ;D ;D ;D ;D

 

Τώρα όσο αφορά το G5 ένα έχω να σου πω: Έρχεσαι δεύτερος  Εγώ έχω ακόμα τον ATARI

http://www.customshop.gr/aboutme.html

Φίλε manosx, μια ματία στο Μy Mac's Collection. Όλα δουλεύουν τέλεια...

 

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασ'τα αυτά μαραθώνιε, οι mac σου είναι κεκαλλυμένα pc που τρέχουν Windows (vista παρακαλώ) με mac theme, μου τα ξέρασες όλα στη beta Μπυροποσία μετά την 5η κανάτα smoked  :D :D :D :D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασ'τα αυτά μαραθώνιε, οι mac σου είναι κεκαλλυμένα pc που τρέχουν Windows (vista παρακαλώ) με mac theme, μου τα ξέρασες όλα στη beta Μπυροποσία μετά την 5η κανάτα smoked  :D :D :D :D

Τα Μac μου, όπως βλέπεις, είναι pure vintage...και γύρνα στα χάμπουργκέρ σου 8) 8) 8) 8)

 

Ειδικά στο 1ο το SE...ποιά Vista, τότε η Μicrosoft δεν είχε βγάλει έγχρωμες οθόνες ;D ;D ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα χάμπουργκερ θα τα χτυπήσουμε παρέα στην κανονική μπυροποσία  ;)

 

λολ μου θύμισες κορυφαίο απόφθεγμα της πρώιμης εποχής των pc: Color is over-rated  ;D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα χάμπουργκερ θα τα χτυπήσουμε παρέα στην κανονική μπυροποσία  ;)

Από ότι είδες, δεν παρασύρομαι εύκολα...απλά έκανα παρέα στο Dkall

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 χρόνια αργότερα...

Καλησπέρα/μέρα! Η ερώτησή μου δεν είναι αμιγώς συναφής με το υπάρχον θέμα, αλλά γράφω εδώ για να μην ανοίγω καινούριο thread.

Πρόσφατα μου χάρισαν ένα παλιούτσικο macbook, και σκέφτομαι να απεγκαταστήσω την εξωτερική κάρτα ήχου (Focusrite Saffire LE, firewire, εξωτερικό πάνελ) από το (ακόμα παλιότερο) pc μου και να τη βάλω στο macbook.

 

Η ερώτησή μου είναι, επειδή δεν έχω την εμπειρία ή το χρόνο για όλο αυτό το διάβασμα, ποιό από τα δύο μηχανήματα να διαλέξω, με βάση τα specs αλλά και τη συμβατότητα με διάφορα software.

 

Tα specs τους είναι

 

το pc:

 

-Intel Celeron 3,33 GHz (μονοπύρηνο) πρπ του 2005-2006

-RAM 2 Gb DDR2

-L2 Cache 256 ή 512 Kb, δεν είμαι σίγουρος

-Bus speed 533 MHz

-firewire

-το χρησιμοποιώ και για καθημερινή χρήση

 

το macbook:

 

-macbook 2,1 Intel Core 2 Duo 2,0 GHz (διπύρηνο) πρπ του 2007-2008

-RAM 2 Gb DDR2

-L2 Cache 4 Mb

-Bus speed 667 MHz

-firewire

-δε θα το πολυφορτώσω (αφιερωμένο στη μουσική)

 

Η χρήση που θέλω είναι κατά βάση Nuendo/Cubase, ηχογράφηση μικρόφωνο/κιθάρα-μπάσο/midi keyboard και υποτυπώδης επεξεργασία-μίξη. Θέλω να ασχοληθώ σιγά-σιγά και με τον ηλεκτρονικό ήχο με το midi keyboard.

 

Νομίζω ότι μαντεύω την απάντηση... ;D Αλλά με απασχολεί λίγο μήπως με περιορίσουν στο μελλον οι ασυμβατότητες του mac.

 

Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να προσέξω; Η Focusrite μάλλον δε θα έχει πρόβλημα με το mac OSX, το Nuendo το ίδιο, το firewire είναι του ίδου τυπου (όχι το τετράγωνο αρχαίο)..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρε παιδιά... πάλι στα ίδια θα καταλήξουμε; Γιατί πάντα πρέπει να είναι PC vs. Mac και αντίστροφα; Το κάθε μηχάνημα έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του και εξυπηρετεί τους ίδιους ή διαφορετικούς σκοπούς με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Γιατί πρέπει με το ζόρι να είναι καλύτερο το ένα από τα δύο; Με το παραπάνω σκεπτικό προσπάθησα να τοποθετηθώ μερικά posts παραπάνω.

 

Η πρώτη ένστασή μου ήταν ότι τα Mac δεν είναι απόλυτα προσιτά, αφού το φτηνότερο Mac κοστίζει 1150 ευρώ, ποσό που προσωπικά θεωρώ σεβαστό και το οποίο πιστεύω ότι δεν μπορούν να διαθέσουν όλοι για να πάρουν υπολογιστή. Παρακαλώ να διαχωρίσουμε αυτό το γεγονός από την ενδεχόμενη διάρκεια ζωής του μηχανήματος, μιας και αυτό είναι ένα άλλο θέμα (εξίσου σημαντικό αλλά δεν βλέπω πού κολλάει στην προκειμένη περίπτωση).

 

Η δεύτερη ένστασή μου αφορούσε τον "επαγγελματικό" χαρακτήρα των Mac. Sorry κιόλας αλλά νομίζω ότι εν έτει 2009, με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των υπολογιστών και τις δυνατότητες που παρέχει ακόμα και ένα πάμφθηνο μηχάνημα, είναι ελαφρώς γελοίο να μιλάμε για "επαγγελματικά" μηχανήματα σε τέτοιες κατηγορίες τιμών.

Ξαναλέω ότι όντως υπάρχουν μηχανήματα που προορίζονται για επαγγελματίες αλλά θα πρέπει κανείς να δώσει πολλά χρήματα για να τα αποκτήσει, με αμφίβολο αντίκρισμα στις επιδόσεις και την ποιότητα εργασίας του. Με άλλα λόγια, ναι, μπορεί κανείς να κάνει άψογη δουλειά με το φτηνότερο iMac ή ένα PC του χιλιάρικου και να μη χρειαστεί σε καμία περίπτωση ένα αυστηρά επαγγελματικό εργαλείο.

 

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, από τη μεριά μου δε νιώθω την ανάγκη να πείσω κάποιον ότι το PC είναι καλύτερο του Mac και τούμπαλιν, καλύτερα να πάρει ο καθένας ό,τι του αρέσει και τον βολεύει και να είμαστε όλοι χαρούμενοι.

Αλλά προς Θεού, έχω βαρεθεί αυτή την κόντρα. Όλα καλά είναι, αρκεί να θέλεις και να ξέρεις να τα δουλεύεις. ;)

 

εγω παντως στιριζω φανατικα Windows!!! ανωτερα σε καθε περιπτωση!! οπωσδηποτε μετραει το hardware, αλλά αν εχεις και ενα λειτουργικο, λειτουργικο, ειναι καλυτερα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ απ' την άλλη, που δεν ήμουν ποτέ politically correct σε αυτό το ζήτημα (πάντα ισχυριζόμουν ότι τα mac είναι πεταμένα χρήματα), οφείλω να κάνω μία παρέμβαση, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας μου με τα νέα mac.

 

Η απάντηση στο ερώτημα για το αν τα 100-300 ευρώ είναι ταμπού, είναι προφανής και έχει δύο σκέλη.

 

Το πρώτο σκέλος είναι ότι (όπως άλλωστε λέει και η ίδια η ερώτηση) με 100-300 ευρώ μπορείς να αγοράσεις καλώδια ή πεταλάκια, αλλά (θα συμπλήρωνα εγώ) μπορείς να αγοράσεις αξιοπρεπέστατες κάρτες ήχου (με 200-300 ευρώ), οπότε γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις για κάτι τέτοιο;

 

Το δεύτερο σκέλος είναι ότι δεν μιλάμε για διαφορές των 100-300 ευρώ αλλά για διαφορές των 300-1500 ευρώ, ανάλογα με τη κλάση των μηχανημάτων που συγκρίνονται. Θα επιχειρηματολογούσα πολύ σοβαρά, ότι κάθε μακ που πουλιέται, θα χρειαστεί περίπου 30-40% επιπλέον της τιμής που αρχικά δίνεις για δαύτο, προκειμένου να του προσθέσεις μερικά βασικά και απαραίτητα πράγματα, όπως μνήμη και εξωτερικό σκληρό για backup, και εξωτερικό cd-rom και εξωτερική κάρτα ήχου. Η λέξη-κλειδί είναι το "εξωτερική" διότι - ειδικά στην περίπτωση του iMac που ζαχαρώνουν οι περισσότεροι noizάδες - δεν υπάρχει τρόπος να τοποθετήσεις νέα περιφερειακά στο εσωτερικό του μηχανήματος. Η διαφορά τιμής λοιπόν είναι αυτή που γράφω εγώ (θα έπρεπε να το ξέρω, άλλωστε αφού όλα αυτά τα πλήρωσα τους τελευταίους μήνες) και όχι αυτή που αναφέρει ο harilatron.

 

Η μεγάλη διαφορά όμως, βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες, άλλωστε αυτές είναι που καθορίζουν τη σχέση μας με τον εξοπλισμό μας, έτσι δεν είναι;

 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Mac δεν με ικανοποίησε, καθώς διαρκώς ερχόμουν αντιμέτωπος με τη διαπίστωση ότι (στο κάθε τι) οι επιλογές μου είναι λιγότερες απ' όσες είχα στα PC.

 

Ήθελα ασύρματο ποντίκι για να αλλάξω το άθλιο που πήρα μαζί με τον iMac; Υπάρχει μόνο ένα(1), σχετικά ακριβό της Logitech που να λειτουργεί με το Mac ΚΑΙ να έχει το επιπλέον μήλο-κουμπί στο πληκτρολόγιο.

 

Ήθελα σοβαρό DAW; Βεβαίως, υπάρχουν τα εξής... τρία(3), για να διαλέξετε (ενώ έχουμε καμιά εικοσαριά στο PC).

 

Ήθελα να μη παίζω τα αρχεία μου με το άθλιο i-Tunes; Μα... δεν υπάρχει άλλος player (κανά δύο που είχαν ξεκινήσει, το κλείσανε το μαγαζί όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει αγορά και ότι η Apple δε συνεργάζεται για να λυθούν τα δεκάδες αρχικά bugs του λειτουργικού συστήματος Leopard). Στο PC έχουμε επίσης δεκάδες players.

 

To ίδιο ίσχυε για ΚΑΘΕ τομέα λογισμικού που με ενδιαφέρει. Βεβαίως υπάρχουν οι θαυμάσιες λύσεις λογισμικού open source που (επιτέλους) τρέχουν και στο Mac, αλλά... αυτά τα έχω και ως Linuxάς, σε PC των 500 ευρώ, δε χρειάζεται να δώσω 2.500 χιλιάρικα για το Mac. Oi Μακάδες (και η Apple) ποζάρουν με το ευφυολόγημα ότι "τι τα θέλετε ρε παιδιά τα πολλά DAW, αφού το Logic είναι το καλύτερο", αλλά ξεχνάνε ότι αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να εναποτίθεται στο καταναλωτικό κοινό, όχι στον παραγωγό. Είναι σα να πας να πάρεις πορτοκάλια και ο μανάβης να προσπαθεί να σε πείσει ότι τα ακτινίδια έχουν περισσότερη βιταμίνη C, επειδή δεν έχει πορτοκάλια να σου πουλήσει.

 

Αφήνω για το τέλος, την θλιβερή διαπίστωση ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα "κρυφά" κοστολόγια απόκτησης ενός Μακ, μπορούν να είναι ακόμη μεγαλύτερα: π.χ. αρκεί να πας να δεις τις τιμές που δίνει η ίδια η Apple για τα τσιπάκια μνήμης: είναι τόσο απαράδεκτες που κανείς δεν αγοράζει πρωτότυπα τσιπάκια ΑΛΛΑ, επειδή το να βάλεις διαφορετικά τσιπάκια καταλύει την εγγύηση, όλοι τα φυλάνε σε ένα κουτάκι για να τα ξανατοποθετήσουν πριν στείλουν το μηχάνημα για επισκευή ή σέρβις. Επίσης - στη δική μου περίπτωση - έφαγα ΣΤΗ ΜΑΠΑ το άθλιο πρόβλημα με το firewire τσιπάκι (το οποίο η γελοία Apple, ακόμη δεν παραδέχεται), το οποίο μου κόστησε επιπλέον 800 ευρώ για αντικατάσταση του εξοπλισμού (RME Fireface 400) που ΔΕΝ λειτουργούσε με το Mac.

 

Τώρα, κάτι παράπλευροι ισχυρισμοί για την "ποιότητα" του λογισμικού που η Apple δίνει μαζί με τα μηχανήματά της, φαντάζομαι ότι είναι κατανοητό ότι ειδικά η Apple αν μπορούσε να βγάλει έστω και ένα ευρώ πουλώντας κάτι, τότε ΠΟΤΕ δε θα το χάριζε. Δηλαδή, το Garageband είναι λογισμικό της πλάκας, το οποίο στην ελεύθερη αγορά μόνο σα συνοδευτικό φθηνών καρτών θα άντεχε (χμμμ, ίσως και όχι, τώρα που το σκέπτομαι), αλλά οι Μακάδες κατουρηθήκαν από τη χαρά τους όταν το πρωτοείδαν... από εκεί να καταλάβεις σε τι φάση ήταν οι άνθρωποι.

 

Και για όποιον αναρωτιέται τι έκανα με το Μακ, η απάντηση είναι ότι τον έχω αυτή τη στιγμή ακριβώς δίπλα μου, να παίζει το ρόλο του development server (χάρη στο unix υπέδαφος του λειτουργικού του συστήματος, ΑΥΤΟ τουλάχιστον το κάνει πολύ καλά) και ελπίζω να μη χαλάσει για τα επόμενα τρία χρόνια μπας και αποσβέσω το κτηνώδες κόστος του. Εν' τω μεταξύ, δίνοντας 1500 ευρώ, έφτιαξα ένα απολύτως αθόρυβο, απολύτως εκπληκτικό (πες τους ρε Alchemist) PC, το οποίο τρέχει Vista 64bit σα το γάργαρο νεράκι, και το οποίο αν χαλάσει θα το φτιάξω μόνος μου με περίπου 200 ευρώ καθότι τόσο κάνει το ακριβότερο component που περιέχει.

 

:)

 

 

 

πες τα αρχηγε!!!

ποσο συμφωνω απλα δεν φανταζεσαι!!!

Για καποιονν λογο, (που δεν μπορω να καταλαβω αλλα οκ), δεν θελεις Windows?ok ! Βαλε Linux!

τι θελεις και μπλεκεις με τις φριτεζες!!!!!!!!!!!!!!

υγ! στιριζω και τον Βασιλη, σαν μυαλο και, γι'αυτο η λιγο περισσοτερη υπο κειμενικη μου γνωμη!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι μαντεύω την απάντηση... ;D Αλλά με απασχολεί λίγο μήπως με περιορίσουν στο μελλον οι ασυμβατότητες του mac.

 

Περνάς αυτή τη γέφυρα όταν και άμα έρθει εκείνη η ώρα. Ας πούνε και οι χρήστες mac...

Άμα σε βολεύει το mac σαν υπολογιστής νομίζω είναι καλή ιδεά να το αφιερώσεις για το DAW σου.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου