Προς το περιεχόμενο

ανεπιθυμητος ηχος στην ηχογραφηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

εχουμε στησει ενα υποτυπωδες στουντιακι στο σπιτι μας. monitors m-audio bx5a, καρτα e-mu 0404, μικροφωνο rode nt1-a κι εναν 100αρη μαρσαλ. Το προβλημα ειναι οτι αφου ηχογραφησω το οτιδηποτε, οταν το ακουω απο τα μονιτορς, ολα καλα. αν το ακουσω ομως απο ακουστικα ακουγεται -αρκετα εντονα- το χτυπημα της πενας στις χορδες. ηχογραφησα απ' ευθειας στην καρτα, χωρις μικροφωνο κι ενισχυτη, με μια korg toneworks και το προβλημα δεν υπηρχε. οφειλεται στην ευαισθησια του μικροφωνου αυτο? τι μπρω να κανω για να το διορθωσω? ευχαριστω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οποιοδήποτε πυκνωτικό μικρόφωνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.Προσωπικά μου αρέσει να κρατάω uncompressed το αρχικό attack της κιθάρας πάντως, μου αρέσει αυτός ο ήχος που δίνει μια φυσικότητα στο κατα τα άλλα ηλεκτρονικό χαρακτήρα των παραγωγών μου.

 

Obviously, αυτό που θα κάνετε είναι να βάλετε κάποιο compressor στο σήμα. Φτιάξτε το "attack" και το threshold ώστε να μετριάσετε το χτύπημα που σας ενοχλεί. Σκέψου 3:1 ratio, 20 attack, 150 release και μετά απο εκεί φτιάξτο όπως το χρειάζεσαι. Λογικά θα υπάρχουν και preset με τα οποία μπορείς να αρχίσεις αν δε γνωρίζεις να το λειτουργείς.

 

Αν έχετε όρεξη να ηχογραφήσετε ξανά, μπορείτε πάντα να αλλάξετε την τοποθέτηση του μικροφώνου. Το συγκεκριμένο είναι hit'n'miss αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποια θέση που θα βγάζει καλύτερο ήχο για εσάς, ελλείψει recording engineer.

 

Τέλος, υπάρχει πάντα το eq'ing που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

 

Υπάρχουν detailed άρθρα και στο noiz αν θες να ψαχτείς, δύο απο αυτά :

 

http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=71

http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=66

 

Επίσης,

http://www.soundonsound.com/sos/Dec02/articles/recordingguitars.asp

Kairos

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω για την απαντηση. ως προς τον κομπρεσορα κλπ δεν το εχουμε κοιταξει ακομα, αλλα θα δοκιμασουμε. τωρα, ως προς τη θεση του μικροφωνου αλλα και την θεση εμας τον ιδιων οταν ηχογραφουμε, εχουμε δοκιμασει σχεδον τα παντα και αυτο ηταν που μου εκανε εντυπωση: ακομα και οταν παιζαμε πλατη στο μικροφωνο και σε αρκετα μεγαλη αποσταση, ακομα και τοτε ακουγοταν εντονα.. δηλαδη το θεμα δεν μπορει να λυθει καθαρα με διαφορετικη διευθετηση στον χωρο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Μήπως μπορείς να εξηγήσεις λίγο καλύτερα το πρόβλημα?

Δηλαδή.... που βάζεις το μικρόφωνο, που στέκεσαι εσύ, τι κιθάρα, σε τι εντάσεις παίζει ο ενισχυτής κλπ....

 

Ακόμα καλύτερα, αν μπορούσες να επισυνάψεις ενα clip που να ακούγεται αυτό που λες, μπορεί και να πάρεις πιο "στοχευμένες" λύσεις.  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρόβλημα είναι οτι μάλλον παίζεις με medium (ή thin)πένα και έχεις δυνατό χτύπημα.

Δοκίμασε να παίξεις με μία heavy πένα και πιο χαλαρό χτύπημα στις χορδές.

Αν παίζεις ακκόρντα (strumming) δοκίμασε και πιο σκληρή πένα όπως η Dunlop 1,5mm ή ακόμα και 2,0mm τρίψε λίγο τη μύτη να στρογγυλέψει λίγο και δεν θα ακούγεται τόσο πολυ η πένα.

Το μικρόφωνο τοποθέτησέ στο ύψος που ενώνεται το μπράτσο με το σώμα σε απόσταση 20εκ απο την κιθάρα και φρόντισε να μην κουνιέσαι όταν γράφεις για να μην έχεις διαφορές στις εντάσεις.

Είναι λογικό όταν γράφεις απο την προενίσχυση να μην ακούς και τόσο την πένα γιατί παίρνεις σήμα απ'τον πιεζοκρύσταλλο και όχι απο το ηχείο της κιθάρας.

 

Lyrics: Wasted Time Between Solos!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχετε δικιο.. ας γινω πιο συγκεκριμενος: ηχογραφουμε με ηλεκτρικες και οχι ακουστικες. μια ibanez sz520 και ενα σκαφακι cort source. το μικροφωνο ειναι τοποθετημενο εκκεντρα προς τα δεξια και σε αποσταση ~10cm απο το ηχειο του ενισχυτη. παιζουμε με σκληρες πενες. ηχογραφουμε συνηθως σε αποσταση 3-4 μετρων απο τον μικροφωνο, και πλατη σε αυτο. Ως προς τις εντασεις, το gain του μικροφωνου απο τηυν καρτα ηχου ειναι στο 1/3 περιπου και ο ενισχυτης στο 2,5-3. (τα audio clips που γραφουμε τα βγαζει -20db). sound clip θα ανεβασω το συντομοτερο. γραφουμε με nuendo.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Οριστε κι ενα sound clip...

 

Ε δεν είναι και πολύ ενοχλητικό.  ;D

(για να το ακούσω έβαλα EQ)

 

Πέραν της πλάκας, εγώ θα ανέβαζα κάμποσο την ένταση του ενισχυτή και ίσως θα πλησίαζα και λίγο το μικρόφωνο. Επίσης (γενικα) δεν υπάρχει λόγος να γράφεις τόσο χαμηλά (στα -20 dB).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το ακουσα και απο αλλα δυο ζευγαρια ακουστικα και απο τα ηχεια του λαπτοπ και ακουγεται λιγοτερο... Ως προς τα db, γραφουμε εκει, γιατι σε υψηλοτερα (-13db, -15db) ακουγεται κατι σαν distortion απο το μικροφωνο.... δεν ξερω γιατι συμβαινει... και δεν ξερω και αν περιγραφω σωστα αυτο που συμβαινει..:P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν γράφεις ηλεκρική με μικρόφωνο από ενισχυτή και ακούγεται η πένα (!) τότε κάτι άλλο δεν πάει καλά στο setup της ηχογράφησης ή στην τεχνική της ηχογράφησης. Πάντως να το βγάλεις με κομπρέσσορα βάζοντας υψηλό attack, νομίζω δηλαδή ότι, θα τσακίσεις κυριολεκτικά τον ήχο....

'Ολα είναι ατμός...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου