Προς το περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη Ώρα Μηδέν


Giorgos_Oikonomou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όταν η μόδα γίνεται αντικείμενο αντιγραφής και όχι ανάγκη για δημιουργία πρωτότυπων ιδεών (conceptual ideas), τι να ελπίζει κανείς για τις μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης; Ένα μετά το άλλο «μαγαζιά» της πόλης κάθε Κυριακή (και όχι μόνο πλέον), φιλοξενούν μουσικά σχήματα που γεννιούνται σε αυτή την πόλη.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε πλέον στην Ώρα Μηδέν, ή στο Σημείο Μηδέν. Δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη δεν έχει μουσικές σκηνές (ή πολυχώρους), δηλαδή χώρους που να φιλοξενούν μουσικά και θεατρικά σχήματα, αλλά όχι με την έννοια του μεγέθους.

Και τη στιγμή που δεν συμβαίνει αυτό, η μόδα πλέον είναι οι «παραστάσεις» να δίνονται σε clubs, cafe – bars, και άλλων ειδών «μαγαζάκια» που φιλοξενούν μικρά ή μεγαλύτερα μουσικά σχήματα κυρίως της πόλης.

Καμία αντίρρηση να συμβαίνει και αυτό, όταν παράλληλα θα έπρεπε όμως να συμβαίνει και το πιο υγιές. Να δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, με κατάλληλη ακουστική μελέτη στους οποίους προφανώς θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη μουσική (ή το θέατρο) με τη συνοδεία κάποιου ποτού (γιατί όχι).

Προφανώς υπάρχουν χώροι όπως ο Μύλος, το Φιξ, το Principal κ.ά. Αλλά τι απέγιναν εκείνοι οι σοβαροί χώροι (οι παλιές μπουάτ); Γιατί αν μη τι άλλο χώροι (μακρόστενοι, σαν υποβρύχια) δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να φιλοξενούν μουσικούς οι οποίοι «αναγκάζονται» να παίξουν μουσική με υποτιμητικές συνθήκες. Και τέλος πάντων, στην Αθήνα (την οποία λατρεύω και δεν έχω πρόβλημα ή κόμπλεξ) υπάρχουν αξιολογότατοι χώροι, μαγαζιά, μαγαζάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν παραστάσεις, κονσεπτάκια και τα σχετικά της μουσικής, του θεάτρου, της πρόζας, κ.ά.

Άραγε θα αλλάξει κάτι ή θα είμαστε πάντοτε μπουζουκόπολις;

 

Υ.Γ. Σας καλωσορίζω (ή μάλλον εσείς εμένα), στον μουσικό αυτό κόσμο του noiz!

enjoy my silence

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 64
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Μπάντες "σοβαρές" δεν υπάρχουν, μαγαζιά "της προκοπής" δεν υπάρχουν, τα μαγαζιά που υπάρχουν δεν πληρώνουν αρκετά, κοινό δεν υπάρχει να υποστηρίξει τις "σοβαρές" μπάντες, γενικά δεν υπάρχει κοινό... Φαύλος κύκλος. Και προφανώς τα λέω με μια (μικρή) δόση υπερβολής, αλλά έτσι είναι. Όποια μεριά του κύκλου και να πιάσεις, και ρωτήσεις το ίδιο πράγμα, ένα από τα παραπάνω θα σου απαντήσει και σε κάποιο άλλο μέρος του κύκλου θα το ρίξει το φταίξιμο. Μια ζωή κυριαρχούσαν και θα κυριαρχούν εσαεί τα μπουζούκια στη ελλάδα.

 

 

Καλως ήρθες, παρεμπιπτόντως. ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλως μας ηρθες Γιωργο.

 

Ειναι δυστυχως πραγματικοτητα αυτη η ελλειψη χωρων στην οποια αναφερεσαι. Το ευχαριστο ειναι οτι η αναγκη υπαρξης τετοιων χωρων γινεται καθημερινα ολο και πιο εμφανης, ειδικα με την εμφανιση αρκετων νεων συγκροτηματων.

 

Υπαρχουν λιγα μαγαζια που δημιουργηθηκαν με την εννοια της μουσικης σκηνης και οχι του bar πρωτιστως κατα νου. Δυστυχως ομως, σε πολλα απο αυτα οι τιμες ειναι τραγικα υψηλες, οχι μονο στα εισητηρια αλλα και στα ποτα που προσφερει το εκαστωτε μαγαζι. Για παραδειγμα, ο Μυλος που ανεφερες, φιλοξενει κατα καιρους αξιολογα συγκροτηματα απο διαφορους μουσικους χωρους. Οι τιμες των εισητηριων ομως, σε συνδυασμο με το οτι το φτηνοτερο αλκοολουχο ειναι ενα ποτηρι βαρελισια Amstel που κοστιζει 10 ευρω, καθιστουν το κοστος μιας τετοιας εξοδου απαγορευτικα ακριβο, ειδικα για μια παρεα φοιτητων-μαθητων.

 

Οποτε δε φτανει που ειναι λιγα τα μερη αυτα, ειναι και ακριβα. Με αποτελεσμα το να απολαμβανεις ενα live σε ενα σωστο χωρο να ειναι (ειδικα για τη νεολαια, που κινειται πολυ σε τετοιους χωρους) καθαρα αγαθο πολυτελειας.

 

 

Σωστος ο X-minor με τον φαυλο κυκλο...ας ελπισουμε καποτε να σπασει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπάντες "σοβαρές" δεν υπάρχουν, μαγαζιά "της προκοπής" δεν υπάρχουν, τα μαγαζιά που υπάρχουν δεν πληρώνουν αρκετά, κοινό δεν υπάρχει να υποστηρίξει τις "σοβαρές" μπάντες, γενικά δεν υπάρχει κοινό...

 

Moναχα στην αμοιβη θα συμφωνησω. Σε ολα τα αλλα διαφωνω και καθετως και οριζοντιως.

Εγω παντως προτιμω να πινω το αμστελακι μου στην υπογα και να βλεπω μπαντες να χωνουν ροκια ανελεητη, ερασιτεχνικη, παρα σε κυριλλε μαγαζια.

Sickly-sweet, pink, and not for everybody

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι αλλά η Θεσσαλονίκη είναι η πιο ερωτική πόλη (ή συμπληρώστε την παπάρα της επιλογής σας από τους θίασους που έρχονται να κάνουν την αρπαχτή).

 

Τι να λέμε φίλε...  Άσε τις μπάντες (οι "χώροι" και τα "σχήματα" ως ορολογία με χαλάνε).

Πόσα θέατρα έχει η Θεσσαλονίκη (με κανονικό θεατρικό πρόγραμμα) μέτρησες; Ξέρεις πόσα έχει η Αθήνα;

Δυστυχώς, κουλτούρα δεν υπάρχει στην πόλη μας.

Είμαστε - κακώς εννούμενη - επαρχία. Γιαυτό άλλωστε έχουμε και τους πολιτικούς που μας αξίζουν οι οποίοι είναι τα ιδια χάλια με εμάς.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Εγω παντως προτιμω να πινω το αμστελακι μου στην υπογα και να βλεπω μπαντες να χωνουν ροκια ανελεητη, ερασιτεχνικη, παρα σε κυριλλε μαγαζια.

 

Σε χαλαει στο πισω μερος του μαγαζιου να ακουγεται μουσικη αντι μια μπασοβαβουρα, ε? Να μου πεις, οπως συνηθησει κανεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Moναχα στην αμοιβη θα συμφωνησω. Σε ολα τα αλλα διαφωνω και καθετως και οριζοντιως.

Εγω παντως προτιμω να πινω το αμστελακι μου στην υπογα και να βλεπω μπαντες να χωνουν ροκια ανελεητη, ερασιτεχνικη, παρα σε κυριλλε μαγαζια.

 

Ξεκαθαρίζω για να εξηγούμαι.

 

Προσωπικά δεν θεωρώ και τρελά σοβαρές τις 200.000 διασκευομπάντες, που στην τελική επιζητούν τέτοια μπαράκια και δεν κόβονται ιδιαίτερα για εξειδικευμένους χώρους - και μάλλιστα και όσον αφορά την αμοιβή, οι περισσότεροι αρκούνται στα τραγικά ποσά που πιστεύω όλοι γνωρίζουμε. Και η έννοια "σοβαρή μπάντα" δεν έχει να κάνει με την εκτελεστική δεινότητα των μελών αλλά περισσότερο με τις βλέψεις της ίδιας της μπάντας, τη θέληση και προσπάθεια για κάτι παραπάνω από γκόμενες και τσάμπα ποτά και φυσικά την ίδια τη μουσική. Εξ'ού και η αναφορά μου σε διασκευομπάντες.

 

Πάντως κανείς πιστεύω δεν υπονόησε κάτι για "κυριλέ" καταστάσεις. Έστω και υπόγα, και σαφέστατα να rock-άρει η μπάντα ανελέητα, αλλά να είναι ρε παιδί μου μουσική σκηνή και όχι η τραγική κλασσική μπαρο-υπόγα που πνίγει ακόμα και τους Aerosmith απ'την καπνίλα και τη... γενική μάζωξη τέλος πάντων.

 

Και θυμίζω πως δεν μιλάμε για "υπόγες" pubs/live bars της Αγγλίας όπου και ως μουσικός αλλά και ως ακροατής/θεατής θα γούσταρα να είμαι, αλλά για τραγικά καταγώγια με τραγικές συνθήκες. Άλλο underground κι άλλο τα τσαρούχια.

 

Στην τελική, και από τη μεριά του μουσικού αλλά και του "θαμώνα" πιστεύω οποιοσδήποτε θα προτιμούσε κάτι πιο ανθρώπινο απ'αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρατηρήσεις - Υποσημειώσεις

 

1. Εννοείται ότι δεν ήθελα και δεν θέλω να δημιουργώ "καυγάδες". Αν και θα συνηθίσω μάλλον τις απαντήσεις.

2. Εννοείται πως σε όλο το σκεπτικό μου χωράει κάθε λογής (ή διαλογής) χώρος. Θέατρα, Μουσικές σκηνές, πολυχώροι, υπόγες, ακόμη και μπουζούκια. Αλλά όχι μόνο μπουζούκια.

3. Πιστεύω ότι το επίπεδο το ανεβάζουν όλοι, αλλά όπως και να το κάνουμε ο χώρος για τη μουσική και το θέατρο είναι το Α και το Ω (μαζί φυσικά και με το κοινό, που χωρίς αυτό δεν υπάρχουν). Μην ξεχνάμε ότι ο ήχος γεννιέται μέσα στο χώρο (για αυτό κρατάω και μια επιφύλαξη).

4. Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα συγχέουμε λιγάκι και το θέμα διασκέδαση, ψυχαγωγία, κλπ κλπ. Καταρχήν δεν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθήσουμε "παράσταση" χωρίς ποτό, ξηρό καρπό και μπλα μπλα (πλην εξαιρέσεων). Το έχουμε στο αίμα μας το μπουζουκάκι.

5. Ένας Καναδός φίλος μου, μου λέει μια μέρα: Γιώργο όταν έρχομαι στην Ελλάδα θέλω να δω Φαραντούρη, Νταλάρα, Σαββόπουλο κ.ά. Και του απαντώ: Όταν έρθω στον Καναδά θέλω να δω Springsteen, McKennitt (άντε ήρθε και εδώ), Morissette...

5. Εννοείται ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές (να είναι καλά ο Clint).

enjoy my silence

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου