Προς το περιεχόμενο

MultiEffects Porcessors VS. Stand Alone Pedals


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπον...ειπα να αρχισω αυτο το θεματακι, το οποιο εχει αρκετο ενδιαφερον και στο οποιο μπορω με βαση την πολυχρονη εμπειρια μου να πω δυο-τρια πραγματα που θα βοηθησουν και τους νεους μουσικους. Εχουμε και λεμε...

 

MultiEffects Porcessors

Τα πολυεφε τυπου Digitech σειρας RP, Behringer V-Amp, Boss, Line 6 και αλλα παρομοια ειναι ικανοποιητικα για ενα νεο μουσικο ή ενα μεσο χρηστη της κιθαρας/μπασου.

 

1. Προσφερουν ευλιξια με την ποικιλια των ηχων συγκεντρωμενους σε μια μονο συσκευη

2. Συνιστανται για "σπιτικες καταστασεις" μιας και τα περισσοτερα απο αυτα προσφερουν εξοδους για ευκολη ηχογραφηση στο σπιτι μεσω υπολογιστη χωρις να ειναι απαραιτητη η χρηση υπολογιστη.

 

Πολλα απο τα γνωστα μας πολυεφφε για να ειμαι ειλικρινης προσφερουν πολυ καλους ηχους/προσομειωσεις και προσωπικα εχω ηχογραφησει ντεμο σπιτι μου (ακουστε εδω δειγμα http://www.youtube.com/watch?v=ft7p44YWFWk) με πολυ καλα αποτελεσματα. Επισης για να ειμαι ειλικρινης, μου λειπουν ενας-δυο ηχοι απο το Digitech RP150 και Behringer X V-Amp μιας και πλεον χρησιμοποιω διαφορα πεταλια).

 

Βεβαια ας μην ξεχνιομαστε, οι ηχοι αυτων των συσκευων αποτελουν προσομειωσεις, μην γελιομαστε. Οσο κοντα και να ειναι σε αυτο που ψαχνουμε θα ειναι παντα ενα βημα πισω και καθως το αυτι μας θα γινεται πιο εμπειρο θα χανεται και αυτη η μαγικη αισθηση που νιωσαμε οταν πρωτοπαιξαμε με το πρωτο μας πολυεφφε.

 

Stand Alone Pedals

Τι να πει κανεις? Πολλες-ανεξαντλητες επιλογες για ενα και μονο εφφε που μπορει να σε ενδιαφερει και διαφορες εταιρειες που σου προσφερουν το εφφε αυτο σε ποικιλες τιμες για ολα τα βαλαντια. Η αληθεια ειναι οτι οι επιλογες ειναι τοσες πολλες που καποιες φορες ειλικρινα δεν ξερεις τι να διαλεξεις. Αν καποιος διαθετει αρκετα χρηματα, μπορει να κανει πραγματικοτητα τον ηχο που εχει στο μυαλο του και επιτελους να κοιμηθει ησυχος τα βραδια.

 

Ενα σοβαρο μειονεκτημα βεβαια αυτης της λυσης, ειναι το μεγαλο κοστος του να στησεις μια καλη πεταλιερα. Εκτος του κοστους των πεταλιων υπαρχει και ενα αξιοσεβαστο ποσο που καποιος πρεπει να ξοδεψει για καλωδια συνδεσης και τροφοδοσια ρευματος. Ας το κανω πιο συγκεκριμενο...

 

Πειτε οτι αγορασατε με το καιρο 10 καλα πεταλια. Αν τα συνδεσετε μεταξυ τους με απλα, φθηνα καλωδια και τα τροφοδοτεισετε με φθηνιαρικα τροφοδοτικα τοτε καλυτερα να μην καταφευγατε σε αυτη την λυση.

 

Προσφατα, αλλαξα ολη την καλωδιωση στην πεταλιερα μου με lavacable solder-free cables/jacks και πραγματικα δεν πιστευα στα αυτια μου χωρις να ειμαι υπερβολικος. Μιλαμε για κοστος 200 ευρω μονο για καλωδια (πεταλια μεταξυ τους και συνδεση με ενισχυτη και fx loop). Αν προσθεσω και τα δυο Voodoo Lab τροφοδοτικα που κοστιζουν 360 ευρω (μιας και εχω 13 πεταλια) παμε αμεσως στος κοστος των 560 ευρω μονο για καλωδια και τροφοδοτικα. Αν βαλουμε και την τιμη του pedalboard αλλα 120-180 ευρω καταλαβαινετε οτι αυτοματα εχουμε σκασει 680-740 ευρω χωρις καν τα πεταλια. Εκει που θελω να καταληξω ειναι αυτο...αν καποιος αποφασισει να παει στην λυση του φτιαχνω την δικη μου πεταλιερα τοτε θα πρεπει να ειναι ετοιμος για μακροχρονια και ακριβη διαδικασια μιας και μεχρι να καταληξει στα πεταλια που τον ικανοποιουν θα εχει αγορασει-πουλησει δεκαδες απο αυτα. Διλληματα οπως επιλογη ή οχι boutique πεταλιων, true-bypass κυκλωμα και αλλα τετοια θα σας κανουν να μπειτε σε ενα τρυπακι πολυ επωδυνο...

 

Βεβαια το ολο εγχειρημα αξιζει και την αναμονη και τα λεφτα του. Πιστευω οτι αν καποιος θελει να φτιαξει μια αξιολογη πεταλιερα χρειαζεται να ξοδεψει περιπου 1700-2000  Ευρω. Να τονισω και παλι οτι το Α και το Ω στο ολο εγχειρημα ειναι τα καλωδια και τα τροφοδοτικα - τερμα!

 

 

Ανακεφαλαιωνοντας

 

Η λυση των πολυεφφε θα σας κοστισει λιγοτερο και θα σας ικανοποιησει για αρκετα μεγαλο διαστημα. Η λυση της δημιουργιας δικη σας πεταλιερας θα σας ικανοποιει μια ζωη. Τοσο απλα...Μην ξεχνατε οτι ακομη και μονοι στο σπιτι σας να παιζεται, ο ηχος σας ειναι κομματι της ψυχης σας και οφειλεται μεσα απο αυτον να την εκφραζεται με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Η μουσικη σας ειναι αυτο που ειστε, ο τροπος εκφρασης σας, τα ονειρα και η φαντασια σας. Γνωμη μου? Καντε υπομονη, ενα πεταλι την φορα, σιγα σιγα να κανετε τις βελτιωσεις και με τον καιρο το αποτελεσμα δεν θα σας απογοητευσει.

 

Να κλεισω λεγοντας οτι το κυριοτερο απο ολα ειναι η επιλογη ενος ενισχυτη που να ικανοποιει τα γουστα σας. Αυτος (και το μουσικο σας οργανο) δημιουργουν την βαση για τον ηχο σας. Τα υπολοιπα ειναι  το κερασακι στην τουρτα με τα δαχτυλα σας να αποτελουν το παντεσπανι στο ολο γλυκισμα. (τι λεω ο π..στης!)  ;D

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σεβαστή η άποψή σου φίλε itasoulas, δεν παύει όμως να είναι μια γνώμη υποκειμενική και βασισμένη σε αυτά που αρέσουν σε σένα από πλευράς ήχου και πρακτικότητας.

Εσύ επέλεξες πετάλια με βάση την εμπειρία σου. Με γειά και με χαρά σου. Άλλοι (εξίσου έμπειροι με σένα) έχουν στείλει τα πετάλια τους και κατέληξαν να παίζουν με πολευφφέ. Ποιανού την εμπειρία να εμπιστευτούμε λοιπόν; ::)

 

Το πρόβλημα είναι ότι το θέμα αυτό δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση που να καλύπτει όλο τον κόσμο. Η επιλογή μεταξύ πεταλιών και πολυεφφέ είναι θέμα γούστου και συνθηκών και γίνεται με διαφορετικά κριτήρια από τον καθένα μας.

 

 

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Οι ήχοι που έχεις επιλέξει στο παράδειγμα, από μόνοι τους σαν επιλογή ακούγονται τζιτζιριασμένοι και κονσέρβα. Είναι στενοί και ισοπεδωμένοι με αφύσικα πρίμο-μεσαία. Αυτό όμως είναι καθαρά προσωπική σου επιλογή και ρύθμιση. Δεν κρίνω αν είναι καλή ή κακή. Είναι υποκειμενικό τελείως και μπορεί να εξυπηρετεί τον σκοπό και τη μουσική σου. Τίποτα δεν είναι λάθος αρκεί να μη γίνεται... κατα λάθος.

 

Δεν μας έβαλες όμως και το αντίπαλο δέος. Τα πετάλια και τους ενισχυτές. Γιατί εκεί πάλι μπορεί να χρησιμοποιούσες παρεμφερείς ήχους ακόμα και με το real thing. Οπότε το θέμα κρεμάει.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν θα μπω στο κοπο να σχολιασω μια σεβαστη άποψη αν και διαφωνω σε πολλά.Το μονο που θελω να σχολιασω ειναι τα λεφτα που κοστιζει ενα full pedalboard.1700 ειναι πολλα.Κατι λιγοτερο απο τα μισα θα έλεγα εγω και εξαρταται παντα απο το τι και ποσα χρειάζεσαι.Και το καλο με τη τεχνολογια σημερα(πχ rp1000,μ13) ειναι οτι σου επιτρεπει και τον συνδυασμο παραδοσιακων πεταλιων με πολυεφφε οποτε οι επιλογες πολλες.Εγω εχω ενα nova system με 3 πεταλακια απο μπροστα του πχ.

 

Αν και πεταλακιας και γω τα καινουργια μηχανακια ειναι πολυ καλα αν ξερεις να τα χρησιμοποιεις.Και στο παραδειγμα σου με το βιντεο σου οντως ο ηχος ειναι κακος αλλα με τα μηχανηματα που φανταζομαι χρησιμοποιεις ειναι αναμενομενο η εκτος και αν οντως η χρηση ειναι τοσο κακη.

 

Υ.Γ.processors ρε συ... :P :P :P :D :D

 

never compromise tone for features....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα ήχου στο μουσικό όργανο, έχει να κάνει όχι μόνο με το τι ήχο θέλουμε να βγάλουμε, αλλά και πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό το "θέλω". Ένας μουσικός με ελάχιστα ακούσματα, θα μείνει σε κάποια στενά περιθώρια, θα ακούγεται σαν τον Κροκίδη στις πρώτες δουλειές του με τον Παπακωνσταντίνου και θα νομίζει ότι έχει τον τέλειο ήχο. Έχουν σημασία τα στάνταρ που βάζουμε. Μπορεί κάποιος να έχει ακούσει μόνο Pink Floyd, οπότε το μέτρο σύγκρισης του να είναι ο Gilmour, άρα έτσι κι αλλιώς προχωράει καλά.

Πολλοί βαρέθηκαν να κουβαλάνε 20 κιλά πετάλια και αγόρασαν πεταλιέρες. Άλλοι σιχτίρισαν το τζιτζίκι και την ψευτιά ακόμα και ακριβών πολυεφέ και το ρίξανε στα πετάλια.

Για να μην πάω στο θέμα ενισχυτής, λάμπα βέρσους τρανζίστορ, καλά ηλεκτρονικά στο όργανο, καλά ξύλα και πάει λέγοντας.

Συνεπώς το πόσο μακριά πάμε, έχει να κάνει με το τι έχουμε φανταστεί για τον ήχο μας, πόσο βαθιά είναι η τσέπη μας, αν έχουμε πόνους στη μέση ή αν έχουμε roadies και διάφοροι άλλοι λόγοι. Το ζήτημα είναι ποτέ να μην σταματάμε το ψάξιμο.

Εγώ από την μεριά μου έχω ένα Zoom B2 γιατί είναι εύκολο για την μετακίνηση και για πρόβες, αλλά έχω και την πεταλιέρα με τα 7 (για την ώρα) πετάλια μου για τα live και όχι μόνο. Κάθε πράγμα στην σωστή στιγμή και για την σωστή χρήση.

Need.More.Fuzz.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου