Προς το περιεχόμενο

Πως συνεργάζεται μια κονσόλα με ένα DAW στη μείξη;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ας υποθεσουμε οτι καποιος ασχολειται με την συνθεση μουσικης Hip Hop,εχει φτιαξει ενα καλο pc εχει αγορασει ενα cubase και καμια 50αρια vsti,φτιαχνει λοιπον τις συνθεσεις του με τα vsti αλλα δεν θελει να κανει τις μιξεις του στο pc,θελει να χρησιμοποιησει μια κονσολα ειτε ψηφιακη ειτε αναλογικη(ναι υποθετικα εχει και καλα ηχεια και καλη καρτα ηχου και τον καταλληλο χωρο γιατι αναζητα και ποιοτητα ηχου)..ας υποθεσουμε επισης οτι ειναι ψιλοασχετος με ολα αυτα,πως μπορουμε να του εξηγησουμε αναλυτικα αλλα κατανοητα το τι ακριβως θα κανει?

πχ εχω δει παραγωγους να καθονται μπροστα απο μια τεραστια κονσολα(την ssl 9000 πχ) εχωντας μπροστα τους στην οθονη ανοιχτο ενα cubase η protools και να μιξαρουν..

 

Απλα θελω να τα βαλω σε μια σειρα στο μυαλο μου..

 

Ελπιζω να εγινε κατανοητη η απορια μου..αν και αμφιβαλω ;D

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με απλά λόγια, όσο πιο απλά μπορώ.

Η κάρτα ή οι κάρτες ήχου στο pc σου, διασυνδέουν το αναλογικό περιβάλλον (ήχος απο κιθάρες μικρόφωνα συνθεσάιζερς κλπ) με το ψηφιακό του υπολογιστή σου, αμφίδρομα.

Αυτό σημαίνει οτι στην περίπτωση που χρησιμοποιείς vsti's για παραγωγή ήχων, μπορείς να "βγάλεις" τους ήχους αυτούς εκτός pc μέσω της κάρτας ή των καρτών ήχου. Να θυμάσαι πως υπάρχουν κάρτες με πολλές εισόδους και εξόδους, οι οποίες ανατίθενται η κάθε μία ανεξάρτητα σε οποιαδήποτε "έξοδο" ( Output Bus ) του προγράμματος ηχογράφησής σου π.χ. Cubase όπως ανέφερες.

Οι είσοδοι-έξοδοι των καρτών, μπορούν να είναι είτε αναλογικές είτε ψηφιακές.

Οι κονσόλες τώρα, ( mixing desks ) διαθέτουν εννοείται πολλές ανεξάρτητες αναλογικές εισόδους ( μέχρι και 42 νομίζω ) στις οποίες κατευθύνεις τον ήχο μέσω των καρτών ήχου, και μιξάρεις αναλογικά.

Υπάρχουν βεβαίως και κάρτες επέκτασης για τις κονσόλες, αναλογικές ή ψηφιακές, οι οποίες επιτρέπουν την ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ κάρτας και κονσόλας, σε διάφορα φορμάτ. ( ADAT, TDIF, κλπ )

Με αυτόν τον τρόπο, η ψηφιακή πληροφορία εισάγεται κατ' ευθείαν στο μίξερ και μετατρέπεται εκεί σε αναλογικό απο καλούς και ακριβούς μετατροπείς σε περίπτωση που μιλάμε για analog mixer ή παραμένει σε ψηφιακή μορφή για μιξάρισμα σε digital domain (Ψηφιακό περιβάλλον).

Αυτά για αρχή, η απορία σου δέν είναι καθόλου παράξενη.

Ελπίζω να βοήθησα. Μπορείς να ψάξεις και στο νετ για περισσότερες πληροφορίες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Φίλε μου, θα σου πρότεινα να ζητήσεις από κάποιο mod να αλλάξει τον τίτλο του thread.

 

Όπως είναι τώρα ούτε πολλές απαντήσεις θα πάρεις, ούτε βοηθάει στο να ενσωματωθεί το θέμα στην "βιβλιοθήκη γνώσης" του noiz.  ;)

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πχ εχω δει παραγωγους να καθονται μπροστα απο μια τεραστια κονσολα(την ssl 9000 πχ) εχωντας μπροστα τους στην οθονη ανοιχτο ενα cubase η protools και να μιξαρουν..

 

η τελικη μιξη γινεται παντα στο pc ,ειτε in the box ,ειτε μεσω summing devices (πολλες φορες χρησιμοποιουν και τις ιδιες τις κονσολες σαν summing devices). ;)

 

για να μη πολυσκας,εκτος κι αν εισαι ο Bill Gates & μπορεις να αγορασεις ακριβα summing mixers (& οταν λεμε ακριβα εννοουμε ακριβα) ,ξεχνα τις κονσολες και κανε τη μιξη σου in the box στο pc σου,ειδικα στο ειδος που αναφερεσαι το 99% των παραγωγων μιξαρεται in the box.

 

εδω μπορεις να διαβασεις ενα ευκολο και ενδιαφερον αρθρο που εξηγει τι σημαινει summing & mixing in the box

 

 

http://emusician.com/mag/emusic_sum_tracks/

 

 

παντως οπως λεει και καποιος εδω

 

http://www.tomshardware.co.uk/forum/42776-32-mixing-summing

 

I think this procedure makes sense when a person has a really fantastic

console, a lot of good outboard available, and has skills mixing on a

real console. 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

η τελικη μιξη γινεται παντα στο pc ,ειτε in the box ,ειτε μεσω summing devices (πολλες φορες χρησιμοποιουν και τις ιδιες τις κονσολες σαν summing devices). ;)

 

 

 

....αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές....υπάρχει πολύς κόσμος που εξακολουθεί να δουλεύει με τον πιο "παραδοσιακό" τρόπο , δηλαδή μιξάρωντας στην κονσόλα....απλά σε αυτήτην περίπτωση το πολυκάναλο έχει αντικατασταθεί από το DAW (και αυτό όχι πάντα)...Αυτό που χρειάζεται για να γίνει εφικτό είναι ο αντίστοιχος αριθμός Ι/Ο αλλά και καναλιών στην κονσόλα. Αν το σκεφθεί κανείς είναι ένας πολύ λογικός τρόπος για να δουλέυει κανείς και ίσως και η πιο λογική κατάληξη της διαμάχης "ψηφιακό - αναλογικό" καθώς και η απόλυτη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών (με τις άπειρες δυνατότητες σε σχέση με το ΟΤΒ) σε ένα προυπάρχον παραδοσιακό περιβάλλον και νοοτροπία εργασίας (με άπειρα πλεονεκτήματα σε σχέση με το ΙΤΒ). Το DAW λειτουργεί ως πολυκάναλο προσφέρωντας όμως παράλληλα τις εκτενέστατες editing & automation λειτουργίες του καθώς και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός επεξεργασίας (dynamics & fx) ενώ η κονσόλα δίνει την δυνατότητα για πιο άμεσο και "μουσικό" έλεγχο της μίξης (hands on και χωρίς κατ'αναγκη να κολλάμε σε μια εικόνα) σε συνδυασμό με την διασυνδεσιμότητα με τον outboard αναλογικό εξοπλισμό και τα όποια πλεονεκτήματα (διαφορετικότητα) του αναλογικού summing.

 

Κάτι σχετικό με το θέμα summing...

 

Δεν υπάρχουν ειδικές συσκευές για summing (με την έννοια του να έχουν κάτι διαφορετικό από το summing amp ενός οποιοδήποτε μίκτη). Έτσι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι συσκευές summing δεν είναι τίποτα άλλο από το αντίστοιχο του summing amp μίας κονσόλας μίξης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορές στην τοπολογία (τόσο στις μεμονομένες συσκευές όσο και στις κονσόλες) που καθορίζουν την ηχητική ταυτότητα του summing (από παθητικά summing amps ακολουθουμενα από κάποιο make up gain stage έως discrete op amps, ic's κλπ) ανάλογα βέβαια και με την ποιότητα των επιμέρους υλικών.

 

Επειδή αυτό τον καιρό ετοιμάζω και την δική μου επιστροφή σε ένα τέτοιο "παραδοσιακό" περιβάλλον εργασίαςμόλις το ολοκληρώσω δεσμέυομαι να ανεβάσω ένα αρθρο με όλα τα υπέρ και κατά, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, το κόστος σε χρόνο και χρήμα, τις ανάγκες σε εξοπλισμό, τις δυνατές επιλογές κλπ κλπ κλπ

check my website
https://www.mixingnik.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

....αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές....υπάρχει πολύς κόσμος που εξακολουθεί να δουλεύει με τον πιο "παραδοσιακό" τρόπο , δηλαδή μιξάρωντας στην κονσόλα....απλά σε αυτήτην περίπτωση το πολυκάναλο έχει αντικατασταθεί από το DAW

 

αυτο εννοουσα και εγω,μαλλον δεν εκφραστικα καλα.. :)

 

η ουσια βεβαια ειναι τι θα κανει ο φιλος μας.. :) καθως και οι περισσοτεροι "ερασιτεχνες" εδω μεσα,δυστυχως το ΚΟΣΤΟΣ ανεβαινει πολυ αν δεν μιξαρουμε ΙΤΒ μια και ,φανταζομαι οτι εδω συμφωνεις,καλυτερα να μιξαρουμε ΙΤΒ παρα κανοντας summing μεσω ενος φτηνου μιξερ (και λεγοντας φτηνο εννοω αυτα που μπορουν να αγορασουν τα περισσοτερα μελη του φορουμ χωρις να τους σκοτωσουν οι γυναικες τους.. ;D ;D)  

 

παντως υπαρχουν και πολλοι μεγαλοι παραγωγοι που εχουν στη διαθεση τους ολα τα αναλογικα καλουδια του κοσμου και επιλεγουν να μιξαρουν ΙΤΒ,προσωπικα πιστευω οτι το τελικο αποτελεσμα δεν ειναι "καλυτερο" αλλα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

καποια Points:

 

  • mix in the box ειναι καλυτερο απο mix  με μετριο αναλογικο εξοπλισμο
     
  • ενα itb  mix μπορει να ακουστει εξισου καλα με ενα αναλογικο, αλλα συνηθως χρειαζεται περισσοτερη δουλεια για να ακουστει ετσι. το  analog  κανει καποια πραματα απο μονο του, που αρεσουν συνηθως στον περισσοτερο κοσμο.
     
  • την πρωτη φορα που θα κατσει καποιος σε μια καλη αναλογικη κονσολα και θα μιξαρει, πιστευω ακραδαντα οτι δεν θα θελει να ξαναπιασει mouse ποτε.η ταχυτητα, η ευκολια, η αισθηση του "παιζω ενα οργανο" και το ποσο "fun" υπαρχει στην φαση ειναι ξεχασμενα πραγματα που παιζουν εξισου μεγαλο ρολο στο τελικο αποτελεσμα.

 

alex

www.unrealstudioz.com

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου