Προς το περιεχόμενο

Τι scale έχει μία κανονική κλασική κιθάρα?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αναρρωτιέμαι τι scale έχει μία κανονική κλασική κιθάρα γιατί θέλω να δώ τι διαφορά έχει με το scale μίας 7χορδής που χει 27.

....another day.....another corpse....another reason...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπα λάθος το μέγεθος των τάστων ήθελα να πω  :-\

 

Εννοείς jumbo, medium κλπ. με το "μέγεθος των τάστων" ή κάτι άλλο? Τι προσπαθείς ακριβώς να κατάλαβεις μ'αυτή τη σύγκριση?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά μπερδεύτικα τώρα λίγο. Αυτό που θέλω να πω ειναι, είδα πριν ενα βίντεο με μία 7χορδη και έλεγε ο τύπος ότι είναι πιο δύσκολο να παίξεις επειδή έχει 27 scale και εξηγούσε ότι γι αυτό το λόγο τα τάστα είναι πιο μεγαλά απο μία με 25.5 scale. Οπότε κοιτούσα μετα την κλασική μου και τα τάστα της με φάνηκαν τόσο μεγάλα όσο της 7χορδης με to 27 scale. Και σκέφτηκα ότι αν μπορώ να παίζω στην κλασική που χει ίδια τάστα με την 7χορδη τότε θα με βολεύει και η 7χορδη.

....another day.....another corpse....another reason...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάλλον τα μπέρδεψες λιγάκι. Κατ'αρχήν δεν έχουν όλες οι 7χορδες 27" κλίμακα, αλλά θεωρώ δεδομένο πως αυτή που σ'ενδιαφέρει είναι τόσο (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Η σύγκριση όμως μιας 7χορδης με μια κλασσική είναι εντελώς άκυρη. Η κλασσική έχει αισθητά φαρδύτερη ταστιέρα από μια ηλεκτρική, και απ'όσο μπόρεσα να συγκρίνω από 7χορδες που πέρασαν απ'τα χέρια μου και πάλι είχε κάποια διαφορά.

 

Η κλίμακα από την άλλη δεν θα σε βοηθήσει καθόλου σ'αυτή τη σύγκριση. Η κλίμακα είναι ουσιαστικά η απόσταστη από το nut έως και τη γέφυρα, και ανάλογα με αυτόν τον αριθμό τοποθετούνται - ή αν θες "απλώνονται" - και τα τάστα.

 

Τα τάστα τώρα, είναι τα μεταλλικά χωρίσματα που βρίσκονται πάνω στην ταστιέρα, και όχι ο χώρος που βρίσκεται το ξύλο ανάμεσά τους. Προφανώς, λοιπόν, φαντάζομαι θα εννοείς την απόσταση μεταξύ των τάστων και όχι το μέγεθός τους.

 

Άλλος ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπ'όψην σου είναι το nut width, δηλαδή το "φάρδος" της ταστιέρας. Πολλές 7χορδες έχουν ένα συγκεκριμένο nut width (σχωράτε με αλλά δεν θυμάμαι την ακριβή μέτρηση σε mm), το οποίο κάνει το spacing κάπως στενότερο σε σχέση με μια 6χορδη ηλεκτρική.

 

Γενικώς, θα σου πρότεινα να ξεχάσεις τη συγκεκριμένη σύγκριση και να πας να δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη κιθάρα, ή έστω κάποια με παρόμοιες μετρήσεις μανικιού/ταστιέρας, έτσι ώστε να καταλάβεις από πρώτο χέρι τι γίνεται, μιας και συγκρίνοντας με οποιαδήποτε άλλη εξάχορδη, είτε κλασσική, είτε ηλεκτρική, είτε ακόμα και μπάσσο (ναί, το'χω ακούσει κι αυτό σε παρόμοιο θέμα!) δεν θα βγάλεις άκρη.

 

Θα σε ενθαρρύνω (?) πάντως, λέγοντάς σου πως μια 7χορδη δεν είναι δα και τόσο δύσκολη όσο αρχικά τη φανταζόμαστε, και συνηθίζεται πολύ γρήγορα. Προσωπικά σε μια μέρα είχα ήδη νιώσει αρκετά άνετα με το μανίκι μιας Ibanez που είχα, και μάλλιστα το στενότερο spacing με είχε δυσκολέψει όταν πια την... ξεσυνήθιζα!  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οκ thanks για τις πληροφορίες :). Ναι ξέρω ότι όλες οι 7χορδες δεν έχουν το ίδιο scale (είχα δεί και μία με 25.5) απλά με μπέρδεψε και με αυτά που λεγε ο τύπος στο βίντεο περι scale και δεν ήθελε και πολύ για να προκληθεί σύγχυση  :D.

....another day.....another corpse....another reason...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι πιό πολλές κλασσικές κιθάρες είναι όπως σωστά ειπώθηκε κλίμακας 650 χιλιοστών(σχεδόν 25,6 ίντσες-25.59055118113 για την ακρίβεια  :P ),αλλά υπάρχουν και λιγο πιό μικρής ή λίγο πιό μεγάλης αρκετά διαδεδομένες 640-670 χιλιοστών.Αυτό το μέγεθος κιθάρας ειναι το λεγόμενο prime guitar.Υπάρχουν και alto(γύρω στα 530mm),bass(700mm) και contra(750mm) όλες κλασσικές κιθάρες.Τα πιό πολλά κομμάτια πάντως της "κλασσικής" εποχής Sor, Aguado, Giuliani κλπ,γραφτήκαν και παιζόντουσαν σε όργανα κλίμακας 550-630 χιλιοστών.Τάστο στην κλασική ορολογία είναι ό,τι πατιεται και βγάζει ήχο(σε κείμενα ταστα ονομάζονται και τα πλήκτρα του πιάνου,sur tasto σημαίνει για τον βιολιστή να παίξει με το δοξαρι πάνω απο το fingerboard που δέν έχει τάστα,για τον πιανίστα tasto solo σημαίνει πώς στο αριστερό χέρι επιτρέπονται μόνο τονικές  και όχι ακκόρντα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου