Προς το περιεχόμενο

Πνευματική ιδιοκτησία και τεχνολογικές εξελίξεις


skantzos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ας επικεντρωθούμε εάν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης στα πνευματικά δικαιώματα και στην κοστολόγησή τους μιας και εκεί είναι το θέμα. Παραθέτω πάλι αυτό μιας και θεωρώ πως έχει ενδιαφέρον.

 

Συμπερασματικά όμως, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως η τέχνη χρησιμοποιείται εμπορικά χρόνια τώρα, και γι αυτό υπάρχει μια πληρης λειτουργική κερδοσκοπική (ναι καλό είναι αυτό) βιομηχανία.

 

Από εκεί και πέρα όποιος κάνει τέχνη για την προσωπική του χαρά και κατάθεση ψυχής δε χρειάζεται να τη δημοσιεύσει και ποτέ του.

Είχα διαβάσει πριν καιρό ότι ο Κάφκα (με τον οποίο μοιράζομαι την ημερομηνία γενεθλίων) πέραν του ότι είχε κανονική δουλειά καθημερινή, ότι έγραφε είτε το κατέστρεφε είτε το έκρυβε. Εν τέλει οι δουλειές του έγιναν διάσημες μετά τον θάνατό του όταν βρέθηκαν από κάποιο φίλο ή γνωστό του ή συνεργάτη δε θυμάμαι.

Αν και προσωπικά δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου, δεν μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι έφτιαχνε αριστουργήματα που είχαν πολλά να πουν. Πάντως για την πάρτη του τα έκανε και δε θεωρούσε δεδομένο πως πρέπει πχ το κράτος να τον χορηγεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 341
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ξεκινάω καινούργιο θέμα γιατί το παλιό αναλώθηκε στο τι κάνει ο καθένας και το αν θα το πει στο φόρουμ και κατέληξε στην παιδική χαρά :)

 

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι δεν σκοπεύω εδώ να πω πω ούτε αν κάνω πειρατεία ούτε να προτείνω τρόπους πειρατείας :) το θέμα μου είναι άλλο. Ο σκοπός που γράφω είναι για να συζητήσουμε για την πνευματική ιδιοκτησία γενικά σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις

 

Όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα βλέπω ότι η πνευματική ιδιοκτησία πλησιάζει ενα μεγάλο μετασχηματισμό ή και στο ιστορικό της τέλος. Για να βάλω τη συζήτηση σε μια προοπτική, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε κατά προσέγγιση ότι οσον αφορά τη μουσική, τα τελευταία 100 χρόνια περίπου έγινε εφικτό κάποιοι να πωλούν το μουσικό προϊόν, προστατευμένο από την πειρατεία και με τις έννοιες του copyright κλπ. Όλα αυτά έγιναν εφικτά μέσα από κάποιες τεχνολογικά επιτεύγματα (φωνόγραφος κλπ) και με επακόλουθες μεταβολές στην νόμους και τις ηθικές. Εδώ και λίγα χρόνια είναι πολύ εύκολο λόγω της ψηφιοποίησης να αντιγράψουμε βιβλία, δίσκους, κλπ, και να τα διανείμουμε. Όπως λοιπόν ήταν εφικτό να πουλάμε τη μουσική όταν καταφέραμε να τη γράψουμε στο δίσκο, έτσι σήμερα που την κάναμε δυαδικά ψηφία είναι εφικτό να τη χαρίζουμε.

 

Αρκετοί καλλιτέχνες το θεωρούν άδικο, και με το δίκιο τους. Από την άλλη έχουμε παραδείγματα όπου η ελεύθερη διάδοση ιδεών, με τη μορφή βιβλίων χωρίς copyright έφερε τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Άσε που μπορεί να ξανα-ανακαλύψουμε τη χαρά της ζωντανής μουσικής, μεταξύ άλλων.

 

Και φυσικά η κουβέντα περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν εξαντλείται στη μουσική, υπάρχει και το copyright στα φάρμακα, όπου τα ερωτήματα είναι ακόμα πιο ζωτικά.

 

Καμία σκέψη;

 

 

 

Η πνευματικη ιδιοκτησια συνεχιζει να υφισταται, απλα με τα νεα δεδομενα της τεχνολογιας δεν ειναι απαραιτητο πλεον να εχεις καποιο οικονομικο κερδος.

 

1. Στο μουσικο τομεα η προσφορα απο μουσικα συγκροτηματα σε σχεση με προηγουμενες δεκαετιες εχει υπερπολλαπλασιαστει μιας και το διαδικτυο εχει κανει την προσεγγιση του κοινου πιο ευκολη.

 

2. Η ζητηση για μουσικη και αυτη αυξημενη μιας και περισσοτερος κοσμος ακουει μουσικη.

 

3. Η προωθηση της μουσικης απλα εχει αντιστραφει. Καποτε μια συναυλια ειχε σκοπο την αυξηση των πωλησεων αλμπουμ, τωρα ομως ενα αλμπουμ εχει σκοπο την αυξηση των πωλησεων εισητηριων.

 

 

Η πολιτιστικη κληρονομια θα συνεχιζει εμπλουτιζεται εφοσον υπαρχουν ακομη καλλιτεχνες που δημιουργουν τεχνη. Η δημιουργια μουσικης δεν εχει ως αμεσο σκοπο την αποκτηση χρηματων, οποια πιθανη οικονομικη απολαβη επερχεται με την αποδοχη του κοινου και την αυξηση της δημοτικοτητας ενος συγκροτηματος

 

 

Νικος

 

Recording and Rehearsal Studio

www.fabricaudio.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ελληνικό Rock? ΑΥΤΟ ΙΝΕ?

 

Aστα αυτα ΜΠΕΜΒΕΔΑΚΙΑ..στο γκουλαγκ και εσυ γρηγορα! :P

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aστα αυτα ΜΠΕΜΒΕΔΑΚΙΑ..στο γκουλαγκ και εσυ γρηγορα! :P

Tρελλός είσαι φίλος? Εδώ ο Πούτιν εμφανίστηκε με τρίτροχη  Harley...πάνε αυτά που ήξερες!!!

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@trolley

 

να με ρίξεις στο επίπεδό σου και να αρχίσω να σε βρίζω όπως με βρίζεις, δεν θα το καταφέρεις ποτέ

 

απλά θα εξαντλήσεις την ανοχή του φόρουμ και θα ψάχνεις και πάλι για nickname

 

κάνε τα κουμάντα σου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tρελλός είσαι φίλος? Εδώ ο Πούτιν εμφανίστηκε με τρίτροχη  Harley...πάνε αυτά που ήξερες!!!

 

Μα καλα αυτος δεν ηταν αρχηγος της KGB επι..σοσιαλιστικου παραδεισου? ;D ;D

 

Δεν του βγηκε ο κομμουνισμος και εβαλε μυαλο φαινεται... ;D,καλυτερα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗARLEY παρα...ρουσικη...URAL.....

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απορώ πως ένα thread περί πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ. , μετατράπηκε σε συζήτηση περί πολιτικών θεωριών και πρακτικών... :o

 

Τέλοσπάντων,αφού συζητάμε περί πολιτικής και εκφάνσεών της,για μένα δεν υφίσταται στην πραγματικότητα κομμουνισμός και καπιταλισμός ή οτιδήποτε άλλο.Είναι άτοπο να μιλάμε για κάτι που στην ουσία δεν υφίσταται.

 

Το μόνο που υφίσταται, είναι 10-12 Οικογένειες-Δυναστείες (Rockefeller,Rothschild,Agnelli κτλ.) που βάζουν κάτι ανθρωπάκια να παριστάνουν τους πρωθυπουργούς,τους υπουργούς κτλ. και να φέρνουν εις πέρας τις διάφορες αποστολές που τους ανατίθενται.

 

Το "κλειδί" είναι να χωρίζουν τον απλό κόσμο,χαμηλού - όχι μορφωτικού - ,αλλά νοητικού επιπέδου(και έναν ηλίθιο αν τον στρώσεις στο...διάβασμα κουτσά στραβά θα πάρει ένα πτυχίο και θα θεωρείται...μορφωμένος,αλλά στο τέλος πάλι ηλίθιος θα είναι!), σε "αγέλες" παντός είδους(κομμουνιστές-καπιταλιστές,μαύροι-άσπροι,Ολυμπιακοί-Παναθηναικοί κτλ.),να τους βάζουν να τσακώνονται και να αναλώνονται σε συζητήσεις άνευ ουσίας και προοπτικής παραβλέποντας τα πραγματικά τους προβλήματα.

 

Μόνο ΚΕΦΑΛΑΙΟ υφίσταται και τα εκάστοτε συμφέροντά του και αλίμονο σε όποιον στρέφεται εναντίον του... :-\

 

Για μένα αυτή είναι η πικρή αλήθεια... :'(

"And remember Carol, the last card is the Alien card. We are going to have to build space-based weapons against aliens and all of it is a lie"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μιας και παραβαίνουν όλοι τους κανόνες θα τους παραβώ κι εγώ΄για να διορθώσω μερικές αστειότητες :)

 

Η Ελλάδα είναι η πιο αντικομμουνιστική χώρα της Ευρώπης μέχρι το 1974, γιατί πολύ απλά το να είσαι κομμουνιστής σήμαινε ότι στην χειρότερη είσαι εξορία, στην χειρότερη θάνατο. Η μπάλα βέβαια πήρε και όλο το πολιτικό φάσμα, εκτός από τη δεξιά - άκρα δεξιά. Για αυτό και συγγενικό μου πρόσωπο είχε φάκελο στην ασφάλεια επειδή αγόρασε το "Βήμα". :) Μετά το 1974 απλώς επιτράπηκε να έχουμε σφυροδρέπανα σε δημόσια θέα, χωρίς να αλλάξουν πολλά στην ουσία...

 

Αν είχα γεννηθεί σε μια χώρα του Υπαρκτού Σοσιαλισμού θα ήμουν διαφωνών και θα κατέληγα σε καμια εξορία. Εδώ που γεννήθηκα μετά τον ψυχρό πόλεμο για όλα φταίνε οι κομμουνιστές, δηλ μια περιθωρική ομάδα που παίρνει 7% στις εκλογές και υποτίθεται ότι ελέγχει τη χώρα. Αυτή η φαντασίωση λοιπόν ότι εξουσιάζουν την Ελλάδα, η οποία καλλιεργείται συστηματικά από το '49 και μετά, με αποκορύφωμα τους λόγους του Παπαδόπουλου οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας στο να φοβούνται τα φαντάσματα. Και τη στιγμή που ο μισός πλανήτης στέναζε κάτω από τον σιδερένιο παραπέτασμα, στον άλλο μισό εκλεγμένοι ηγέτες δολοφονούνταν γιατί ήταν "σοσιαλιστές". Βέβαια γνωρίζω ότι η Ιστορία έχει νικητές και ηττημένους :)

 

Όχι ρε δεν είμαι Κνίτης. Αλλά μη φοβάστε τα σφυροδρέπανα, από αλλού θα σας έρθει :)

 

 

"[...] the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt."

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου