Προς το περιεχόμενο

Roland VA76 απορία !


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ arranger workstation και synth workstation είναι ότι το arranger έρχεται με έτοιμους ρυθμούς για άμεσες one man band καταστάσεις ενώ το synth θέλει περισσότερο προγραμματισμό για one man band καταστάσεις.Από εκεί και πέρα,αφού στο arranger σου δίνει μία γεννήτρια ήχου για να παίζεις,δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην μου δώσει την δυνατότητα να παραμετροποιήσω τους ήχους αυτούς και να δώσω τον δικό μου χαρακτήρα στο όργανο.

Αυτό είναι εντελώς λάθος, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Ποτέ ένα Synth, ακόμα και workstation δεν μπορεί να γίνει arranger ή αν θες να λειτουργήσει ως arranger. Εκτός εάν εννοείς τα arpegiators, που και πάλι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα και γιά διαφορετική χρήση.

 

Κατά πρώτο, το arranger διαθέτει τουλάχιστον ένα standard τμήμα γεννήτριας synth γιά να εξυπηρετεί το arranger, όσον αφορά την αναπαραγωγή των ήχων από τους ρυθμούς.

Κατά δεύτερο και βασικότερο, το arranger διαθέτει ένα σύστημα που αναγνωρίζει συγχορδίες (chord recognition) μέσω του κλαβιέ ή μέσω Midi και σε συνδιασμό με το αρχείο-ρυθμό που έχουμε επιλέξει ή φορτώσει τις εκτελεί ανάλογα.

Κάθε εταιρία εκτός του ότι έχει το δικό της format (δομή ρυθμών), έχει και τις δικές της δυνατότητες όσον αφορά την εκτέλεση - αναπαραγωγή των ρυθμών αυτών. Γιά παράδειγμα, ορισμένες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν τον ρυθμό ή ακόμα και τμήματα - μέρη του ρυθμού ανάλογα με τη συγχορδία που θα παιχτεί από τον κλαβιέ. Αυτό από μόνο του είναι ένα σύστημα που δεν το διαθέτει κανένα synth. Οπότε, εδώ είναι ο βασικός διαχωρισμός.

Και κάτι ακόμα. Κάθε format εταιρίας, έχει τα συν και τα πλην όσον αφορά την δομή και εκτέλεση των ρυθμών.

Γιά παράδειγμα, ένας ρυθμός από ένα Korg ή από ένα Roland, δεν μπορεί να παιχτεί ακριβώς ο ίδιος σε ένα Yamaha, αφού γιά παράδειγμα, το Yamaha υστερεί στην εκτέλεση ρυθμών με διαφορετικά Time Signatures εντός του ίδιου του ρυθμού. Π.χ. Intro 3/4, Main 9/4.

 

Ακόμα και εντός των διαφόρων format της Roland, υπάρχουν διαφορές, αφού ένας ρυθμός π.χ. από ένα Prelude ή και G-70 δεν διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες και ικανότητες εάν τον "φορτώσουμε" σε ένα VA-76.

 

Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν διαφορές και δυνατότητες όχι μόνο από εταιρία σε εταιρία αλλά και από μοντέλο σε μοντέλο της ίδια εταιρίας.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Τέλος πάντων, πάντως η Yamaha το λέει Sound Creator και φυσικά δεν έχει δημιουργία ήχου από το μηδέν,απλή παραμετροποίηση,αλλά μάλλον κάθε εταιρία τα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα.

Κακώς το αναφέρει έτσι, με όλο το σεβασμό και κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα.

Θεωρώ πως η Roland είναι πιό "δίκαιη" σε αυτό το σημείο και ονομάζει την λειτουργία έτσι όπως πρέπει να ονομαστεί.

Τέλος πάντων. Έχεις δίκιο. Είναι θέμα ορολογίας και όπως το βλέπει ο κάθε κατασκευαστής.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω μία ακόμη απορία.Οι ήχοι Midi (GS,XG,GM,GM2) με ποίό τρόπο παράγονται και τοποθετούνται στα όργανα? Θέλω να πώ,παράδειγμα,το Psr 2100 έχει 300+ κανονικούς ήχους από δείγματα οργάνων και 480 ήχους XG δηλαδή Midi.Αυτοί οι Midi ήχοι είναι δείγματα όπως και οι κανονικοί αλλά σε χαμηλότερη ποιότητα δειγματοληψίας ή κάτι άλλο? Μανώλη,υποθέτω ότι έχεις εμπειρία από το Psr 2100 και το Roland VA76.Ηχητικά ποιό θα προτιμούσες σαν ρεαλισμό ήχου? Το VA76 από ότι κατάλαβα έχει μόνο ήχους midi GM,GM2.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Έχω μία ακόμη απορία.Οι ήχοι Midi (GS,XG,GM,GM2) με ποίό τρόπο παράγονται και τοποθετούνται στα όργανα?

Τα έχεις μπερδέψει. Και πως να μην τα μπερδέψεις έτσι που είναι...

Πρέπει κάποια στιγμή να πάρεις στα χέρια σου ένα καθαρόαιμο synth, όχι απαραίτητα αναλογικό, έτσι ώστε να καταλάβεις τι είναι και πως παράγεται κάποιος ήχος από ένα synthesizers. Κάτι που έχουνε τα αρμόνια αλλά δυστυχώς πάρα μα πάρα πολλοί που χρησιμοποιούν αρμόνια δεν...

Αυτό που ακούς αυτή τη στιγμή από το οποιοδήποτε VA-76 είναι το αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζεις την διαδικασία. Η δομή και η διαδικασία είναι αυτή που έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Το λέω πάντα.


Το λοιπόν.

Κάθε τέτοιο όργανο π.χ. αρμόνιο, συν των άλλων, έχει καί μία γεννήτρια ήχων που εξυπηρετεί τις ανάγκες του οργάνου.

Η γεννήτρια αυτή αντλεί τους ήχους από ένα τμήμα που ονομάζεται (Wave Rom) το οποίο έχει αποθηκευμένα κάποια δείγματα (samples). Αυτά τα δείγματα, θα λέγαμε πως είναι η καρδιά των ήχων στην πολύ βασική τους μορφή.

 

Αρκετές φορές και ανάλογα τον κατασκευαστή, το ίδιο τμήμα ή αλλιώς μνήμη, έχει και τα δεδομένα ή αλλιώς τα Tone ή Patch data, που ορίζουν πως θα ηχούν αυτά τα δείγματα σε συνδιασμό μεταξύ τους. Δηλαδή έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (TVA - TVF κλπ) που αφορούν την διαμόρφωση των ήχων έτσι όπως την ακούς στην τελική ανάλυση - μορφή.

Γιά παράδειγμα και σε πολύ απλά Ελληνικά.

Μέσα σε μία Wave Rom μπορεί να υπάρχουν τα δείγματα ακουστικού πιάνου α-β-γ-δ-ε-ζ-η κλπ.

Τα Patch -Tone data καθορίζουν ποιά από αυτά τα δείγματα (samples) θα "μοιραστούν" στην έκταση του κλαβιέ, με τι είδους layer - split, πως θα είναι ρυθμισμένα τα TVA - TVF κλπ. Όλο αυτό ο κάθε κατασκευαστής το ονομάζει Sound, Tone, Patch και του δίνει και ένα όνομα. Γιά παράδειγμα "Ac. Piano 1". Με άλλα λόγια αυτό που εσύ επιλέγεις αριθμητικά ή αλλιώς από το πάνελ του οργάνου πατώντας κάποιο κουμπί και εμφανίζει στην οθόνη τον ήχο "Ac. Piano 1". Παίζεις στο κλαβιέ και ακούς τον ήχο "Ac. Piano 1".

 

Με τον ίδιο τρόπο είναι κατασκευασμένοι όλοι οι υπόλοιποι ήχοι - Tones - Patches - Sounds ή όπως αλλιώς θέλεις ονόμασέ τους. Όσοι είναι αυτοί.

 

Έτσι ο κατασκευαστής φτάνει στο σημείο να έχει ένα σύνολο ήχων που κατά την γνώμη του εξυπηρετεί τις ανάγκες του συγκεκριμένου προϊόντος και φυσικά τον σκοπό γιά τον οποίο παράχθηκε το συγκεκριμένο προϊόν - όργανο.


Σχετικά με το GM/XG/GS

Το σύστημα GM (General Midi) δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με σκοπό να υπάρξει κάποια συμβατότητα όσον αφορά την ποσότητα των ήχων, την σειρά τους αλλά και του ελεγκτές (Controllers) που θα υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα που θα έχουν το σήμα GM άρα και το σύστημα αυτό.

Που σημαίνει.

Εάν γιά παράδειγμα φτιάξουμε κάποιο τραγούδι SMF (Standard Midi File) σε ένα μηχάνημα χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, εάν το αναπαράγουμε σε ένα άλλο μηχάνημα ακόμα και άλλης εταιρίας, να ακούσουμε τα ίδια πράγματα, τα ίδια όργανα. Κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν συνέβαινε διότι αντί π.χ. Πιάνο άκουγες π.χ. μπάσο και αντί π.χ. ταμπούρο άκουγες π.χ. τομ κλπ.

Με το σύστημα αυτό άρχισε να υπάρχει κάποια συμβατότητα (compatibility).

Το σύστημα GM ήταν και είναι το βασικό όπου σου παρέχει τους εντελώς απαραίτητους ήχους. Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο υπήρξε το GS από την Roland και το XG από την Yamaha. Μετά το GM2.

Τόσο το GS όσο και το XG συμπεριλαμβάνουν το GM. Με άλλα λόγια είναι επεκτάσεις ή αλλιώς εμπλουτισμένα με περισσότερους ήχους και παραλλαγές αυτών, χωρίς όμως να καταργούν την βασική προϋπόθεση συμβατότητας μεταξύ τους.


Σχετικά με την ερώτησή σου:

παράδειγμα,το Psr 2100 έχει 300+ κανονικούς ήχους από δείγματα οργάνων και 480 ήχους XG δηλαδή Midi

Ναι. Μπορεί να συμβαίνει, δηλαδή να έχει παραπάνω ήχους απ'ότι δείγματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί αν κατάλαβες απ'όσα είπα και πιό πάνω, από τα ίδια δείγματα μπορείς να κατασκευάσεις πολλούς διαφορετικούς ήχους σε χροιά αφού αυτό το ορίζουν οι παράμετροι. Δηλαδή τα patch data όπου σε όγκο - χωρητικότητα καταλαμβάνουν πάρα πολύ λιγότερο χώρο απ'ότι τα δείγματα (samples).


υποθέτω ότι έχεις εμπειρία από το Psr 2100 και το Roland VA76.Ηχητικά ποιό θα προτιμούσες σαν ρεαλισμό ήχου?

Είναι εντελώς υποκειμενικό. Μην ρωτάς κανέναν. Σημασία έχει τι ακούς εσύ. Εσύ θα το χρησιμοποιήσεις και όχι εγώ.


Το VA76 από ότι κατάλαβα έχει μόνο ήχους midi GM,GM2.

Σε καμία περίπτωση. Ούτε γιά αστείο μην το ξαναπείς αυτό.

Το VA-76 έχει πάνω από 3500 ήχους και πάνω από 100 Drum Sets.

Έχει ήχους που δεν υπάρχουν στα άλλα συστήματα GM/GS/XG.

Το(α) GM & GS & XG έχουν αρκετά λιγότερους.

Κατ'αρχήν γιά να είναι Roland έχει σίγουρα GS. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει και GM.

Οι ήχοι που υπάρχουν στο VA-76 είναι αρκετοί παραπάνω από αυτά τα δύο βασικά συστήματα.

Απλά έχει και αυτά γιά να είναι συμβατό για τους λόγους που προανέφερα.

 

Αυτά τα ολίγα και πολύ γενικά.

Συγνώμη γιά το μακροσκελές post, αλλά προσπάθησα να στα γράψω όσο πιό απλά.

Ελπίζω να τα κατάλαβες και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.

♪♫♪

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μανώλη δεν με μπερδεψες και αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους.

 

1ον γνωρίζω αυτά που λές στο πρώτο σκέλος της απάντησης σου περί δειγμάτων που είναι σε μία wave rom και από εκεί με τις παραμέτρους δημιουργούν τους ήχους οι οποίοι όνομάζονται όπως τους ονομάζει κάθε κατασκευαστής.Το γνωρίζω καθώς έχω 2 synths και δημιουργώ ήχους από το μηδέν και όχι απλώς αλλά ζοντας 2-3 παραμέτρους από τα presets.Οπότε γνωρίζω και πώς λειτουργούν τα synths ουσιαστικά.

 

2ον γνωρίζω την ιστορία του Midi σε γενικές γραμμές και τον λόγο υπάρξεως του.

 

Αν όμως χρησιμοποιεί η yamaha τα ίδια ακριβώς δείγματα για να φτιάξει ας πούμε το Live GrandPiano ήχο και το Grand Piano ΧG, γιατί ο XG ήχος ακούγεται τόσο χειρότερος από τον Live ? όλοι οι ήχοι που ανήκουν στην κατηγορία XG ακούγονται πιό αδύναμοι,φτωχοί, από τους ήχους της κανονικής κατηγορίας.Δηλαδή επίτηδες παραμετροποίησαν έτσι τα δείγματα ώστε να ακούγονται τόσο χάλια? Γιατί το κάνουν αυτό και ρίχνουν την ποιότητα,δεν καταλαβαίνω και αυτό μου δημιουργεί την αρχική απορία του άν είναι οι ήχοι Midi διαφορετικοί τεχνολογία.Όμως αφού είναι από τα κοινά δείγματα με τους κανονικούς,τί συμβαίνει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Μανώλη δεν με μπερδεψες και αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους.

 

1ον γνωρίζω αυτά που λές στο πρώτο σκέλος της απάντησης σου περί δειγμάτων που είναι σε μία wave rom και από εκεί με τις παραμέτρους δημιουργούν τους ήχους οι οποίοι όνομάζονται όπως τους ονομάζει κάθε κατασκευαστής.Το γνωρίζω καθώς έχω 2 synths και δημιουργώ ήχους από το μηδέν και όχι απλώς αλλά ζοντας 2-3 παραμέτρους από τα presets.Οπότε γνωρίζω και πώς λειτουργούν τα synths ουσιαστικά.

 

2ον γνωρίζω την ιστορία του Midi σε γενικές γραμμές και τον λόγο υπάρξεως του.

Πολύ καλά. Τέλεια. Συγνώμη εάν παρεξήγησα.


Αν όμως χρησιμοποιεί η yamaha τα ίδια ακριβώς δείγματα για να φτιάξει ας πούμε το Live GrandPiano ήχο και το Grand Piano ΧG, γιατί ο XG ήχος ακούγεται τόσο χειρότερος από τον Live ? όλοι οι ήχοι που ανήκουν στην κατηγορία XG ακούγονται πιό αδύναμοι,φτωχοί, από τους ήχους της κανονικής κατηγορίας.Δηλαδή επίτηδες παραμετροποίησαν έτσι τα δείγματα ώστε να ακούγονται τόσο χάλια? Γιατί το κάνουν αυτό και ρίχνουν την ποιότητα,δεν καταλαβαίνω και αυτό μου δημιουργεί την αρχική απορία του άν είναι οι ήχοι Midi διαφορετικοί τεχνολογία.Όμως αφού είναι από τα κοινά δείγματα με τους κανονικούς,τί συμβαίνει?

1. Δεν γνωρίζεις εάν έχει φτιάξει δύο διαφορετικούς ήχους από τα ίδια δείγματα ή απλά έχει "πειράξει" τις παραμέτρους.

    Αυτό το γνωρίζει μόνο το R&D και συγκεκριμένα ο πραγματικός Sound Designer του τμήματος.

2. Εάν μεταξύ δύο παρόμοιων ήχων, όπου ο ένας ανήκει κατά τον κατασκευαστή στην κατηγορία GM/XG και ο άλλος ανήκει στην άλλη κατηγορία ήχων του οργάνου, ο GM/XG πρέπει να είναι πιό (κατά την γνώμη σου) χάλια.

    Αυτό διότι:

    α) Η κατηγορία GM εξυπηρετεί συγκεκριμένο - διαφορετικό σκοπό όπως προανέφερα και

    β) εάν οι ήχοι GM/XG ήταν καλύτεροι ποιοτικά από τους ήχους του κάθε - οποιουδήποτε οργάνου, τότε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης των τόσων - επιπλέον ήχων. Βλέπε ήχους απ'όλες τις εταιρίες και απ'όλες τις κατηγορίες τους σε όλα τους τα προϊόντα.

Εάν ήταν έτσι, τότε όλοι οι ήχοι θα ήταν ένα απέραντο standard, πράγμα που δεν ισχύει.

3. Πολύ σημαντικό. Είναι έτσι παραμετροποιημένα ώστε να ακολουθούν τα standard ως προς το GM. Αλλιώς ο καθένας θα έκανε ότι του γουστάρει. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε (πριν περίπου 20 χρόνια) αυτό το standard. Άλλωστε, σου έχει επιλογές. Σου λέει, αν δεν θέλεις κύριε μπορείς να επιλέξεις τον ήχο πιάνου [Α]. Αλλά εμείς σου παρέχουμε και τον ήχο πιάνου [Β] του GM γιά να είσαι συμβατός σε περίπτωση που... . Τόσο απλά.

 

    Βέβαια, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζουν και άλλα πράγματα ως προς τον όγκο και την καθαρότητα των ήχων όπως γιά παράδειγμα οι κονβέρτορες και το πραγματικό S/N Ratio του κάθε οργάνου. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό, άλλα χωράφια, αφού σε ένα μικρής αξίας όργανο, εκ των πραγμάτων δεν θα έβαζε κάποιος κατασκευαστής ακριβά εξαρτήματα όπως γιά παράδειγμα ακριβούς κονβέρτορες ανεβάζοντας έτσι το κόστος. Εξαρτάται πάντα από την κατηγορία του οργάνου και φυσικά από το target group.

 

Άλλωστε το είπες - άκουσες κι εσύ μόνος σου. Στο ίδιο όργανο δύο διαφορετικοί ήχοι έχουν διαφορετική ποιότητα - χροιά. Να σου πω κάτι, από τη στιγμή που ένας ήχος έχει διαφορετικό όνομα έχει και διαφορετική χροιά.

Ελάχιστα έως κανένα όργανο χρησιμοποιούν μόνο GM ήχους.

Ακόμα και ο πιό μικρός κατασκευαστής, βάζει και κάνα δύο ήχους ακόμα δικούς του. Έτσι γιά να έχει μιά κάποια διαφορά.

 

Τέλος, δες το GM/XG/GS σαν ένα κερασάκι στην τούρτα. Δες το σαν εναλλακτική λύση. Δες το σαν κάτι επιπλέον και όχι ως το βασικό σετ των ήχων σου.

 

♪♫♪

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί κανείς να μου πεί που θα βρώ πληροφορίες για το τί επιπλέον δίνει,τί αναβαθμίζει το system update version 2.0 του va-76? στην ιστοσελίδα δεν έχει τίποτα,στο manual τίποτα,τί κάνει αυτή η αναβάθμιση?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Μπορεί κανείς να μου πεί που θα βρώ πληροφορίες για το τί επιπλέον δίνει,τί αναβαθμίζει το system update version 2.0 του va-76? στην ιστοσελίδα δεν έχει τίποτα,στο manual τίποτα,τί κάνει αυτή η αναβάθμιση?

Πιθανό να μην βρίσκεις πληροφορίες λόγω του ότι είναι αρκετά παλαιό το μηχάνημα.

 

Κάποια από τα επιπλέον που αναβαθμίζει είναι η προσθήκη Music Assistant, η ανάθεση λειτουργιών στην πεταλιέρα FC-7, η ανάθεση των ήχων Variphrase στο split και γιά το αριστερό χέρι, εισαγωγή κειμένου στα τραγούδια με δυνατότητα συγχρονισμού, η προσθήκη της λειτουργίας autoload γιά άμεση φόρτωση κατά την έναρξη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου