Προς το περιεχόμενο

Συγκριτικό τεστ μεταξύ δεκατριών 12ΑΧ7


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο παρελθόν έχω διαπιστώσει πολλές φορές τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ποιοτικές λυχνίες σε ένα λαμπάτο ενισχυτή ή οποιασδήποτε μορφής preamp που βασίζεται σε αυτές. Ειδικά στον τομέα του καθαρού ήχου, ο οποίος είναι και αυτός που με απασχολεί περισσότερο μιας και μου αρέσουν οι καθαροί ή απειροελάχιστα βρώμικοι ενισχυτές με μεγάλο headroom, παίζει τεράστιο ρόλο η επιλογή των τελικών και της προενισχύτριας που βρίσκεται στη θέση 1 (V1).

 

Μιας και έχω αρκετές 12ΑΧ7 προενισχύτριες λυχνίες στα χέρια μου αυτή τη στιγμή (στο παρελθόν υπήρχαν κι άλλες), είπα να ανακεφαλαιώσω μερικά συμπεράσματα που είχα στο μυαλό μου με ένα συγκριτικό τεστ. Συμπεριλαμβάνει λάμπες εντελώς διαφορετικής εποχής και ποιότητας, που η μια μετά την άλλη τοποθετήθηκαν στη θέση V1 του Μesa Boogie MKII combo μου. Oι αλλαγές έγιναν πολλές φορές και με τυχαία σειρά χωρίς να βλέπω ποια ήταν ποια (αν σας πω πώς θα γελάσετε - βασικά έβγαλα τα...γυαλιά μου ;D).

 

Οι τελικές ήταν δυο θεσπέσιες ηχητικά ΤΑD 6L6WGC, η κιθάρα που χρησιμοποιήθηκε μια Eastwood Ultra GP με μαγνήτες Βare Knuckle Mule χωρίς καπάκια (calibrated set) και φυσικά το σετάπ ήταν με σταθερές και αναλλοίωτες τις ρυθμίσεις με ζεστό αλλά λαμπερό, shimmery blackface καθαρό ήχο σε ικανοποιητική (υψηλή αλλά όχι εκκωφαντική) ένταση, με την κιθάρα καρφί στον ενισχυτή με ένα πολύ ποιοτικό καλώδιο (Sommer Spirit).

 

Σημειώνω πως κλιψ δεν θα ανεβάσω για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί δεν πιστεύω πως οι διαφορές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα αντιληπτές... Ιδού οι διαγωνιζόμενοι:

 

Mullard%202.JPG

Μullard yellow print mid 60s (70 ευρώ η μια και πάνω, μια από τις holy grails)

 

Telefunken%20skonh.JPG

Τelefunken standard smooth plates mid 60s (20-25 ευρώ η μια και πάνω, επίσης all-time classic)

 

Telefunken.JPG

...μια ακόμη όμοια Telefunken.

 

Philips.JPG

Philips smooth plate (Aυγούστου 1963, φτιαγμένη από την Mullard για λογαριασμό της Philips, γύρω στα 30 με 40 ευρώ, επίσης πολύ γνωστή)

 

TAD.JPG

TAD 7025 E83CC Highgrade (20 ευρώ)

 

Tung%20Sol.JPG

2 Tung Sol reissues (13 ευρώ η μια)

 

Electroharmonix.JPG

2 Electroharmonix (ρωσικές από το εργοστάσιο της Sovtek, 11 ευρώ η μια)

 

Mesa.JPG

Μesa (rebranded κινέζικες, 30 ευρώ)

 

Sovtek.JPG

2 Sovtek (ρωσικές, 11μισι ευρώ η μια)

 

Behringer.JPG

Μπλιάχρινγκερ (rebranded κινέζικη που έβγαλα από έναν tube preamp της εταιρίας)

 

 

Και μια οικογενειακή φωτό και των δεκατριών διαγωνιζόμενων:

oikogeneiakh.JPG

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 53
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Οι Τelefunken, οι Electroharmonix, οι Sovtek και οι Tung Sol ήταν διπλές, κι έτσι εξετάσθηκε και το consistency από λάμπα σε λάμπα, με άλλα λόγια το αν πράγματι ακούγονται πανομοιότυπες ή όχι.

 

Οι δοκιμές θα επαναληφθούν αύριο και τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να επαληθευτούν τα συμπεράσματα και για να αποφύγω το ear fatigue που τα επηρεάζει. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μάλλον την Τρίτη ή την Τετάρτη... stay tuned. :)

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

φτου ... κι έλεγα να αλλάξω μόνο τελικές  >:(  τώρα θα μπω σε σκέψεις  :P

 

όπως και να χει ευχαριστούμε για το τεστ  :)

www.facebook.com/kostas.antonakopoulos

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καμμιά RCA NOS δεν έβαλες στο τεστ και καμμιά Sylvania....  :-[

Τα Watt, είναι σαν τα λεφτά... να έχεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καμμιά RCA NOS δεν έβαλες στο τεστ και καμμιά Sylvania....  :-[

+1

 

Και οχι μονο.

Σε τετοιου τυπου τεστ, θα περιμενα να δω και Siemens και Brimar και Philips Miniwatt (ή Dario) και Raytheon, G.E. και καποιες ακομα μαρκες που ειναι top.

Και επισης απο διαφορετικους τυπους και version αυτων. CV4017, axWA, CV492, E83CC, 803CC κλπ...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Καλά... δεν βάζεις clips αλλά βάζεις photos και λόγια? Απευθύνεσαι σε αυτούς που ακούνε με τα μάτια και απο περιγραφές?  ;D ;D ;D

 

Αφενός σε πειράζω, αφετέρου σοβαρολογώ: θα έπρεπε να ηχογραφήσεις κάτι. Ιδανικά θα έπρεπε να κάνεις κάποιας μορφής re-amping που είναι και το πιο απλό απ όλα: 2-3 ακόρντα και στείλε το ίδιο προ-ηχογραφημένο σήμα στις λάμπες με τη σειρά.

(Ας μην μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε τις διαφορές στην αντίσταση εξόδου της κάρτας με αυτήν του κανονικού μαγνήτη κλπ. Μπορείς να βάλεις π.χ. ένα οποιοδήποτε πετάλι με buffer ανάμεσα ή ένα booster ρυθμισμένο σε περίπου unity gain. Ό,τι και να γίνει... καλύτερο από την.... περιγραφή θα είναι.  ;D)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@studio και Andy: δεν έχω τέτοιες λάμπες. Αν τις είχα θα τις συμπεριλάμβανα. Andy, δεν θα έπρεπε να "περιμένεις" κάτι ως δεδομένο από τη στιγμή που είναι εθελοντικό, δωρεάν και δεν κάνεις εσύ κάτι παρόμοιο, και μάλιστα καλύτερα αν είναι εφικτό. Ήδη είναι αρκετές και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα εντελώς διαφορετικής τιμής, ποιότητας και εποχής. Μερικές από τις πιο σπάνιες ήρθαν στα χέρια μου τυχαία αλλά γενικά δεν προθυμοποιούμαι να ξοδέψω περισσότερα χρήματα (που επίσης δεν διαθέτω) για προενισχύτριες.

 

@Xαριλατρόνιο: oυσιαστικά ξεκλέβω χρόνο από μια πολύ δύσκολη περίοδο επαγγελματικά (ξέρεις) και δεν έχω το χρόνο για κάτι πιο σφαιρικό. Επίσης, είμαι και απογοητευμένος από προηγούμενες αποκρίσεις ελάχιστου έως μηδενικού ενδιαφέροντος σε παρόμοια επιχειρήματα, οπότε καταλαβαίνεις πως αυτά τα πολύ σωστά που προτείνεις δεν είναι τόσο εφικτά. Aφού λοιπόν δεν θα έχει τίποτε χειροπιαστό, μπορείτε να το δείτε σαν ένα ξεφύλλισμα ενός περιοδικού. Συν τοις άλλοις, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, πχ. είναι χονδρικά όμοιες ή και μικρότερες από αυτές ενός tubescreamerίστικου πεταλιού από ένα άλλο (πάλι tubescreamerίστικου).

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου