Προς το περιεχόμενο

Online Music Libraries - Για να ζούμε απο το χόμπι μας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένας ακόμα τρόπος να ζήσουμε από το χόμπι μας (τώρα που δυσκολεύουν τα πράγματα)  είναι τα stock ή microstock sites .

 

Εδώ και περίπου 5 χρόνια είμαι μέλος στο istockphoto.com σαν φωτογράφος ....και τι μας νοιάζει εμάς, θα μου πείτε

 

Το συγκεκριμένο site μου έχει αποφέρει πολύ καλές προμήθειες ,με μεγάλη διάρκεια και εδώ και αρκετό καιρό έχει τμήμα audio (αυτό σας ενδιαφέρει) .

 

Το πράγμα έχει ως εξής . Ανεβάζουμε το κομμάτι μας ή το θέμα μας στις προδιαγραφές που μας λένε και ο κόσμος το κατεβάζει (royalty free) για ένα μικρό ποσό  25 δολάρια περίπου, από αυτά εμείς παίρνουμε λιγότερα από τα μισά , από 20 -45% ανάλογα πόσα κατεβάσματα έχουμε. Φτάνει όμως να βγάζεις 5-9 δολάρια επί χίλια κατεβάσματα για να κάνεις την τύχη σου.

Ένα παράδειγμα με περισσότερα από 700 κατεβάσματα (downloads)

 

http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=7009699

 

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα αξιόλογα sites αυτό το έχω δοκιμάσει και τουλάχιστον στην φωτογραφία ,εικονογράφηση και βίντεο αποφέρει κέρδη εάν είσαι καλός και τυχερός . Στην μουσική δεν έχω ανεβάσει κάτι αλλά απ' ότι ακούω υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για συναγωνισμό.

 

Καλή επιτυχία.

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

δλδ μας δινει ενα θεμα (μουσικο) και εμεις πρεπει να το υλοποιησουμε ??

αν ειναι σωστα τα μαθηματικα μου στα 700 κατεβασματα καποιος κερδιζει γυρω στα 4,900 ?? 700 downloads x 7 δολλαρια ??

αν θες ενημερωσε μας λιγο παραπανω!!!

think2ice TM https://myspace.com/mood.of.joy.band

Terry rules the bass

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή το συγκεκριμένο παλλικάρι το ξέρω καλά και ξέρω ότι βγάζει ένα καλό μεροκάματο από τις εικόνες που πουλάει...νομίζω ότι οι προδιαγραφές για τα audio clips πρέπει να είναι στο ίδιο στυλ.

Με λίγα λόγια σου βάζουν κανόνες (αυστηρούς) περί ποιότητας, χρόνου, στυλ, copyright... κλπ...

Δεν σου δίνουν θέμα, υπάρχουν κατηγορίες...

Eίχα κάνει μία (ομολογουμένως μη σοβαρή) προσπάθεια να τους δώσω κάποιες εικόνες που είχα φτιάξει παλιά αλλά δεν με πέρασαν!!!!

Τα συγκεκριμένα έργα είναι κυρίως για διαφημιστική χρήση και για παρουσιάσεις οπότε ναι τα μαθηματικά σου είναι σωστά. Η όλη διαδικασία ακολουθεί τη λογική των πωλήσεων μέσω Internet. Μικρή τιμή, πολλά κατεβάσματα (μιλάμε για παγκόσμιο κοινό), πολλά κέρδη. Θα τολμήσω να πώ...αφορολόγητα.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@panorios

 

Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία όταν το πρωτοπόσταρες.

Τώρα που το ξαναβλέπω ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Θα το μελετήσω.

 

Thanks for sharing.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

εεε ναι,

 

Αυτή είναι η γενική ιδέα του music library. Δεν είναι κάτι καινούριο στο κάτω κάτω.

 

Χωρίς να διαβάσω τίποτα στην σελίδα που μας δόθηκε πρέπει να κρούσω το alarm! γιατί όταν κάτι παίζει στην τηλεόραση, ραδιόφωνο, κλπ, και σε διαφημίσεις βέβαια έχει και δικαιώματα (royalties). Από αυτά τα royalties, το ένα μέρος πάει στον εκδότη (publisher) Και το άλλο στον συνθέτη (writer). Στην Αμερική έχει ψιλοεδραιωθεί το 50-50% writers vs publishers share, αλλά στην Ευρώπη (πχ Γερμανία, GEMA) είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα 40-60 publisher-writer. Επιπλέον νομίκά το ζήτημα δεν είναι τι λένε οι PROs αλλά η συμφωνία που κάνεις με τον εκδότη.

 

Συνεπώς, καλά τα 700 downloads, αλλά μπορεί να είχαν και άλλες 50,000$ επιπλέον απο δικαιώματα που δεν διεκδήκησε ο συνθέτης (αν συμβαινει κάτι τέτοιο).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς να διαβάσω τίποτα στην σελίδα που μας δόθηκε πρέπει να κρούσω το alarm!

Kαλά κάνεις και βαράς τις καμπάνες...Αυτά που γράφεις δεν τα ξέρω και είναι σωστά όχι ίσως για τις κατηγορίες των royalty free υλικών.

Με λίγα λόγια, όταν αγοράσω για 10 ευρώ μία εικόνα, ανάλογα τη συνδρομή μου, έχω και τα αντίστοιχα δικαιώματα χρήσης όπως πχ το Unlimited reproduction/print run

http://www.istockphoto.com/help/licenses

 

Για να σας προλάβω λίγο...ο τίτλος δεν είναι σωστός...Οι κανόνες και τα κριτήρια που βάζουν θα έλεγα, ξεπερνάνε σε απαιτήσεις και γνώσεις αυτό που λέμε χόμπι ;) Ο πανόριος είναι επαγγελματίας (και ζεί από αυτό) στην επεξεργασία εικόνας ;)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Αφου είναι royalty free, ok, αλλά γενικά είναι ακόμη ένα χαμένο δικαίωμα των μουσικών αυτά τα "κόλπα" (που έχουν τεράστιο νόημα στο κόσμο που ζούμε, και στην εποχή που ζούμε, κλπ, απλά λέω τώρα... ως γνήσιος ρομαντικός... )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφου είναι royalty free, ok, αλλά γενικά είναι ακόμη ένα χαμένο δικαίωμα των μουσικών αυτά τα "κόλπα" (που έχουν τεράστιο νόημα στο κόσμο που ζούμε, και στην εποχή που ζούμε, κλπ, απλά λέω τώρα... ως γνήσιος ρομαντικός... )

Δεν διαφωνώ αλλά είναι μια πραγματικότητα που ή την αντιμετωπίζεις ή την εκμεταλεύεσαι...πρίν τους μουσικούς το δοκίμασαν στο πετσί τους οι φωτογράφοι 8) :-[

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να μην παρεξηγηθώ ,δεν έχω ανεβάσει μουσική στο istock μόνο φωτογραφίες και εικονογραφήσεις οπότε δεν είμαι ειδικός για να δώσω περισσότερες πληροφορίες, καλό είναι όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει τους κανόνες που αφορούν την μουσική .

Το θέμα το έθιξα διότι ξέρω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος με ποιόν συνεργάζεται , και επειδή η δική μου συνεργασία μαζί τους ήταν παραπάνω από άψογη τους προτείνω .

Ξέρω ότι υπάρχουν άτομα στο φόρουμ που μπορούν να γράψουν σε λίγες ώρες "πιασάρικες" μουσικές με αξιώσεις και πολλοί από εμάς έχουμε σκληρούς και dat γεμάτα που κάθονται, δεν μιλάμε για τέχνη

Όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο τμήμα (πριν από περίπου ενάμισι χρόνο ) δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία αλλά απ΄'ότι φαίνεται  δεν πάει άσχημα ,απλά θέματα με συμπαθητική παραγωγή συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και πουλάνε σαν κουλούρια (σχεδόν στην ίδια τιμή) . Το είδος το αποφασίζεις εσύ και απλά το εντάσεις στην αντίστοιχη κατηγορία .

Εδώ  http://www.istockphoto.com/participate/contributor-lounge/trends μπορείς να βρεις τι είναι σε μεγαλύτερη ζήτηση .

Στο κομμάτι της εικόνας το θέμα των δικαιωμάτων είναι απολύτως ξεκάθαρο ,για κάποιες χρήσεις πληρώνει περισσότερα ο πελάτης και ο δημιουργός παίρνει το ποσοστό του .Δεν χρειάζεται να είσαι αποκλειστικός στο istock εκτός και εάν το θέλεις ,οπότε και απολαμβάνεις κάποια προνόμια .Η δημιουργία σου σου ανήκει πάντα και εάν θέλεις να την πουλήσεις κάπου αλλού απλά την ακυρώνεις από εκεί.

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμμετέχεις, είναι ξεκάθαρο, αξιοκρατικό και αποδίδει.

 

Όχι δεν με πληρώνουν (για να τους κάνω διαφήμιση τουλάχιστον) ;D

Απλός είδα την δουλειά μου να ενδιαφέρει πολλές χιλιάδες ανθρώπους και να αποδίδει χωρίς να χρειάζεται να κάνω τίποτα παραπάνω από το να κάνω την δουλειά μου (P.R. ,πώληση ,τρέξιμο ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το θέμα με τα Libraries.

 

Σαν ραδιοφωνατζής χρησιμοποίησα άφοβα αγορασμένα θεματικά μουσικά πακέτα σαν αυτά από την παραπάνω σελίδα, για να χρησιμοποιήσω σε trailer και σήματα των σταθμών που συνεργαζόμουν όταν ήθελα να κάνω τη δουλειά μου γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Σαν μουσικός έχω πουλήσει αρκετά κατα παραγγελία μουσικά θέματα σε ραδιόφωνα και TV σαν σήματα σταθμού, ειδήσεων, μουσικά χαλιά κλπ. αλλά και σε διαφημιστικές εταιρείες. Θα ήταν καλύτερα αν συνεργαζόμουν τότε με μια τέτοια εταιρεία Music Library αφού δεν θα περιοριζόταν η δουλειά μου στην Ελλάδα.

 

Ολα τα παραπάνω είναι θεμιτά. Από τη μία ο μουσικός αποφασίζει να πουλήσει τη μουσική του για συγκεκριμένη χρήση και από την άλλη ο παραγωγός βρίσκει να κάνει τη δουλειά του σε ρεαλιστικά ποσά και νόμιμα.

 

Τώρα το τι έχουν κάνει διαφημιστικές εταιρείες στο παρελθόν ελλείψει σοβαρού εκπρόσωπου πνευματικών δικαιωμάτων... θα το αφήσω ασχολίαστο. Θα πω μόνο πως ήταν πολύ δύσκολο να ανταγωνιστώ εγώ τον Sting πχ που έπαιρνε τη μουσική του τσάμπα ο ασυνείδητος μουσικός επιμελητής από την εταιρεία παραγωγής.

Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι αν έχουν πληρωθεί τα δικαιώματα στον Jason Mraz και τους Ten Years After από την Cosmote. Οπως καταλαβαίνετε με την ελληνική ασυδοσία χάνει το κέρδος του ο Jason Mraz αλλά και οι Έλληνες μουσικοί που δεν πήραν τη δουλειά καθώς το πειρατικό τσάμπα ήταν επιτρεπτό. Να τι συμβαίνει στην αγορά και βουλιάζει.

Επαναλαμβάνω πως δεν συμμετέχω στη σημερινή αγορά για να ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι, αλλά αυτές οι τακτικές ίσχυαν μέχρι το 2004 που τα παράτησα.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου