Προς το περιεχόμενο

Panning και ηχογράφηση κιθάρας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι 1ας χρόνος περίπου, που ασχολούμαι με κιθάρα και ηχογράφηση στο σπίτι και θα ήθελα τα φώτα σας σε μερικές απορίες μου.

Τα Super-Εργαλεία μου είναι απλά PC Speakers+Sub, μια κακομοίρα Ibanez RG350M(που της έχω αλλάξει τα φώτα), Amplitube/Guitar Rig/Cubase, ένα καλώδιο κιθάρας που ήρθε με την κιθάρα και ένα απλό PC με την on-board καρτούλα του.

 

1. Panning:

Έχω ακούσει και διαβάσει ότι καλό είναι το "πανάρισμά" τους να είναι 100% δεξιά και ένα άλλο ίδιο αντίγραφο τις 1ης με άλλο ήχο και equalizer 100% αριστερά.

Όταν αυτό το κάνω σε κομμάτια με καθαρό ήχο κιθάρας καλό μου ακούγεται. Όταν όμως πάω να γράψω "βρώμικο" ήχο, με το που τον "πανάρω" 100% left/right έχω την εντύπωση ότι χάνει το κομμάτι τον όγκο του και σαν να "ξεχωρίζουν" οι κιθάρες με άσχημο τρόπο. Νομίζω επίσης, ότι η Drums ακούγετε λίγο μόνη της και δεν δένει με το όλο riff όπως θα έπρεπε συν ότι ακούγεται πιο άψυχη.

Που πανάρουμε τις ριμάδες τις βρώμικες και που τις καθαρές;

Στην περίπτωση που έχουμε περισσότερες από 2 καθαρές κιθάρες που πανάρουμε;

Μήπως όταν τα tracks έχουν vocals μέσα αλλάζει και ο τρόπος παναρίσματος;

 

2.Recording:

Έχω δει, που ο κόσμος γράφει με το μονοφωνικό καλώδιο της κιθάρας, σε mono track μέσα στα εκάστοτε DAW που χρησιμοποιούν, μετά το κάνουν export σε wav και κάνουνε όλα τα κόλπα τους μετά.

Είναι όντως έτσι;

Αν χρησιμοποιήσω stereo καλώδιο με stereo track στο DAW μου είναι άκυρο η καλύτερο;

 

Κάνω αυτές τις ερωτήσεις γιατί με αυτά τα εργαλεία που έχω :) ότι ακούγεται καλά σε μένα μπορεί για του άλλου το σύστημα να είναι μούφα το mix.( ProTools ή Cubase καλύτερο; )

 

Ευχαριστώ εκ' των πρωτέρων!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δέν υπάρχει καλό και κακό.Το θέμα είναι τί θέλεις να κάνεις.Δέν υπάρχει κανόνας πόσο wide ή στενες πρέπει να είναι οι κιθάρες στο μιξ.

Ας υποθέσουμε οτι έχεις ένα κομμάτι να μιξάρεις.Αρχίζεις με ένα βασικό leveling για να ακουσεις το κομματι και να σκεφτεις πως θες την μίξη.Κάνεις και το paning.Βάζεις μια κιθάρα δεξιά ακους και σκεφτεσαι π.χ. όχι ρε γ***το το συγκεκριμένο κομμάτι για να βγεί έτσι όπως θέλω να το μιξάρω θα έπρεπε να είχε άλλο ένα take κιθάρας, να παίζει τις ίδιες νότες, να το βάλλω αριστερά.Γιατι μόνο με μία κιθάρα δεξιά δέν έχει συμετρία στη μίξη και ακούγετε άσχημα που είναι άδεια αριστερά.

Αν κάνεις απλά ένα αντίγραφο και το παναρεις αριστερά δέν θα γίνει αυτό που θές γιατι όταν το δεξί και το αριστερό ηχείο παίζουν ακριβός την ίδια πληροφορία σε ίδια ένταση, το ακούς στο κέντρο δέν υπάρχει στερεοφωνία.Αν παίξεις με τις εντάσεις θα ακούγεται πάλι μια κιθάρα απλά θα είναι σαν να πανάρεις ένα mono track το αποτέλεσμα.

 

Υπάρχουν 3 λύσεις για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

 

α γράφεις άλλο ένα take κιθάρας

 

β κάνεις ενα αντίγραφο του take στο οποίο κάνεις άλλο eq

 

γ κάνεις ένα αντίγραφο του take και βάζεις delay 0%feedback 100%wet όχι πολυ μικρoύς χρόνους για να μήν έχεις comb filtering πάνω απο 22ms νομίζω είναι καλά και όχι πολύ μεγάλους.Να ακούγεται οτι παίζουν ταυτόχρονα όχι οτι παίζει πρώτα η μία κιθάρα και μετά η άλλη

 

 

2.

όπως ανάφερα παραπάνω το να γράφεις την ίδια πληροφορία σε 2 tracks δέν σου προσφέρει τίποτα.Όταν παίξουν μαζί θα είναι σαν να έπαιζε το mono πιο δυνατά γιατί το μόνο που θα γίνει είναι να προστεθούν οι εντάσεις τους.

 

στο οτι ακούγονται αλλιώς οι μίξεις σου αλλού μπορεί να φταινε πολλά έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα

κακή ακουστική του χώρου

αν δεν έχεις ένα καλό ζευγάρι ηχεία

αν δεν έχεις μια καλή καρτούλα ήχου

έληψη γνώσεων και εμπειρίας

 

cubase vs protools =μήν ασχολείσε και τα δυο καλά είναι δέν κάνει το πρόγραμμα την διαφορά αλλά αυτός που το χειρίζεται.Αν βάλεις στο ίδιο στούντιο να μιξάρει ένας καλός επαγγελματίας στο cubase με τα plug ins που έχει μόνο του και εμένα με τα καλύτερα η δικιά του μίξη θα είναι για δίσκο και η δικιά μου για κλάματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τον όγκο της κιθάρας θα τον χάσεις για να αφήσεις περιθόριο στο μπάσο να κάνει τη δουλειά του. Τωρα αν θές πιο τούμπανο κιθάρες εκτος απο 100% R/L παναρε και αλλές 2 σε 80% L/R

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου