Προς το περιεχόμενο

Never go back


constantinos9

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι. Το μουσικό ύφος "Χατζιδάκις με αγγλόφωνο στίχο" δεν μου ακούγεται καθόλου άσχημα. Κάτι ανάλογο κάνει η Μόνικα (την οποία θεωρώ πολύ καλή) και το κυριότερο, έχει και εμπορική επιτυχία.

 

Υπάρχει μία σειρά νεότερων δημιουργών που εκφράζουν την ελληνικότητά τους μέσα από τη μουσική και όχι από το στίχο, όπως ήταν η συνηθισμένη και συχνά αποτυχημένη συνταγή ως σήμερα. Πρόκειται για ενδιαφέρουσα τούμπα, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

 

Προσωπικά είμαι παγίως υπέρ του ελληνικού στίχου, και σε ό,τι γράφω ο ίδιος (εν οίκω) επιλέγω τα ελληνικά, γιατί πιστεύω ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να εκφραστείς σε άλλη γλώσσα, στην οποία δεν έχεις βιώματα. Υπάρχουν όμως ολοένα και συχνότερες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως π.χ. η Μόνικα, ο SpyrosCh, παλιότερα οι Raining Pleasure κ.λπ., που δεν ξεχωρίζουν από τους γεννημένους αγγλόφωνους.

 

Κωνσταντίνε θεωρώ ότι με λίγη δουλίτσα, αυτές οι ανεπαίσθητες ατέλειες στην προφορά φτιάχνονται, αν θέλεις οπωσδήποτε να τραγουδήσεις σε τέλεια αγγλικά (γιατί μπορείς κάλλιστα κατά την άποψή μου να τις διατηρήσεις σαν ανεπαίσθητο "κουλέρ λοκάλ"). Μην ξεχνάμε ότι το ταμπού του να ακούγεσαι σώνει και καλά οξφορδιανός έχει σπάσει πλέον και πολλοί δεν ντρέπονται να υποδηλώσουν την προφορά/καταγωγή τους ή και να τη χρησικοποιήσουν σαν όπλο για να ξεχωρίσουν (βλ. Gogol Bordello).

 

Η απόσταση λοιπόν από τα τέλεια αγγλικά είναι μικρή αφού είσαι quite there. Το μεγάλο στοίχημα στα αγγλικά είναι να γραφτεί ένας όχι τυπικός αλλά ένας σπουδαίος στίχος, κάτι που και οι αγγλόφωνοι οι ίδιοι δεν το καταφέρνουν τόσο συχνά (πολλά τραγούδια που μας ξετρελαίνουν, έχουν τελείως παιδικά λόγια αν τα προσέξει κανείς). Όμως το ιδίωμά σου λόγω του λυρισμού του, απαιτεί ο πήχυς στο στίχο να είναι ψηλά. Θεωρώ ότι στο τραγούδι σου ο στίχος είναι καλός αλλά αν άκουγα 12 τέτοια τραγούδια μαζεμένα σε ένα cd θα ήθελα τα μισά να έχουν στιχάρες.

 

Επομένως θα έλεγα να κάνεις ό,τι τραβάει η καρδιά σου και βέβαια μην ξεχνάς και τη μέση οδό. Αρκετοί (π.χ. Λόλεκ, The Boy κ.λπ.) παίζουν και ελληνικά και αγγλικά τραγούδια. Αν το καλοσκεφτείς, γιατί όχι; (ή όπως λεν στο χωρίο μου why not ;D ).

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 38
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Υ.Γ. Μήπως είσαι απόγονος του Χ''δάκι; :D

+1

εξαιρετικό το κομμάτι σε όλους τους τομείς, παραγωγή included. H φωνή μου θύμισε Η. Λιούγκο. ΤΥΧΑΙΟ? Για το στίχο, με καλύπτει ο sfaku, προσωπικά εαν αυτός είναι ο στίχος που σε εκφράζει, δεν έχω κανένα πρόβλημα να αγοράζω τους δίσκους σου και να έρχομαι να σε ακούω ζωντανά.

 

Εύχομαι καλή συνέχεια, και εις ανώτερα!

 

υ.γ. εξαιρετική και η δουλειά σου στις διασκευές που έχεις ανεβάσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχεις πολυ ωραια αισθητικη σε οτι κανεις κατι που ειναι πολυ σημαντικο!

εαν θελεις να σε ακουσει πολυς κοσμος στην Ελλαδα καντο με ελληνικο στιχο

εχει μελλον  ;)

A musician who is travelling with the old blues while searching the psychedelic groovie sounds of the 60's with his guitar.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ομολογώ πως -επειδή σέβομαι και εκτιμώ τις απόψεις εδώ μέσα- το σκέφτομαι σοβαρά για τους ελληνικούς στίχους και χαίρομαι που με αφορμή το κομμάτι μου κάνουμε αυτή τη συζήτηση!! και θέλω να πω κάτι -και να είμαι απόλυτα ειλικρινής- η μη χρησιμοποίηση, μέχρι στιγμής, ελληνικών στίχων δεν έχει να κάνει με κάποιας μορφής υποτίμησης τους... το αντίθετο!! πιστεύω, πως ο ελληνικός στίχος πρέπει να είναι πραγματικά πολύ καλός για να σταθεί!!

 

@Sfaku πιστεύω και εγώ πως μια μέση οδός με αγγλικά και ελληνικά τραγούδια είναι μια καλή και όχι απλά μεσοβέζικη λύση!! αρκει να την υποστηρίζεις με συνέπεια!!

 

ευχαριστώ πραγματικά για τη συζήτηση!!! feels good  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να διευκρινίσω κάτι, εγώ θα το ήθελα στα ελληνικά όπως λέει ο SF στην αρχή... Σαν Έλληνας Tom Waits. Εντάξει όχι τόσο reckless ίσως, αλλά πιο τραχύ...

 

Π.χ.

 

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καθυστερημενα αλλα νομιζω δεν πειραζει. ::)

 

Εχουν καλυψει οι συνφουρμιτες ολες τις πτυχες του θεματος.

Μενει μονο να ευχηθω καλη συνεχεια, επιτυχημενες δημιουργιες στην αγαπημενη σου μουσικη.

Ειδος που δεν ακουμε τοσο συχνα στο φορουμ μας. Κιπ ον λοιπον ;)

 

Kαι το μικροφωνο της Barbie μια χαρα ηχογραφει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου