Προς το περιεχόμενο

Αγορά DSLR φωτογραφικής μηχανής


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πρωτίστως και μετά με επιτύχιες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο! :)

 

Το παρόν θέμα είναι άσχετο με το Noiz, το ξέρω, αλλά γνωρίζω ότι στο Noiz υπάρχει αρκετός κόσμος που ασχολείται με τη φωτογραφία και μπορεί να βοηθήσει.

Μιλάω λοιπόν εκ μέρους φίλου που θέλει να πάρει μια καλή φωτογραφική μηχανή. Αυτή τη στιγμή έχει μια τυπική compact μηχανή της Sony που είναι μεν καλή από πλευράς ανάλυσης (7,2 mp) αλλά έχει προβλήματα όταν τραβάει φωτογραφίες σε μη-ιδανικές συνθήκες όπως κακό φωτισμό, με χρήση φλας και λοιπά.

 

Το budget του είναι περί τα 500 ευρώ, άντε και λίγο παραπάνω αν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση. Το κύριο ερώτημά του είναι αν πρέπει να πάρει μηχανή DSLR ή κάποια από τις καλές compact που μοιάζουν με τις DSLR (με μεγάλο φακό).

Κατά κύριο λόγο προτιμά να λειτουργεί την κάμερα πειράζοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ρυθμίσεις, αν και είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί και με αυτό το κομμάτι ώστε να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Κάποιες μηχανές που έχει δει:

Nikon D3100

Nikon Coolpix P500

Canon EOS 600D / Canon EOS 550D

Canon Powershot SX30 / Canon Powershot SX40 / Canon Powershot SX230

 

Γνώμες, βοήθεια και απόψεις πάνω στο θέμα ευπρόσδεκτες... Ευχαριστώ! :)

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 30
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Καταρχας, το budget ειναι για το σωμα της μηχανης μονο ή περιλαμβανει και ενα πρωτο φακο?

 

Σχετικα με τον τυπο καμερας, εγω θα προτεινα να παει προς DSLR. Πολλες απο τις νεες, μη SLR compact (καποιες εχουν και interchangeable lenses) ειναι εξαιρετικες μηχανες πραγματικα, αξιζουν τα λεφτα τους. Αλλα αν σκοπευει να ασχοληθει εστω και λιγο σοβαρα με τη φωτογραφια, συντομα θα αρχισει να ψαχνεται για DSLR, ακομα και λογω GAS alone. Εχω αρεκτους γνωστους που αγορασαν τετοιου τυπου καμερες και με το που αρχισαν να ασχολουνται λιγο εις βαθος κινηθηκαν ταχιστα σε αγορα DSLR.

Απο την αλλη, αν ο φιλος σου αποζητα απλα μια "αναβαθμιση" αυτου που εχει και οχι το να ασχοληθει με τη φωτογραφια ως χομπυ, μπορει καλιστα να αγορασει μια τετοια μηχανη, να γλυτωσει μερικα λεφτα, να βγαζει ωραιοτατες φωτογραφιες και να ειναι ικανοποιημενος με την αγορα του. Power to him.

 

Περι αγορας SLR τωρα, δεχεται να κινηθει στην αγορα μεταχειρισμενων? Στα λεφτα που δινει, αν κινηθει προς κατι καινουριο θα ειναι περιορισμενος στις entry-level SLR της εκαστοτε εταιρειας. Σε μεταχειρισμενο ομως μπορει να βρει ανετα μια midrange, ακομα και prosumer μηχανη. Για παραδειγμα προσφατα βρηκα για ενα φιλο μια Canon EOS 50D με λιγο κατω απο 500 ευρω (καμια σχεση με τις entry level μηχανες οπως η 600D).

 

Τωρα για προτασεις περι συγκεκριμενων μοντελων. Σε μη-SLR δεν εχω μεγαλη πειρα οποτε δε μπορω να προτεινω κατι. Τις προαλλες πηρε το ματι μου μια διαφημηση για την Olympus PEN EP-3, στα χαρτια φαινεται ενδιαφερουσα μηχανη.

 

Στις SLR οπως ειπα αν δεν κινηθεις σε μεταχειρισμενο περιοριζεσαι στα φτηνα μοντελα καθε εταιρειας. Ακουγονται αρκετα καλα λογια για τη σειρα K της Pentax. Η K-r μπορει να βρεθει μαζι με kit φακο περιπου στα 500 ευρω. Απο μια συντομη επαφη που ειχα μαζι της, μου φανηκε αρκετα ευχρηστη και μου εδωσε την αισθηση πιο στιβαρης κατασκευης απο τις Nikon & Canon αντιστοιχων χρηματων. Δε μπορω φυσικα να εχω πληρη αποψη απο μια επαφη και μονο αλλα μου αφησε τιμιες εντυπωσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Δεν ξέρω αν τη θέλει μόνο για  photo ή και για video.

Θα είμαι σύντομος.  Οι DSLR γράφουν και εξαιρετικό video.

Ο λόγος που δεν παίρνω είναι ότι δεν έχουν preview (με εξαίρεση ένα ή δύο ακριβά μοντέλα) ....και για εμένα που τραβιέμαι μόνος μου, είναι δώρο/ άδωρο ;D.

Αν έπαιρνα πάντως…….Canon EOS 8)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Λοιπόν Ανδρέα, στο noiz υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται πολύ σοβαρά με τη φωτογραφία και θα στα πουν καλύτερα. Από εμένα (πέρα από το bump!  ;D) άκου τη γνώμη κάποιου που είναι στην ίδια (ίσως) θέση με το φίλο σου.

 

DSLR μηχανή έχει νόημα να πάρει αν θεωρεί ότι θα θελήσει κάποια στιγμή να ασχοληθεί "κάπως" πιο σοβαρά. Όλες οι σημερινές entry level DSLR καλύπτουν απόλυτα, και σε επίπεδο αυτοματισμών, οποιονδήποτε ξεκινάει με τη φωτογραφία. Αλλά και για αρκετό καιρό μετά, με την αγορά φακών και κρίσιμων αξεσουάρ (π.χ. τρίποδο, κλπ). Εξάλλου, αν παραμείνει στην ίδια εταιρεία όταν και εφόσον αναβαθμιστεί τους φακούς θα τους κρατήσει.

 

Αν τώρα θέλει μια καλή μηχανή για να τραβάει "αυτόματα" φωτογραφίες, υπάρχουν πολύ ποιοτικές επιλογές με σταθερούς ή και προστιθέμενους φακούς, χωρίς να ξεφύγει πολύ σε κόστος. Δεν χρειάζεται να πάει σε DSLR. Τελευταία έχουν εξελιχθεί αρκετά και οι DSLT (ημιδιαπερατού κατόπτρου) που έχουν κάποια πλεονεκτήματα για τέτοιες χρήσεις.

 

Από τις μηχανές που ανέφερες, η δική μου επιλογή, που θα είχα αγοράσει ήδη αν υπήρχε μια μεγαλύτερη σιγουριά στα οικονομικά  :-\ είναι η 550D. Είναι συνολικά καλύτερη με μικρή ή μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες που έχεις παραθέσει, ακόμα και από το (θεωρητικά "μεγαλύτερο" μοντέλο) 600D. Αν ψάξεις για συγκρίσεις στο net θα το δεις. Πιστεύω ότι η 550D με 2-3 φακούς πέρα από αυτόν που δίνουν συνήθως (έναν 18-55) μπορεί να καλύψει τους πάντες εκτός από πραγματικούς επαγγελματίες (που έχουν και άλλες απαιτήσεις, π.χ. γι'αυτούς έχει σημασία αν το σώμα είναι από ελαφρά κράματα και όχι πλαστικό).

 

Δεν ξέρω αν βοήθησα, πάντως το βασικό είναι αυτό που έγραψα αρχικά: ο φίλος σου πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, τόσο για φωτό όσο και για βίντεο. Και τι ΘΑ θέλει ίσως σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλιώς θα πετάξει τα λεφτά του.

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Nikon D90 που ανεφερε ο Τακης και η Canon EOS 50D που ανεφερα νωριτερα ειναι "prosumer" καμερες. Η διαφορα τους με D3100, 550D κλπ ειναι τεραστια, οχι μονο σε features αλλα σε γενικοτερη ποιοτητα (κατασκευη, reliability).

 

Φυσικα οι 550 και λοιπες ειναι μια χαρα καμερες και θα καλυψουν εναν αρχαριο. Απλα το διλλημα εδω ειναι της φυσεως "καινουρια squire vintage modified ή μεταχειρισμενη fender mia?". Οπως να το κανουμε, καλες και αγιες οι vm, θα καλυψουν αρχαριο, αλλα η διαφορα με την mia υπαρχει και ειναι αισθητη και με το παραπανω.

 

Για αυτο αν ΔΕΝ τον πειραζει να αγορασει μεταχειρισμενο, θα ηταν λιγο αμαρτια απο το θεο να επιλεξει μια entry-level μηχανη αντι μια απο τις παραπανω.

 

 

Υ.Γ. Keep in mind oτι η Canon 50D δεν εχει δυνατοτητα βιντεο. Τουλαχιστον οχι απο τη μανα της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κύριο ερώτημά του είναι αν πρέπει να πάρει μηχανή DSLR ή κάποια από τις καλές compact που μοιάζουν με τις DSLR (με μεγάλο φακό).

Κατά κύριο λόγο προτιμά να λειτουργεί την κάμερα πειράζοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ρυθμίσεις, αν και είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί και με αυτό το κομμάτι ώστε να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα.

 

οι dslr ειναι απο αποψης ποιοτητας αλλος κοσμος σε σχεση με τις compact που μοιαζουν με dslr..ειδικα σε βραδυνες φωτογραφιες με δυσκολους φωτισμους κτλ...

οκ σε πρωτη φαση θα πρεπει να ψαχτει και να διαβασει λιγο αλλα πες του οτι μετα για ..μια ζωη θα βγαζει απιστευτες φωτος..

 

τρια πραγματα να ψαξει που αν και θα φανουν λιγα  ;D,θελει λιγο διαβασμα..

αυτα ειναι:

>ISO

>shutter speed(ταχυτητα κλειστρου)

>apperture(διαφραγμα)

 

οταν μαθει να ρυθμιζει σωστα αυτα τα 3 θα μπορει να βγαζει φοβερες φωτογραφιες..μεχρι τοτε μπορει να την εχει στο προγραμμα ..P και μαθαινει στην πορεια σιγα σιγα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Παιδιά διαφωνώ, οι διαφορές ανάμεσα, ας πούμε στα "διψήφια" μοντέλα της Canon και στα "τριψήφια" δεν είναι πλέον τόσο φαντασμαγορικές (όσο Squier vs MIA) όταν μιλάμε για μοντέλο που βγήκε μετά από 3-4 χρόνια. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι ένας ερασιτέχνης (με αξιώσεις) δεν θα καταλάβει τις διαφορές.

 

Ειδικά για ημι-επαγγελματικά μοντέλα δεν θα πρότεινα ποτέ μεταχειρισμένο. Το πιθανότερο είναι να το είχε άνθρωπος που το χρησιμοποιούσε πολύ, δύσκολο να βρεις κάποια με σχετικά λίγα (πραγματικά) κλικ. Αγοράζοντας καινούργιο ένα entry level (στην πραγματικότητα, λίγο παραπάνω από entry level) μοντέλο, θα έχει αν μη τι άλλο εγγύηση.

 

Πάντως αξίζει να δείτε, αν δε το έχετε κάνει, συγκρίσεις στο net (με βίντεο-φωτό) μεταξύ των σημερινών "journeyman" μηχανών και των μοντέλων της ίδιας εταιρείας που κοστίζουν 3-4 φορές παραπάνω. Και εννοώ απαιτητικές φωτό, όχι τοπία 12 η ώρα το μεσημέρι. Πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως οι διαφορές δεν αφορούν το 98% των πιθανών αγοραστών.  ;)

Model-o-phobia: something like homophobia, but much more amusing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως οι διαφορές δεν αφορούν το 98% των πιθανών αγοραστών.  ;)

Εγώ πάντως, ως επαγγελματίας ψηφιακός (σε θέματα εκτυπώσεων), συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...μέχρι που τολμώ να πώ ότι κάθε τι πάνω από 5Μpixel είναι υπερβολή για μη επαγγελματίες.

Έχοντας μία ζωή πανάκριβες αναλογικές και λάτρης των φακών της Μinolta...έχω πάρα πολλά χρόνια μία Coolpix με 5Μpixel που μόνο από GAS ή βλάβη με βλέπω να αλλάζω. Σίγουρα δεν έχει και το πιό γρήγορο κλείστρο, έχει καταπληκτικά προγράμματα φωτομέτρησης που ούτε να φανταστούμε μπορούσαμε ποτέ (και έχω σπουδάσει φωτογραφία χωρίς να έχω εξασκήσει το επάγγελμα) οπότε φαντάζομαι ότι και οι υπόλοιπες της κατηγορίας τους έχουν παρόμοια.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν υπαρχει λογος να μπουμε σε αναλυσεις επι αναλυσεων, αυτη τη στιγμη στο εμποριο οι point-and-shoot compact ψηφιακες εκει γυρω στα 300-400 ευρω υπερκαλυπτουν τις αναγκες οποιουδηποτε ερασιτεχνη.

 

προσωπικα, θα προτεινα την olympus xz-1 η οποια εχει και φωτεινοτατο φακο.

επισης εξαιρετικο μοντελο ειναι η sony dsc-hx9v.

 

It's a shame stupidity isn't painful.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου