Προς το περιεχόμενο

Led Zeppelin. Πόσο αυθεντικοί ήταν;


Nestoras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είχα δει τα βιντεάκια που ανέβασε ο Νέστορας την ημέρα που άνοιξε το thread, εξεπλάγην σε κάποια σημεία του βίντεο (ομολογώ ότι δεν το γνώριζα), σε άλλα δεν θεώρησα ότι υπήρξε κάποια εξώφθαλμη κλοπή, πιο πολύ για ''επιρροή'' μου έκανε.

 

Όπως είπε και ο sfaku όμως, και covers να παίζανε οι Zep, πάλι Zep θα ακούγονταν. Είναι από τις περιπτώσεις που συνομώτησε το σύμπαν να βρεθούν 4 συγκεκριμένοι άνθρωποι μαζί, οι οποίοι είχαν τόση μαγεία ο καθένας στον μουσικό τομέα του, που το αποτέλεσμα γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής, όχι απλά του ροκ. Όχι ότι άλλες μπάντες είχαν απλά έναν ή δύο ''εγκεφάλους'' και οι υπόλοιποι ήταν session-άδες, πολλές μπάντες είχαν την ''μαγεία'' του εκάστοτε ξεχωριστού μέλους με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μεγαλειώδους αποτελέσματος, ΑΛΛΑ κατα τη γνώμη μου οι Zeps είχαν κάτι το ακόμα παραπάνω.

 

Αυτό φαίνεται και σε οποιοδήποτε live πάτε να παρακολουθήσετε, μιας ΠΟΛΥ καλής μπάντας....Όσο καλοί και να είναι οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπάντα, covers σε zeppelin μην περιμένετε να ακούσετε...τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακούσει και πολλά. Άντε κάνα Rock'n'Roll στο τσακίρ κέφι... Δεν αγγίζονται εύκολα αυτά τα κομμάτια live. Ίσως ούτε καν απο τους ίδιους τους Ζεπ στα live τους. Θα μου πείτε ότι το παράδειγμα μου είναι λίγο άκυρο, μιας και μια μπάντα φέρνει το κάθε cover στα μέτρα της. Σωστό. Αλλά, αν ένα live cover μιας οποιασδήποτε μεγάλης μπάντας το ακούς και νομίζεις ότι ''κάτι'' του λείπει, αν είναι των Ζεπ μάλλον δεν θα λείπει αυτό το ''κάτι'', αλλά μάλλον πολλά... ;D

 

Όσον αφορά το εκτελεστικό κομμάτι, μη λέμε τα αυτονόητα, ότι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν μουσικοί που θα παίζουν πολλοί καλύτερα από τους zep - και φυσικά πάντα θα τους λατρεύουν σαν Θεούς.

 

Oι Haryy και Gdevelek τα είπαν όλα οι άνθρωποι:

 

Aπό αυτό το πράγμα δεν μπορώ παρά να επικεντρωθώ στη μαγεία παρά στο οτιδήποτε "sloppy" ακούγεται. Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε/αναλογιστούμε πως είναι απλά έκφραση, και οποιαδήποτε προσπάθεια "τελειοποίησης" θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωρούσε η φήμη των συγκεκριμένων μουσικών πιο πέρα από την γειτονιά τους?

 

Και η ροκ μουσική - ειδικά στα live - δεν είναι μια απόδειξη ενός μαθηματικού θεωρήματος που υποχρεωτικά πρέπει να είναι αλάνθαστη από την αρχή ως το τέλος ειδάλλως χάνει κάθε αξία και καταρρέει.

 

Είναι κάτι πολύ πιο φευγάτο, κάτι που περισσότερο το νιώθεις και το βιώνεις παρά το καταλαβαίνεις, έχει να κάνει με φαντασία, με συναίσθημα, με δημιουργία, και σ' αυτούς τους τομείς οι Led Zeppelin έχουν γράψει χρυσή ιστορία με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στα ελάχιστα "ιερά" ονόματα της ροκ.

 

Τώρα όσον αφορά ατυχείς συγκρίσεις, τι να πω..από το δημοτικό μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε 2 μήλα και 3 πορτοκάλια. Τα μαθηματικά όπως είπε ο gdvelek δεν ισχύουν πάντα στη ροκ, τα αξιώματα όμως ισχύουν, και είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Ένα από αυτά είναι ότι η Zep είναι ένα από τα μεγαλύτερα groups όλων των εποχών, δεν πα' να χτυπάμε τον κ@λο μας κάτω...ένα άλλo είναι για τους DP... Προσωπικά είμαι πολύ μεγάλος φαν των Purple αλλά και των Rainbow (Whitesnake όχι και τόσο), και τους ακούω πολύ περισσότερο από τους zep (θα ακούσω 20 κομμάτια Purple και 1 Zep) αλλά η μαγεία των Zep είναι αδιαμφησβήτη, είναι λες και οι άνθρωποι ήταν εξωγήινοι, δεν μπορώ να μπω στον κόπο να το περιγράψω με λόγια και 3 ξερές γραμμές σε ένα φόρουμ... Όχι ότι οι υπόλοιποι δεν είναι, ο καθενας ήταν για τους δικούς του λόγους, τους οποίους αδυνατώ να συγκρίνω...

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 255
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

παιδιά, ειναι άλλο το "παιζω το κομμάτι ακριβως οπως ειναι στον δίσκο" (που αμα ειναι να το ακούσουν ετσι κάποιοι προτιμουν να βάλουν το sudio cd να παίξει απ το να πανε η να ακουσουν ενα live)...και άλλο παιζω βλακειες.

 

Εγω προτιμω μακράν να ακουω τις μπάντες σε live ...να ακουσω και κατι καινουργιο ρε παιδάκι μου μεσα στο ηδη γνωστο τραγούδι.

 

ενα (απ τα πολλά) παραδειγματα για μενα πχ ειναι οτι αν θελω να ακουσω αυτο το πασιγνωστο κομμάτι ...δεν θα βάλω ποτέ αυτη την εκτελεση

 

Blue Oyster Cult - Godzilla

 

θα βάλω αυτή

 

 

 

 

τεράστιο group οι zeppelin...studio ομως...δεν μπορώ να τους ακουσω live

 

 

HOME www.noiz.gr/index.php?action=media;sa=album;in=103

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τεράστιο group οι zeppelin...studio ομως...δεν μπορώ να τους ακουσω live

 

Πράγμα που σημαίνει πως προτιμάς αυτή την εκτέλεση

 

Led Zeppelin - Whole Lotta Love

 

από αυτή;;

 

Led Zeppelin - Whole Lotta Love(Live~The Song Remains The Same)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οχι, προτιμω την Live ;) ως εκτελεση......αλλά ο page δεν μου λεει κατι ακόμα και εδώ.

 

ενα ωραιο σολάκι να με ταξιδεψει.......κάτι....

 

και σχετικά με την κοτρα προτιμω τα τραγούδια τους απο αυτά των deep purple οι οποιοι ομως ειναι πολύ καλυτεροι στα live.

HOME www.noiz.gr/index.php?action=media;sa=album;in=103

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οχι, προτιμω την Live ;) ως εκτελεση......αλλά ο page δεν μου λεει κατι ακόμα και εδώ.

 

ενα ωραιο σολάκι να με ταξιδεψει.......κάτι....

 

Πίστεψέ με, ανακουφίστηκα με την απάντησή σου ότι προτιμας τη ζωντανή εκτέλεση.

 

Όσο για το σόλο που δεν βρίσκεις, θα έλεγα πως το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πάνω από όλα ρυθμός και ένταση και έκρηξη.

 

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, υπάρχει ταξιδιάρικο σόλο στο "No Quarter" και φυσικά ποικιλία σόλο σε κάθε ύφος και χρώμα στα 26'53"  του "Dazed and Confused".

 

Στο "Rain Song" δεν αναφέρομαι, εκεί δεν μιλάμε πια για σόλο αλλά για την Απόλυτη Μαγεία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αχ, σας παρακαλώ, πάνω στους zep και στους dp πείτε ό,τι γουστάρετε αλλά μη γινόμαστε και γλωσσοπλάστες πλασάροντας ό,τι να ναι σαν σωστό..."υπερ τω δέον"..."ύνα"...τα ματάκια μου δλδ... ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τρελη δεινοσαυρομαχια ρε παιχτες!!

 

Παντα με κουραζαν οι LZ, και οσο περνανε τα χρονια με κουραζουν και παραπανω και μου φαινονται κ χειροτεροι..

Παντως ακομα ντρεπομαι-αποφευγω να το πω στους φιλους μου.

 

Σου βγαζουν κατι που δε σου επιτρεπει να σφετεριστεις την αξια τους ουτε καν στο προσωπικο (αβατο) πρισμα.

 

Γιατρός!!! Τι γιατρός??  Μετεωρολόγος..!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι το τελικό μουσικό επιχείρημα για τους zepellin είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κομμάτι σε αυτή την κατά τα τα άλλα πλήρως "νομιμοποιημένη"  συζήτηση για την πνευματική κλοπή, όπου το αυθεντικό να ήταν καλύτερο.

 

Τώρα η συζήτηση για βιρτουόζους μουσικούς στην ροκ, όπως και διάνοιες συνθετικά είναι μάλλον αστεία. Εδώ έχει αναχθεί ο zappa σε ιερό τέρας όχι γιατί μπορούσε να γράψει, απλά γιατί ήταν ενήμερος για το τι συνέβαινε στην μοντέρνα μουσική.

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ροκ μουσικοί δεν είναι καν σε θέση να ακολουθήσουν τι συμβαίνει μουσικά σε ένα έργο του Σένμπεργκ του ηλικίας 100 ετών και βάλε.

 

Schönberg - Opus 19, no. 6 (1911)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου