Προς το περιεχόμενο

Aνοιχτα Kουρδισματα στην Kιθαρα(open tunings on the guitar)


ex-tzo777

Προτεινόμενες αναρτήσεις

OPEN TUNINGS ON GUITAR

 

Θα προσπαθήσω να κάνω μια γρήγορη καταγραφή των βασικών κουρδισμάτων για όσους δεν γνωρίζουν και θέλουν να αρχίσουν να πειραματίζονται με ανοιχτά κουρδίσματα στην κιθάρα.

 

Το πρώτο κατά την γνώμη μου και πιο κλασικό είναι το κούρδισμα σε ΡΕ ανοιχτό

 

ΡΕ ΑΝΟΙΧΤΟ

 

Η κιθάρα κουρδίζεται ως εξής .Η μπάσα Μι κουρδίζεται σε ΡΕ,η Λα παραμένει Λα ,η ΡΕ παραμένει ΡΕ η επόμενη ΣΟΛ κατεβαίνει μισό ημιτόνιο και γίνεται φα δίεση, η ΣΙ πέφτει ένα τόνο και γίνεται ΛΑ και αντίστοιχα η ψηλή ΜΙ πέφτει ένα τόνο και γίνεται ΡΕ.

 

(Μια παραλλαγή σε αυτό το κούρδισμα είναι ,την ΣΟΛ χορδή αντί να την κατεβάσουμε μισό τόνο σε Φα δίεση ,να παραμείνει ΣΟΛ, βλέπε zeppelin, Kashmir , Αυτό το κούρδισμα λέγεται νομίζω και ινδιάνικο η DADGAD.

 

Δεύτερο κατά την γνώμη μου είναι το ανοιχτό Σολ.Το κούρδισμα που ο τρισμέγιστος keith Richards από Stones έγραψε μερικά από τα καλυτέρα rok’n’roll τραγούδια(το θέμα vintage ,modern παίχτες το λύσαμε νομίζω φτάνει η καζούρα)

 

ΣΟΛ ΑΝΟΙΧΤΟ

 

Η μπάσα ΜΙ γίνεται ΡΕ ,η ΛΑ γίνεται ΣΟΛ ,η ΡΕ μένει ως έχει η ΣΟΛ επίσης μένει ΣΟΛ ,η ΣΙ επίσης και η ψηλή ΜΙ γίνεται ΡΕ. Σε αυτό το κούρδισμα η μπάσα ΜΙ είναι ψιλό περιττή για’υτο και ο Keith την έβγαλε τελείως από την κιθάρα.Απλο και γ..ω τα κουρδισματα.Με καποταστο στο δευτερο ταστο γινεται Λα, {IN MY TIME OF DYING?(best zeppelin song ever!!!)}.

 

Ανοιχτό ΝΤΟ. Είναι Jimmy Page κατά κάποιο τρόπο κούρδισμα και το σκάλωμα μου τελευταία.

 

Λοιπόν η μπάσα ΜΙ πεφτει 2 τόνους και γινεται ΝΤΟ ,η ΛΑ γίνεται ΣΟΛ ,η ΡΕ γίνεται ΝΤΟ, η ΣΟΛ παραμένει ΣΟΛ,η ΣΙ για πρώτη φορά(σε σχέση με τα προηγούμενα) ανεβαίνει μισό τόνο και γίνεται ΝΤΟ, η ψηλή ΜΙ παραμένει ως έχει .Ωραίο κούρδισμα με βαριά μπάσα.

 

Τέλος το ΜΙ ΑΝΟΙΧΤΟ

 

Η μπάσα ΜΙ ως έχει ,η ΛΑ ανεβαίνει ένα τόνο και γίνεται ΣΙ ,η ΡΕ ανεβαίνει επίσης ένα τόνο και γίνεται ΜΙ,το ΣΟΛ ανεβαίνει μισό τόνο και γίνεται ΣΟΛ δίεση ,η ΣΙ παραμένει ΣΙ και η ψηλή ΜΙ επίσης παραμένει ως έχει.

 

• Αυτά είναι κάποια κλασικά κατά την γνώμη ανοιχτά κουρδίσματα στην κιθάρα που χρησιμοποιήθηκαν από παλιούς μπλουζίτσες μέχρι και πιο συγχρόνους κιθαριστές από όλα τα στυλ .πχ έχω την εντύπωση ότι ο Curtis Mayfield κούρδιζε αλλιώς την κιθάρα σε φα δίεση νομίζω αλλά δεν είμαι και ο καταλληλότερος να κάνω διάλεξη για τον Curtis Mayfield. Tα open tunings χρησιμοποιούνται αρκετά και σήμερα από κιθαρίστες και μπάντες(black crowes,black rebel motorcycle club κτλ )Όταν κάθεσαι καμία φορά να βγάλεις ένα τραγούδι και παρόλο που έχεις βρει τι παίζει στο κομμάτι, ακούγεται αλλιώς από ότι το παίζεις εσύ, Να ψυλλιάζεσαι κάνα ανοιχτό κούρδισμα.

 

• Γιατί ανοιχτό κούρδισμα .Γιατί απλά έχεις την κιθάρα σε ανοιχτή θέση στον τόνο που θες και στο ακόρντο που θες. Οι σχετικές συγχορδίες πιάνονται με ένα δάχτυλο απλωμένο επάνω στο λαιμό της κιθάρας(μπαρέ).Έτσι πχ,σε ανοιχτό ΡΕ αν κάνεις μπαρέ με ένα δάχτυλο(συνήθως τον δείκτη)στο δεύτερο τάστο έχεις το ΜΙ ματζόρε .Άρα στο πέμπτο τάστο έχεις το ΣΟΛ στο έβδομο Το ΛΑ(και τσουπ οι αλλαγές για blues, μανι μανι ),Επειδή λοιπόν έχουμε κάθε ακόρντο στην ευθεία χωρίς άλλα δάχτυλα βολεύει η χρήση Σλάιντ .Κατά κύριο λόγο τα ανοιχτά κουρδίσματα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με σλάιντ ,(βγαίνουν όλα καρφί).Αλλά υπάρχουν και πολλοί που παίζουν ανοιχτά κουρδίσματα χωράς σλάιντ πχ σε φολκ μουσικές, κάντρι και δεν ξέρω γω που άλλού. Γενικά δεν υπάρχει περιορισμός πουθενά ούτε καν στο κούρδισμα .Εγώ τα περισσότερα πατήματα τα βρήκα μόνος και καμία φορά χωρίς να ξέρω που είμαι κουρδισμένος(τώρα αρχίζει το κράξιμο από τα αλάνια εδώ)

 

Πάνω Κάτω αυτά .Τώρα με το ιντερνέτ έχει χιλιάδες μαθήματα και αρκετούς εκεί έξω που παίζουν και κατέχουν καλά και τα κουρδίσματα και τις διάφορες τεχνικές γύρω από αυτά.

 

Όποιος θέλει να ασχοληθεί θα βρει τον τρόπο, το youtube είναι γεμάτο δασκάλους. Εγώ απλά θέλησα να δώσω τα βασικά κατά την γνώμη μου κουρδίσματα μιας και γω τώρα τα ξαναψάχνω .

 

Μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια σε ανοιχτό κούρδισμα

 

Elmore james –dust my broom (ΡΕ ανοιχτό)

 

Rolling stones –brown sugar (Σολ ανοιχτό)

 

Led zeppelin –friends(ντο ανοιχτό)]

 

Καλά παιξίματα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Joe Bonamassa - The River (2006) Rockpalast

 

F ανοιχτό κούρδισμα.

 

Επίσης ανοιχτό κούρδισμα χρησιμοποιεί ο Mark Tremonti των Creed και Alter Bridge.

 

Ωστόσο, όλοι αυτοί υποθέτω ότι θα έχουν ξεχωριστές κιθάρες για κάθε κούρδισμα, ειδικά σεταρισμένες ώστε να μην χάνουν σε pitch και να μην ταλαιπωρείται το μπράτσο από τις συνεχείς αλλαγές που προκαλέι ένα διαφορετικό κούρδισμα στην τάση που ασκείται στο μπράτσο. Για κάποιον που έχει μια κιθάρα σε στάνταρντ tuning δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να κάνει τέτοια κουρδίσματα χωρίς προβλήματα και χωρίς να καταπονίσει το όργανό του (υποθέτω).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To ιδανικό μάλον είναι αυτό.Ουτε 'γω αλάζω κούρδισμα στην ηλεκτρική γενικά. Έχω μια  ηλεκτρακουστική και πειραματίζομαι εκεί με τα διάφορα κουρδίσματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  zeppelin ,friends σε ντο ανοιχτο.αυτο που ελεγα οτι δεν θελει και καλα slide,για να παιξεις σε ανοιχτο κουρδισμα.Ανατολιτικο.Το  kasmir το ξερουν οι περισοτεροι αρα δεν χρειαζεται να το ανεβασω,ενα απο stones και τελος.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Αυτο δεν ξερω αν θελει κουρδισμα ,ειναι σε ρε ματζορε,Το ανεβασα γιατι οι stones ειναι η καλυτερη rock'n'roll μπαντα και τοτε ηταν στα καλυτερα,Το παιχνιδι μεταξυ jagger richards στη σκηνη,Ο mick Taylor που ειναι παιχταρας,και πανω απο ολα γιατι ειναι το αγαπημενο μου απο stones,Οι στιχοι τα λεν ολα!!
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Αυτο δεν ξερω αν θελει κουρδισμα ,ειναι σε ρε ματζορε,Το ανεβασα γιατι οι stones ειναι η καλυτερη rock'n'roll μπαντα και τοτε ηταν στα καλυτερα,Το παιχνιδι μεταξυ jagger richards στη σκηνη,Ο mick Taylor που ειναι παιχταρας,και πανω απο ολα γιατι ειναι το αγαπημενο μου απο stones,Οι στιχοι τα λεν ολα!!

Φίλε ,ο Κιθ είναι Κάστομ μπουθαρίστας  ;D ;D ;D

δεν ξέρει τι του γίνεται  ;D ;D

No one wants an alien

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου