Προς το περιεχόμενο

Ορθογραφια, απλα η γνωμη μου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι αλλά ο Εμπειρίκος έχει γράψει κι αυτό:

 

(σε αυτό το πλοίο είχε γίνει της κακιάς π@@@@ς έτσι?  :P)

Πάντως πέραν της πλάκας... Η δημοτικιά είναι η γλώσσα που θα καταλάβει ο απέναντι σου... Γιατί να γράψεις ένα "αριστούργημα" όταν μπορεί να γίνει κατανοητό από ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ανθρώπους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ?

 

 

γιατι στη ζωη παντα υπηρχαν,υπαρχουν και θα υπαρχουν  η ΠΛΕΜΠΑ και η Elite.... εσυ απλα διαλεγεις με ποιον θα πας.. ;)

 

ασε που οτιδηποτε γραμμενο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ειναι καταδικασμενο να...γινεται κατανοητο απο..ελαχιστους ανθρωπους παγκοσμιως... ;D

 

@Audiokostas

 

μα οι μισες λεξεις που γραφεις...καθαρευουσιανικες ειναι... ;D...

δυστυχως ΔΕΝ ειναι το ιδιο με το original...

 

προσπαθησε να..μεταφρασεις το κειμενο απο τον Μεγα Ανατολικο που παραθετει ο FB να δεις τι θα γινει..... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 352
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Όχι που να με πάρει, "σημαδεμένο τομάρι" θες εκεί για να το απογειώσεις.

Το χεις. Εγώ κιότεψα μπρος στο σημάδεμα του αριστερού.....

Έβαλα τη νεοελληνική ρίζα της μετοχής αλλά άφησα τη πέτσα απ όξω.

Φχαριστώ σε δάσκαλε.

 

@ Σουπερφακ

Μάλλον έχεις σύγχυση τι είναι δημοτική και τι καθαρεύουσα .....

 

Άσε που ΔΕΝ μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον Εμπειρίκο.....

Ο οποίος ΔΕΝ μπορεί να είναι τόσο μεγάλος σαν τον Καζαντζάκη ("Η δημοτική γλώσσα είναι η πατρίδα μας")

 

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπα δεν νομιζω..... ;D

 

Εγω παντως σου εστειλα μεταφρασμενο το αποσπασμα απο  τον Μεγα Ανατολικο για να καταλαβεις την ΔΙΑΦΟΡΑ...(μια και εισαι ξεροκεφαλος)..

 

Καταλαβαινεις βεβαια οτι στην..δημοτικια απλα δεν ΜΠΟΡΩ να το παραθεσω στο κοινο του ΝΟΙΖ...(αλλη μια διαφορα μεταξυ καθαρευουσας και..δημοτικιας.... ;D)

 

Άσε που ΔΕΝ μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον Εμπειρίκο.....

Ο οποίος ΔΕΝ μπορεί να είναι τόσο μεγάλος σαν τον Καζαντζάκη

 

εχουμε και διαφορετικες αποψεις περι μεγαλειου βλεπω... ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιατι στη ζωη παντα υπηρχαν,υπαρχουν και θα υπαρχουν  η ΠΛΕΜΠΑ και η Elite.... εσυ απλα διαλεγεις με ποιον θα πας.. ;)

Αν η ελιτ μου απαγορεύει τη γείωση με τα στρώματα τα οποία ζούνε, μιλάνε, προωθούν τη γλώσσα τόσες χιλιάδες χρόνια προτιμώ να είμαι με την πλέμπα...  Έτσι κι αλλιώς όλοι το ίδιο είμαστε... Τα είπε ο δάσκαλος...

LA ROJΑ ARMADA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έτσι κι αλλιώς όλοι το ίδιο είμαστε..

 

Στην καθημερινοτητα,στις υποχρεωσεις μας και στα δικαιωματα μας  σαφως και ειμαστε (ή μαλλον θα ΠΡΕΠΕΙ να ειμαστε) ,στις επιλογες μας ως προς την τεχνη που...καταναλωνουμε σαφως και ΔΕΝ ειμαστε... ;)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σαφώς... Αλλά όταν κάποιοι ζητούν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ εκφραστικά μέσα (που δεν τα θέλει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ) να γίνουν κανόνας για τους υπόλοιπους τότε κάτι πάει στραβά... Ή όχι?

 

Σωστά,

 

Εχεις μπερδέψει τον εκάστωτε ακαδημαισμό, με τους ανθρώπους που παράγουν πνευματικό έργο κάποιας στάθμης, ανεξαρτήτου προελεύσεως.

 

Πέραν αυτών δεν νομίζω ότι υποχρέωσε ποτέ κανένας και κανέναν να ενστερνιστεί κατι δια των γρόνθων και της βίας.

 

Θερμή παράκληση όμως μην το ρίχνεις στο δικαιο του λαού γιατι θα πάει τζάμπα όλη η κουβέντα που προσπαθούμε να κάνουμε .

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Audiokostas

 

μα οι μισες λεξεις που γραφεις...καθαρευουσιανικες ειναι... ;D...

δυστυχως ΔΕΝ ειναι το ιδιο με το original...

 

Δεν περιέχει ούτε μία καθαρευουσιάνικη λέξη, και απέχει ελάχιστα από το πρωτότυπο.

 

Έχω ήδη γράψει πως θεωρώ την ΔΗΜΟΤΙΚΗ "κατώτερη" γλώσσα, αλλά μη φτάσουμε στο σημείο να τη θεωρούμε κατάλληλη μόνο για "πιάσε μου ένα δίπιτο με γύρο απ' όλα!"...

 

Γενικά η τάση σου προς την ισοπέδωση - σε κάθε πεδίο συζήτησης - είναι ακατάσχετη....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεκινώντας...το θέμα μαμάει.Για την ακρίβεια μαμάει η συζήτηση και όχι η ''επιστημονική'' θεωρία του blue monk.Να πω επίσης ότι συμφωνώ με LK,Audiokosta,gdevelek και όσους είπαν τα ίδια.

 

SF σε αρκέτα συμφωνώ (βασικά σχεδόν σε όλα) αλλά τι ακριβώς είπες ότι είχαμε ως πολίτευμα;Άστο αυτό γιατί αν κάτσουμε να το σχολιάσουμε θα κλείσει το thread από modulators.O συντηρήτισμός σου με εκπλήσσει δυσσάρεστα.  :(

 

Το θέμα βέβαια εκ φύσεως είναι έντονα ιδεολογικό/πολιτικό και είναι αναπόφευκτο να μην συζητήσουμε πάνω σε αυτό ακριβώς τον χαρακτήρα του, οπότε παρακαλώ να μην κλειδωθεί μιας και φτάσαμε ως εδώ με πολύ ωραία ροή.  :)

 

Απόψεις σαν του blue monk έχω διαβάσει σε πάμπολα ''ρεμπέλικα'' βιβλία ''περιθωριακών'' ''αντιεξουσιαστικών'' απόψεων ουκ ολίγες φορές και ευχαριστώ το θεό που δεν επηρεάστηκα καθώς έστω και ένα μικροσκοπικό μυαλό το διαθέτω για να αντικρούσω τις π@πάρι*ς.Ομολογώ βέβαια ότι αυτές οι μπούρδες αρχικά φαίνονται δελεαστικές...εξαιρετικά θα έλεγα.

 

Δεν είναι όλες οι γλωσσικές εξελίξεις ορθές κύριοι.Όσο πάμε δυστυχώς από την ακριβολογία καταλήγουμε στο περίπου αλλά έλα μωρέ συννενοούμαστε.Η γλώσσα ως αναγκαία προυπόθεση της σκέψης και φορέας του πολιτισμού ΝΑΙ δείχνει την νοημοσύνη μας.

 

Οπότε αν την βιάζουμε(και στο βιασμό συμπεριλαμβάνεται η ανορθογραφία) μάλλον δεν μας διέπει ιδιαίτερη ευφυϊα.  ::)  

 

Η μητρική μας κοντεύει να καταντήσει παρακατιανή.  >:(

Η λεξιπενία δεν δικαιολογείται όσο και να προσπαθούν οι δήθεν επαναστάτες οι οποίοι ρίχνουν το φταίξιμο για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας σε όλα.Ούτε προάγει τον πολιτισμό.Δεν μπορώ να δεχτώ την βλακώδη ιδέα η οποία λέει οτιδήποτε έχει κοινωνική βάση,νομιμοποιείται...πολλές μπούρδες έχουν κοινωνική βάση.

 

Κάτι άλλο τώρα...η γλώσσα δεν είναι μια ουρανοκατέβατη απλή εφεύρεση όπως ειπώθηκε..είναι η ταυτότητα μας. Δεν τελειώνει ο ρόλος της στην ικανοποίηση της τυπικής επικοινωνίας.Επιπλέον τα ιδιώματα μερικών μικρών κοινωνικών ομάδων είναι επιεικώς αστείο να παρουσιάζονται ως πλήρης γλώσσα.

 

Εν κατακλείδι όποια γλώσσα μας αποσυνθέτει διανοητικά,συναισθηματικά,ψυχικά χειροκροτώντας την ασάφεια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΛΩΣΣΑ.Δεν πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον.

 

End of story για μένα εδώ. (να τη και η ξενομανία)  ;D ;D ;D ;D

 

Επειδή η γενιά μου πάει κατα διαόλου σε αυτό το θέμα και προβληματίζομαι όσο δεν μπορείται να φανταστείται, με φασιστική σιγουριά επιβάλλω αυτήν την άποψη σε κάθε φαντασμένο τεμπέλη.

Φυσικά και γώ ακόμα δεν κατέχω όσο θα έπρεπε την γλώσσα μου...δεν κάνω τον ξύπνιο.   ;)

 

ΥΓ:Πάντως εμένα δεν μου κολλάνε ταμπέλα ακροδεξιού...φαίνομαι ότι είμαι άπλυτος  8)

 

Συνήθως όσοι εκφέρουν τις παραπάνω ειπωμένες ιδέες και ΕΙΝΑΙ ακροδεξιοί...δεν ξέρουν ούτε την αλφαβήτα.  ;D  :P

 

 

 

Επαναστάτης χωρίς ΕΤ3 ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Φίλε μου τη λέξη "βιβλίο" πως τη γράφεις;

2. Το "Ελένη" το προφέρεις "helene" ή "Eleni"; Επειδή υποψιάζομαι το δεύτερο αυτο εδω "ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" δεν υφίσταται.

 

Για λέξεις όπως "καθημερινός" μπορώ να συμφωνήσω στο νόημα της δασείας. Σκέψου όμως λίγο το παράλογο του πολυτονικού: Χρησιμοποιήσαμε τη δασεία για να δηλώσουμε αυτή την άχνα που πρόφερε ο αρχαίος Έλληνας στο "Ελένη" και την ψιλή για να δηλώσουμε...την απουσία αυτής (!)

 

Τέλος, η γλώσσα είναι πράγματι σημειακό σύστημα, όπως η μουσική, τα σήματα μορς και άλλα. Αλλά διαφέρει από όλα αυτά και για αυτό είναι τόσο ενδιαφέρουσα γιατί ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ. Και μάλιστα συνήθως όχι με άνωθεν παρεμβάσεις, αλλά από τους ομιλητές της, κυρίαρχα μέσω των λαθών. Οι αντιστοιχίες με τη μουσική είναι επομένως άστοχες. Με τη λογική αυτή, μη φτιαχτές είναι οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Η καθαρεύουσα διαφέρει, και με αυτή την έννοια μοιάζει περισσότερο με τη μουσική (ως περισσότερο κλειστό σύστημα, μη δεκτικό σε αλλαγές).

 

Aς δηλώνει η ψιλή απουσία της δασείας, πειράζει; Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι πλεονασμός, αλλά δεν είναι κάτι το τραγικό, ούτε κουραστικό, ούτε τίποτα.

Για το Ελένη  δεν γνωρίζω αν η ύπαρξη του τόνου άλλαζε το "ε" στην λίγουσα σε "η", αλλά και στα Ρώσσικα για παράδειγμα, το Χαρασό γράφεται ΧΟΡΟΣΟ (σημασία έχουν τα όμικρον) Ο κανόνας λέει ότι αν δεν τονίζεται το Ο διαβάζεται ώς Άλφα. Τρελό θα μου πεις αλλά βλέπουμε οτι σε όλες τις γλώσσες υπάρχουν αυτά, και κάποιο ρόλο παίζουν. Επείσης οι Τρεις τόνοι δίνουν τον τρόπο με τον οποίο προφέρεις την κάθε λέξη, άσχετα που εμείς δεν γνωρίζουμε πως λειτουργούν! (εγώ προσωπικά). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα καταργήσουμε; Δίνουν μία ομορφιά ρε παιδιά! Νιώθω ότι είναι σαν να ζωγραφίζουμε με λέξεις. Και μην μου πείτε ότι είναι τυχαίο πως όλοι οι μεγάλοι διανοούμενοι γνώριζαν σε βάθος τις γλώσσες τους...

 

Η γραφή της μουσικής και η γλώσσα μοιάζουν στην βάση, όχι στο όλον.

 

Και ας διαχωρίσουμε κάτι. Το "αλλαγές" που λέμε στην εξέλιξη. Είναι αλλαγές προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Να αντικαταστήσουμε όλα τα "η,ι,υ" με "ι" ας πουμε θα μας έκανε καλό ή κακό; Για σκεφτείτε το. Εγώ πάντως ακούω τους μεγαλύτερους ανθρώπους που μιλάνε την καθαρεύουσα (ναι υπάρχουν!) και παρατηρώ ότι μιλάνε πιο όμορφα από τους νέους. Και τη ζωή τη χαιρόμαστε λόγω της ομορφιάς τριγύρω μας. Δες τους Γερμανούς που σου λέει γλυκόλογα και είναι σαν να σε βρίζει ;D

 

Η ορθογραφία ήταν το σύνολο των τόνων, των γραμμάτων και των πνευμάτων. Πετάξαμε τα μισά απέξω και εγώ βλέπω ότι από τις εκατομμύρια λέξεις που έχουμε χρησιμοποιούμε 100.

Αυτό που προτίνουν οι περισσότεροι είναι ότι αφού έγινε το κακό και δεν μάθαμε να προφαίρουμε τις λέξεις ανάλογα με τον τονισμό τους και το γράμμα που υπάρχει, ας τα χειροτερεύσουμε. Αυτό είναι αισχρό.

 

Ναι αλλά ο Εμπειρίκος έχει γράψει κι αυτό:

 

(σε αυτό το πλοίο είχε γίνει της κακιάς π@@@@ς έτσι?  :P)

Πάντως πέραν της πλάκας... Η δημοτικιά είναι η γλώσσα που θα καταλάβει ο απέναντι σου... Γιατί να γράψεις ένα "αριστούργημα" όταν μπορεί να γίνει κατανοητό από ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ανθρώπους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ?

 

Και σε αυτό ποιος φταίει; Οι πολλοί που δεν έμαθαν την πλούσια γλώσσα ή ο συγγραφέας του αριστουργήματος; Είναι γνωστό πως αν το κάνουν οι πολλοί δεν σημαίνει ότι είναι και το ορθό.

 

Σας βάζω στοίχημα ότι αν μαθαίναμε να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, θα ήμασταν καλύτερος λαός.

Ποιος εξάλλου είπε το παρακάτω;

 

"Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας"

 

Το κάνανε ήδη και εσείς το υποστηρίζετε...

 

 

Υ.Γ. Για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, ούτε ακροδεξιός είμαι ούτε τίποτα. Ανθρωπος είμαι και εσείς συνδέεται τη γλώσσα με τα πολιτκά. Ξεφτίλα.

In a world of magnets and miracles

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν περιέχει ούτε μία καθαρευουσιάνικη λέξη,

 

υπαρχει μια : λυσιτελής

 

αρα εχεις ΑΔΙΚΟ και εγω ΔΙΚΙΟ.. ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου