Προς το περιεχόμενο

Φωνητικά και "χρώμα"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

πως μπορώ να δώσω λίγο "χρώμα" στα φωνητικά που ηχογραφώ γιατί μέχρι τώρα η ξερά θα είναι η πηγάδι :?

Επίσης γιατί όταν "μπαίνουν" τα φωνητικά ακούγεται κι ένα ψιλο-φύσιμα

Mic.: Shure SM58

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eξαρτάται από το τι βάθος ή μάλλον ποιο βάθακι χρησιμοποιείς.Συνήθως τα φωνητικά πρέπει να έχουν τόσο βάθος έτσι ώστε να δέσουν με την πρώτη φωνή.Τις πιο πολλές φορές είναι λίγο το βάθος στα φωνητικά.Μπορείς να αυξήσεις το room και να μειώσεις την "ουρά".

Τώρα όσων αφορά το φύσημα μπορεί να ευθύνεται η κάρτα σου.Απλά μου κάνει εντύπωση που λές οτι όταν τα βάζεις στο τραγουδι υπάρχει το φύσημα....Δεν ξέρω....

Ελπίζω να βοήθησσα έστω και λίγο.. :wink:

ww.manpas.musicheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

E,μάλλον σε home studio θα ηχογραφεί αφού γράφει με SM58.!!

Από την στιγμή που ο χώρος δεν είναι κατάλληλα μονωμένος θα έχεις σιγουρα "θορύβους".

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να στήσεις το μικρόφωνο στο δωμάτιο κοντά σε τοίχο ή πορτα και να κρεμάσεις κουβέρτες και σεντόνια για να μην έχεις πολύ το "βάθος" του δωματίου σου στην ηχογράφηση.

ww.manpas.musicheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πως μπορώ να δώσω λίγο "χρώμα" στα φωνητικά που ηχογραφώ γιατί μέχρι τώρα η ξερά θα είναι η πηγάδι :?

Επίσης γιατί όταν "μπαίνουν" τα φωνητικά ακούγεται κι ένα ψιλο-φύσιμα

Mic.: Shure SM58

 

Μόνο στα φωνητικά έχεις φύσιμα; Έχεις και φύσιμα πρίν μπούνε στη μίξη ή μόνο μέσα στη μίξη. Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος.

Αν έχεις μόνο στα φωνητικά φύσιμα και μόνο αυτά γράφεις με το mic τότε έχεις θόρυβο προφανώς στο μικρόφωνό σου (μπορεί να φταίει η κάρτα, το καλώδιο, η γείωση ή ο χώρος) Καλό είναι να τα καθαρίσεις.. θα μειωθεί αρκετά ο θόρυβος. Το καλύτερο είναι να βρείς ακριβώς το πρόβλημα και να καταφέρεις να το εξαλίψεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 μήνες αργότερα...

το πρόβλημα του θορύβου ήταν απο την προενίσχυση της κάρτας, σα newbie την είχα σχεδόν στο τέρμα. Η κάρτα είναι αυτή http://www.thomann.de/gr/maudio_fast_track_pro.htm

Επίσης όσο αφορά τα πηγαδίσια φωνητικά είναι λόγω του χώρου, τέλος πάντον για να μη σας κουράζω αυτά τα προβλήματα λυθήκανε ή τουλάχιστον φωνητικά γραφτήκανε κουτσά στραβά, αυτό που με απασχολεί τώρα είναι τι vst's θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιό "ελκυστικό";

Έχω βρεί επίσης αυτο εδώ http://www.hometracked.com/2007/01/11/best-free-vocal-plugins/ το οποίο βοήθησε στην άγνοια που είχα περί φωνητικών αλλά θα ήθελα και τις δικές σας γνώμες/εμπειρίες.

 

Ευχαριστώ :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αφου χρησιμοποιεις ενα φτηνο δυναμικο μικροφωνο οπως το 58αρι, χρησιμοποιησε καποιο microphone modeler (αυτο της Antares ειναι οντως πολυ καλο) για να σου δωσει λιγο "αερα" πυκνωτικου μικροφωνου και λιγο tube character (το μοντελο του C12 που εχει ειναι καλο για αυτο)

 

Εννοειται οτι θα πρεπει να κομπρεσαρεις τη φωνη με καποιο καλο plug in (το αγαπημενο μου αυτο τον καιρο ειναι το vintage channel που εχει το νεο Sonar 6,αλλα και με το R-COMP θα κανεις καλη δουλεια.

 

Ξεκινα με ενα ratio γυρω στα 4:1 εως 2:1 ,Threshold γυρω στα -3 με -6dΒ και σχετικά αργές τιμές attack και release.

 

Για πιο "in your face" vocals πειραματισου με γρηγοροτερα attack και release

 

Μετα ΑΝΕΒΑΣΕ μερικα db το output του compressor για να "βγει" μπροστα πιο ζωντανα η φωνη.

 

το επομενο βημα σου ειναι βεβαια το EQ.

 

Παρα μα παρα πολυ σημαντικο κομματι και πρεπει να πειραματιστεις πολυ για να "ταιριαξεις" τη φωνη σου στο κομματι μια και "μαγικα" settings που δουλευουν παντου δεν υπαρχουν.

 

σε γενικες γραμμες πρωτα απο ολα ενεργοποιησε το low cut κοβοντας τα παντα κατω απο τους 100-150 κυκλους (αναλογα με τη φωνη),αν θες περισσοτερο Presence δωσε λιγο στους 3-4000 και αν τα φωνητικα "ξυνουν" κοψε τους 1000... (και παλι αναλογα με τη φωνη)

 

ψαξτο λιγο....

 

τωρα απο plug in υπαρχουν πολλα ,προσωπικα τον τελευταιο καιρο χρησιμοποιω το SSL Strip των waves αλλα και το 10 band para graphic eq.

 

 

μετα προχωραμε στους ΧΩΡΟΥΣ (time effects) οπου ΕΚΕΙ γινονται και τα μεγαλυτερα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατα της φωνης .. :lol:

 

Καταρχην ΠΑΝΤΑ θα βαζεις τα "βαθια" η τα "ντιλεγια" σε send-return..

 

Κατα δευτερον θα χρησιμοποιεις ΛΙΓΟ......!!!! :lol:

 

Απο reverb plug ins βρωμαει ο τοπος ,αν και προσωπικα εχω χρονια να βαλω reverb σε φωνη μου αρεσει πολυ το true verb των waves,αλλα και το stock του SONAR..

 

Δοκιμασε να αντικαταστησεις το reverb με delay για πιο "μπλενταρισμενη" με το γενικο mix φωνη,ξεκινα με μια ρυθμιση με tap tempo πανω στο beat του κομματιου,σχετικα μακρυ feedback & ΧΑΜΗΛΟ LEVEL...

 

απο delay plug ins και παλι βρωμαει ο τοπος,κακο παντως delay plug in δεν μου εχει τυχει ακομα....(συνηθως χρησιμοποιω το 2 tap analog delay των waves)

 

και παλι ψαξτο

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η λυση που χρησιμοποιω εγω για τα backing vocals.

 

Καταρχας, ενω τα ηχογραφω μονοφωνικα ( καναλι καναλι εννοειται για 3φωνια 4φωνια κ.ο.κ. ), δημιουργω ενα stereo sub channel, και τα κατανεμω στερεοφωνικα με το αντιστοιχο panning.

Ετσι με ενα απλο βημα εχω το πρωτο σταδιο του ογκου τους.

Στη συνεχεια εφοδιαζω το sub channel με τα εξης effects

:

1) EQ, στο οποιο αφαιρω λιγα μπασα, δινω ενα "τσικ" στα πριμα και "ανακουφιζω" τα μεσαια ( σαν μασαζ ακουγεται ). Ετσι τα vocals θα εχουν το δικο τους χωρο και δεν θα μπλεκονται με τη φωνη.

 

2) Chorus. Ενα αρκετα ελαφρυ chorus, ισα ισα να δωσει λιγο περισσοτερη ενταση στον ογκο τους.

 

3) De-esser...Θα μου πειτε "καλα ρε φιλε, βαζεις το de esser μετα απο το EQ και το chorus?". Η απαντηση ειναι στο επομενο effect

 

4) Reverb. Επειδη τα "σ" και τα "τ" ειναι πολυ εντονα στα vocals ( λογω συχνοτικου συνοστισμου ), πρωτα τα "τονιζω" με το EQ και μετα κοβω ελαχιστα τις ψηλες συχνοτητες με το De esser. Εαν η τοποθετηση του μικροφωνου ειναι καλη, τοτε με ελαχιστο de-esser εχεις καθαρισει.

 

5) Limiter...Ναι ναι..ανορθοδξος οπως παντα...Το limiter θα δωσει περισσοτερο attack στους τονισμους και θα κρατησει σταθερη τη σταθμη στους "αχρηστους" τραγουδιστες.

 

Σπανια, βαζω και ενα short delay, με ελαχιστο feedback. Σε αργα κομματια δεν παει, ομως σε γρηγορα γεμιζει χωρις να γινεται αντιληπτο..

 

Και που θα βρεις τα περισσοτερα effects?

 

http://www.kjaerhusaudio.com/download.php

 

και πηγαινε στα Classic series που ειναι τσαμπα..Δεν ειναι τα super wow effects, ομως για αρχη θα σου λυσουν τα χερια!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου