Προς το περιεχόμενο

Έκταση φωνής: δεδομένη ή μεταβλητή;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι

 

Παρατηρώ ότι ΔΕΝ μπορώ να τραγουδήσω τα περισσότερα από τα αγαπημένα μου τραγούδια & τραγουδιστές. Λες και η φωνή τους είναι μια 8βα παραπάνω από την δική μου... Δεν πιάνω B.Jovi, δεν πιάνω Bryan Adams, '80ς ποπ. τίποτα...

 

Και ερωτώ: έχοντας καταλάβει εμπειρικά ότι η φωνή μου είναι ακριβώς στην έκταση του Γιάννη Κότσιρα (δηλ. εκεί που την γκαζώνει ψηλά, εκεί τον φτάνω ακριβώς) τι τελικά συμβαίνει; Οι περισσότεροι τραγουδιστές έχουν άλλη έκταση από την δική μου; Είναι απλά ασκημένοι στο να το κάνουν; Μήπως τελικά είναι προαπαιτούμενο σε μία ροκ φωνή το να μπορεί να πηγαίνει ψηλά; (καλά, δεν λέω για πιο hard κατααστάσεις, εκεί χάνω το μέτρημα, τα λαρύγγια πάνε πολύ ψηλά).

 

Ευχαριστώ για την όποια τυχόν απόκρισή σας.

 

ΥΓ Αν έχω ξαναθέσει παλιό θέμα απλά παραπέμψτε με σε κάποιο link, μου είναι υπεραρκετό!  ;)

Βρήκα περίπου κάποιες απαντήσεις στο http://www.noiz.gr/index.php?topic=188365.0

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάτα σωστά στη δική σου φωνή και άσε τους άλλους να τραγουδάνε με τη δική τους.

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αμα θες να τραγουδισεις τραγουδια αλλωνωνενε και δεν φτανει η φωνη σου, αλλαξε τονικοτητα (κανε τρασπορτο δηλαδη) στο τραγουδι, και φερε το τραγουδι στα μετρα σου.

Και τα μετρα σου ειναι εκει που τραγουδας αβιαστα και δεν ζοριζεσαι (δεν μιλαμε για ακραια πραματα πχ πολυ υψηλες εξαρσεις κλπ). Δεν υπαρχει αλλη λυση.

Δεν εχουν ολες οι φωνες την ιδια τονικοτητα οπως και τα μουσικα οργανα.

Ελπιζω φιλος να βοηθησα.  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν πιάνω B.Jovi, δεν πιάνω Bryan Adams, '80ς ποπ. τίποτα...

 

...και πιθανότατα αυτοί δεν πιάνουν εσένα στις χαμηλές  ;)

 

κάνε το τρανσπόρτο που ήδη σου προτάθηκε και... από δώ παν κι οι άλλοι (έχω το ίδιο "πρόβλημα")

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Όχι μόνο δεν έχουν οι φωνές την ίδια έκταση (εξου και οι όροι σοπράνο, μέτζο σοπράνο, κοντράλτο, κόντρα τενόρος, τενόρος, βαρύτονος, μπάσος, κόντρα μπάσος με υποδιαιρέσεις και ενδιάμεσες καταστάσεις), αλλά επίσης και η ίδια φωνή ανά μέρα μπορεί να μην έχει την ίδια έκταση, ειδικότερα για κάποιες γυναίκες που όταν έχουν τα γνωστά μηνιαία θέματα, αλλάζει η έκτασή τους! Μου έχει τύχει να χρειαστεί να αλλάξω τονικότητα σε κομμάτια σε vocal - piano duo επί σκηνής, επειδή δεν μπορούσε η κοπέλα να τα πει λόγω τέτοιας κατάστασης.

 

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεις σοβαρό δάσκαλο φωνητικής και να αναπτύξεις το όργανο της φωνής σου, αν είσαι σοβαρός με το θέμα. Επιβάλλεται.

 

Απλά ως σχόλιο: τα jazz standards τραγουδιούνται και παίζονται από οποιαδήποτε τονικότητα. Για τα rock κομμάτια όμως έχω κάποιες επιφυλάξεις, διότι είναι ενορχηστρωμένα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και μερικές φορές δεν λειτουργεί το ίδιο καλά σε πολύ απομακρυσμένες τονικότητες. Το καλύτερο είναι να διαλέξεις ρεπερτόριο που σου έρχεται φυσικό στην έκταση, και από τα υπόλοιπα κάνε τα τρανσπόρτα σου και δες ποια ακούγονται καλά και ποια όχι, και διάλεξε τα πρώτα.

 

Καλή τύχη!

Αυτή η πρόταση είναι ψευδής.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις συγκεκριμένες απαντήσεις σας.

 

...Για τα rock κομμάτια όμως έχω κάποιες επιφυλάξεις, διότι είναι ενορχηστρωμένα με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και μερικές φορές δεν λειτουργεί το ίδιο καλά σε πολύ απομακρυσμένες τονικότητες.

Μπίνγκο! Εκεί είναι το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως παλεύεις με την κιθάρα και (παλαιότερα) το κασετόφωνο / mp3 κλπ να βγάλεις το κομμάτι... Και μόλις σου κάτσει πρέπει να το τρανσπορτάρεις...

 

Να είσαι όλοι καλά, νομίζω είναι πολύ καθαρό το τι πρέπει να γίνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες. Στη μπάντα μου ο τραγουδιστής είναι βαρύτονος και τρανσπορτάρουμε το 90% των κομματιών που διασκευάζουμε, από 1 μέχρι και 5 ημιτόνια. Ούτε εμείς, αλλά φυσικά ούτε το κοινό στα λάιβ, παρατηρούμε διαφορά (τουλάχιστον ιδιαίτερη).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου