Προς το περιεχόμενο

Σχεδιαστικοί στόχοι για ενισχυτές μπάσσου


spyrusthevirus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά καλησπέρα,

Η αλήθεια είναι οτι δεν παίζω μπάσο(αν και όπως έχω ενα φιλαράκι που παίζει-ετσι μου σκασε )-πιανίστας είμαι. Αλλά τρελαίνομαι για ηλεκτρονικά, και θέλω να σχεδιάσω εναν ενισχυτή μπάσσο.

Υπόβαθρο απο ηλεκτρονική έχω, αλλά δεν μπορώ να βρώ τι σχεδιαστικούς στόχους πρέπει να θέσω για ένα τέτοιο project. Δηλαδή:

Τι αντιστάσεις εισόδου? έχω διαβάσει οτι το μινιμουμ αποδεκτό για μια κιθάρα ειναι 500k. Για το μπάσσο? Σκέφτομαι ενα στάδιο εισόδου με FET θα ξεπερνά σίγουρα τέτοιου επιπέδου minimum προδιαγραφές, αλλα θέλω να μαι σίγουρος.

Τι απόκριση συχνοτήτων? Πάλι, ειδικά για το μπάσσο, τι συχνότητες βγάζει ενα μπάσσο και τα ηχεία για cabinet μέχρι πόσα HZ βγάζουν?

Πόσο gain? Τι πλάτος σήματος βγάζουν οι μαγνήτες?

Αν έχω μια τέτοια βάση μπορώ νομίζω να σκετσάρω κάτι... Για βοηθάτε ρε παιδιά ενα πιανίστα με unhealthy interest στα ηλεκτρονικά  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γκούγκλαρε  ;D                            bass amp schematics

 

Δόξα τω Θεώ                ουουουουου  υπάρχουν προτάσεις άφθονες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο τετράχορδο μπάσο η ανοιχτή Μι ειναι 41Hz (fundamental), στο 20ό τάστο η Σολ (Ρε#) είναι 311Hz (fundamental). Αυτό σου δίνει μια καλή ιδέα αλλά μιλάμε για fundamental frequencies... Το bandwidth το επιλέγεις εσύ ανάλογα με το τι έχεις αποφασίσει ότι θέλεις, θα έλεγα όμως πως το minimum είναι από 40Hz έως 10KHz (προσωπικά θα πήγαινα για σχεδόν όλο το audio bandwidth, 20Hz-17KHz). Για input impedance το σύνηθες είναι το 1ΜΩ, όχι πιο λίγο μιάς και stomp boxes που μπορεί να οδηγούν το input μπορεί να έχουν output impedance ακόμα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ώμ. Όσον αφορά το gain απλά θα έλεγα: όσο χρειάζεται για να οδηγηθεί το τελικό στάδιο ενίσχυσης για να αποδώσει την πλήρη ισχύ... Το τι γίνεται στην προενίσχυση το αποφασίζεις εσύ. Τέλος τα μεγάφωνα είναι και αυτά δική σου επιλογή και υπάρχουν πολλές επιλογές με πολύ διαφορετική συχνοτική απόκριση αλλά και διάφοροι συνδιασμοί (woofers + tweeter). Να σημειώσω πως χρησιμοποιούνται και μεγάφωνα που βρίσκουμε και σε ηχεία PA. Γενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί αρκεί να ξέρεις τι θέλεις να επιτύχεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου