Προς το περιεχόμενο

Yamaha CS80


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παμε να σπασουμε λιγο την ΚιθαροΠεταλο-μονοτονια του φορουμ και να θυμηθουμε ενα απο τα πλεον κλασσικα synths που εχουν βγει ποτε, το Yamaha CS80.

 

image.png

image.png

 

Το CS80 κατασκευαζοταν απο το 1976/77 ως το 1979/80, ζυγιζε 91 κιλα και κοστιζε κοντα στα €5600 (£4850 οταν πρωτοβγηκε). Η Yamaha κατασκευασε λιγοτερα απο 800 κομματια λογω του υψηλου κοστους και της πολυπλοκοτητας της κατασκευης του. Το synth ειχε δυο oscillators, 61 βαρυκεντρισμενα πληκτρα με πολυφωνικο aftertouch, μεγαλο ribbon controller, χαρακτηριστικο ring modulator και ηταν 8φωνικο.

 

Ο ηχος του? Τα πιο χαρακτηριστικα ισως δειγματα που μπορει να βρει κανεις σε αλμπουμ βρισκονται στα "Beaubourg" και "Blade Runner", και τα δυο του Παπαθανασιου. Ο ιδιος εξαλλου ειναι και ο πιο διασημος χρηστης του, και το οτι σημερα το CS80 εχει αυτη τη φημη οφειλεται κυριως σ'αυτον. Ηταν το αγαπημενο του synth για παρα πολλα χρονια, γι αυτο αλλωστε ειχε αγορασει 8 κομματια! :P

 

Το CS80, αν και ειχε φανταστικα fat pads και μερικους πολυ ιδιαιτερους και περιεργους ηχους, δεν ηταν ενα "ευκολο" synth, κι αυτο για αρκετους λογους. Το τεραστιο βαρος του, η τιμη του, η μεγαλη θερμοκρασια που ανεβαζε και οι πολυ ασταθεις/out of tune Oscillators του ηταν τα κυριοτερα προβληματα που το εκαναν ενα synth "pain in the ass". 8)

 

packrat_kb003.png

 

Μια απλη μετακινηση του synth για καποιο live σε μη-σωστη θεση/κληση και αμεσως ειχες ενα "out-of-tune" CS80. Γενικα αυτο το synth ηταν αρκετα "δυστροπο" και ηθελε ακινησια, δροσερο περιβαλλον και εναν τεχνικο απο πανω του. Ακριβο σπορ το να εχεις ενα CS80, αλλα οι μουσικοι που το ειχαν κατα καιρους μονο φτωχους δεν τους λες.

 

Vangelis, Jean Michel Jarre, Gary Numan, Peter Gabriel, Kate Bush, David Bowie, Tony Banks, Klaus Schulze, Stevie Wonder, Brian Eno, Geoff Downes, Herbie Hancock ειναι μερικοι απο τους χρηστες του Yamaha CS80, καθως και αρκετα στουντιο. H τιμη του σημερα σαν μεταχειρισμενο παιζει περιπου στα €22,000 με €24,000.

 

Jean Michel Jarre

JMJ_2008.png

 

Vangelis

Polydor_Box_Centerfold_B.png

 

Klaus Schulze

tumblr_lquusg_Na_Al1qgrsfvo1_1280.png

 

Παρακατω 4 ενδιαφεροντα βιντεο, το πρωτο δειχνει αρκετες λεπτομερειες στα "μεσα και στα εξω" αυτου του synth,

(η ποσοτητα των καλωδιων που εχει στο εσωτερικο του ειναι πραγματικα απιστευτη... :-X)

τα δυο επομενα εστιαζουν κυριως στον ηχο του και το 4ο βιντεο δειχνει τον Παπαθανασιου να αυτοσχεδιαζει με αυτο. 8)

 

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...

Bρήκα πρόσφατα ένα μεταχειρισμένο με 5.000  :)

1.Είναι το ίδιο με του αλλουνού στα 18.000 €;

2. Πού το βρήκες;

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εεεμ...Που ακριβως βρηκες ενα CS80 με 5000? Η τιμη τους παιζει απο 18000 ως 24000 ευρω. Πρεπει να ειναι καποιος εκτος τοπου και χρονου για να πουλησει ενα CS80 σ'αυτη την τιμη.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως αν ήμουν στα χρόνια του Βαγγέλα...να σκεφτόμουνα κάπως διαφορετικά...στα δικά μου χρόνια..περνάει απαρατήρητο...τα 18.000 ευρώ..δεν περνάνε καθόλου απαρατήρητα.

 

 

edit: Ο kEBU...θα έχει αλλάξει τουλάχιστον 6 μποξεράκια βλέποντάς το.

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου