Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή κουρδίσματος σε κιθάρα με floyd rose σε κούρδισμα μπ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα!

Δεν μου ήρθε κάποιος καλύτερος τιτλος, οποτε αν εχουν καποιον να προτείνουν οι Admin, ας τον αλλαξουν.

 

Μιας και είναι της μόδας τα χαμηλά κουρδίσματα, οι 8χορδες - 9χορδες κιθαρες είπα να γράψω ένα κείμενο για τοποθέτηση χορδών μπασου σε κιθάρα με floyd rose.

 

Ουσιαστικά έφτιαξα μια κιθαρα σαν αυτές που κυκλοφορεί η Fender που έχουν κούρδισμα

Ε-Α-D-G-B-E όπου οι 4 πρώτες είναι σαν 4χορδο μπάσο και έχει και αλλες δύο ακόμα.

Ουσιαστικά είναι μια κιθάρα κουρδισμένη μια οκτάβα κάτω.

 

Για τους κατόχους 8χορδων κιθαρών:

Είναι σαν να κουρδίζετε την όγδοη από F# σε Ε για να καταλάβετε που είναι η

χαμηλότερη νότα. Αυτό είναι χρήσιμο για να καταλάβει καθένας τι gauge χορδών χρειάζεστε. Πχ αν τώρα έχετε μια χορδη 0,80 δοκιμάστε να την κουρδίσετε σε Ε και αν σας φαίνεται πολύ χαλαρή τότε πρέπει να ανέβετε νούμερο.

 

Υλικά:

1. Είχα ένα παλιό σετ χορδών μπάσου peavey (!!) διαστάσεων 0,95 - 0,75 - 0,55 - 0,40 και πρόσθεσα 2 ακόμα από ένα 9αρι σετ χορδών harley benton τις 0,32 και 0,24 (τις A και D δηλαδή).

 

2. Μια Jackson dk-10 κορεάτικη με Dimarzio/IBZ μαγνήτες βγαλμένους απτην Ibanez Prestige μου.

 

Τοποθέτηση:

1. Κοβουμε το ball end γιατι στις χορδες μπάσου δεν χοράει στο floyd ανεξάρτητα απο τον τύπο του Floyd Rose. Πολυ προσοχή γιατί η ακρη σε μεγάλα gauge μπορει να πεταχτεί και να σας τραυματισει!

 

2. Περνάμε την χορδή και βιδώνουμε το βαγονακι του floyd. Προσοχη να έχει μπει εντελώς μέσα η χορδή γιατί αλλιώς μπορεί να ξετυλιχτεί. Οπως παραλιγο να πάθω στην Μι οπως φαινεται στην φωτόγραφία.

2014-03-01%2012.04.12.jpg

Σημ:Το δικο μου floyd ειναι παλιο και σκουριασμενο εξου και μου έσπασε το saddle στην D, για να χορέσουν οι χορδες θα πρέπει το βαγονακι του saddle να πάει τέρμα πίσω, αν δεν πηγαινει τότε μην προχωρήσετε γιατι θα παθετε ότι και εγώ. Υποθέτω οτι με κάποιο αντισκοριακο θα μπορουσε να καθαριστει, αλλα δεν το δοκιμασα.

 

3. Επόμενο βήμα και πιο δύσκολο είναι πως περναμε τις χορδές απο τα στενα κλειδιά. Αυτό είναι για χορδές πάνω απο 0,60 gauge. Δυστυχώς τις είχα τοποθετήσειόταν αποφάσισα να γράψω αυτο το κείμενο οπότε το ξανακάνω με λεπτότερες χορδες στις παρακάτω φωτογραφίες:

Παιρνουμε την άκρη της χορδης που τοποθετήσαμε πριν στο floyd και την τεντώνουμε μεχρι τα κλειδια οπου αφηνουμε ενα κενο 3-4εκατοστα και κοβουμε το περισσευμα:

2014-03-01%2012.11.24.jpg

 

Πιανουμε την ακρη και ξετυλιγουμε την χορδή (στις χορδες μπασου ειναι πιο ευκολο να πιασετε την ακρη του τυλίγματος) και την ξετυλίγετε περιπου για τα 2 απο τα 4 εκατοστά που αφησατε πριν περνατε την χορδη και τυλίγετε σαν να ήταν κανονική χορδή.

2014-03-01%2012.13.24.jpg

2014-03-01%2012.16.06.jpg

 

Επειδη το Nut ειναι αρκετα μικρό γυρισα το Locking απτην αναποδη του εδωσα μια στροφη να πιασει λίγο γιατι εφευγε η χορδη (δεν βολευει το αναποδο headstock σε αυτο..)

2014-03-01%2012.21.36.jpg

2014-03-01%2012.21.48.jpg

2014-03-01%2012.22.38.jpg

 

Περνάτε και τις υπόλοιπες χορδές, βιδώνετε λίγο όλα τα Locking και κουρδίζετε για να δείτε τι γίνεται με το floyd.

Το δικό που είναι μπλοκαρισμενο με ξύλινο τάκο, πρόσθεσα και ενα επιπλεόν ελατήριο γιατί πήρε λίγο κλίση μπροστά. Γενικά όμως δεν το συστήνω να το επιχειρήσετε όλο αυτό σε floating floyd rose:

2014-03-01%2012.26.22.jpg

 

 

Τελευταιο βήμα είναι να κουρδίσετε κανονικα, να ανεβάσετε το action και είναι ετοιμη!

 

Θα χρειαστεί να παρατηρήσετε την κλίση του μπράτσου τις επομενες μέρες γιατι ενδεχομένως μπορεί να πάρει κλίση προς τα μπροστα. Σε μενα δεν πήρε γιατι είχα ήδη χοντρές χορδές (11αρες με 0,60 έκτη σε drop C κούρδισμα)

 

 

Σχόλια για τον ήχο:

1. Εχουν μεγάλη διαφορα οι χορδες της κιθαρας με του μπάσου, το ακούτε και στα clips που ανεβασα. Αυτό μπορει να οφείλεται στο υλικο, το πάχος, στο ότι δεν είναι μάρκα. Το αναφέρω γιατι αν κανετε την μοντα που περιγράφω θα ακουσετε διαφορα. Μια λύση είναι να παρετε GHS χορδες μεμονομένες απο εδώ για να έχετε το ιδιο ήχο (υποθετω μιας και δεν το δοκιμασα)

https://schneidermusik.de/shop1/index.php?osCsid=mbr2r7454l162euoof7baq7li4

 

2. Οι μαγνητες δεν ειναι κατι τρομερο και ηχητικα δεν ξερω αν φταινε αυτοι που δεν ενθουσιαστηκα στον τροπο με τον οποιο ακουγονται οι μπασες χορδες. ισως με EMG ή καναν High output ceramic Seymour Duncan να ακουγονται καλύτερα.

 

3. Τα clips γραφτηκαν με καποια presets απο την κάρτα ήχου μου (Novation 2/4), ξέρω ότι δεν είναι ότι καλύτερο, απλα δεν μπορουσα να γράψω αλλιώς αυτη τη στιγμή. Επίσης έχω εναν #$%@$@βομβο ο οποίος ακούγεται στην ηχογραφηση..

 

4. Ειναι δυσκολη η μεταβαση απο 0,60 σε 0,95, εξου και τα κουνημενα ρυθμικα  :(

 

 

Συγνωμη για καποιες θολές φωτογραφίες, μου ήταν αδύνατον να βγάλω καλυτερες!

 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας,

 

Φιλικά,

Μίλτος

 

 

 

 

 

 

 

 

Bridge_pick_up_clean.mp3

Bridge_pick_up_Dist.mp3

Neck_pick_up_clean.mp3

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μου κάνει εντύπωση που κατάφερες να βάλεις την 95άρα μέσα στο saddle  ;D Μπράβο

 

Ως προς την εισαγωγή της χορδής στο κλειδί,πραγματικά αξίζει να κάνεις μια τρύπα για να τελειώνεις.Προσωπικά πριν δώσω το κλειδί για να κάνουν τρύπα σε μια 8άρα που έχω,ξετύλιγα την χορδή παραπάνω,έτσι ώστε στο κλειδί να τυλίγεται μόνο το ξεγυμνωμένο τμήμα.Μου έβγαινε το χέρι από το ξετύλιγμα...

 

Έχω διαβάσει πως λίγο solder στις άκρες της χορδής αν την έχεις ξετυλίξει βοηθά τυχόν περαιτέρω ξετυλίγματα ή ψιλοτριξίματα,δε το έχω δοκιμάσει μόνος μου για να σου πω πάντως.

 

 

Από εκεί και πέρα ως προς το όλο concept :

 

Αυτή τη στιγμή έχεις ένα υβρίδιο κουρδίσματος και χορδών μπάσου,με scale και μαγνήτες  κιθάρας.Προτάσεις που θα έκανα για να ακουστεί καλύτερα:

 

1)Αν θες να βγάλεις κιθαροήχο σε πολύ χαμηλό κούρδισμα,πάρε κιθαροχορδές.Το μικρό scale γενικά δε βοηθάει ΚΑΘΟΛΟΥ στη μουντίλα,ωστόσο μπορείς να δοκιμάσεις άλλες χορδές για να παέι λίγο καλύτερα.

 

Οι περισσότερες μεγάλες μάρκες κατασκευάζουν διαφορετικά τις χορδές κιθάρας από ότι του μπάσου,επομένως για ένα πιο ισόηχο αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερα να πας με Circle K (πλέον Kalium    http://kaliumstrings.com/home.html) οι οποίες έχουν και gauges κιθάρας μέχρι όσο τραβάει η ψηχή σου,είτε Elixir,οι οποίες τυλίγονται το ίδιο τόσο για κιθάρα όσο και για μπάσο.Είτε οι pyramid είτε oi Labella έχουν και αυτές υψηλά gauges ή φτιάχνουν τις χορδές μπάσου/κιθάρας πάλι με κοινό τύλιγμα,όμως δε θυμάμαι ποια από τις 2.

 

2)Αν θες κάτι πιο κοντά σε μπασοήχο στον οποίο θα βάζεις παραμόρφωση,βάλε μπασομαγνήτες.Ακριβό και απαιτεί ρουτάρισμα όμως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προσωπικα δεν θα κανω τιποτα και μολις παλιοσουν οι χορδες θα την κανω σε C standard.

Απλα ειχα χρονο, και χορδες που ποτε δεν θα χρησιμοποιουσα! Είπα ομως μιας και εκανα την τρελα, ας ανεβασω φωτογραφιες για κιθαριστες που πειραματιζονται για να παρουν μια ιδεα πως γινεται, τι προβληματα υπαρχουν και ισως να παρουν ιδεες για να βελτιωσουν το ολο concept.

 

 

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ πάλι είμαι περίεργος για το πόσο off είvαι στο intonation στο 12 τάστο ,παίζει να είναι αρκετά ,όσο πίσω και αν φέρεις το sadle.

 

Πάντως αυτά που παίζεις στα καθαρά ωραία για κάνα ποστ ροκ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ πάλι είμαι περίεργος για το πόσο off είvαι στο intonation στο 12 τάστο ,παίζει να είναι αρκετά ,όσο πίσω και αν φέρεις το sadle.

 

Αν και θεωρω πολυ νωρις για να βγαλω συμπερασματα για την κλιση του μπρατσου και το intonation, με ενα πρωτο ελεγχο ολες στο 12ο ειναι sharp, αρα τα saddle πρεπει να πανε πιο πισω, το καλο ειναι οτι οι πιο sharp χορδες ειναι στην πρωτη τρύπα των saddles αρα εχω μπόλικο χώρο για να τα παω πιο πίσω. Θα το δοκιμάσω μεθαυριο που θα εχει "κατσει" το μπρατσο και θα ενημερωσω.

 

 

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω μια άλλη απορία.

 

Εάν η κιθάρα παίζει σε τόσο χαμηλές συχνότητες (ουσιαστικά μου ακούγεται σαν μπάσο) το μπάσο πόσο πιο χαμηλά πρέπει να κουρδίσει για να ξεχωρίζει; Δεν θα είναι πολύ χαμηλές οι συχνότητες στις οποίες θα παίζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ έχω μια άλλη απορία.

 

Εάν η κιθάρα παίζει σε τόσο χαμηλές συχνότητες (ουσιαστικά μου ακούγεται σαν μπάσο) το μπάσο πόσο πιο χαμηλά πρέπει να κουρδίσει για να ξεχωρίζει; Δεν θα είναι πολύ χαμηλές οι συχνότητες στις οποίες θα παίζει;

 

Προφανως διωχνεις τον μπασιστα απτην μπαντα, γιατι δεν εχει λογο υπαρξης!  ;D ;D

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου