Προς το περιεχόμενο

Carl Palmer's ELP Legacy


dimsonic

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μέσα στο 2016 έφυγαν από τη ζωή δυό από τα μέλη των ELP. Τον Μάρτη ο Keith Emerson σε κατάθλιψη από την ασθένεια στα νεύρα του χεριού του και με το άγχος της αποτυχίας στις επόμενες συναυλίες του στην Ιαπωνία αυτοπυροβολήθηκε. Τον Δεκέμβρη έφυγε και ο Gregg Lake απο καρκίνο. Ο τελευταίος επιζών ο Carl Palmer με τεράστια θητεία σε ιστορικά συγκροτήματα της Μ. Βρετανίας όπως Crazy World of Arthour Brown, Atomic Rooster, ELP, Asia συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Μέσα σ αυτές η διατήρηση του ονόματος και της μουσικής κληρονομιάς των ELP.

 

Αντί να προσπαθήσει να αναμασήσει τα ίδια, ξαναστήνει ένα μεγαλεπίβολο και δύσκολο έργο, να διασκευάσει βασικά κομμάτια των ELP και να τα προσαρμόσει σε ένα νέο είδος που να προσεγγίσει ξανά την νεολαία. Γύρω απο τον εαυτό του, την κινητήρια ατμομηχανή των ELP, στήνει ένα τρίο και πάλι αλλά μόνο με έγχορδα. Μια κιθάρα και ένα μπάσο, χωρίς φωνή. Ενα πολύ δυσκολο έργο καθώς λείπουν τα πλήκτρα και... τα δυο χέρια του Emerson. Διαλέγει έμψυχο υλικό από τις μουσικές σχολές και προσαρμόζει τα έργα ώστε να κρατάνε το βασικό ύφος των κομματιών, αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Το πιό ενδιαφέρον είναι ότι δεν ηχογραφεί στο στούντιο το έργο, κάτι που θα κάλυπτε τις όποιες ατέλειες και θα ελαχιστοποιούσε τα όποια προβλήματα, αλλά αποφασίζει να το παρουσιάσει ζωντανά σε περιοδείες. Ετσι και η επίσημη ηχογράφηση είναι κι αυτή live.

 

Ο ήχος αγγίζει ώρες ώρες το ύφος του metal, τα μέρη του Palmer είναι πανομοιότυπα και θα αρκούσαν και από μόνα τους να δώσουν την ταυτότητα του κομματιού, και τα δυό όργανα δίνουν μια εντελώς νέα οπτική. Τα κομμάτια διατηρούν την παλιά αίγλη αλλά θα ήταν άδικο να συγκριθούν άμεσα με τις παλιές ζωντανές εμφανίσεις των ELP και την πληθωρική θεατρική παρουσία του Keith Emerson.

Όμως είναι μια τίμια προσέγγιση και μια προσπάθεια να ξαναέρθει το έργο των ELP 50 χρόνια μετά σε ένα νεώτερο κοινό.

 

Εχοντας διασκευάσει κλασικούς από το πρώτο τους κι όλας άλμπουμ του 1970, όπως Janacek και Bartok, συνέχισαν σε όλη τους την καριέρα αργότερα με Mussorgsky, Copeland, Ginastera τολμώντας και πετυχαίνοντας κάτι ακατόρθωτο για ροκ συγκρότημα και φτάνοντας να έχουν πουλήσει 50 εκατομύρια δίσκους. Τα έργα τους έχουν διασκευαστεί από πάρα πολλούς όπως οι Dream Theatre, ενορχηστρωθεί κλασικά στην Ιαπωνία και επαινεθεί από ανθρώπους όπως ο Oscar Peterson.

 

Στο βίντεο η Legacy band παίζει το The Barbarian διασκευή από το Allegro barbaro του Bartok και μετά το Trilogy μια σύνθεση του Emerson από τον 4ο ομώνυμο δίσκο τους

Μετά οι ELP 50 χρόνια πριν στο ίδιο κομμάτι.

Τέλος ο Carl Palmer εξηγεί το όλο εγχείρημα.

 

 

 

 

  • Like 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου