Προς το περιεχόμενο

Άνοιγμα κλειδιών μπάσου/κιθάρας κλειστού τύπου


mitsar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

(Επειδή κατηγορήθηκα σήμερα ότι παραβιάζω όλους τους όρους συμμετοχής στο noiz, γράφω απλά μια περιληψη, για όποιον και αν ενδιαφερθεί. Αν και αυτό το post παραβιάζει τους όρους, ας σβυστεί).

 

Περίληψη: Εφηύρα νέα μέθοδο ανοίγματος κλειδιών μπάσου κλειστού τύπου με σκοπό την επισκευή/σερβις/καθαρισμό/λίπανση. Η μέθοδος δεν υπάρχει στην βιβλιογραφία. Η υλοποίηση έγινε σε κλειδιά Ibanez Velve-Tune BII (18 γυρίσματα/στροφή) και εφαρμόζεται και στα μικρότερα κλειδιά κιθάρας Velve-Tune που είναι μκρογραφία των ΒΙΙ. Η τεχνική είμαι αισιόδοξος ότι εφαρμόζεται και σε άλλες μάρκες κλειδιών μπάσου/κιθάρας κλειστού τύπου.

 

Όποιος τεχνικός/μαστροχαλαστής ενδιαφέρεται, θα του τα πώ κατ' ιδίαν σε προσωπικά μηνύματα, διότι απεχθάνομαι τη δόξα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα μπορούσες να κάνεις μια ωραία παρουσίαση με φωτογραφίες, ή έστω μια αναλυτική περιγραφή βήμα βήμα. Ακούγεται ενδιαφέρον. Με πμ δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον.

  • Like 2

Γιώργος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, gkourmoul1 είπε

Θα μπορούσες να κάνεις μια ωραία παρουσίαση με φωτογραφίες, ή έστω μια αναλυτική περιγραφή βήμα βήμα. Ακούγεται ενδιαφέρον. Με πμ δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον.

 

+1

"Και μες την τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απο τη δούλεψή της" Κ.Κ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Ας ορίσουμε τα βασικά: Το forum είναι τόπος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Λειτουργεί και ως άτυπο support για όσους αντιμετωπίζουν τεχνικά θέματα χωρίς να σημαίνει πως δίνεται κάποια επίσημη απάντηση, εκτός και αν συμμετέχει η ίδια η κατασκευάστρια.

Αν έχεις να μοιραστείς κάτι που τυχόν βοηθήσει κάποιον, το γράφεις.

Αν διαφωνήσει κάποιος θα σου απαντήσει και θα αντιπαρατεθούν επιχειρήματα απο τους συμμετέχοντες.

Σε ανοιχτή, δημόσια κουβέντα.

  • Like 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφόσον έχω την Άδεια του Admin, να δώσω μερικές ακόμα λεπτομέρειες.

 

Προϊστορία:

 

0. Τα κλειδιά είναι αυτά: https://images.reverb.com/image/upload/s--HJfWbNtC--/a_exif,c_limit,e_unsharp_mask:80,f_auto,fl_progressive,g_south,h_620,q_90,w_620/v1471648053/ieddmvdeqbs8o6p4en9s.jpg . Περί του συστήματις Velve-Tune της Ibanez: https://ibanez.fandom.com/wiki/VelveTune. Μεγάλο thread με όλα τα προβλήματα εδώ: https://www.talkbass.com/threads/ibanez-musician-bass-club.1218259/

 

1. Και τα τέσσερα κλειδιά μου έχουν τζόγο, και πλευρικό (κατά το σφίξιμο-ξεσφίξιμο) και "μέσα-έξω". Το πλευρικό προκαλείται από φθορά στο μπρούτζινο (συνήθως) γρανάζι, ενώ το μέσα-έξω οφείλεται σε χαλάρωση της βίδας που συγκρατεί το peg. Ο ατέρμονας είναι ατσάλι και δεν παθαίνει εύκολα.

 

2. Τα συγκεκριμένα κλειδιά δεν υπάρχουν στην αγορά πλέον και πουλιούνται ένα-ένα στο ebay σε απίστευτες τιμές.

 

3. Τα επίσημα διάδοχα κλειδιά, ή τα αντίστοιχα της Schaller και άλλων εταιριών έχουν μόνο μία βίδα στήριξης στο headstock, πράγμα που είναι frowned upon.

 

4. Μοναδικός δρόμος η συντήρηση/επισκευή και μοναδικό εμπόδιο το άνοιγμα του κλειδιού.

 

5. Τα κλειδιά είναι κλειστού τύπου και ανοίγουν μόνο από το αλουμινένιο καπάκι που φέρει το λογότυπο της εταιρίας. Το πρόβλημα είναι πώς να βγεί το καπάκι αυτό που μοιάζει πρεσαριστό.

 

6. Ψάχνοντας εκτεταμένα στο ιντερνέτου (μεγάλε Ζουγανέλη, εκτός από κολοσσός κιθαρίστας έχεις αλλάξει ανεπιστρεπτί και την Ελληνική γλώσσα!) για φωτογραφίες και ανοιγμένα κλειδιά, υπάρχουν μόνο δύο μέθοδοι: α) τρύπημα του καπακιού και βίαιο βγάλσιμο (λόγω σεβασμού στο κοινό αίσθημα και πολιτικής κατά του αίματος και της βίας δεν θα ποστάρω φωτο) και β) super glue (https://farm5.staticflickr.com/4609/26189525278_9a969ef19b.jpg). Συνοπτικά, κολλάμε το μεταλλικό στρογγυλό πράμα επάνω στο αλουμίνιο, περιμένουμε να στεγνώσει, και τραβάμε προς τα έξω. Για άλλους δούλεψε, για άλλους όχι.

 

7. Η δεύτερη μέθοδος μου έδωσε την ιδέα: Η super glue είναι γνωστή και αποδεδειγμένη μηχανολογική, τραυματοκομική και οδοντιατρική μέθοδος, αλλά μετά καθαρίζεται δύσκολα και θα γρατζουνήσει το αλουμίνιο και τo λογότυπο της Weyland-Yutani (δέκα χρόνια κάθειρξη).

 

8. Η αμέσως ισχυρότερη reversible & non-destructive μέθοδος συγκόλλησης είναι η αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως. Οι προτιμώμενες φίρμες (και σε κόλλες γενικότερα) είναι της 3Μ, Bison, Pattex και Tesa. Δεν μιλάω για τις λεπτές που μοιάζουν με σελοτέϊπ που έχει κόλλα και από τις δύο πλευρές (οι πολύ καλές μάρκες ίσως δουλέψουν και αυτές) αλλά το λεγόμενο mounting tape με το οποίο κολλάς π.χ. κρεμαστάρια στο πλακάκια ή την πόρτα. Είχα ένα καινούριο καρούλι Tesa® Powerbond® Double-Sided Mounting Tape 1.5m x 19mm, model 55732-0004 (κόστος €5.50, https://www.skroutz.gr/s/18911759/Tesa-Ταινία-Διπλής-Όψης-Powerbond-55732-00004-19mm-x-1-5m.html) και είπα να δοκιμάσω την τύχη μου.

 

Materials & Methods:

 

1. Απαιτούμενα υλικά:

- βρώμικος πάγκος εργασίας

- χαρτί υγείας (1 roll)

- 1x Tesa® Powerbond®

- κατσαβίδι Philips

- λαδωτήρι με βελόνα σύριγγας και 40-60 SAE λάδι (ιδιοκατασκευή)

- γράσο ABRO Heavy Duty #2 Lithium Grease (Part No LG-857) (€5, https://toolshouse.gr/εργαλεια/abro-00645-2-heavy-duty-lithium-grease-γράσσο-λιθίου-υψηλής-απόδοση/)

- πλαστική σπάτουλα μοντελισμού με μυτερή άκρη (η πρώτη της φωτό https://www.skroutz.gr/s/26535115/Metron-Σπάτουλες-Πλαστικές-Σετ-5τμχ.html)

- χαρτοκόπτης (με λάμα ξυράφι)

- καθαριστικό λιπών ή ασετόν

- μεταλλικός (ή πλαστικός) κύλινδρος διαμέτρου λίγο μικρότερης από το καπάκι (στην περίπτωσή μου 16mm) με εντελώς λεία επιφάνεια. Αν έχετε εργαλεία, η flat επιφάνεια ενός τρυπανιού είναι εξαιρετική. Την καθαρίζετε καλά από λίπη.

 

2. Προεργασία: Ενδελεχές καθάρισμα του καπακιού από λίπη και λιπαντικά, πρώτα με καθαριστικό γενικής χρήσης π.χ. αζαξ για τζάμια και μετά με κάτι ισχυρότερο. Τα δικά μου κλειδιά δεν έχουν βαφή ή πλαστική επιφάνεια, οπότε το ασετόν είναι δραστικό και αποτελεσματικό. Αν τα κλειδιά σας έχουν εκτυπωμένη φίρμα, ΜΑΚΡΥΑ από ασετόν, χρησιμοποιείστε κάτι απαλότερο και σαπωνοειδές (σκέτο οινόπνευμα δεν κάνει)

 

3. Αφού πλύνετε τα χέρια σας (για να μην έχουν λίπη) κόβετε με την φαλτσέτα ένα τετράγωνο κομμάτι (19mm x 19mm) από την ταινία διπλής όψης και την εφαρμόζετε πάνω στο καπάκι του κλειδιού (οι γωνίες που περισσεύουν δεν ενοχλούν). Με το νύχι πιέζετε το κερόχαρτο της άλλης πλευράς ώστε να κολλήσει καλά.

 

4. Βγάζετε το τετράγωνο κερόχαρτο και εφαρμόζετε τον κύλινδρο στην δεύτερη αυτοκόλλητη όψη.

 

5. Κρατάτε γερά το κλειδί στο ένα χέρι και τον κύλινδο στο άλλο, και με μία αποφαστική αξονική κίνηση (όπως σπάμε απότομα μια κλωστή, όχι πλευρική κίνηση) ξεκολλάτε το καπάκι. Αυτό ήταν! Στα 3 κλειδιά βγήκε με την πρώτη, στο ένα χρειάστηκε να επιμείνω με δεύτερο τετραγωνάκι αυτοκόλλητου πάνω από το πρώτο.

 

Λίπανση:

 

1. Αυτονόητη διαδικασία. Ξεβιδώνετε την σταυρόβιδα και αποσυναρμολογείτε τα πάντα

2. Καθαρίζετε τα πάντα από τα στεγνά γράσα με την μέθοδο της επιλογής σας

3. Καθαρίζετε καλά το γρανάζι

4. Λαδώνετε απλόχερα τον ατέρμονα, περιστρέφετε το κλειδί πολλές φορές, σκουπίζετε το λάδι που περισσεύει

5. Καθαρίζετε την την φωλιά από λάδια για να πιάσει το γράσο

6. Γρασάρετε το peg και την φωλιά του και με περιστροφική κίνηση το τοποθετείτε στη θέση του

7. Γεμίζετε τη φωλιά κατά το 1/3 με γράσο και τοποθετείτε το γρανάζι στη θέση του

8. Περιστρέφετε το κλειδί για να κάτσει το γρανάζι στη σωστή θέση του

9. Βιδώνετε σφιχτά την σταυρόβιδα

10. Συμπληρώνετε με γράσο πάνω από το γρανάζι και πάνω από τη βίδα ώστε να μην μείνει σχεδόν καθόλου κενός χώρος όταν ξανατοποθετήσετε το καπάκι

 

Κλείσιμο: Τοποθετείτε μαλακά το καπάκι, ευθυγραμμίζετε το λογότυπο με το κλειδί, και πιέζετε πιο δυνατά σε όλη την επιφάνεια του καπακιού. Το καπάκι είναι machined με πολύ μικρές ανοχές, οπότε θα "σφηνώσει" στη θέση του χωρίς προσπάθεια. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να βγεί, μπορείτε να το χτυπήσετε ελαφρά και μία μόνο φορά με σφυράκι μέσω ενός ξύλινου ή πλαστικού κύλινδρου που έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την διάσταση του καπακιού (για να μην το λυγίσετε).

 

Επίλογος:

 

Χρεώνετε στον πελάτη €30+ΦΠΑ για κάθε κλειδί.

 

Ελπίζω να ήμουν διαφωτιστικός, πάρτε και μια φωτογραφία.

 

 

Velve_Tune_Disassembly.jpg

Επεξεργασμένο από mitsar
misc typos
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου