Προς το περιεχόμενο

Vivir Quintana - Te mereces un amor


Shelter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρακολουθώ όσο μπορώ τη μουσική της Λατινικής Αμερικής, πιο συγκεκριμένα ορισμένων χωρών και έχω μια ειδική αγάπη για τη συνολική κουλτούρα του Μεξικού το οποίο έχει βγάλει μεταξύ των άλλων τραγουδιστές και τραγουδίστριες που θα άξιζαν να βρίσκονται στο πάνθεον της ιστορίας του παγκόσμιου τραγουδιού ανάμεσα στα γνωστά μεγαθήρια της Ιταλικής σχολής του 50. Απλά έτυχε να τραγουδάνε σε ένα ιδίωμα που ήταν σχετικά regional και σε μια γλώσσα που δεν είναι αντιληπτή σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο αφενός λόγω γλώσσας έκαναν καριέρα σε όλη τη νότια Αμερική και Ισπανία (και αυτό δείχνει κάτι) και αφετέρου έβγαλαν και βγάζουν ακόμη από ότι φαίνεται πολύ αξιόλογους επιγόνους, στους οποίους βλέπεις και ακούς ξεκάθαρα το καλλιτεχνικό τους γονιδίωμα. 

 

Οι παλαιοί τραγουδιστές/τριες του Μεξικού, είχαν αφομοιωμένη όλη την τεχνική σχολή του Ιταλικού τραγουδιού, αλλά και έντονο προσωπικό/εθνικό στοιχείο στο στύλ, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα με εντυπωσιακή αφοσίωση. Και ενδιαφέρον έχει ότι την ίδια στιγμή συνυπάρχουν και τα μοντέρνα ποπ/ρεγκετόν/τραπ πραγματα, ελαφρά soft pop ιδιώματα, πολλά και διάφορα rockabilly, ska, punk κλπ αλλά και τόνοι από την παραδοσιακή τους μουσική δοσμένη ή σε εντελώς folk μορφή ή σε λίγο πιο σύγχρονα επεξεργασμένη αλλά με σεβασμό στα δομικά της στοιχεία. Και αυτή η παράδοση είναι ζωντανή και όχι μουσειακό είδος δηλαδή γράφεται καινούρια μουσική αυτή τη στιγμή πάνω σε αυτό το στυλ η οποία φυσικά στις συναυλίες ανακατεύεται με πλήθος κλασσικών τραγουδιών της παράδοσης.

 

Η Vivir Quintana είναι μια τραγουδοποιός και τραγουδίστρια αυτής της περίπτωσης, η οποία έγινε ευρέως γνωστή λόγω της σύνθεσης και ερμηνείας του ομολογουμένως εξαίρετου τραγουδιού Cancion sin Miedo που άγγιξε πολύ κόσμο λόγω της θεματολογίας του. Οι γυναικοκτονίες είναι μεγάλο πρόβλημα στο Μεξικό και συγκεκριμένα για το τραγούδι υπήρξε αφορμή η ιστορία της Marisela Escobedo Ortiz που δολοφονήθηκε προσπαθώντας να εξιχνιάσει τη δολοφονία της κόρης της. Το τραγούδι μεταφράστηκε ακόμα και στη γλώσσα μας και τραγουδήθηκε απο ακτιβίστριες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αντίστοιχες εσωτερικές υποθέσεις.

 

Η Vivir κυκλοφόρησε φέτος στις πλατφόρμες τον πρώτο της δίσκο με τίτλο "Te mereces un amor" αν και ήδη έχει κάνει 7 single και έχει συμμετάσχει σε 2 συλλογές. Ο δίσκος αποτελείται απο 14 κομμάτια διαφόρων στυλ, από τοπικά μεξικανικά ιδιώματα μέχρι πιο americana ήχο. Στο δίσκο είναι και το Cancion sin Miedo αλλά το ομώνυμο κομμάτι είναι ένα εξαίρετο δείγμα της ικανότητας της σε όλα τα πεδία που καταπιάνεται. 

 

Πρόκειται για ένα mid tempo waltz ranchero με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της μουσικής του Jalisco στη θέση τους, τρομερή παραγωγή, πολύ δυνατό τραγούδι και στίχο.

Το κομμάτι κερδίζει συνεχώς νέο έδαφος γιατί έγινε το soundtrack του βίντεο της παρουσίασης της κολεξιόν του οίκου Dior 2024 που σχεδίασε η Maria Grazia Chiuri εμπνεόμενη με τη σειρά της από τη μεξικανική παράδοση στην ένδυση.

 

 

Επεξεργασμένο από shelter
  • Like 5

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικό τραγούδι. Πραγματικά υπέροχο. "Te mereces un amor que conozca tus espinas", μου έμεινε αυτή η φρασούλα. Ευλογημένοι άνθρωποι οι λατινοαμερικάνοι που έχουν χτίσει πάνω στην παράδοσή τους. Όπως και με το σον -> σαλσα -> τιμπα. Ζωντανές μουσικές, που έχουν "γλυτώσει" από τη δαμόκλειο σπάθη της τεχνολογίας.

  • Like 1
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι στίχοι είναι σεμινάριο στιχουργικής και αντικείμενο σύγχρονου ψυχολογικού προβληματισμού πάνω σε ένα κατα τα άλλα κοινό θέμα. Η προσέγγιση είναι που μετράει.

 

Κατα τα άλλα οι Μεξικανοί, ειδικά εντονότερα τα τελευταία χρόνια επενδύουν πάρα πολύ στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης κουλτούρας βασισμένης στα χαρακτηριστικά των προγόνων τους και τα προβάλουν με κάθε ευκαιρία χωρίς φόβο και ντροπή για πιθανή κατηγορία για folklore/βλαχιά. Επίσης προωθούν κουλτούρα αποϊσπανοποίησης.

Επεξεργασμένο από shelter
  • Like 1

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμένα αυτό που μου αρέσει με τον @shelter, είναι ότι κάθε τι που "προβάλλει", το κάνει παραθέτοντας ταυτόχρονα την ιστορία του.

Ψάχνει, σκάβει βαθιά.

Πάντα υπάρχουν κάποιες ιστορίες/παραδόσεις πίσω από τα θέματά του.

Με αυτό τον τρόπο, κάνει τα θέματά του να είναι πάντα ενδιαφέροντα, ακόμα και σε κάποιον που μπορεί να μην του αρέσει το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.

 

Αυτό το κάνει με την αρτοποιία, το κάνει με τις κιθάρες, το κάνει με τις μουσικές.

Φτιάχνει ένα τέτοιο περιβάλλον για την ιστορία του, που σε κάνει να θέλεις να την διαβάσεις.

  • Ευχαριστώ 1
  • Συμφωνώ 3

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ Στράτο.

 

Πάντα μου άρεσε και είχα αναγκη να μελετήσω την αρχή του κάθε πράγματος που με ενδιέφερε. Εκεί ειναι οι απαντήσεις για πολλά πράγματα αν πιάσεις την καλούμπα απο την αρχή. Είναι πια μηχανισμός για μένα. Κατα τα άλλα θεωρώ ότι πολλές φορές ο χρόνος και οι συνήθειες φτιάχνουν μια κακή πατίνα πάνω σε διαμάντια που αν βρεις τρόπο να τη βγάλεις απο πάνω τους θα λάμψουν τόσο που φωτίζουν ολόκληρους κόσμους. Και αν πέσει πάνω τους ο σωστός άνθρωπος (όχι εγώ... εγώ βουρτσίζω την πατίνα) ενδεχομένως δούμε νέα και πολύ ωραία πράγματα.

Επεξεργασμένο από shelter
  • Like 2

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου