Προς το περιεχόμενο

Gibson Acoustic Factory Tour w/ Ren Ferguson


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με αφορμη ενα πολυ προσφατο Gibson Factory Tour στο καναλι του Andertons, θυμηθηκα την παρακατω σειρα βιντεο απο ενα πολυ παλαιοτερο (2007) Gibson factory tour το οποιο ειναι απο τα πιο ενδιαφεροντα βιντεο αυτου του στυλ που εχω δει για 2 λογους.

 

Πρωτον, το βιντεο ειναι ενα τουρ του εργοστασιου της Gibson στο Bozeman, Montana, οπου φτιαχνονται αποκλειστικα οι ακουστικες κιθαρες της εταιρειας. Δεν εχει LP και SG εδω, αυτες φτιαχνονται στο βασικο εργοστασιο της Gibson στο Nashville και το οποιο θα δειτε σε σχεδον καθε αλλο factory tour video. 

Δευτερον, το τουρ το δινει ο Ren Ferguson. Ο Ferguson ειναι ενας πολυ ενδιαφερον χαρακτηρας - ξεκινησε να δουλευει ως luthier φτιαχνοντας χειροποιητα οργανα και κατεληξε να ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους expert στη βιομηχανοποιηση και αυτοματοποιηση της παραγωγης ακουστικων κιθαρων. Δουλευε για αρκετα χρονια για την Gibson και ηταν ο βασικος ισως μετοχος στην αναγεννηση της ακουστικης σειρας της Gibson. Για αρκετα χρονια μετα την πωληση της εταιρειας απο την Norlin, η Gibson ειχε παψει πληρως την παραγωγη ακουστικων - ο Ferguson ηταν αυτος που ανελαβε τον σχεδιασμο του νεου εργοστασιου στο Bozeman το 1989 και το στησιμο της νεας γραμμης παραγωγης, τον σχεδιασμο πισω απο τα διαφορα tools και fixtures και γενικοτερα την ολη παραγωγικη διαδικασια. 

 

Εχει ενα ειδικο ενδιαφερον να βλεπεις τον ιδιο να περιγραφει και να σχολιαζει το εργοστασιο και τα διαφορα σταδια στην παραγωγη που πρακτικα ο ιδιος σχεδιασε. Ασε που μπαινει και σε αρκετες παραπανω λεπτομερεις απο το "να, εδω τις συναρμολογουμε, εδω τις βαφουμε και μετα εδω κανουμε το qc". Ακομα πιο ενδιαφερον το ποσο DIY ειναι αρκετο απο το tooling; αυτοσχεδιες πρεσες για κολλημα που χρησιμοποιουν κομματια απο πυροσβεστικες μανικες ως "πιεστηρες" διπλα διπλα σε κυριλε (για τοτε) CNC μηχανες, καπου θυμαμαι να τον ακουω να μιλαει για καποιες μηχανες σχεδιασμενες για την κατασκευη ρακκετων τεννις τις οποιες "κανιβαλισανε" για δικη τους χρηση και αλλα...Ειναι φοβερο το ποσο διαφορετικοι κοσμοι ειναι η παραδοσιακη οργανοποιια με την βιομηχανικη παραγωγη. 

 


Ποσταρω μονο το πρωτο part - ειναι συνολικα 8, μιας και ανεβηκαν επι της εποχης που τα βιντεο στο youtube ηταν ακομα περιορισμενα στα 10 λεπτα max. Οποιος ενδιαφερεται θα βρει ευκολα τα επομενα απο τα πλαινα, ειναι ολα ανεβασμενα απο το ιδιο καναλι. 

 

Οσο για τον Ferguson, παραλληλα με την ενασχολιση του με το βιομηχανικο/mass production κομματι της δουλειας λειτουργουσε και σαν master luthier για την Gibson. Ηταν πρακτικα ο ιδρυτης και επικεφαλης του Acoustic Custom Shop (οι "δικες του" Gibson φερουν αστρονομικες τιμες), σχεδιασε την σειρα CL κλπ κλπ... Αργοτερα θα επαιζε αντιστοιχο ρολο και στην Guild μετα την εξαγορα της απο την Fender, ενω πλεον αν δεν απατωμαι εχει γυρισει στo παραδοσιακο σολο lutherie. Πραγματικα των ακρων αυτος ο ανθρωπος. Υπαρχει μια φοβερα ενδιαφερουσα συνεντευξη του με τον Tony Polecastro στην οποια μιλαει αρκετα για τον καιρο του στη Gibson, πως και γιατι εφυγε και αλλα πολλα, αλλα για τωρα ας μεινουμε στο τουρ.

Επεξεργασμένο από odis13
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Καταρχάς, όταν βλέπεις την κατασκευή ακουστικών οργάνων εκεί βλέπεις τη "μαγεία" του μάστορα. Όμως βλέπεις και τη "μαγεία" των ξύλων- πώς παίζουν, πώς σονάρουν, πώς ακούγονται, χωρίς μαγνήτες, ενισχυτές και λοιπά φρου-φρού. 

Υπέροχο το βίντεο για εμάς τους... "ξυλολάγνους" 🌳

all this has happened before and will happen again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου