Προς το περιεχόμενο

Υπάρχει Σωστό & Λάθος;



Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 23
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Όλοι με λένε τρελό...

Και γιατί να μην είναι όλοι αυτοί που το λένε αυτό τρελοί;

Ποιό είναι το σωστό;

Όλα πιστεύω ότι είναι σχετικά, και σωστό για μένα είναι ότι αρέσει σε μένα, σωστό για σένα είναι αυτό που σ' αρέσει εσένα........

 

 

Άσχετο: Περίμενα ερώτηση του στυλ: Το ροκ πηγάζει από το blues, σωστό ή λάθος; ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Και βέβαια υπάρχει και σωστό και λάθος.

Και μη με ρωτήσετε "που το ξέρω" και μη μου πείτε για "διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων" και κολοκύθια με τη ρίγανη.

Πολλά πράγματα είναι "σχετικά" αλλά επίσης πολλά είναι καραμπινάτα "λάθη" (ή "σωστά").

 

Η συζήτηση μπορεί να "τραβήξει" επ άπειρον αλλά ποιός θα ήθελε να την κάνει? Εξ άλλου, υπάρχει αλήθεια πέρα από την υποκειμενική μας οπτική (π.χ. ο Φυσικός Νόμος, ή τα μαθηματικά) η οποία αλήθεια είναι αυτοσυνεπής ανεξάρτητα από το αν είμαστε εδώ (ή αν υπάρχουμε γενικώς) για να την συζητήσουμε.  :)

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και βέβαια υπάρχει και σωστό και λάθος.

υπάρχει αλήθεια πέρα από την υποκειμενική μας οπτική (π.χ. ο Φυσικός Νόμος, ή τα μαθηματικά)

 

 

το σωστο και το λαθος, κατα την αποψη μου, αποκτουν αντικειμενικη υποσταση, μονο αν βασιστουν σε αξιωματα. σαφως λοιπον με αξονα το φυσικο νομο η την "αληθεια" των μαθηματικων υπαρχει σωστο και λαθος. ο μονος τροπος που μπορουν να αμφισβητηθουν σοβαρα αυτα τα 2 ειναι μονο με τη χρηση των ιδιων εργαλειων τα οποια χρησιμοποιηθηκαν για τη θεμελιωση τους(πχ μαθηματικα αμφισβητουνται με μαθηματικα κλπ...).

 

απο κει και επειτα, οταν ξεφευγουμε απο μια τετοια διασταση και ασχολουμαστε πχ με θεματα τεχνης(για να το συνδεσω και με το φορουμ μας που ειναι μουσικο), τοτε θα μου επιτρεψετε να πιστευω πως καθε ιχνος αντικειμενικοτητας παυει να υφισταται .

για να το διατυπωσω καλυτερα, για την ακριβεια παλι δεν παυει να υφισταται αλλα με μια πολυ ουσιαστικη προυποθεση: ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ/ΑΞΙΩΜΑΤΑ, βασει των οποιων θα πραγματωθει αυτη η "αντικειμενικη" κριτικη η οποια θα οδηγησει σε διπολα τυπου "σωστο/λαθος".

μεσα απο αυτο το πρισμα, και επειδη προσωπικα αδυνατω να ορισω τετοια κριτηρια/αξιωματα (για την ακριβεια, ουτε αισθανομαι αυθεντια για κατι τετοιο αλλα ουτε κ με ενδιαφερει κιολας) στον τομεα της τεχνης, εχω απο καιρου διαγραψει καθε εννοια αντικειμενικοτητας αλλα και σωστου/λαθους σε αυτη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

mechmg93, χρησιμοποίησα τον όρο "αυτοσυνεπής" (αλήθεια) για τα μαθηματικά "συστήματα" φυσικά μαζί με τα σχετικά αξιώματα. Πέραν αυτού, χωρίς άνθρωπο δεν υπάρχει υποκειμενικότητα. Αλλά και χωρίς άνθρωπο, ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει και να "κυλάει". Υπάρχει λοιπόν "μηχανισμός" ανεξάρτητα από τη δική μας εικόνα γι αυτόν και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε συστήματα αξιωμάτων και νόμων για να τον περιγράψουμε. Με τον όρο "φυσικός νόμος" εννοώ αυτόν τον μηχανισμό.

 

Η αναγνώριση της ασημαντότητάς μας απέναντι σε όλο αυτό που έγινε και που θα γίνει, (η αναγνώριση δηλαδή του κοσμολογικά "εφήμερου" της παρουσίας και του ρόλου μας ως είδος) είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην παίρνουμε τον εαυτό μας (και αυτά που πιστεύουμε) περισσότερο στα σοβαρά απ' ότι πρέπει.

 

Προφανώς, δεν λειτουργώ (στην καθημερινή μου ζωή) έτσι μηδενιστικά. Προφανώς ασχολούμαι και με τα "εφήμερα" ... ακόμη και με τα "νάζια" της φαντασίας μου. (με άλλα λόγια δεν είμαι της επιστημονικής "καλογερικής"  :) ). Άνθρωποι είμαστε. Αλλά δεν είναι όλα σχετικά. Υπάρχουν "σωστά", "σχετικά" και "λάθος". Προφανώς πράγματα όπως το γούστο στην τέχνη και οι σχέσεις των ανθρώπων εμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό στα σχετικά.  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για μένα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας και συνθηκών/δεδομένης χρονικής στιγμής.

one colour: black - and shades of grey

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στα μαθηματικά υπάρχει σωστό και λάθος, στον έρωτα όμως όχι.

 

Άμα κάνεις πολλά λάθη στα μαθηματικά όμως, παίρνεις τον π0Θλο και στον έρωτα.

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου