Προς το περιεχόμενο

Νέο nut σε ακουστική κιθάρα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας και χαρά σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής θέμα:

Πριν κάμποσα χρόνια, εξαιτίας μιας τραγικής πτώσης, έσπασε το nut της ακουστικής μου κιθάρας. Όντας πιτσιρίκος και αδαής, εμπιστεύτηκα κάποιον "μάστορα", ο οποίος μου'χε πει ότι το "αυθεντικό" nut της Fender (η ακουστική μου είναι Fender) είναι πανάκριβο, γι'αυτό και μου'βαλε κάποιο άλλο, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις μεταξύ των χορδών (βάσει του νέου nut) είχαν αλλάξει αρκετά, συγκεκριμένα ήταν μεγαλύτερες.

 

Αυτό που έχω παρατηρήσει (κι εδώ είναι που θέλω τη γνώμη σας) είναι ότι σαν να έχει "χαλάσει" κάπως το intonation (δεν ξέρω αν είναι ο σωστός όρος -θέλω να πω ότι πχ όταν είναι σωστά κουρδισμένη η μι μπάσο (όταν παίζεται ανοιχτή), χάνει κάτι ψιλά όταν παίζω πάνω σε αυτή).

 

Μπορεί λοιπόν αυτό να έχει προκληθεί από το διαφορετικές θέσεις των χορδών (εξαιτίας του νέου nut) ή φταίει κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην ο μαστορας που πηγες ηταν ΜΕΓΑΣ καραγκιοζης (το nut της Fender ειναι ΠΑΜΦΘΗΝΟ mircata) ,το ακριβοτερο nut δεν ξεπερνα ακοπο τα 3 ευρω!

Αν τωρα οι αποστασεις μεταξυ των χορδων ειναι ισες και η χορδη ακολουθει μια οσο το δυνατον ΕΥΘΕΙΑ γραμμη απο τη γεφυρα ως το nut τοτε το κακο intonation μπορει να οφείλεται στο γεγονος οτι το nut ειναι κομμενο πολυ ψηλα (δηλ η αποσταση μεταξυ του πρωτου τασου και της χορδης οταν αυτη ειναι πατημενη ακριβως ΠΙΣΩ απο το δευτερο ταστο ειναι μεγαλυτερη απο ενα τσιγαροχαρτο) αρα θα πρεπει να χαμηλωσεις τα αυλακια των χορδων στο nut μεχρι να επιτευχθει η αποσταση αυτη.

Αλλοιως το ιntonation problem οφειλεται στην κιθαρα & μια και ελαχιστες ρυθμισεις μπορεις να κανεις στην ακουστικη κιθαρα ισως θα πρεπει να μαθεις να ζεις με αυτο (αν και μπορεις να βαλεις εναν intonated καβαλαρη,αν & που θα βρεις μαστορα να σου τον τοποθετησει ενας θεος ξερει...)

 

Α,λαβε υποψιν σου οτι κιθαρα με ΤΕΛΕΙΟ intonation ΔΕΝ υπάρχει (ειναι ενα απο τα φυσικα ελατωματα του οργανου :wink: )

Ριξε και μια ματια στα ταστα σου γιατι συνηθως απο εκει ξεκινανε τα προβληματα....

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ευχαριστώ πολύ Superfunk (και για την απάντησή σου στο θέμα "Ο ήχος της ακουστικής κιθάρας").

 

Το nut το έκοψα εγώ αργότερα (γιατί, βλέπεις, ο υπερμάστορας που εμπιστεύθηκα μες στην άγνοιά μου δεν είχε κάνει καν τον κόπο να ασχοληθεί με αυτό -ή τουλάχιστον να μου πει τι πρέπει να κάνω. Και φαντάζομαι ότι έχεις υπ'οψιν πως τέτοιες ωραιότατες πληροφορίες σαν κι αυτές που μας δίνεις μέσω διαδικτύου, το 1996 δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες από εικοσάχρονους-φοιτητές-απένταρους...). Τέλος πάντων.

 

Όταν λες ότι απ'τα τάστα ξεκινάνε τα προβλήματα του intonation, εννοείς τα φαγωμένα ή τα κακοβαλμένα; Υποψιάζομαι το (β), αλλά τι γίνεται σ'αυτήν την περίπτωση;

 

Α, και κάτι τελευταίο: το nut της Fender είναι το ίδιο για όλες τις ακουστικές της κιθάρες; Δηλαδή, αν θέλω να αγοράσω το ίδιο με το πρώτο που είχα, πώς θα το ζητήσω; Ρωτάω εσένα, γιατί όταν πχ το κατάστημα δεν ξέρει, σου λέει "όλα ίδια είναι μεγάλε", "δεν υπάρχει διαφορά" κλπ (η φράση "δεν ξέρω" είναι η ντροπή του φιλόδοξου νεοέλληνα πωλητή).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν χρειαζεται να παρεις nut της Fender καλυτερα να παρεις ενα GRAPH TECH TUSK που ειναι πολυ καλυτερης ποιοτητας :wink:

 

πηγαινε στο www.stewmac.com & γραψε nut στο search box :wink:

 

Οπως σου ειπα η ακουστικη κιθαρα σπανια ιντοναρει τελεια (τα φαγωμενα ταστα ,οπως και τα κακοβαλμενα επιτεινουν το προβλημα) συνηθως πολλες κιθαρες χανουν στο λογω της μη υπαρξης "κορωνας" στα ταστα (ειναι δηλ πολυ επιπεδα λιμαρισμενα)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε Zoidberg, 99% το πρόβλημα του intonation οφείλεται στο nut. Δεν νομίζω να βγαίνουν κιθάρες με προβληματικά τάστα τα τελευταία... 30 χρόνια. Δεν τα κόβουν "στο χέρι"! Αν είχε πρόβλημα εξαρχής, μπορεί να οφείλεται και στο nut της γέφυρας. Μήπως το τελευταίο έχει "φαγωθεί" πολύ εκεί που πατάνε οι χορδές;

 

Αυτό που εννοούσε ο Funk είναι ότι καμιά κιθάρα δεν μπορεί να έχει τέλειο intonation παντού στην ταστιέρα, λόγω... μαθηματικών, η κιθάρα δεν είναι tempered tuned όργανο. Αυτό φυσικά διορθώνεται με το κατάλληλο κούρδισμα, ενώ έχουν παρουσιαστεί διάφορες "λύσεις" όπως το σύστημα του Buzz Feiten π.χ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά, σας ευχαριστώ και τους δύο για το ενδιαφέρον.

 

Φίλε Superfunk, θα άλλαζα το nut με ένα της Fender, για να επέστρεφε η κιθάρα στην αρχική της κατάσταση (σχετικά με τις μεταξύ των χορδών αποστάσεις), μπας και φταίει αυτό -κι όχι για να βάλω ένα καλύτερης ποιότητας (εδώ που τα λέμε, μπορεί αυτό που έχω τώρα -διαφορετικό απ'αυτό που μου'χε βάλει ο καραγκιοζομάστορ- να είναι καλύτερο απ'το ορίτζιναλ). Σ'ευχαριστώ πολύ πάντως. Αν μπορούσες να με βοηθήσεις εκ νέου σχετικά με την απορία μου περί fender nut (αν δηλ. είναι στάνταρ σε όλες τις ακουστικές της), θα ήταν πολύ χρήσιμο για μένα. Απ'ό,τι βλέπω, από κορώνα πάει καλά η κιθάρα μου, οπότε δε θα φταίει αυτό.

 

Φίλε dienekes, το nut της γέφυρας δεν έχει φθαρεί καθόλου. Τώρα, αν εξαρχής είναι βαλμένο λίιιγο στραβά, νομίζω ότι είναι δύσκολο να το διαπιστώσω εγώ (και, για να σου πω την αλήθεια, ΕΙΔΙΚΑ γι'αυτό το θέμα, δε θα εμπιστευόμουν κανένα "μάστορα" καταστήματος). Οπότε, ας τσεκάρω όλα τ'άλλα και βλέπουμε...

 

ΥΓ. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ ν'αφοσιώνομαι στη μουσική και μιζεριάζω ολίγον τι όταν ασχολούμαι περισσότερο με τεχνικής φύσεως θέματα, αλλά, βρε παιδί μου, αυτή η φαλτσαριστή σολ που ακούω στο 3ο τάστο της μι μπάσο με χαλάει... :? :wink: :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λογικα ολα τα nut που ειναι pre cut για ακουστικες κιθαρες ταιριαζουν στην κιθαρα σου.Η Fender δεν κατασκευαζει nut με χαραγμενα τα αυλακια ,πρεπει να τα κοψεις εσυ η ο τεχνικος σου.Η μονη εταιρια που γνωριζω να φτιαχνει pre cut nuts ειναι οι graph tech.Στείλε τους e-mail με τον τυπο της κιθαρας σου και θα σου απαντησουν σχεδον αμεσως για το πιο nut απο την τεραστια ποικιλια τους ταιριαζει..

 

 

www.graphtech.com

 

(μπορεις να τους το παραγγειλεις & online με αστειο μεταφορικο κοστος)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου