Προς το περιεχόμενο

Strat και παίξιμο με τρέμολο...


mind_victim

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω στα χέρια μου μια american deluxe stratocaster η οποία έχει lock κλειδιά και 2point tremolo. Το περίεργο είναι ότι αρκεί ένα βύθισμα του τρεμόλου για να μου παρακουρδιστεί η σολ χορδή αλλά καμιά φορά και η σι και η μι μπάσσα. Να σημειώσω ότι η κιθάρα δεν έχει κλείσει μια εβδομάδα αλλά έχει σεταριστεί και έχει μπεί και στο nut μείγμα ξύσματος από μολύβι και βαζελίνη (όπως διάβασα σε ένα άλλο thread). Παρόλα αυτά συνεχίζει. Το ερώτημα μου είναι πρώτον τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να κάνω για να το λύσω δια παντός?? Δεύτερον, είναι όλες οι strat έτσι?? Μέχρι πόσο βάναυσω παίξιμο αντέχουν?? Στο παρελθόν είχε πέσει στα χέρια μου μια Parker η οποία έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα την στιγμή που όλοι ορκίζονταν για το τρέμολό της.

Στο ωδείο που εργάζομαι έχουμε μια φτηνιάρικη strat (Vintage λέγεται) που επίσης το τρέμολό της είναι στον αέρα, έχει 2point τρέμολο, αλλά δεν έχει lock κλειδιά και σας ορκίζομαι ότι δεν ξεκουρδίζεται ποτέ!!! Τι συμβαίνει τέλος πάντων??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...μείγμα ξύσματος από μολύβι και βαζελίνη...

 

νόμιζα πως αυτή ήταν η συνταγή για φαγουρόσκονη  :P

 

μήπως δεν έχουν στρώσει οι χορδές; Στην MIM strat μου δεν έχω πρόβλημα, εκτός βέβαια αν το παρακανω, αλλά φαντάζομαι πως και εσύ δεν κάνεις dive bombs με την stat. Καθάρισε το nut και απλώς "βάψε το" με ένα μολυβάκι (=γραφίτης). Αλλιώς δε μπορώ να βοηθήσω σόρρυ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως έχεις περάσει τις χορδές στα κλειδιά, ώστε να κάνουν στροφή;

 

Επειδή είναι λοκ, η χορδή, πρέπει ίσα-ίσα να εξέρχεται από το κλειδί, αλλιώς ουσιαστικά αχρηστεύεις την έννοια του λοκ, κ με έντονη χρήση, θα έχεις ξεκουρδίσματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η βαζελίνη και το μολύβι όντως χρησιμοποιούνται.

 

Τες πα, ας τα πάρουμε 1-1:

1) Έκανες στρετσάρισμα στις χορδές;

2) Τί χορδές βάζεις; Αν βάζεις πχ 12άρες σε όργανο που ήταν ρυθμισμένο για 9άρες, πολύ πιθανόν να θέλουν άνοιγμα τα αυλάκια του nut

3) Τις περνάς σωστά στα lock κλειδιά;

4) Το nut είναι σωστά φτιαγμένο; Όταν είπες ότι παρακουρδίζονται οι χορδές, αυτό σημαίνει ότι ενώ κατεβάζεις το τρέμολο και μετακινούνται οι χορδές, αυτές μετά σκαλώνουν στο Nut και δεν επιστρέφουν στη σωστή θέση.

5) Το vintage type τρέμολο των strat δεν έχει καμιά σχέση με τα floyd. Πόσο πολύ το παρακάνεις;

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά κατά την τοποθέτηση των χορδών, θέλει να τις τραβήξεις από το μπράτσο μία μία για να πάρεις τον "αέρα" που έχουν κατόπιν κούρδισε κανονικά, και μετά κάνε επίσης πολύ έντονη χρήση του τρέμολο (βυθίσματα κλπ...) και ξανακούρδισε. Αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση πιθανόν να μην έρχεται στην θέση της η γέφυρα, και να μένει λίγο μπρός ή λίγο πίσω, οπότε είναι καθαρά θέμα ρυθμισής της (συνήθως ώς πρός το ύψος, λίγο πάνω ή λίγο κάτω)...

 

Το πιό σημαντικό είναι να αφήσεις τις χορδές πάνω από το - τα string trees και όχι από κάτω μήπως τυχόν και κολλάει εκεί η δουλειά... σε καμία από τις 12 στρατ μου δεν έχω πρόβλημα και το τρέμολο το "λιώνω" είτε 2 point είτε 6βιδο. Απλά ίσως σε 2-3 με vintage 6βιδο όταν το παρακάνω με τα βυθίσματα έπειτα από πολύ έντονη χρήση καμιά φορά δεν επανέρχεται ακριβώς η γέφυρα αλλά είναι θέμα εμπειρίας που αποκτάς με το όργανο, και μαθαίνεις να τη "φέρνεις" την γέφυρα γρήγορα και σωστά αμέσως μετά το βιμπράτο.

 

Στην strd μου του 84 strat για παράδειγμα που έχω lock κλειδιά και 2 point bridge roller nut, σε συνδιασμό τις χορδές περασμένες πάνω από τα string trees, δεν χάνει ποτέ.. βγάζει όλο το σετ από 14-16 κομμάτια που την χρησιμοποιώ και ίσως προς το τέλος ελάχιστα μόρια η Ε μπάσα και Α. Και μιλάμε για τρελό κανιβάλισμα του τρέμολο....

 

Στις 2 deluxe μου (πλέον μία μάλλον) δεν χρειάστηκε σχεδόν ποτέ ρυθμισμα τίποτε παρά μόνο τις χορδές πέρασμα πάνω από τα string trees.

 

Κάτι που ξέχασα να γράψω επίσης σημαντικό ως tip κατά την τοποθέτηση των χορδών τις αλλάζεις πάντα μία μία, και επειδή είναι λόκ τα κλειδιά όταν θα την περνάς μέσα από την υποδοχή του κλειδιού θα την τεντώνεις πολύ καλά και μετά θα λοκάρεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι παραπάνω από μισή στροφή η χορδή πάνω στο κλειδί.

 

In Fender Strat we trust!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το 1 και το 3 του bouka αφορούν σε ένα και μόνο σημείο στο πέρασμα των χορδών: σε lock κλειδιά δεν τυλίγονται οι χορδές [δεν κάνουν γύρα], τις στρετσάρεις από την αρχή και "τυλίγεις" μόνο μέχρι να φτάσουν στο key [ούτε καν μισή στροφή". Αν δεν είναι αυτο το πρόβλημά σου, τότε μάλλον κάπου "βρίσκει" η γέφυρα [κακό "μαμίσιο σετάρισμα"]. Ψάξτο και θα βρεις την άκρη. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν χρειαζεται να εχεις το τρεμολο στον αερα, ετσι κι αλλιως pitch shifting με τετοιο τρεμολο δεν θα κανεις. Στην δικια μου το εχω κατεβασει για να ακουμπα στο σωμα, πολυ πιο 'σφιχτη' και σιγουρη ρυθμιση. Σιγουρα παιζει ρολο και το τυλιγμα στα κλειδια.

σε συνδιασμό τις χορδές περασμένες πάνω από τα string trees

Τι κερδιζουμε με αυτο, δεν σκαλωνουν οι χορδες στο string tree ή κανει διαφορα μονο αν εχεις roller nut?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς, δεν σκαλώνουν οι χορδές και κάνεις μιά χαρά την δουλειά σου.. δεν είναι απαραίτητο να έχεις roller nut. Αρκεί βεβαίως να είναι καλοκομμένο το traditional  nut που έχουν οι Fender strat strd / deluxe, και σεταρισμένο για το πάχος των χορδών σου. Για παράδειγμα οι Fender strat deluxe, έχουν string trees, παρ όλο που οι πιό καινούργιες έχουν και staggered tuning keys. Αν περάσεις τις χορδές από πάνω δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα και σε βγάζει από την φασαρία να "λιπαίνεις" τα string trees. Tέχω κάνει σε αρκετές μου στρατ και είναι μιά χαρα.

In Fender Strat we trust!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  Καλησπέρα και από μενα! Εγώ έχω άλλο πρόβλημα. Εχω μια American Deluxe fat strat με lsr roller nut και lock κλειδιά. Το πρόβλημα είναι οτι ειδικά η σολ ξεκουρδίζεται συνέχεια, ακόμα και με απλά σηκώματα. Εχω σφίξει και τις βίδες των κλειδιών και εχω σφίξει  και τα lock σχεδον τέρμα. Το πρόβλημα έχεο ΕΛΑΦΡΩΣ βελτιωθεί, αλλα παραμένει. Καμιά ιδέα μήπως? Είχε καποιος με αντίστοιχη κιθάρα το ίδιο πρόβλημα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου