Προς το περιεχόμενο

Καθαρισμα χορδών μπάσου , σωτήριο έτος 2009.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω εντοπίσει τέσσερα θέματα που εξηγούν πως να ανανεώσουμε τις χορδές μας εμεις οι πτωχοί μπασίστες αλλα αποφάσισα να ανοίξω ένα νέο. Ο λόγος ειναι οτι θέλω να προτείνω εναν ακόμα τρόπο καθαρισμού που απο όσο έψαξα, δεν εχει αναφερθει και πιστευω πως αξίζει να γράψω για αυτον.  Προσπαθώντας να διατηρήσω την σχετική τάξη στο forum, θα παραθέσω τα links για τα σχετικά θέματα ωστε όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να τα βρει εύκολα:

5 Απριλίου 2007: "O σωστός τρόπος να καθαρίζετε τις χορδές του μπάσου.".http://www.noiz.gr/index.php?topic=7884.0

18 Οκτωβρίου 2006: "Χορδές μπάσου και πώς τις καθαρίζουμε..." http://www.noiz.gr/index.php?topic=5555.0

20 Σεπτεμβρίου 2008: "Χορδές μπάσου μαγειρευτές". http://www.noiz.gr/index.php?topic=162158.0

11 Δεκεμβρίου 2008: "Καθαρισμος χορδων μπασσο". http://www.noiz.gr/index.php?topic=165294.0

 

Σε γενικές γραμμές όλα τα θέματα μιλάνε για καθαρισμό με πανάκι ή με ειδικό υγρό για χορδές, για βράσιμο με ξύδι σε κατσαρολάκι ή για μούλιασμα σε οινόπνευμα για μια ημέρα.

Όσο αφορά το βράσιμο, το οποίο το έχω δοκιμάσει και εγώ σκεφτείτε το εξής: Οι ήδη ταλαιπωρημένες χορδές ξεκουρδίζονται, διαστέλλονται βιαίως & συστέλλονται απότομα ενώ μετά ξανακουρδίζονται. Παραδόξως μετα απο αυτη τη κλωτσοπατινάδα, ακούγονται αρκετά πιό ζωηρές απο πριν, αλλα εννοείται οτι η διάρκεια ζωής τους μειώνεται δραματικότατα. Ίσώς μάλιστα να ήταν καλυτερα εαν τις αφήναμε βρωμικες γιατι μετα απο λιγες ώρες παιξίματος, ακούγονται σαν τσίγκινες. Το ίδιο ισχύει και για το μούλιασμα σε οινόπνευμα.

Η λύση με το διαρκή καθαρισμό με ειδικό υγρό για χορδές, ειναι κατι που δεν το εχω δοκιμάσει. Ακούγεται ελπιδοφόρο εφοσον δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί η χορδή. Βέβαια, προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να κάθομαι να καθαρίζω μια μια τις χορδές κάθε φορά που παίζω. Και δεν γνωρίζω και το κόστος του υγρού. Πάντως σίγουρα μετα απο κάποιο live προτιμώ να αφήνω στην άκρη το μπασο και να πιάνω καμια μπυρούλα.

Είχα μια εμπνευσμένη ιδέα πριν απο καιρό σχετικά με το όλο ζήτημα. Η ιδέα μου, μου φαινόταν πολύ 'καθαρή', 'τρυφερή' με τις χορδές και υπερβολικά ξεκούραστη. Μόλις σήμερα αξιώθηκα να την εφαρμόσω και ήταν αρκετά πιό έυκολη απο ότι περίμενα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτο που ακριβώς ζητάει κάποιος απο εναν αξιοπρεπή καθαρισμό χορδών. Η διαφορες με τις προηγούμενες μεθόδους είναι οτι δεν χρειάζεται να την εφαρμόζεις συχνά, είναι ταχύτερη, μπορείς να την επαναλαμβάνεις μια φορα το μήνα & το κυριότερο, όχι μόνο δεν ξεκουρδίζεις, αλλα δεν αγγίζεις καν τις χορδές!

Να τονίσω οτι δεν ξέρω ποσες φορες μπορεις να το επαναλάβεις ούτε πόση διάρκεια ζωής προσφέρει ο τρόπος αυτός. Μόλις σήμερα το δοκίμασα και θα μάθω με τον καιρό.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 

Ξαπλώνουμε το μπασάκι οριζοντίως. Προσωπικά το αφησα στο πάτωμα. Θυμηθείτε οτι δεν ξεκουρδίζουμε καθολου. Ανάμεσα στην ταστιέρα και το σετ χορδών, περνάμε σελίδες απο περιοδικά, κατα προτίμηση γυαλιστερές και κάπως χοντρές σαν τα εξώφυλλα τους. Εναλλακτικά δοκιμάστε με αλουμινόχαρτο. Εκτός απο την ταστιέρα σκεπάζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σώμα του μπάσου. Προτείνω γενικώς μετα το 'σκέπασμα' να φαίνονται μονο οι χορδές πάνω απο τις σελίδες. Με αυτο το τρόπο θα προστατέψουμε την ταστιέρα αλλα και το όργανο. Εγω άφησα ακάλυπτο μονο το κεφάλι του μπράτσου και τα truss rods. Εκει δεν χρειάζεται καθαρισμός και αρκει ελάχιστη προσοχή για να μην το λερώσουμε. (*** Αμφιβάλω εαν κινδυνέυει το όργανο απο αυτη τη διαδικασία. Αυτο που πραγματικά προσπαθουμε να κάνουμε με τις σελίδες ειναι να μην εκθέσουμε άδικα (εστω και ακίνδυνα) το μπασο μας. Τυπικά η μέθοδος δεν αφήνει ίχνη αλλά θέλουμε παστρικές δουλειές!!!)

Και τώρα πιάνουμε ενα ωραιότατο σπρέυ καθαρισμού επαφών & ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Εννοείται οτι θα πρεπει να μην περιέχει λάδι -νομίζω οτι αυτα τα σπρέυ έτσι κι αλλιώς ποτε δεν εχουν λάδι-. Σε αυτα τα σπρέυ μπορεί κανεις να βάλει και το 'καλαμακι' στο ψεκαστήρα, που βοηθάει πολύ για λεπτοδουλειές. Ίσως όμως σας βολέψει και δίχως το 'καλαμακι'. Στην συνέχεια πάμε και ψεκάζουμε κατα μήκος μια μια τις χορδές. Δεν ειναι απαραίτητο να τις πνίξουμε στο υγρό. Καλό ειναι να μην στάζουν και βέβαια να σταματήσουμε οταν δουμε οτι οι σελίδες απο κάτω μουλιάζουν. Δύο προσεκτικά περάσματα σε κάθε χορδή θα πρέπει να ειναι αρκετα. Για λίγα δευτερόλεπτα το υγρό θα καθαρίσει μόνο του αρκετές ακαθαρσίες απο τα μεταλικά μέρη. (***Θέλουμε σπρευ Contact Cleaner ,ειδικό για ηλεκτρονικα εξαρτήματα. Μην μου πιάσετε τίποτα αντισκωριακα ε? Ούτε τίποτα λιπαντικά. Δεν πρέπει να περιέχει λάδι. Πρόκειται για ενα κοινό σπρεύ που χρησιμοποιεί κάθε ηλεκτρονικός & το βρίσκουμε σε σχετικά καταστήματα. Ένα δοχείο 200ml τα βγάζει τα λεφτά του.)

Μετα το ψεκασμό, τραβάμε τις σελίδες δίχως να μετακινήσουμε ακομα το μπασο. Αφήνουμε τις χορδές λίγα λεπτά να στεγνώσουν μόνες τους. Αυτα τα υγρά ειναι φτιαγμένα να στεγνώνουν δίχως ίχνη σε ελαχιστο χρονικό διάστημα.

Το μονο που μένει μετα το στέγνωμα ειναι να δείτε πως παίζουν οι χορδές τώρα που τις καθαρίσατε! Και πείτε μου κι εμενα αν μείνατε ικανοποιημένοι απο το αποτέλεσμα.

 

Καλό σας slapping!

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλό σας slapping!

 

Α,ετσι εξηγειται...(γιατι τρομαξα για λιγο,μια και δεν μπορουσα να καταλαβω γιατι καποιος κανονικος ;D μπασιστας να χρειαζεται καθαρες πριματες χορδες.. ;D ;D)

(στη μπαντα μου το slapping ειναι λογος ΑΠΟΛΥΣΗΣ ;D)

 

μπορεις να μου στελνεις τη μακα που βγαζεις καθε φορα για να τη βαζω πανω στις δικες μου χορδες μια και δεν ειναι αρκετα βρωμικες  και μπασες? :) :) :) (παρολο που τις εχω 7 χρονια πανω στο μπασο,δεν τις εχω καθαρισει ποτε και ειναι και flats)

 

 

πλακα κανω βεβαια και για τον bright ηχο μπασου που καποια ειδη μουσικης απαιτουν  δεν ειναι καθολου ασχημη ιδεα καθαρισμου ;)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πλακα κανω βεβαια και για τον bright ηχο μπασου που καποια ειδη μουσικης απαιτουν  δεν ειναι καθολου ασχημη ιδεα καθαρισμου ;)

 

Καλά, οκ, αστείο, σε καταλάβαμε.

I can actually hear difference between neck joints.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tthawth: Έχεις να προτείνεις κάποια μάρκα σπρέυ συγκεκριμένη για να δοκιμάσω;

iliasbass: Δεν πρέπει να διάβασες ολόκληρο το άρθρο έτσι; :-D Νερό κ μέταλλο ίσως να μην είναι ο καλύτερος συνδιασμός.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μάρκα:Εγώ έτυχε να έχω ενα μιας κάποιας εταιρείας 'cramolin' και το ονομαζει απλώς 'Contact Spraywash'. Ειναι cleaner & degreaser. Κοινώς αφαιρει βρωμίτσες και λαδίλες από ηλεκτρονικές επαφές & λοιπά ευαίσθητα εξαρτήματα. Νομίζω πως αρκει να ρωτήσεις σε ενα κατάστημα ηλεκτρονικών και θα σου δώσουν. Για χιλιοστή φορά επαναλαμβάνω να μην έχει λάδι!

 

Μα βρε Superfunk, στην περίπτωση σου αρκεί να χρησιμοποιήσεις ενα γρασαδόρο και μετά να αρχίσεις να τρίβεις πατατάκια πάνω στις χορδές !!! Τελικά εσύ πρέπει να έχεις εργοδότη τον James Brown και μας το κρύβεις !!! Θα κανονίσω να σου στέλνω τη μάκα με αντάλαγμα τα treble pots απο το μπασο και τον ενισχυτή σου! Keep on rockin!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα βρε Superfunk, στην περίπτωση σου αρκεί να χρησιμοποιήσεις ενα γρασαδόρο και μετά να αρχίσεις να τρίβεις πατατάκια πάνω στις χορδές

 

Μα φυσικα!Ο μπασιστας μου προσεληφθει για 3 λογους:

 

1.δεν τον πειραξε καθολου που το μπασο που του εδωσα να παιξει δεν ειχε σολ χορδη (μια και επαιζε μονο στις πανω 2 ;D)

 

2.εφαγε σουβλακια και αρχισε να παιζει χωρις να πλυνει τα χερια του για να "στρωσουν" οι χορδες.

 

3.οταν τον παρακαλεσα να μην κανει σλαπ με ρωτησε "τι ειναι το σλαπ?"

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω να αλλάξω χορδές μπάσσου από....δεν θυμάμαι.

 

Το καλύτερο που μπορείς να φας πριν παίξεις μπάσσο είναι σπανακόπιτα με τα χέρια. Πρώτον για το ελαιόλαδο εν αφθονία και δεύτερον γιατί το σπανάκι ως γνωστόν είναι πλούσιο σε σίδηρο, οπότε σιγά σιγά περνάει στις χορδές και μένουν ντούρες.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το καλύτερο που μπορείς να φας πριν παίξεις μπάσσο είναι σπανακόπιτα με τα χέρια. Πρώτον για το ελαιόλαδο εν αφθονία και δεύτερον γιατί το σπανάκι ως γνωστόν είναι πλούσιο σε σίδηρο, οπότε σιγά σιγά περνάει στις χορδές και μένουν ντούρες.

 

Το πρόβλημα ειναι εαν τυχόν σπάσει μια χορδή. Τότε πρέπει να βάλεις καινούργια και να την κάνεις να ακούγεται σαν τις παλιές. Σε αυτη τη περίπτωση ακολουθούμε την κλασσική πατροπαραδοτη συνταγή για ρολό χοιρινό με πατάτες στο φούρνο αλλα κάτω απο τα φαγώσιμα υλικά, στο πάτο του ταψιού τοποθετούμε την καινούργια χορδή. Όταν ροδοκοκκινήσει το χοιρινο, φοράμε την χορδή (σερβίρεται ζεστή) στο μπράτσο και παμε απευθείας στο live μας. Φροντίζουμε να παίζουμε πολύ κοντά στο ακροατήριο και σε ανύποπτο χρόνο φωνάζουμε "Ανοίχτε το στόμα!", ρίχνουμε ενα slap σόλο και ταίζουμε το κοινό μας με κομματάκια χοιρινό!!! Μια Must perfomance για ένα καλό rock show. Άρτος & θέαμα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου