Προς το περιεχόμενο

Boss RC-50 vs RC-300


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακολουθεί μια σύγκριση ανάμεσα στα δύο loopers που θεωρούνται οι "ναυαρχίδες" της Boss. Το RC-505 θεωρώ ότι είναι σε άλλη κατηγορία μιας και στοχεύει κυρίως για χρήση τραπεζιού και όχι πατώματος σε κάποιο κιθαριστικό Rig...

Μια μικρή εισαγωγή: Έχω στην κατοχή μου το RC-50 για παραπάνω από 4 χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια είναι το βασικό εργαλείο στην μπάντα μου αφού πλέον είμαστε duet (κιθάρα - τύμπανα). Το χρησιμοποιώ τελευταίο στην αλυσίδα μου, μετά από όλα τα εφέ μου και όχι σε effect loop. Τα τελευταία modulation εφέ μου είναι στέρεο οπότε χρησιμοποιώ τα δύο inputs καθώς και τα δύο outputs δίνοντας έξοδο σε δύο διαφορετικούς ενισχυτές.

 

Ο βασικότερος λόγος που με έκανε να αγοράσω το RC-300 ήταν το ότι σου δίνει πλέον τη δυνατότητα τα 3 tracks (phrases στο RC-50) να είναι τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους. Αν πχ γράψεις μια φράση σε 4 μέτρα και σε άλλο phrase-track μια σε 2 μέτρα, έχεις τη δυνατότητα τα 2 μέτρα να παίζουν συνέχεια, ενώ στο παλιότερο θα έπαιζε τα 2 μέτρα, θα ακολουθούσαν 2 μέτρα κενά και μετά θα άρχιζαν από την αρχή τα 2 μέτρα. Μπορεί το συγκεκριμένο μπορεί να μην φαντάζει σημαντικό αλλά ουσιαστικά είναι μεγάλη δουλειά το update αυτό!

 

Μια άλλη διαφορά στο RC-300 που παρατηρείς αμέσως είναι η ανταπόκριση στις λούπες. Ακόμα και με το loop quantize (φοβερό feature και στα δύο!) μόλις τελειώσει η εγγραφή το playback αρχίζει ΑΜΕΣΩΣ και δεν παρατηρείτε πλέον η μικρή καθυστέρηση που υπήρχε στο RC-50 η οποία δεν σε επηρέαζε χρονικά όμως σου έτρωγε λίγα κλάσματα από την πρώτη φράση (μόνο την πρώτη φορά που γινόταν η επανάληψη).

 

Ένα από τα πρώτα τέστ που έκανα ήταν το A-B. Σύνδεσα λοιπό και τα δύο (και τα κατάλληλα switchers) στο τέλος της αλυσίδας μου και με ένα A-B δοκίμασα το output. Δεν παρατήρησα καμία διαφορά στον ήχο απολύτως. Το 300 μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητο στο input (τσιμπάει πιο εύκολα το peak) όμως με τη σωστή ρύθμιση είναι ακριβώς τα ίδια με το 50. Δεν θα μπω στη διαδικασία για το αν αυτά τα ψηφιακά μηχανήματα επηρεάζουν - σκοτώνουν - κατακρεουργίζουν τον ήχο... Θα πω μόνο ένα πράγμα (καθαρά προσωπική γνώμη)! Ο ήχος μου, μου αρέσει περισσότερο όταν περνάει από όλη την αλυσίδα των εφέ μου παρά όταν είναι καρφί! Φαίνεται ότι έχω ρυθμίσει έτσι τους ενισχυτές μου και πλέον έχω μάθει να ζω με αυτό.

 

Ένα αρνητικό που βρήκα στο RC-300 είναι η αλλαγή των καναλιών. Όταν αλλάζεις bank λοιπόν και όταν παίζουν οι λούπες από την προηγούμενη, μόλις γίνει η αλλαγή σταματούν όλα! Στο RC-50 μόλις γινόταν το παραπάνω, τότε το Phrase που είχες σαν main από τη νέα μπάνκα άρχιζε να παίζει κατευθείαν (αν υπήρχε κάτι αποθηκευμένο βέβαια). Το συγκεκριμένο για εμένα είναι πολύ αρνητικό μιας και χρησιμοποιώ τις αλλαγές αυτές πολύ συχνά... Θα το παιδεύσω λίγο παραπάνω το συγκεκριμένο και αν βρεθεί κάτι που μου έχει ξεφύγει θα επανέλθω.

 

Να πω επίσης ότι η αγαπημένη μας Boss συνεχίζει πεισματικά να μην μας δείνει το pre-built click track και να υπάρχουν μόνο τα ενσωματωμένα drum patterns. Αλήθεια πόσο δύσκολο θα ήταν σε αυτό το πολύ-εργαλείο να βάλει ΕΝΑ απλό κλικ... Εντάξει να πάρεις ένα midi-μετρονόμο να που πεις.χμμμ. Προσωπικά σε αυτό το θέμα έχω καταλήξει να θυσιάζω ένα track-phrase και να έχω εκεί αποθηκευμένος τους μετρονόμους (που αλλάζουν σε κάθε bank). Από εκεί δίνω το 3ο track-phrase στο Sub out και σε μια κονσόλα για τα ακουστικά μας. Αλλά και πάλι θεωρώ ότι αν είχε το κλικ θα με έκανε ΠΟΛΥ πιο ευτυχισμένο.

 

Τέλος να αναφέρω ότι η αλλαγή του tempo σε ηχογραφημένες λούπες έχει βελτιωθεί αρκετά, ΟΜΩΣ και πάλι θέλει πολύ δουλειά το συγκεκριμένο. Είναι ομολογουμένως καλύτερο από το 50 αλλά και πάλι αυτό το ψευτό-chopping εφέ που δημιουργείται με κάνει να μην το χρησιμοποιώ ποτό αυτό το feature. Για τελευταία άφησα το on-board εφέ του 300. Χμμ. Δεν θα σε κάνουν να αγοράσεις το 300 μόνο για αυτά. ΟΚ έχουν τη φάση του για εφετζίδικες πινελιές και μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ δημιουργικά!

 

Next step Midi sync κλπ....

OMEGA MONOLITH

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Γεια χαρα. Δεν ειχα το rc-50, αλλα διαβασα οτι κυκλοφορησαν προσφατα firmware updates που διορθωνουν το μικρο κενο playback οταν αλλαζεις λουπες. Οποτε δες αν υπαρχει κατι διαθεσιμο και για το δικο σου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα.

Πιθανώς ναι να έχει βγεί τέτοιο update (ομολογώ ότι έχω καιρό να τσεκάρω τα updates του RC-50) θα δω τι υπάρχει διαθέσιμο και θα το τσεκάρω.

Έχω ακόμα και τα δύο και για να είμαι ειλικρινής ότι δεν έχω αποφασίσει ποιό θα αποχωρήσει  ;D

OMEGA MONOLITH

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η συμβίωση με το RC-300 καλά κρατεί. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος και για τώρα το RC-50 ξεκουράζεται...

Παίζοντας ανακάλυψα και ένα ακόμα "bug" στο 300. Όταν παίζει μια λούπα και (μέσω του switch) κάνεις συνεχόμενες αλλαγές καναλιού χωρίς να σταματήσεις τη λούπα (πχ πας από το 1 στο 34) τότε ακούγεται με την κάθε αλλαγή μια αλλοίωση στον ήχο. Αλλοίωση όχι στον τόνο, αλλά δίνεται η αίσθηση ενός μικρού chop. Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο γίνεται και χωρίς να παίζει κάποια λούπα μόνο με το αρχικό σήμα της κιθάρας αν γίνεται παράλληλα αλλαγή καναλιών. Λογικά μπορεί το συγκεκριμένο να λυθεί με κάποιο μελλοντικό update... Είδομεν...

OMEGA MONOLITH

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες αργότερα...

Γεια χαρα. Δεν ειχα το rc-50, αλλα διαβασα οτι κυκλοφορησαν προσφατα firmware updates που διορθωνουν το μικρο κενο playback οταν αλλαζεις λουπες. Οποτε δες αν υπαρχει κατι διαθεσιμο και για το δικο σου

 

το τσέκαρα εγώ και ισχύει: http://www.roland.com/support/article/?q=downloads&p=RC-50&id=1812520

 

πράγματι διορθώνεται το πρόβλημα, επιλέγοντας το sound priority mode σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες, μετά το update.

RC-50_Addendum.pdf

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου