Προς το περιεχόμενο

χειροποίητη δημιουργία εφφέ (diy stompbox)


avasil

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλημέρα σε όλους , αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το post για να ενημερώσω φίλους μουσικούς για το πως μπορεί ο καθένας να φτιάξει (αντιγράψει  ;D) ένα εφφέ με κόστος ελάχιστο.... Επίσης να δω και πως άλλοι φίλοι φτιάχνουν μόνοι τους τα εφφε... Λοιπόν ξεκινάμε...  καταρχήν θέλουμε το σχέδιο και το pcb ( είναι το σχέδιο που αποτυπώνεται πάνω στην πλακέτα) Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας το pcb έχοντας το σχέδιο με προγράμματα όπως το orcad αλλά είναι πιο advance επίπεδο...  Πληροφορίες για το Orcad  http://mycad.c5lab.el.teithe.gr/menu.php?id=52  σημειώσεις orcad) (  Υπάρχον διάφορες σελίδες που έχουν σχέδια πχ

http://www.generalguitargadgets.com/. Βρίσκουμε το σχέδιο που θέλουμε , τα υλικά και το Pcb !  τα υλικά τώρα . Το κόστος τους είναι γελοίο και μόνο σε πετάλια delay κλπ ακριβαίνει το κόστος. se distortion κλπ τα υλικά στοιχιζουν κανά 20 ευρώ το πολύ και αυτό αν αγοράσεις ακριβό κουτί και καλό διακόπτη!τα περισσότερα υλικά τα βρίσκεις στην ελλάδα αλλά στον διακόπτη 3dpt εμφανίζεται μια δυσκολία... όπως όλα τα πράγματα μπορείτε να παραγγείλλετε όλα τα υλικά από γερμανία ....    http://www.musikding.de/  (έχω αγοράσει είναι αξιόπιστοι ) http://www.banzaieffects.com/  ( έχει αναφερθεί στο Noiz και μάλλον είναι πιο φτηνο...)....  Αφού λοιπόν αποκτήσαμε και τα υλικά πάμε να κατασκευάσουμε την πλακέτα.  Αγοράζουμε μια πλακέτα ανάλογου μεγέθους (συνήθως υπάρχουν μεγαλύτερες οπότε κοψτε τις). έχουμε 2 επιλογές : 'η φωτοευαίσθητη πλακέτα ή απλή. Η φωτοευαίσθητη πλακέτα είναι οτι καλύτερο αλλά χρειάζεται ειδική λάμπα για την κάψεις και η λάμπα νομίζω στοιχίζει καμιά 20 ευρώ... Υπάρχει και η φτηνή λύση με το carbon και μαρκαδώρο.  ..

κόβεται το Pcb σχέδιο και το ακουμπάτε πάνω στην πλακέτα . ΠΡΟΣΟΧΗ! υπάρχει περίπτωση να πρέπει να γυρίσετε ανάποδα το σχέδιο !!! θυμηθέιτε η πλευρά του χαλκού στην πλακέτα έιναι για τους αγωγούς και η άλλη πλευρά  (πλαστικό ) είναι εκεί που μπαίνουν τα υλικά...  δείτε το σχέδιο και το pcb και βάλτε ανάλογα... Βαζουμε την πλακέτα με το χαλκό από πάνω , από πάνω του ένα φύλλο carbon και απο πάνω το pcb.  Πατάμε τους αγωγούς πάνω στο pcb και μέσω του carbon εμφανίζονται πάνω στην πλακέτα. Αφου τελειώσουμε με ένα super duper ouao μαρκαδώρο πατάμε τις γραμμές που εμφανίστηκαν στην πλακέτα και γενικά την κάνουμε όμοια με το pcb.

 

Σειρά έχει η εμφάνιση της πλακέτας και ΠΡΟΣΟΧΗ τα αέρια που ελευθερώνονται μην τα αναπνέετε...!

 

έχουμε 2 τρόπους ...

1) αγοράζουμε τριχλωριούχο σίδηρο από μαγαζιά που πουλάνε πλακέτες ηλεκτρονικά κλπ , βάζουμε μια δόση (ρωτήστε πόσο είναι η δόση) σε σχετικά ζεστό νερό ( σε πλαστικό δοχείο να καλύπτει την πλακέτα το νερό  , ρίχνουμε μέσα την πλακέτα κουνώντας την ελαφρά συνεχώς και σε κανά 20 λέπτο θα αρχίσει να τρώει το χαλκό το μείγμα εκτός από τα σημεία που είναι καλυμένα με μαρκαδώρο... μόλισ φάει όλη την πλακέτα την βγάζουμε. ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ Τ ΥΓΡΟ ΜΕ ΧΕΡΙΑ

2)  καφρίλα τρόπος αλλά πιο γρήγορος και επικίνδυνος.... Βάζουμε κεζάπ σε ένα δοχείο πλαστικό , την πλακέτα και προσθέτουμε peridrol ( φαρμακεία) . Ποσότητα 3 κεζαπ 1 peridrol.  είναι πολύ δυνατό μείγμα ΑΠΕΙΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και μόνο σε εξωτερικό χώρο. σε 2-3 λεπτά καθαρίζει την πλακέτα αν το αφήσετε θα την διαλύσει όλη. προτείνω τον 1 τρόπο σε εντελώς νέους...

 

Αφου καθαρίσαμε την πλακέτα σείρα έχει το τρύπημα ... Υπάρχουν τρυπανάκια 1mm στο εμπόριο πάρτε πολλά σπάνε ευκόλα... τρυπάτε εκεί που στο pcb δείχνει κυκλάκια ή τετράγωνα... εκεί θα μπούν τα υλικά.

 

αφού τρυπήσατε σειρά έχουν  οι κολλήσεις. καλύτερα κολλήστε πρώτα τα καλώδια που πάνε ποτενσιόμετρα ( πχ το volume κλπ ) , στον διακόπτη και στα jack εισόδου εξόδου. αφού τελειώσετε με αυτά κολλήστε τα εξαρτήματα  , φυσικά από την άλλη πλευρά που βρίσκονται οι αγωγοί στην πλακέτα! στο ολοκληρωμένο βάλτε καλύτερα βάση πριν και μετα βάλτε τε το πάνω στην βάση. αν όλα πάνε καλά όπως είναι έτσι χύμα δώστε σωσ΄τη τροφοδοσία είσοδο έξοδο και λογικά παίζει! αν όχι τότε ψαξτε για λάθος υλικά, ψυχρές κολλήσεις, κομμένους αγωγούς. παρτε και κανά πολύμετρο...! Αν λειτουργέι πάρτε ένα ωραίο κουτί και ΜΠΡΑΒΟ!

 

σίγουρα έχω ξεχάσει κάτι οπότε προσθέστε οτι σχόλια θέλετε!

 

innosent sound www.myspace.com/innosentsound

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 24
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

  • Moderator

Να επισημάνω ότι το λεπτομερές τμήμα των οδηγιών αυτών αναφέρεται στην κατασκευή του PCB (της πλακέτας), βήμα που ενδεχομένως μπορεί να παρακαμφθεί αν κάποιος φτιάξει το κύκλωμά του σε διάτρητη πλακέτα. 

Επί του κυκλώματος, χρειάζονται ειδικές οδηγίες/επισημάνσεις κατά περίπτωση.

 

Και 2 hints:

1. Τις φωτοευαίσθητες πλακέτες (αν δεν έχετε UV λάμπα) μπορείτε να τις "εμφανίσετε" στον ήλιο. (Κατά προτίμηση απ' ευθείας και όχι πίσω από τζαμαρία....). Στην Κρήτη, το καλοκαίρι, τα μεσημέρια, τότε που ψοφάει το τζιτζίκι, θέλει πάνω-κάτω 30 δευτερόλεπτα στον ήλιο. Κάντε τους υπολογισμούς σας.  :)

2. Το κεζαπ δεν είναι το ketchup ( :) ) αλλά το υδροχλωρικό οξύ που πωλείται σε εκείνα τα πορτοκαλί (συνήθως) μπουκάλια στα σουπερμάρκετ σαν καθαριστικό. Εννοείται ότι χρειάζεται προσοχή με όλα τα υλικά που αναφέρει ο avasil. 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης υπάρχουν εργαστήρια που τους πας το pcb και σου κάνουν την πλακέτα σε πολύ χαμηλό κόστος.

 

Έφτιαξα πρόσφατα το Big Muff και την πλακέτα την έδωσα σε ένα εργαστήριο εδώ στη θεσσαλονίκη και μου βγήκε 3,5€ (περίπου 3.8 x 5.5cm)

Free thinkers are dangerous...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να ρωτησω ενα χαρτι που ειναι για laser εκτυπωτές Press & Peel νομιζω πως λέγεται κανει την ίδια δουλειά...Και αν ναι χρειαζεται τα οξεα αυτά (γιατι ψιλοφοβαμαι να το επιχειρησω... ;D ;D)

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να ρωτησω ενα χαρτι που ειναι για laser εκτυπωτές Press & Peel νομιζω πως λέγεται κανει την ίδια δουλειά...Και αν ναι χρειαζεται τα οξεα αυτά (γιατι ψιλοφοβαμαι να το επιχειρησω... ;D ;D)

 

Όπως και να το κάνεις τα οξέα χρειάζονται.

 

Σχεδιάζοντας πάνω στην πλακέτα ουσιαστικά καλύπτεις τις επιφάνιες που δε θέλεις να καθαρίσουν με το οξύ. Άρα το αν θα το κάνεις με μαρκαδόρο ή με το press & peel δεν αλλάζει την ανάγκη των οξέων

 

Οπότε μια ενναλλακτική είναι να βρεις ένα εργαστήρι σαν αυτό που έγραψα παραπανω

 

Υ.Γ. Είσαι σίγουρος οτι το press & peel χρησιμοποιείτε σε laser εκτυπωτές???  ??? ???

Free thinkers are dangerous...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ριμαι καθολου σιγουρος σχετικα με το lazer. Μπορει να λεω και βλακείες... Αρα μαλλον τα οξεα ειναι αναγκαια...

 

 

Ποσο επικινδυνα ειναι για καποιον απειρο??

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδια , μπορειτε να πειτε μερικα πραματα ακομη για τις φωτοευαισθητες πλακετες?

1. που θα βρω τετοια λαμπα?

2. πλεονεκτηματα μειονεκτηματα?αμα την φτιαξω και κολησω τα εξαρτηματα και το ξεχασω καμια εβδομαδα πανω στο γραφειο μου (πεφτει φως ηλιακο μερικες φορες) μπορει να ξεθωριασουν λιγο οι "πιστες" (δε ξερω αν ειναι οκ η λεξη, στα σχολικα  μου χρονια που ασχοληθηκα με το αντικειμενο ετσι λεγαμε τις διαδρομμες του χαλκου) παρόλο που ειναι βαμμενες με μαρκαδορο?

3. ο μαρκαδορος για την τεχνικη αυτη ειναι εδικος?

4. Κανενα σαιτ με σχεδια (απο διασημα πεταλια κλπ υπαρχουν τα σχεδια?) ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η φωτοευαίσθητη πλακέτα συνήθως καλύπτεται από μία μεβράνη που δν επιτρέπει την διέλευση του φωτός οπότε και δεν χαλάει.  εκτυπώνεις πάνω σε διαφάνεια το σχέδιο , ξεφουθλίζεις την πλακέτα βάζεις πάνω την διαφάνεια στην φωτοευαίσθητη περιοχή και κάτω από την λάμπα για χρονο....(εγώ έβαζα 7 λεπτά εσύ δοκίμασε). αφου το κάψεις το βάζεις σε χημικά και τέλος! πλέον δεν χαλάει . προτερήματα είναι καλύτερο σχέδιο κλπ. προσωπικά προτείνω το press-n-peel http://www.banzaieffects.com/Press-n-Peel-Blue-pr-17509.html αντί της μεθόδου καρμπόν κλπ και μετά κατευθείαν στα χημικά. πάλι τέλειο θα βγει το σχέδιο. Αν το πετάι που θες να κάνεις είναι απλό compressor distortion λίγα υλικά δηλαδή τότε και η διάτρητη πλακέτα κάνει δουλειά

innosent sound www.myspace.com/innosentsound

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ο μαρκαδορος είναι ένας μαρκαδόρος εμπορίου αλλά πολύ καλής ποιότητας. είναι μερικοί που βγάζουν ποσότητα χρώματος αυτούς πάρε. ο τριχλωριούχος σίδηρος δεν είναι τόσο επικίνδυνος φυσικά απέφυγε την εισπνοή , το peridrol θέλει προσοχή... είναι μείγμα που βράζει οποσδήποτε έξω.

innosent sound www.myspace.com/innosentsound

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου