Προς το περιεχόμενο

Τί γνώμη έχετε για την πειρατεία στην μουσική..??


free n mad

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Linux Spirit (και το οποιοδήποτε "spirit") αφορά μόνο εκείνους που το εστερνίζονται, ποτέ εις βάρος εκείνων που δεν το ενστερνίζονται. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια καθενός να πει οτι "το κλάνω το Linux Spirit" και "προτιμώ το παλιό μοντέλο παραγωγής και διανομής καλλιτεχνικού υλικού". Μόνο το δικό ΣΟΥ υλικό μπορείς να κάνεις ότι θέλεις και ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ. Είναι αυτονόητο.

 

Εννοειται! Το τι διατιθεται κατω απο Open, GPL, BSD, Artistic, Creative commons... License ειναι πολυ συγκεκριμενο. Ειναι αυτα που δημιουργηθηκαν ετσι και διατιθενται ετσι κατ επιλογην των δημιουργων τους. Κανεις δεν ειναι υποχρεωμενος να παραγει το προιον του κατω απο αυτο το license η να εγκαθιστα τετοια μονο προγραμματα η να ακουει μονο τετοιες μουσικες. Ειναι μια εξτρα επιλογη, συμπληρωματικη στο "παλιο" μοντελο (το εμπορικο).

 

Η "κλοπη" δεν υφισταται ως αποδεκτη κατασταση οπως και να εχει και οπως και να το δει κανεις. Μαλιστα οι Linuxαδες ειναι παρα πολυ κατα της κλοπης και το εξηγουν σε καθε ευκαιρια (καθοτι ενω υπαρχει τεραστια διαφορα μεταξυ του "φτιαχνω και διαθετω κατι δικο μου δωρεαν" και του "κλεβω κατι ξενο χωρις να το πληρωσω, αρα παλι δωρεαν ειναι", δεν φαινεται να ειναι ευδιακριτη απο τους περισσοτερους)!

 

Α.. και κατι ακομα... τιποτα δεν ειναι αληθινα τζαμπα. Απλα το κοστος παραγωγης του προιοντος στο εμπορικο μοντελο ουσιαστικα μετακυλιεται απο τους επαγγελματιες παραγωγους στους καταναλωτες (+κερδος) ενω στο αλλο μοντελο κατα βαση το επωμιζονται οι χομπιστες παραγωγοι :)

 

 

My love for you is ticking clock, Berserker

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 103
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Δεν είναι παράνομα ΟΛΑ στο youtube, ας χαλαρώσουμε λίγο να ξέρουμε τι λέμε! Ορισμένα είναι, ορισμένα δεν είναι. Δε χρειάζεται λοιπόν να μην μπαίνεις στο youtube! Υπάρχουν για παράδειγμα και πολλά κομμάτια στο youtube που έχουν ανέβει από τις ίδιες τις δισκογραφικές καθώς και άλλα που επίσης δεν είναι παράνομα.

 

Animae, δεν έχω προφανώς πρόχειρα τα στοιχεία, αν κάποιος έχει πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα ας μας τα δώσει (για το αν έχουν πέσει ή όχι οι πωλήσεις μετά την έλευση του mp3). Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αλλάζει την ηθική διάσταση του θέματος, το ανέφερα απλώς επειδή λέει πολύς κόσμος ότι δεν έχουν αλλάξει οι πωλήσεις κάτι το οποίο βάσει αρκετών στοιχείων που έχω δει κατά καιρούς ΔΕΝ ισχύει. Δεν απαιτώ να το δεχθείτε απλώς επειδή το λέω, αν κάποιος μπορεί να βρει τα στοιχεία λοιπόν ας τα παραθέσει, διότι εγώ γράφω αύριο στη σχολή κ δεν προλαβαίνω να ψάχνω.

 

Επιπλέον, μπορείτε να καταλάβετε ένα ΠΟΛΥ βασικό πράγμα;; Αν το κάνετε που το κάνετε, μην προσπαθείτε τουλάχιστον να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά σας με βλακώδεις ατάκες που τα χώνουν στις κακές βιομηχανίες. Οι εταιρίες κάνουν κάτι καθ'όλα νόμιμο ΚΑΙ ηθικό, ανεξαρτήτως του αν το προϊόν που πουλάνε το πουλάνε φτηνά ή ακριβά. ΔΕΝ υπάρχει ηθικό θέμα. Όταν ΔΕΝ πληρώνουμε κάποιον για το προϊόν του αυτό λέγεται ΚΛΟΠΗ, είτε το κάνουμε εμείς είτε το κάνει κάποιος άλλος. Δηλαδή πάει στο διάολο να το κάνουμε, αλλά μην το παίζουμε κ παρθένες!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν καταλαβαίνω γιατί το παίρνεις τόοοοοσο προσωπικά το θέμα φίλε eye.....και γιατί βγάζεις τόση κακία και ειρωνία προς εμένα αλλά και προς άλλους!

δεν νομίζω να σε έχω θίξει μέχρι τώρα στην ..'συζήτηση',ενώ εσύ συνεχίζεις να..πυροβολείς αδιακρίτως!

θές το όνομά μου??ζήτα το κ το'χεις κατευθείαν σε πμ,αν θές 'δημοσίευσέ' το και κάντο και κορνίζα-δεν υπάρχει λόγος να το κρύψω,ούτε έμαθα στην ζωή μου να κρύβομαι....

φιλικά πάντα και χωρίς ίχνος παρεξήγησης....

...Saw my reflection and cried...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχεις την διοικητική αρμοδιότητα να ασκείς τέτοια κριτική

 

!!!!!!!!!!!!!!!! Από πότε η κριτική είναι διοικητικό προνόμιο ;  

 

....... ΑΝ διατηρήσεις σε μήκος χρόνου την ψυχραιμία σου, τότε τα ξαναλέμε.

Είναι αρκετοί οι λόγοι που βρίσκομαι στο forum. Πίστεψέ με κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει το αν με εγκρίνεις.

 

Τώρα όσο για τα mp3, έχω κάνει download πάρα πολλά. Και χαίρομαι για αυτό. Γιατί έτσι απέφυγα μούφες που νόμιζα από κριτικές ότι θα άξιζαν και γνώρισα καλλιτέχνες που αγνοούσα πλήρως την ύπαρξή τους. Και περιέργως όσο μεγαλώνει αυτή η συλλογή, μεγαλώνει και η συλλογή των (αγορασμένων) CD μου. Και των βυνιλίων μου. Και των βιβλίων μου. Και ας κάνω download και σε pdf (για να μην πω για τους τόνους φωτοτυπιών throughout the years). Ομολογώ τις ταινίες μάλλον δεν θα της αγοράσω. Α ναι ! Μπαίνω και στο Youtube.

Και χαίρομαι που κανένας καλλιτέχνης δεν μου ζήτησε αποζημίωση για τα τόσα χρόνια που κατακρεουργώ τα τραγούδια τους πάνω στη σκηνή, η για τα δύο αγαλματάκια απομίμηση σύγχρονων γλυπτών που έχω στο σπίτι και κάτι κόπιες από διάσημους πίνακες. Γιατί και στα mp3 κόπιες έχω. Το πνευματικό του πόνημα ο καλλιτέχνης το έχει κατοχυρώσει με άλλους τρόπους και όχι με την δημοσίευσή του.

Και θα συνεχίσω να πηγαίνω στις συναυλίες. Και σινεμά. Και να διαβάζω βιβλία. Και να αγοράζω CD. Και να κατεβάζω mp3. Γιατί; Επειδή μπορώ. Επειδή είναι μια δυνατότητα. Και μία πραγματικότητα. Στην οποία περιμένω τις δισκογραφικές εταιρείες να αντιδράσουν. Και αν διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε μήκος χρόνου παίρνοντας αποφάσεις που θα είναι αμοιβαία αποδεκτές τα ξαναλέμε.....   ;)

 

Γιατί στο φινάλε η πειρατεία δεν πλήττει την μουσική. Η μουσική τα πάει (και θα τα πάει) μια χαρά με ή χωρίς αυτή. Πλήττει τις δισκογραφικές. Και ως εταιρείες οφείλουν να αντιδράσουν στην πραγματικότητα της αγοράς διαφορετικά αναλωνόμαστε σε ευχολόγια και what if σενάρια. Οπως όλες οι εταιρείες της ελεύθερης αγοράς (η μήπως εκεί ο παρεμβατισμός είναι καλός; ).  

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αντι δηλ. να πουμε

[1]  "ειμαι ενας  κακομοιρης κουτοπονηρος που επειδη δεν "μπορει" αλλα και δεν θελει να πληρωσει για να αγορασει την πνευματικη εργασια ενος ανθρωπου την "κατεβαζω" (σε αισχρη ηχητικη ποιοτητα) και τα λεφτα που εξοικονομω τα κανω φραπε και γοπες"

 

Εγω ομως συμφωνω και με το [1] και με το [2] και δεν ντρεπομαι καθολου... μαλιστα ειμαι και ψιλοπερηφανος :)

...

Οι επιλογες ειναι οι εξης: Η πληρωνεις του αλλουνου η φτιαχνεις το δικο σου.

...

Επειδη μου μπηκε μια τρελη ιδεα, οτι μπορει ο eye να παρεξηγησε το ολο σκεπτικο και να καταλαβε το ακριβως αναποδο απο αυτο που εννοουσα, να κανω μια διευκρινηση καλου-κακου.

 

Οταν λεμε συμφωνω με το [1] εννοω το "ειμαι ενας κακομοιρης που δεν θελει να πληρωσει την πνευματικη δημιουργια του αλλου, θελει να κανει τα λεφτα του γοπες και φραπεδες" part. Το αλλο με τα κατεβασματα, τσου, δεν θα παρω. Πιστευω οτι ειναι προφανες και απο το υπολοιπο του comment, αλλα κακου-κακου...

 

 

My love for you is ticking clock, Berserker

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

..αν κάποιος έχει πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα ας μας τα δώσει (για το αν έχουν πέσει ή όχι οι πωλήσεις μετά την έλευση του mp3). Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αλλάζει την ηθική διάσταση του θέματος, το ανέφερα απλώς επειδή λέει πολύς κόσμος ότι δεν έχουν αλλάξει οι πωλήσεις κάτι το οποίο βάσει αρκετών στοιχείων που έχω δει κατά καιρούς ΔΕΝ ισχύει.

 

Πάντως η πτώση των πωλήσεων δεν οφείλεται μόνο στα mp3 και την πειρατεία. Και παρά την εκστρατεία που υποστηρίζει πως για όλα τα κακά της δισκογραφίας φταίει η πειρατεία, υπάρχουν και κάποια ψύχραιμα στελέχη που αναγνωρίζουν ότι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην πτώση των πωλήσεων όπως ενδεικτικά :

- Συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών για ψυχαγωγία

- Κατακόρυφη αύξηση διαφόρων ψυχαγωγικών εναλλακτικών, που αποσπούν ένα κομμάτι από τη δισκογραφική αγορά

- Διάφορα λάθη στρατηγικής των ίδιων των δισκογραφικών

 

Επίσης κάποια έρευνα (που βαριέμαι να ψάξω τώρα), υποδείκνυε ότι από το σύνολο των heavy downloaders, μόνο ένα μικρό σχετικά ποσοστό θα αγόραζε τη μουσική, αν δεν υπήρχε η δυνατότητα παράνομου downloading, ενώ οι περισσότεροι δεν θα αγόραζαν ποτέ αυτά που κατεβάζουν. Οπότε η υπαγωγή του συνολικού όγκου των downloads στα διαφυγόντα κέρδη των εταιρειών είναι συστηματικό λάθος, αν και νομίζω ότι αποτελεί βολική δικαιολογία για ορισμένους.

 

Δεν τάσσομαι υπέρ της πειρατείας, απλά παραθέτω κάποιες παραμέτρους του θέματος, που για κάποιο λόγο δεν συζητιούνται ιδιαίτερα, αν και έχουν δημοσιευθεί και φαίνονται και αρκετά βάσιμες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μη τι άλλο θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι ένα "καυτό" τόπικ με απόψεις που ενοχλούν εκατέρωθεν.

 

Είναι όμως φανερό ότι οι πλειοψηφία των απόψεων που γράφτηκαν είναι "χαλαρά" συναφείς με το θέμα. Θέτει κάποιος ένα ερώτημα: " Τί γνώμη έχετε για την πειρατεία στην μουσική..?? "

 

Το πρώτο μέλημα λοιπόν για να γίνει μια εποικοδομιτική συζήτηση και να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για όλους είναι να ορίσουμε τι σημαίνει πειρατεία στη μουσική ή τουλάχιστον τι εννοούμε εμείς με αυτόν τον όρο.

 

  • Μιλάμε για τον πιτσιρικά που μέσα στην παιδική του αφέλεια/σκανταλιά κατεβάζει κανα mp3 των τελευταίων hit που και που?
  • Μιλάμε για τον ώψιμο ενήλικα που κάνει download 24/7 επειδή δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει, άσχετα με το γεγονός ότι δεν θα προλάβει να ακούσει στη ζωή του από μια μόνο φορά όλα αυτά τα τραγούδια που έχει κατεβάσει?
  • Μιλάμε γι'αυτούς που κατεβάζουν εκ πεποιθήσεως ότι βρουν, δίνοντας μια γροθιά στο κατεστημένο?
  • Μιλάμε για αυτούς που ανεβάζουν συστηματικά τραγούδια για διάφορους λόγους?
  • Μιλάμε γι'αυτούς που ψήνουν cd με το κιλό για να τα διανείμουν στις καφετέριες με το γνωστό τρόπο?

 

Από την απάντηση του φίλτατου μέλους που ήταν τόσο τολμηρό ώστε να ανοίξει τους ασκούς του (π)Αιόλου:

Είχα μία συζητηση επ' αυτού του θέματος το μεσημέρι..και ήθελα να μάθω τη γνώμη σας!

Δεν ήξερά ότι είχε συζητηθεί το θέμα..και ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα!Η δική μου άποψη για το θέμα είναι ότι

η πείρατεία κάθε άλλο παρά σκοτώνει τη μουσική!Ίσα-ίσα, σύμφωνα πάντα, με έμενα την εξαπλώνει.Και αύτο γιατί ,δίνει την ευκαιρία σε κάποιον- που δεν εχεί την  οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα cd ή δεν έχει internet-να άκουσει τη μούσικη που θέλει,ξοδεύοντας λίγα χρήματα΄!Όπωσ είπε και ένα παιδί πριν "έξαιρούνται" τα συλλεκτικά cd! ;D

 

Είναι ξεκάθαρο ότι εννοούσε την τελευταία περίπτωση, δηλ:

 

Μιλάμε γι'αυτούς που ψήνουν cd με το κιλό για να τα διανείμουν στις καφετέριες με το γνωστό τρόπο*

 

 

Παρακαλώ λοιπόν να αφήσουμε το downloading στην άκρη μιας και είναι εφαπτόμενη του αρχικού ερωτήματος έτσι όπως το έθεσε αρχικά το μέλος free n mad.

 

Προκαλώ παράλληλα οποιονδήποτε που συμφωνεί με την πρακτική αυτή (*) να δώσει λοιπόν ΑΜΕΣΑ και ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ επιχειρήματα που υποστηρίζουν αυτή του τη θέση.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Yπάρχουν ακόμα τέτοιοι? Δεν παίζουν και στα μαγαζιά mp3 πλέον?

 

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

 

Ναι υπάρχουν ακόμα τέτοιοι. Μάλιστα, στα μέρη όπου συχνάζω αυξήθηκε η συχνότητά τους.

 

Το ότι είναι κάτι mp3 δεν καθιστά παράνομο πάντως.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

 

Ναι υπάρχουν ακόμα τέτοιοι. Μάλιστα, στα μέρη όπου συχνάζω αυξήθηκε η συχνότητά τους.

 

Το ότι είναι κάτι mp3 δεν καθιστά παράνομο πάντως.

 

Eννοώ πως είναι πρόβλημα της προ-dsl εποχής. Δεν ξέρω να σου πω αν στην Νεμέα που δεν παίζουν σοβαρά δισκάδικα(αν δεν κάνω λάθος), υπάρχει κάποιος που να πουλάει πειρατικά cd. Που και να υπάρχει είναι πλέον ελάχιστο ποσοστό, το οποίο δεν ξέρω καν αν χρήζει τόσης προσοχής. Και σε κεντρικά μέρη της Αθήνας υπάρχουν ακομα "πειρατές", αλλά δεν μου φαίνεται ότι ψωνίζει κανείς και ας είναι περισσότεροι από ποτέ.Παρολαυτά ο τύπος που θα αγοράσει αυτό το cd, έτσι και αλλιώς δεν θα το αγόραζε-θα το εβρισκε από φίλο του κλπ όπως έχει αναφερθεί ήδη. Το θέμα είναι να βρούμε και κάποιο αξιόλογο δείγμα.

 

Πιο σοβαρό θα ήταν το δείγμα στο οποίο θα υπήρχαν οι ανθρωποι οι οποίοι αγόραζαν την εποχή πριν την dsl και τι κάνουν μετά. Και να απαντήσω και γω σαν ένας από αυτούς. Πριν αγόραζα αρκετά. Με την εμφανισή της, κατέβαζα(και κατεβάζω) αρκετά, συνέχισα να αγοράζω με τους ίδιους ρυθμούς(μόνο λίγο πιο προσεκτικά στο τι θα έπαιρνα), μόνο που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που η τσέπη μου υποφέρει, οι αγορές έχουν μειωθεί αισθητά. Και σε αυτό δεν φταίει σε ΚΑΜΙΑ απολύτως περίπτωση η dsl, αλλά η οικονομική ύφεση που υπάρχει(και δεν εννοώ τις αυξήσεις στα τσιγαρα). 

Κill the wise one!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου