Προς το περιεχόμενο

Mosrite Guitars


Προτεινόμενες αναρτήσεις

 

Η Mosrite ηταν εταιρεια που κατασκευαζε ηλεκτρικες κιθαρες απο την δεκαετια του 50 στην Καλιφορνια. Οι κιθαρες αυτες χρησιμοποιηθηκαν απο νωρις στη rock μουσικη και την country, αλλα εγιναν διασημες λιγο αργοτερα, στα χερια των ventures. Ετσι, απεκτησαν το δικο τους κοινο στη surf rock, αν και ποτε δεν καταφεραν να εκθρονισουν την Fender, της οποιας το floating tremolo στα μοντελα jazzmaster και jaguar εγινε συνωνυμο του surfy ηχου.

Στη μακροχρονη ιστορια της, η Mosrite αντιμετωπισε πολλες δυσκολιες μεχρι και τον θανατο του Semie Moseley, το 1992. Μετα τον θανατο του, ανελαβε η χηρα του την εταιρεια, αλλα οχι για πολυ: το 1993 κατασκευαστηκαν μερικα 30 year anniversary nokie edwards (κιθαριστας -και καμια φορα μπασιστας- των ventures) μοντελα, και το 1994, η παραγωγη εκλεισε. Τα περισσοτερα μοντελα στη δυση της καριερας της Mosrite κατασκευαζονταν για την Ιαπωνικη αγορα, οπου η εταιρεια ειχε ακομα φανατικο κοινο.

Ολα αυτα τα χρονια, πολλες εταιρειες -κυριως γιαπωνεζικες αλλα οχι μονο- εφτιαχναν και φτιαχνουν mosrite αντιγραφα. Μερικες απ'αυτες ειναι η Univox, η Aria, η Teisco, και αλλες πολλες. Σημερα η "Mosrite Japan" φτιαχνει αντιγραφα γνησιων Mosrite μοντελων, ενω η υποθεση τρεχει στα δικαστηρια σχετικα με το αν δικαιουται να χρησιμοποιει το ονομα. Την ιδια ωρα, o Ed Roman ισχυριζεται στις ΗΠΑ οτι μονο οι δικες του κιθαρες μπορουν να φερουν νομιμα και επαξια το ονομα Mosrite... αντε να βγαλεις ακρη  ;D

Στο site που δινω παρακατω, γραφει καποια πραγματα και σχετικα με αυτο το θεμα παντως, για οποιον ενδιαφερεται (δειτε το section myths & answers).

Οι ειδικοι- fans της εταιρειας, αν και παραδεχονται οτι "nothing beats the original", λενε πως οι νεες γιαπωνεζικες ειναι συνηθως πολυ καλες κιθαρες, αρκετα πιστες, και πολλες ενδεχεται να ακουγονται ακομα και καλυτερα απο καποιες παλιες, οι οποιες ηταν σε μεγαλο βαθμο στα ορια του... "home made" με ο,τι αυτο συνεπαγεται. Βεβαια, αν καποιος ενδιαφερεται να κανει μια επενδυση... το original ειναι μονοδρομος. Αν ομως ενδιαφερεται να παιζει, ενδεχεται να του κανει το ιδιο καλα μια γιαπωνεζικη, και κατα περιπτωση καλυτερα. Για τις νεες αμερικανικες υπαρχουν ελαχιστες πληροφοριες στο διαδικτυο, και οι περισσοτερες λενε τα χειροτερα για τον Ed Roman. Δεν εχω αποψη, αλλα δεν θα τις συνιστουσα για τον απλο λογο οτι στα λεφτα που κυμαινονται απλα χτυπας μια vintage original  ;)

 

Οι Mosrite δεν χρησιμοποιηθηκαν, φυσικα, μονο στη surf. Ειναι γνωστο οτι πολλοι θρυλοι της συγχρονης μουσικης ιστοριας ειχαν Mosrite ή Mosrite copies, οπως οι Ramones και ο Kurt Cobain. Ο τελευταιος, ειχε τοσο Univox μοντελα, οσο και μια γνησια Mosrite, την οποια και λατρευε. Η εν λογω κιθαρα, μια Mark IV gospel επωληθη στην τιμη των 131.450.00 δολλαριων το 2006. Επισης Mosrite ειχαν μεταξυ αλλων οι Tommy Tedesco,Davie Allan, Joe Maphis (υπαρχει signature μοντελο), Larry Collins, Buck Trent, Nick McCarthy, MC5, Iron Butterfly, Arthur Lee, Kevin Shields.

 

φωτογραφιες, τεχνικα χαρακτηριστικα, μοντελα και αντιγραφα και λεπτομερης ιστορικη αναδρομη μπορειτε να δειτε εδω: http://www.tymguitars.com.au/mosriteinfo_history_01.html

αν και ομορφαινουν το θεμα, αποφασισα να μη βαλω φωτογραφιες απο σεβασμο στον... server  ;D , γιατι θα αναγκαζομουν να βαλω αρκετες φωτογραφιες.  :)

ομως θα βαλω μια, ισως την πιο χαρακτηριστικη για την εταιρεια:

The%20Ventures%201960.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου