Προς το περιεχόμενο

Live-άδικα και ποιότητα εξοπλισμού


Alchemist

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις επέστρεψα από έξοδο σε γνωστό live-άδικο της Αθήνας. Ο λόγος που ανοίγω το θέμα είναι ότι παρατήρησα κάτι που μου έκανε μεγάλη και άσχημη εντύπωση.

Το μαγαζί πρόσφατα ανακαινίστηκε και μεταξύ των υπολοίπων "βελτιώσεων", κάποια από τα ηχεία στο PA του χώρου αλλάχτηκαν. Το θέμα είναι ότι τα ηχεία που φέρανε είναι μάρκας... The Box! Ναι, τα γνωστά σε όλους budget ηχεία που παράγει ο επίσης γνωστός Thomann.

Επίσης, οι ενισχυτές κιθάρας είναι ωραιότατες solid state κεφαλές Behringer των 150 ευρώ με καμπίνες της ίδιας αγαπημένης μας εταιρίας. :P

 

Μπορώ να διηγηθώ και άλλα τέτοια τραγικά από το συγκεκριμένο μαγαζί, όπως ότι προκειμένου να αλλαχτεί η ελαφρώς άθλια Behringer κονσόλα που είχε το μαγαζί, έπρεπε να παραδώσει τελείως το πνεύμα. Ή ότι το μαγαζί δεν είχε τελικό ενισχυτή για τα stage monitors και κουβαλούσαν δικό τους τα μέλη της μπάντας που έπαιζε.

Υπόψιν, μιλάμε για πολύ γνωστό live stage και πολλοί από εσάς έχετε στάνταρ παίξει εκεί κάποια στιγμή.

 

Με αφορμή αυτά λοιπόν, αναρωτιέμαι:

τελικά είναι καλός ή έστω αξιοπρεπής ο εξοπλισμός που συναντάτε στα live-άδικα που πάτε να παίξετε; Αξίζει να ψαχνόμαστε για τον καλύτερο δυνατό ήχο με μαγνήτες, πεταλάκια, racks, πανάκριβα σύνθια και άλλα παρόμοια αν πρόκειται να συναντήσουμε προδιαγραφές PA όπως αυτές που περιέγραψα πιο πάνω;

Προφανώς δεν εννοώ ότι όλα τα live-άδικα είναι έτσι, έχω παίξει και σε σκηνές με πλήρη εξοπλισμό από ποιοτικά μηχανήματα. Αλλά πόσα τέτοια live stages υπάρχουν τελικά και πόσοι από μας θα πέσουν στην περίπτωση του σωστά εξοπλισμένου μαγαζιού;

 

Μπορεί να τα λέω όλα αυτά απλά και μόνο επειδή το πρόγραμμα ήταν ελαφρώς μάπα και ξενέρωσα... :P ;D

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 50
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

αν παίζεις σε σκυλάδικο θα δεις κανένα mackie ή rcf ή jbl να παίζει

από κει και πέρα τα νεότερα liveάδικα (νεότερα σε εξοπλισμό)

πάνε σε samson behringer t.box και πάει λέγοντας

 

όλο αυτό γίνετε γιατί δεν υπάρχει λόγος για κάτι καλύτερο

και όσο ακραίο και αν φαίνεται αυτό σκεφτείτε ότι παλιότερα

μας έφταιγε ο ηχολήπτης ή οι ρυθμίσεις του προηγούμενου

γκρούπ και πάει λέγοντας, απλά πλέον ξέρουμε και από

εξοπλισμό οπότε έχουμε και άποψη περί PA

 

όσο για το αν αξίζουν τα πεταλάκια οι ήχοι του καθενός κλπ

έχω να πω ότι ΝΑΙ έχουν σημασία γιατί όσο χάλια PA και να

χεις (το έχω ζήσει πολλές φορές) με έναν ηχολήπτη με βασικές

γνώσεις και με τον ήχο σου μπορείς να βγάλεις ένα αποτέλεσμα

που και σένα δεν θα σε χαλάσει και στον κόσμο δεν θα βγει κάτι

άσχημο

 

το ότι δεν θα βγει το τέλειο το ξέρουμε (δεν είμαστε οι Pink Floyd)

αλλά όταν ο κόσμος δεν καταλαβαίνει διαφορές γιατί να τα χώσει

ο μαγαζάτορας σε καλό εξοπλισμό? Η δουλειά θα γίνει, το γκρούπ

θα παίξει (δεν έχει και πολλά μέρη να κάνει live) και ο κόσμος θα

γουστάρει γιατί θα έρθουν οι φίλοι του συγκροτήματος (γκόμενες,

θειάδες, μανάδες, κολλητοί) και θα θαυμάσουν το παλικάρι τους

 

όλα αυτά που λέω παραπάνω αντιπροσωπεύουν τον τρόπο σκέψεις

αυτών των ανθρώπων που "τρέχουν" αυτούς τους χώρους

 

προσωπικά αποφάσισα να σταματήσω τα live μέχρι να βρεθεί χώρος

που να με εκφράζει ( ή να με πληρώσουν αρκετά καλά για να παίξω )

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ταυτιζομαι σε τεραστιο ποσοστο με τις αποψεις του jmone.  :)

 

Θελω να προσθεσω οτι οι πιο πολλοι μαγαζατορες δεν βλεπουν την δουλεια τους σοβαρα. Ψαχνουν κυριως για μια γρηγορη αρπαχτη οπου ο κοσμος που θα ερθει δεν θα ρθει για την μουσικη και τον ηχο αλλα για το παλικαρι του θειου jmone onstage..

 

Βεβαια υπαρχουν και περιπτωσεις μαγαζιων που ειναι κυριοι με τα ολα τους.  ;)

 

Αλλα τις περισσοτερες φορες για να παιξεις Live, να εχεις αυτην την αισθηση να παιζεις μπροστα σε κοσμο κομματια που γουσταρεις δηλαδη, κανεις και συμβιβασμους, καλως η κακως.  :-\ Το ποσο το αντεχεις ειναι αλλο θεμα!

 

@Alchemist

Φυσικα και αξιζει ο εξοπλισμος σου... Φαντασου πως θα ακουγοσουν διχως καλο προσωπικο εξοπλισμο..  :P

Και αλλωστε, αμα ο αλλος δεν παιζει κατι που γουσταρεις να ακους και καλο ηχο να ειχε...  ::) :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιες μικρές διευκρινήσεις γιατί τώρα που ξαναδιαβάζω το post μου, είναι λίγο φλου σε κάποια σημεία.

 

1. Δεν περιμένω όλοι οι μαγαζότορες να βάλουν ηχεία χιλιάδων ευρώ έκαστο στα μαγαζιά τους αλλά θεωρείται αποδεκτή ποιότητα για εξοπλισμό σοβαρού live stage ένα ηχείο που επιλέγουν ως επί το πλείστον ερασιτέχνες και άνθρωποι με χαμηλό budget; Χάθηκε ένα ηχείο που κινείται στον "μέσο όρο" ας πούμε;

 

2. Αυτό που είπα σχετικά με τον προσωπικό ήχο του καθενός έχει να κάνει με το αν ένας πολύ καλός ήχος από τη μεριά του παίκτη πρόκειται να "θαφτεί" λόγω κακού PA. Προφανώς όλοι θέλουμε να έχουμε καλό ήχο, το θέμα είναι αν μπορεί να βγει και στο live ένας καλός ήχος που έχουμε φτιάξει σε προσωπικό επίπεδο.

 

Σχετικά με τις απαντήσεις, τα λέει αρκετά σωστά ο jmone και κυρίως ότι αν ο ηχολήπτης ξέρει μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με σχετικά ταπεινό εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στα υπόλοιπα και να βασιζόμαστε στις ικανότητες του ηχολήπτη; ;)

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αντίστοιχα φαινόμενα κ στα live-άδικα της Θεσ/κης δυστυχώς.

 

Μισο-χαλασμένοι ενισχυτές, μπουκωμένα PA, ήχος επιεικώς απαράδεκτος...

Κάποιες φορές απουσιάζει ηχολήπτης, άλλες τα monitors.

Επικές καταστάσεις  >:(

 

Συμβιβασμός είναι η λύση που εφαρμόζει παντού.

 

Αυτό το "δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος" όμως δεν το δέχομαι.

Πληρώνω κ περιμένω το καλύτερο δυνατό, από όλες τις μεριές.

Κ ειδικά όταν η μπάντα είναι οκ, κ θάβεται από το μαγαζί, τότε είναι χειρότερο...

Είναι κλοπή!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδες το θεμα της αρπαχτης ειναι κουλτουρα του Ελληναρα. Μπορει καποιος να το παιζει ροκας και να κραταει ροκαδικα-liveδικα αλλα στην ουσια κανει αρπαχτες. Βαζει εκει 2 ενισχυτες φερνει μερικα συγκροτηματα και βαραει και τις τιμες τις ημερες που εχει live. Λιγοι ειναι σοβαροι και πραγματικα αγαπανε αυτο που κανουν και φτιαχνουν ποιοτικα μαγαζια. Οσο υπαρχουν τα μπουζουκια και οι ημιγυμνες τραγουδιαρες εκει θα πηγαινουν τα λεφτα και θα βλεπεις ηχεια και κονσολες που δεν εχεις ξαναδει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σωστότατος ο makispoll. Ας το πάρουμε απόφαση πως ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποιοι αγαπάνε αυτό που κάνουνε.Στα σκυλάδικα να έχουν τα τρελομηχανήματα και στα liveαδικα στο εξάρχεια να είναι ο φρικτός εξοπλησμός.Αλλα βέβαια αφού ο έλληνας τα σκάει για τον σκύλο τι να περειμένεις?

Trance-former

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αποψη μου για το θεμα ειναι οτι οσον αφορα το line up στη σκηνη ΓΙΑ ΜΕΝΑ ειναι αποκλειστικα στο χερι του μουσικου.

Μην περιμενουμε απ τα μαγαζια να μας εχουνε τον ιδανικο ενισχυτη που εχουμε στο κεφαλι μας (η και καμμια φορα και στο σπιτι μας και δεν θελουμε να τον βγαλουμε εξω μη μας τον "ματιασουν").

Το μαγαζι δεν θα πρεπει να ευθυνεται για τον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ηχο του καθενος. Το να εχεις καλη κιθαρα και καλα πεταλια ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. Ο καθε μουσικος πρεπει να πηγαινει εχοντας ΕΤΟΙΜΟ τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ ηχο. Σιγα μην περιμενω το εκαστοτε μαγαζι να εχει Marshall jcm800, η ακομα και να τον βριζω επειδη ΕΓΩ δεν ημουν αρκετα υπευθυνος να φερω το ΔΙΚΟ ΜΟΥ μηχανημα. Οποιος, για τον οποιοδηποτε λογο δεν φερει η δεν εχει δικο του μηχανημα τοτε θα πρεπει να βολευτει με ο,τι εχει το μαγαζι η στην περιπτωση ας πουμε που ειναι σημαντικο το live, να νοικιασει ενισχυτη, και εννοειται οτι θα τον πληρωσει απο την τσεπη του.

Οπως επισης ο τραγουδιστης ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι ΠΡΕΠΕΙ να εχει δικο του μικροφωνο, κι οχι να ξερει μονο να παραπονιεται οτι "ο ηχοληπτης ετσι, ο ηχοληπτης αλλιως, τα μικροφωνα ηταν ΦΤΥΣΜΕΝΑ" κλπ. Φερε το ΔΙΚΟ ΣΟΥ μικροφωνο. Ο ΣΩΣΤΟΣ επαγγελματιας αμα λαχει εχει ενα ρακακι με το αγαπημενο του wireless, εναν κομπρεσσορα στα μετρα του, ακομη και εφφε. Δινει ενα βυσμα στον ηχοληπτη και του λεει "βαλ τα ολα φλατ" και καθαρισε. Και παλι οταν ΔΕΝ εχει θα ΠΡΕΠΕΙ να βολευτει με ο,τι εχει το μαγαζι.

Μην ξεχναμε οτι ΕΜΕΙΣ θελαμε να κλεισουμε να παιξουμε εκει. Αν μας ΚΑΛΕΣΑΝ τοτε ρυθμιζουμε και τις ενδεχομενες απαιτησεις μας.

Απο ΕΚΕΙ και περα ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ευθυνη του μαγαζιου (PA, monitors, καλωδια και τα λοιπα). Εχω τυχει και σε μαγαζι liveαδικο (και καλα) που δεν ειχε ουτε αρκετες πριζες και τραβαγαμε καλωδια μες τη μεση του μαγαζ(ι)ου. Ρεζιλικια....

Αν εδω που τα λεμε στο εξωτερικο που εχω παιξει και εκει ΟΛΑ ηταν δικα μας (ναι ακομα και τα φωτα) και ειχαμε δικο μας ηχοληπτη-φωτιστη. Οι περισσοτερες μπαντες δε ετσι (πια) παιζουν για να εχουν ακριβως το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟ.

Βεβαια οι αμοιβες δεν εχουν ΚΑΜΜΙΑ σχεση (μα ΚΑΜΜΙΑ λεμε) με τα "ψιχουλα" που παιζουν εδω.

Δε λεω οτι ολες οι μπαντες πρεπει να τα εχουν ολα δικα τους αλλα, κι απ την αλλη, αν κι εγω ειχα μαγαζι δεν θα εβαζα ο,τι πιο καλο κυκλοφορει στην αγορα για να ερθει ο τυχον ασχετος πιτσιρικας, να γινει λιωμα, να τα βαλει ολα στο τερμα, να τα τιναξει ολα στον αερα, να μου διωξει τον κοσμο και στο τελος να ζηταει και τα ρεστα.

Behringer αγορακι μου (η κοριτσακι μου) αμα δεν εχεις δικα σου.

Και αμα λαχει τιναξε τα κιολας στον αερα. Αυριο θα παρω αλλα...... ;)

Make me fries...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Απο ΕΚΕΙ και περα ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ευθυνη του μαγαζιου (PA, monitors, καλωδια και τα λοιπα).

 

Μεσα σε αυτα δεν πρεπει να ειναι και η drums ? Αλλο να κουβαλας ενισχυτες και αλλο drums . Το αναφερω απλα γιατι πολυ λιγα μαγαζια live-αδικα εχουν .

Στα υπολοιπα που λες δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο . Πρεπει ο καθενας να φτιαχνει τον ηχο του και να τον "κουβαλαει" με οτι αυτο συνεπαγεται απο οργανα μεχρι ενισχυτες .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου