Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις για ηχογράφηση με μικρόφωνα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας είμαι νέος στο forum και καλώς σας βρήκα.

 

Συγχωρέστε με αν υπάρχει ήδη η απάντηση απλά έχω μπερδευτεί λίγο.

 

Με την μπάντα μας έχουμε ηχογραφήσει 2 τραγούδια για τα οποία μας έφυγαν αρκετά χρήματα.

 

Κατάφερα και αγόρασα λοιπόν ένα Shure SM58 mic για ηχογράφηση φωνής και ένα Shure SM57 για όργανα ώστε να κάνουμε ηχογραφήσεις σε στυλ home studio, και μόνο τα drums τα οποία δεν έχουμε σε σπίτι να γίνονται σε κανονικό studio.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως η φωνή δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βγήκε στον κανονικό Studio. Επίσης ο τυπάς που μας έκανε την ηχογράφηση είπε πως αυτή ήταν η φωνή μου (δεν την πείραξε με Software - κάνω brutals δεν ξέρω αν παίζει ρόλο). το SM58 δεν έχει σίγουρα πρόβλημα άρα τι φταίει?

 

Το μόνο που βρήκα ψάχνοντας στο ίντερνετ ειναι πως πρεπει να εχω mic preamp. η καρτα ηχου μου δεν εχει ενσωματωμένο. έιναι όντως αυτό το πρόβλημα?

Αν ναι με αυτο μπορω να κανω τη δουλεια μου??

http://www.thomann.de/gr/presonus_tubepre_roehrenvorstufe.htm

Έχω ακουσει καλα λογια.

 

Και τελος χρειαζέται και το mic ηχογράφησης οργανων (στη δικια μου περιπτωση κιθαρα) να περασει απο mic preamp?

 

 

Χρησιμοποιώ Nuendo και μια προχειρη καρτα ηχου Lambda Lexicon.

 

 

Σας ευχαριστώ

 

 

 

Είμαι μελαχρινός αλλά έχω μυαλό ξανθιάς.Τι φταίει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν λες καμία σχέση, πόση διαφορά παρατηρείς ; Με τι μικρόφωνο ηχογράφησες στο studio ;

 

Κανονικά ένα mic θέλει preamp αλλά το Lambda Lexicon (η εξωτερική usb) έχει προενισχυτές και phantom power (που κάνει για τα πυκνωτικά).

 

Αν δεν είχες χρησιμοποιήσει καθόλου προενίσχυση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα άκουγες τίποτα.

 

Με το presonus tubepre μπορείς να κάνεις δουλειά αλλά εφόσον έχεις προενισχυτή, κάτι άλλο πρέπει να παίζει.

 

Αυτό που θα υπέθετα είναι ότι το sm58 και η φτηνή κάρτα ήχου σου δεν βγάζει το ίδιο ποιοτικό ήχο με τα προϊόντα με τα οποία ηχογραφείς στο στούντιο. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζω και περισσότερα για αυτό.

 

Προενίσχυση χρειάζεσαι κάθε φορά που χρησιμοποιείς μικρόφωνο.

Kairos

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χμμ.. όταν λέω καμία σχέση εννοώ... πως τα brutals δεν είναι τελείως brutals αλλά είναι καθαρό-brutals πράμα που το κανει απαισιο.

 

επίσης για να σε βοηθήσω στην κάρτα ήχου έχει να ρυθμίσεις πόσο gain να τραβάει το Mic (δεν είμαι σίγουρος αν είναι gain/Παραμόρφωση η αν είναι απλά volume αλλά έχει να το ρυθμίσεις και απο πανω γραφει mic1 - για τις κιθάρες Line1 και παει λεγοντας.)

 

το χω βαλει στο 3-4 περιπου γιατι οταν το χα στο 8-9 (εχει μεχρι 12 τo gain) χτυπαγε κοκκινο το peak.

 

λες να φταίει το χαμηλό gain? (αν ειναι gain)

να το χώσω full στο 10-12 και να κανω screams απο μακρια μπας και βγαλει full βρωμια? θα βοηθήσει η θα ναι το ιδιο πραμα με το να το εχω στο 3-4 και να κανω screams απο κοντα?

 

 

Στο studio ηχογραφησα παλι με ενα Shure που μονο στην οψη ειναι ιδιο με το SM58. Αρα prob sto mic δεν βρισκω. Τα καθαρα βγαινουν μια χαρα παντως..

Και στο studio εκανα screams apo κοντα χωρις να χτυπαει κοκκινο... Τι να παιζει?

 

Να ανοιξω Phantom power? να πειραξω ξανα το EQ tou Nuendo? το χω πειραξει μηδαμινη η διαφορα.

Το σιγουρο ειναι πως δεν τραβαει καλα η καρτα και δεν φταιει το edit ;/

 

sorry αν ειναι μεγαλο το μηνυμα απλα προσπαθω να δωσω οσο πιο πολλα info μπορω

 

 

P.S: trelainomai me ta ellinika thelw greeklish xD

 

 

 

 

Είμαι μελαχρινός αλλά έχω μυαλό ξανθιάς.Τι φταίει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προτείνω να μας ανεβάσεις ένα clip από τη φωνή σου στο studio και ένα από τη δικιά σου ηχογράφηση για να καταλάβουμε τι φταίει; :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αρχή να ξέρεις ότι το phantom power δεν επηρεάζει τα δυναμικά μικρόφωνα, άρα βγάλτο εντελώς από την εξίσωση.

 

Επίσης, εκτός αν θες κάποιο συγκεκριμένο fx, θα σου πρότεινα να μη το φτάνεις στο peak.

 

Δυστυχώς δεν έχω ηχογραφήσει ποτέ brutal φωνητικά, άρα θα πρέπει να απαντήσει κάποιος άλλος με περισσότερη εμπειρία στα συγκεκριμένα. Επίσης, καλό θα ήταν να μας ανεβάσεις 2 παραδείγματα για να κάνουμε κι εμείς a/b comparison.

 

Η αλήθεια είναι ότι όλη η αλυσίδα σου είναι σχετικά φτωχή. Η διαφορά από το studio μπορεί να είναι το ποιοτικό preamp που χρησιμοποιούν, καλύτερο μικρόφωνο (αν και μου λες ότι έχετε το ίδιο, υπάρχει μια ελάχιστη περίπτωση να έχεις κινέζικη αντιγραφή, λέω τώρα :P) και γενικά η ποιότητα της κάρτας ήχου σου.

 

Αν θες μια ψιλοζεστή παραμόρφωση, υπάρχει περίπτωση να το πετύχεις με το εξωτερικό preamp που μου έδειξες. Πάντως μη νομίζεις ότι θα έχεις κάποιο θεϊκό preamp με 100 ευρώ.

 

Αν και σου είπε ότι δεν έκανε καμία αλλαγή, υπάρχει περίπτωση να το πέρασε από compressor και eq. Πολλές φορές, συσκευές όπως το voicemaster της Fosucsrite συνδιάζουν compressor, saturator, eq και preamp. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι λογικό να μην έχεις τον ίδιο ήχο. Για να το πετύχεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πάνω από τις ηχογραφήσεις σου διάφορα plug-in.

 

Όπως και να'χει, σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις equalizer και compressor, με τον κομπρέσορα με αρκετά υψηλό ratio (τα υπόλοιπα, αναλόγως τη φωνή σου).

 

Επειδή χρησιμοποιήσες τη λέξη "βρωμιά", ίσως πετύχεις κάτι σχετικό με plug-in όπως το varisaturator της Voxengo.

 

Τέλος, καλό θα ήταν να ακούσεις τα vocal σου σκέτα αλλά και μέσα στην παραγωγή. Πολλές φορές αυτό που ακούγεται harsh ή πολύ "σκέτο" ακούγεται μια χαρά στο πλαίσιο της μουσικής.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο, αλλά όπως είπα, δεν είμαι ειδικός σε brutal φωνητικά, ούτε μου αρέσουν προσωπικά. Για παραπάνω πληροφορίες, θα πρέπει να είναι κάποιος στο studio σας ενώ ηχογραφείτε για να ελέγξει κάθε παράμετρο.

Kairos

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως η φωνή δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βγήκε στον κανονικό Studio. Επίσης ο τυπάς που μας έκανε την ηχογράφηση είπε πως αυτή ήταν η φωνή μου (δεν την πείραξε με Software - κάνω brutals δεν ξέρω αν παίζει ρόλο). το SM58 δεν έχει σίγουρα πρόβλημα άρα τι φταίει?

 

αυτο  μας ελειπε να ηταν κι ολας.... :)

 

αν ηταν με ενα 58αρι & εναν φθηνο προενισχυτη να μπορουσες να εχεις το..Ocean Wave στο σπιτι σου θα το ειχανε κλεισει το μαγαζι εδω & χρονια τα επαγγελματικα στουντιο...

 

1.εισαι ηχοληπτης? (δηλ.εχεις ΣΟΒΑΡΕΣ γνωσεις ηχοληψιας?)

2.ο ΧΩΡΟΣ που ηχογραφεις ΚΑΝΕΙ για ηχογραφηση φωνης?

3.ΞΕΡΕΙΣ τι ΠΡΕΠΕΙ να κανεις για να γραφτει η φωνη σωστα?

4.εισαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι το 58αρι ειναι το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ μικροφωνο για τη φωνη του τραγουδιστη σας?

 

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλές άγνωστες παράμετροι στην υπόθεση ηχογράφηση. Ανέβασε πάντως 2 clips ώστε να δούμε αν είναι φυσιολογική η διαφορά λόγω εξοπλισμού ή απλώς κάνετε κάποιο λάθος στη χρήση του εξοπλισμού σας.

 

Επίσης: να σε ρωτήσω κάποια πράγματα γιατί με μπερδεύουν.   ;D

 

1. Στο studio έγραψες πάλι με sm58 τελικά; Τα περισσότερα shure μοιάζουν, μπορεί να έγραψες με pg, πάρε ένα τηλέφωνο μήπως θυμάται ο ηχολήπτης σας.

2. Προφανώς αναφέρεσαι σε κανονική ηχογράφηση όταν κάνεις τη σύγκριση έτσι; Όχι ηχογράφηση πρόβας;

3. Έχεις ακούσει την ηχογράφηση απο το studio σε solo;; Δηλαδή σκέτη τη φωνή σου;

4. Όταν λες ότι στο studio φώναζες μέσα στο μικρόφωνο και δεν κοκκίνιζε... τι εννοείς; Πού ξέρεις αν κοκκίνιζε;

5. Το πρόβλημα βρίσκεται στα φωνητικά σου ή στην ηχογράφηση; Εξηγώ: αν βγάζεις αυτά τα φωνητικά στην πραγματικότητα, τα λίγο καθαρά, τότε λογικά ακούγονται έτσι. Απλώς στο studio μπορεί να ήταν τσίτα το preamp και να σου έδινε extra παραμόρφωση. Γιατί μου φαίνεται δύσκολο να τραγουδάς πιο βρώμικα και το σύστημά σου να τα κάνει να ακούγονται πιο.... καθαρά. Άρα μάλλον το πρόβλημα είναι ότι δε δίνεις EXTRA distortion. Επίσης αν στο studio όντως δεν κοκκίνιζε ενώ φώναζες μέσα στο mic ίσως να πέρναγε από comp και μάλιστα με αρκετά έντονα settings.

6. Όταν λέμε ότι δεν πείραξε τη φωνή σου.... δηλαδή δεν έχει πάνω ούτε reverb;;;;; :o Δεν νομίζω να παίζει κάτι τέτοιο. Software μπορεί να μην έβαλε, αλλά λογικά από comp και reverb τουλάχιστον πέρασε. Αν δε βάζεις ούτε εσύ reverb δοκίμασε να βάλεις λίγο. Όχι τίποτα τρελό, ΛΙΓΟ  ;D

 

Το αποτέλεσμα θα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό αν απομακρυνθείς από το mic, αλλά μόνο καλό δε θα σου κάνει νομίζω. Αν παραπονιέσαι τώρα ότι ο ήχος σου είναι υπερβολικά καθαρός, εκεί θα είναι ακόμα πιο "μαλακός" και φορτωμένος με όλα τα προβλήματα του χώρου. Γενικώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα σου προτείνω και πάλι να ανεβάσεις clips από τις δύο ηχογραφήσεις, solo αν έχεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρωτον θα ηθελα να σας ευχαριστήσω ολους για τις απαντησεις σας.

 

 

προς menelao: θα ετοιμάσω ένα προχειρο mp3 στο rapidshare με οσο πιο καλο EQ Μπορω ωστε να πετυχω το καλυτερο αποτελεσμα και να μην υπαρχουν μεγαλες διαφορες.

Οσο για τη φωνη απο studio μπορεις να ακουσεις ενα δειγμα απο το myspace μας: myspace.com/onelastenemygr

 

Επειδη ειμαστε 2 φωνες i dikia mou einai i prwti p akougetai sto "my blood runs cold"

 

προς vitali: ναι πρεπει να τα εχει περασει απο συσκευες και θα εννοουσε πως δεν θα εβαλε παραπανω εφε λογικα :) θα τσεκαρω το plug in thanks!!

 

προς superfunk: 1) σοβαρές δυστυχως οχι. μακαρι να ειχα :) αλλα ξερω τα βασικα μεχρι εκει που μας εκανε και ο αλλος ηχοληπτης στις φωνες. πιστευω χαχα

2)οχι καθολου.. απο τη στιγμη που παει απευθειας στην καρτα παιζει ρολο? δε το ξερα ..

3)αυτα τα ξερω ναι. τρελα κολπα οχι αλλα ξερω

4) ναι ειμαι σιγουρος. :)

5) thanks για τον ενδιαφερον σου

 

 

Θα ψαχτω με αυτα που μου ειπατε και θα σας πω.  :)

 

 

Είμαι μελαχρινός αλλά έχω μυαλό ξανθιάς.Τι φταίει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλές άγνωστες παράμετροι στην υπόθεση ηχογράφηση. Ανέβασε πάντως 2 clips ώστε να δούμε αν είναι φυσιολογική η διαφορά λόγω εξοπλισμού ή απλώς κάνετε κάποιο λάθος στη χρήση του εξοπλισμού σας.

 

Επίσης: να σε ρωτήσω κάποια πράγματα γιατί με μπερδεύουν.   ;D

 

1. Στο studio έγραψες πάλι με sm58 τελικά; Τα περισσότερα shure μοιάζουν, μπορεί να έγραψες με pg, πάρε ένα τηλέφωνο μήπως θυμάται ο ηχολήπτης σας.

2. Προφανώς αναφέρεσαι σε κανονική ηχογράφηση όταν κάνεις τη σύγκριση έτσι; Όχι ηχογράφηση πρόβας;

3. Έχεις ακούσει την ηχογράφηση απο το studio σε solo;; Δηλαδή σκέτη τη φωνή σου;

4. Όταν λες ότι στο studio φώναζες μέσα στο μικρόφωνο και δεν κοκκίνιζε... τι εννοείς; Πού ξέρεις αν κοκκίνιζε;

5. Το πρόβλημα βρίσκεται στα φωνητικά σου ή στην ηχογράφηση; Εξηγώ: αν βγάζεις αυτά τα φωνητικά στην πραγματικότητα, τα λίγο καθαρά, τότε λογικά ακούγονται έτσι. Απλώς στο studio μπορεί να ήταν τσίτα το preamp και να σου έδινε extra παραμόρφωση. Γιατί μου φαίνεται δύσκολο να τραγουδάς πιο βρώμικα και το σύστημά σου να τα κάνει να ακούγονται πιο.... καθαρά. Άρα μάλλον το πρόβλημα είναι ότι δε δίνεις EXTRA distortion. Επίσης αν στο studio όντως δεν κοκκίνιζε ενώ φώναζες μέσα στο mic ίσως να πέρναγε από comp και μάλιστα με αρκετά έντονα settings.

6. Όταν λέμε ότι δεν πείραξε τη φωνή σου.... δηλαδή δεν έχει πάνω ούτε reverb;;;;; :o Δεν νομίζω να παίζει κάτι τέτοιο. Software μπορεί να μην έβαλε, αλλά λογικά από comp και reverb τουλάχιστον πέρασε. Αν δε βάζεις ούτε εσύ reverb δοκίμασε να βάλεις λίγο. Όχι τίποτα τρελό, ΛΙΓΟ  ;D

 

Το αποτέλεσμα θα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό αν απομακρυνθείς από το mic, αλλά μόνο καλό δε θα σου κάνει νομίζω. Αν παραπονιέσαι τώρα ότι ο ήχος σου είναι υπερβολικά καθαρός, εκεί θα είναι ακόμα πιο "μαλακός" και φορτωμένος με όλα τα προβλήματα του χώρου. Γενικώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα σου προτείνω και πάλι να ανεβάσεις clips από τις δύο ηχογραφήσεις, solo αν έχεις.

 

 

 

1) οχι δεν ειναι σιγουρο. απλα εμοιαζε με sm  :D

2) ναι κανονικη

3) ναι ημουν μπροστα στο edit και σε ολη την ηχογραφηση

4) αν κοκκίνιζε δεν θα παραμορφωνε μεχρι αηδιας? με την κακη εννοια της παραμορφωσης

5) αυτο πρεπει να ειναι to προβλημα.. extra distortion! το κοβω να καταληγουμε στο να δωσω λεφτα για mic preamp τελικα...

6) θα σε ακουσω :D

Είμαι μελαχρινός αλλά έχω μυαλό ξανθιάς.Τι φταίει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία! :)

 

1. Τσέκαρέ το, γιατί πολύ συχνά προτιμάνε τα pg58 για brutal ;)

3. Μα στην ηχογράφηση δεν... τραγουδούσες; Πώς έβλεπες τα levels;

4. εξαρτάται α) από το γούστο σου, β) από το πόσο παραμόρφωνε και γ) από το αν παραμόρφωνε αρμονικά.

 

;)

 

edit: Επίσης, πες μου κάτι βασικότατο. Όταν κάνεις τη σύγκριση, την κάνεις με το mixed υλικό ή solo το κανάλι της φωνής και στα δύο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου