Προς το περιεχόμενο

Low Budget Acoustic Treatment Challenge


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ασχολουμαι εδω και καποιο καιρο με τον ραδιοφωνικο σταθμο του πανεπιστημιου μου, κυριως με θεματα τεχνικης φυσεως. Σχετικα με ενα θεμα λοιπον θα ηθελα διαφορες γνωμες και ιδεες.

 

Ενας απο τους χωρους του σταθμου ειναι το λεγομενο Production Studio. Εκει γινεται σχεδον καθε δουλεια σχετικη με ηχο που δεν γινεται στο on-air studio. Γινονται δηλαδη ηχογραφησεις συνεντευξεων, ηχογραφιση μικρων σχηματων (συνηθως μερικες ακουστικες κιθαρες + φωνη), ηχογραφιση των radio jingles του σταθμου και η επεξεργασια/μιξη ολων των προαναφερθεντων.

 

Φετος ο σταθμος μετακινηθηκε σε νεο χωρο, θελουμε λοιπον να σουλουπωσουμε ακουστικα λιγο το νεο χωρο του production studio. Δεν σκοπευουμε να φτασουμε σε επιπεδο recording studio, μερικα πολυ απλα πραγματα ομως που ισως βελτιωσουν λιγο την ακουστικη του χωρου καλο θα ηταν να γινουν. Τι εχουμε στη διαθεση μας για να κανουμε το treatment? Πολυ λιγα. Εξ'ου και το low budget στον τιτλο. Θεωρω οτι πιθανοτατα θα καταφυγουμε σε πατεντες του τυπου μεγαλα-πουφ-στη-γωνια-αντι-για-μπασοπαγιδες. Το μονο πραγματικο sound treatment material που εχουμε ειναι 11 panel απο acoustic foam. Τα συγκεκριμενα panel ειναι τα κλασσικα τετραγωνα με την πυραμιδοειδη υφη...με μια μικρη διαφορα. Ειναι ψιλοτεραστια (σε παχος), καθοτι δεν προηλθαν απο καποιο studio ή καταστημα που πουλαει τετοια ειδη αλλα απο κατι σαν το παρακατω.

 

 

height=300http://www.ee.washington.edu/about/centennial/looking_back/historical-JPEGs/anechoic-chamber.jpg[/img]

 

 

Ο χωρος ειναι σχεδον τετραγωνος (κακο αυτο απο οτι ξερω) με τις διαστασεις να φαινονται στο παρακατω ψιλοαπαραδεκτο σχημα (κλιμακα 1:ασταναπανε). Το υψος ειναι 3 μετρα. Στον ενα τοιχο υπαρχουν μεγαλες 2 εσοχες-παραθυρα, οποτε σε εκεινο τον τοιχο δε θα γινει μαλλον τιποτα. Το γραφειο μπηκε στη μεση σχεδον του δωματιου ωστε τα monitor να κοιτανε προς την μεγαλυτερη πλευρα του δωματιου. Υπαρχει μια μικρη ντουλαπα η οποια σκεφτομαι να μπει σε μια γωνια ως reflection material/bass trap. Δεν εχω ιδεα κατα ποσο θα κανει κατι. Στη γωνια κοντα στις πορτες εχουν τοποθετηθει ραφια, τα οποια θεωρητικα θα λειτουργησουν ως diffusion panel λογω της ανομοιομορφης επιφανειας τους (οταν θα ειναι φορτωμενα με πασης φυσεως αντικειμενα)...σωστα?

 

 

H απλουστερη και μαλλον αποτελεσματικοτερη λυση θα ηταν να χρησιμοποιηθουν τα panels που υπαρχουν ηδη...εδω ομως μπαινει ενα νεο προβλημα, το οποιο αποτελει και την ιδιαιτεροτητα του χωρου που με ωθει στο να ρωτησω για νεες ιδεες. Μας εχει απαγορευθει ρητα να κανουμε οποιαδηποτε τρυπα/μεταβολη στους τοιχους. Δεν μπορουμε να κρεμασουμε η να καρφωσουμε τιποτα στους τοιχους. Ο λογος ειναι οτι οι τοιχοι ειναι απο...αμιαντο  :-X

Η κατασκευη stands για ολα τα panels εχει αποριφθει λογω θεματων χρονου/χρηματος/χωρου. Ενα stand στο οποιο θα τοποθετηθουν 1-2 panel ισως μπορει να γινει, δυσκολα ομως κατι παραπανω.

 

 

 

 

Ακουω λοιπον ιδεες σχετικα με το τι μπορουμε να κανουμε λαμβανοντας υποψη α) το χαμηλο (σχεδον ανυπαρκτο) budget και β) την ιδιαιτεροτητα με τους τοιχους. Επαναλαμβανω οτι δε στοχεουμε ψηλα, εστω και μια μικρη βελτιωση ειναι καλυτερη απο το τιποτα.

 

Dimensions.jpg.e83df787a72727dec550f3073c1def3c.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...

Ξερω οτι το θεμα ειναι νεκρο εδω και καιρο και παει πολυς χρονος απο τοτε που το ποσταρες... αλλα αν θες ακουστικη μελετη για την επιχειρηση σου πηγαινε σε ενα μηχανικο ηχου... Ελπιζω να καταλαβαινεις οτι ειναι κακο και για σενα και για την επιχειρηση σου το να ζητας ακουστικη μελετη μεσω φορουμ.. ετσι δεν ειναι! Ελπιζω να μην με παρεξηγησεις.. δεν το λεω κακοπροερετα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mα δεν ειναι επιχειρηση μου ο συγκεκριμενος σταθμος - πανεπιστημιακος σταθμος ειναι οπου κανουμε το κεφι μας κυριως και δε βγαζει κανενας τιποτα ;D

 

Aν μιλουσαμε για καποια επιχειρηση ή γενικα καποιο σοβαρο εγχειρημα τοτε ναι, θα επρεπε να γινει ακριβως αυτο που λες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου