Προς το περιεχόμενο

MIDI Patchbay


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους.

 

Σκέφτομαι να προχωρήσω σε αγορά ενός Midi Patchbay με 5 Midi In και 5 Midi Out τουλάχιστον.

 

Δεν το χρειαζομαι ως Midi Interface για τον υπολογιστή μου. Ο υπολογιστής έχει Midi Interface ενσωματωμένο πάνω στην κάρτα ήχου μου και αυτό θέλω να συνεχίσω να έχω.

 

Χρειάζομαι το Midi Patchbay μόνο για να δρομολογώ κατά βούληση τα Midi Κανάλια στο Midi Interface της κάρτας ήχου μου.

 

Παραθέτω το εξής παράδειγμα για να καταλάβετε τι θέλω να κάνω

 

Έστω οτι έχω ένα Master Keyboard με το οποίο θέλω να χειρίζομαι ταυτόχρονα 2 όργανα (πχ Trinity και VL70m) και 1 VSTi (KORG KLC Μ1) στον υπολογιστή κατά βούληση χωρίς κάθε φορά να βάζω/βγάζω καλώδια.

 

Θα πρέπει ένα Midi Καλώδιο να φεύγει από το Midi Out του Master Keyboard και να πηγαίνει σε ένα Midi In (εστω Midi In 1)του Midi Patch Bay. Στη συνέχεια θα πρέπει να προγραμματίζω το Midi Patchbay έτσι ώστε ό,τι λαμβάνει στο Midi In 1 να το περνάει κατευθείαν στα Midi Out του 1,2 και 3. Έτσι από τα Midi Οut 1,2,3 του Midi Patchbay θα φέυγουν 3 Midi Καλώδια και θα πηγαίνουν το 1 στο PC(M1) (στο Midi Ιn της κάρτας ήχου), το 2 στο Trinity και το 3 στο VL70m (στα αντίστοιχα Midi In).

 

Eπίσης την ίδια στιγμή θα τρέχω στον υπολογιστή πέρα από το VST M1 και τον XG Editor (πρόγραμμα που μεταξύ άλλων μπορεί να μικροκουρδίσει το VL70m). Το μικροκούρδισμα γίνεται με Midi οπότε όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει στο Midi Ιn του VL70m να φτάνει και το σήμα για το ξεκούρδισμα. Το Midi In του VL70m είναι ήδη "πιασμένο" από το καλώδιο που έρχεται από την έξοδο Midi Out 3 του Patchbay. Συνεπώς θα πρέπει η έξοδος Midi Out 2 του Patchbay να στέλνει στο VL (πέρα από τα σήματα του Master Keyboard) και το σήμα για το ξεκούρδισμα. Αυτό σημαίνει οτι η Midi Out της κάρτας ήχου μου πρέπει να συνδεθεί σε μία άλλη Midi In (έστω Midi In 2) του Midi Patchbay. Στη συνέχεια η Midi In 2 πρέπει να προγραμματιστεί έτσι ώστε να στέλνει τα δεδομένα που λαμβάνει από το PC (ξεκούρδισμα) στη Μidi Οut 3 η οποία συνδέεται ήδη στο Midi In του VL70m. Με αυτόν τον τρόπο το VL70m πέρα από το Master Keyboard λαμβάνει και Midi από το PC (XG editor)

 

Προσέξτε οτι μέχρι εδώ έχουν γίνει τα εξής:

Το Midi Οut από το Master Keyboard έχει εισέλθει στο Midi In 1 του Midi Patchbay. To Μidi In 1 του Patchbay έχει γίνει Assign στα Midi Out 1,2 και 3 με προγραμματισμό στο Patch. To Μidi Out του PC (κάρτα ήχου) έχει εισέλθει στο Midi In 2 του Patchbay κι έχει γίνει Assign στην Midi Οut 3 του Patchbay.

 

Άρα στο Patch Bay έχει γίνει ο εξής προγραμματισμός.

MIDI IN 1 στέλνει σε MIDI OUT 1,2 και 3

MIDI IN 2 στέλνει σε MIDI OUT 3.

 

Aυτό το αναφέρω γιατί υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Βλέπουμε οτι μία Midi In (συγκεκριμένα η 1) γίνεται Assign σε πολλά Midi Out (1,2 και 3). PATCH ή SPLIT

 

Επίσης μια Midi Οut (συγκεκριμένα η 3) γίνεται Assign σε περισσότερα από 2 Midi in (1 και 2). MERGE

 

Υπάρχουν λοιπόν κάποια Midi Patchbays που κάνουν μόνο το πρώτο (MIDI PATCH ή αλλιώς SPLIT) ή κάνουν και τα 2 (MIDI PATCH ή αλλιώς SPLIT και MERGE) αλλά όχι ταυτόχρονα. Άρα πρέπει να δοθεί προσοχή για το αν Midi Patchbay υποστηρίζει και αναγωγή μιας εξόδου σε πολλές εισόδους (Merging)

 

Έστω λοιπόν μετά από όλη αυτή τη συνδεσμολογία θέλω να έχω και Breath Controller σε όλα τα όργανα (M1 VST, TRINITY KAI VL70m) Υπενθυμίζω οτι το VL έχει απευθείας Jack για Breath Controller αλλά αν το συνδέσω έτσι δεν θα έχω έλεγχο στα M1 VST και TRINITY.

 

Άρα θα πρέπει το Midi Out του Midi Solutions Breath Controller να καταλήξει στα Midi In των M1 VST, TRINITY και VL70m. Συνεπώς χρειάζεται το Midi Οut του BC να συνδεθεί σε μία ελεύθερη είσοδο του Midi Patch Bay (έστω την Midi In 3).

 

Η Midi In 3 θα πρέπει να μεταδώσει το Midi μήνυμα στις Midi Out 1,2 και 3 του Midi Patchbay έτσι ώστε αυτό να φτάσει στα In των (Μ1 VST, TRINITY και VL70m). Συνεπώς προγραμματίζουμε την Midi In 3 του Patchbay να δίνει και στις Midi Out του 1,2,3.

 

Προαιρετικά για να κλείσει συμμετρικά η αλυσίδα και αν συντρέχουν λόγοι τροφοδοσίας του Midi Solutions Breath Controller μπορούμε να δρομολογήσουμε το Midi Οut του M1 VST από την Midi In 2 του Patch Bay στην Midi Οut 4 του ιδίου, να συνδέσουμε τα Midi Out του TRINITY και VL70m στις Midi Ιn 4 και 5 του Patch Bay και στη συνέχεια να τις δρομολογήσουμε έτσι ώστε να δίνουν σήμα στην Midi Out 4 του Patch Bay την οποία θα συνδέσουμε με ένα καλώδιο στο Midi In του Midi Solutions Breath Controller.

 

Όλο το παραπάνω Set Up θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύεται σε μια μνήμη έτσι ώστε να το ανακαλώ όποτε θέλω.

 

Συνοψίζω ξανά τι μπορώ να κάνω με αυτό το Set Up.

 

Μπορώ από ένα και μόνο Keyboard να παίξω και τα 3 Synth με Breath Control και στα 3 κι επίσης να μπορώ να ξεκουρδίζω το Yamaha VL70m χωρίς να βάζω ή να βγάζω καλώδια.

 

Συνοπτική Συνδεσμολογία και Προγραμματισμός.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ:

MIDI OUT MASTER KBD -----> MIDI IN 1 PATCHBAY

MIDI OUT PC -----> MIDI IN 2 PATCHBAY

MIDI IN PC -----> MIDI OUT 1 PATCHBAY

MIDI OUT TRINITY -----> MIDI IN 5 PATCHBAY

MIDI IN TRINITY -----> MIDI OUT 2 PATCHBAY

MIDI OUT VL70m -----> MIDI IN 4 PATCHBAY

MIDI IN VL70m -----> MIDI OUT 3 PATCHBAY

MIDI OUT BC -----> MIDI IN 3 PATCHBAY

MIDI IN BC -----> MIDI OUT 4 PATCHBAY

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ PATCHBAY

MIDI IN 1 -----> MIDI OUT 1, MIDI OUT 2, MIDI OUT 3

MIDI IN 2 -----> MIDI OUT 3, MIDI OUT 4

MIDI IN 3 -----> MIDI OUT 1, MIDI OUT 2, MIDI OUT 3

MIDI IN 4 -----> MIDI OUT 4

MIDI IN 5 -----> MIDI OUT 4

 

Η συνδεσμολογία γίνεται με Midi Καλώδια μια φορά και ο προγραμματισμός αποθηκεύεται σε μία θέση μνήμης που αφορά το συγκεκριμένο set up και ανακαλείται κατά βούληση.

 

To ζητούμενο είναι το Patchbay που θα αγοράσω να κάνει Midi Μerging και Splitting ταυτόχρονα.

 

Υπάρχει κάτι τέτοιο διαθέσιμο στην αγορά που θα μπορεί να μου κάνει τη δουλειά ή θα πρέπει να πάρω ξεχωριστό Patchbay και Mergers;

 

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι θέλω να κάνω παραθέτω το ακόλουθο σκαρίφημα.

 

midipatchbay.jpg

 

ΟΠΟΥ:

Master KBD: To Master Keyboard από το οποίο παίζονται και τα 3 Synth (1 Software + 2 Hardware)

 

PC In/Out: Ο υπολογιστής με το Midi Interface της κάρτας ήχου. Στον υπολογιστή τρέχουν τα M1 VSTi και XG editor.

 

VL70m: To γνωστό Module της Yamaha

 

TRN: Trinity

 

BC: O Breath to Midi converter της Midi Solutions

 

Midi Patchbay 5x5: Η συσκευή για την οποία γίνεται η συζήτηση.

 

Το EDIROL UM 550 5x5 και το EDIROL UM 880 8x8 από ότι είδα στο Manual τους υποστηρίζουν και Merging αλλά δεν είναι σαφές οτι το κάνουν ταυτόχρονα με το Split. Υπάρχει επιλογέας για να βάλεις το Patchbay σε Merge Mode. Όπως και να χει όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά (ως καινούρια εννοώ). Μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση δεν θα με πείραζε αλλά θα πρέπει ο πωλητής να επιβεβαιώσει οτι η συσκευή κάνει αυτό που χρειάζομαι και δυστυχώς δεν ξέρω κατά πόσο εξοικειωμένος θα είναι έτσι ώστε να είμαι σίγουρος για αυτό που ζητάω

 

Τσέκαρα μερικά σε Thoman και Music Store αλλά είδα οτι δυνατότητα Patch και Merge αναφέρεται μόνο σε ΑΥΤΟ και αυτό μόνο στο Music Store και όχι στο Thomann. Θέλοντας να εξακριβώσω τι γίνεται μπήκα στη σελίδα της Motu να κατεβάσω το Manual αλλά για να το κάνω αυτό πρέπει να έχω κάνει Register σε συσκευή Motu (ΕΛΕΟΣ!!!). Μην έχοντας εξοπλισμό MOTU δυστυχώς δεν μπορώ να κατεβάσω το Manual

 

Μου κάνει εντύπωση οτι σχεδόν σε καμία άλλη συσκευή Midi Ιnterface δεν αναφέρεται Patchbay δυνατότητα. Δεδομένου του γεγονότος οτι κάποια από τα παλιότερα Patchbay έχουν καταργηθεί από την αγορά και πρόκειται στην ουσία για απλή τεχνολογία μήπως όλα τα Midi Interfaces έχουν τελικά τέτοια δυνατότητα αλλά δεν κρίνεται άξια αναφοράς και για αυτό δεν αναφέρεται;

 

Μου φαίνεται περίεργο να μην υπάρχει στην αγορά πληθώρα Patchbays. Όσοι έχουν πύργους με Rack δηλαδή τι κάνουν; Bγάζουν και βάζουν καλώδια κάθε φορά;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 46
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

  • Guru

1) Ποιό είναι το Master Keyboard;

    Πόσα Midi In έχει και εάν έχει Midi In που merg-άρει;

 

2) Οι κλίμακες που θα στείλεις είναι generic ή για συγκεκριμένο όργανο μέσω SysEx;

    Δηλαδή, αν στην αλυσίδα έχεις π.χ. 5 sound modules, θα ακούσουν όλα κλίμακα ή

    μόνο κάποιο συγκεκριμένο;

 

3) Το θέλεις για Live ή για Studio;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σου Μανώλη.

Καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον στο πρόβλημά μου.

 

Πάμε στις ερωτήσεις σου.

 

1. Το Master Keyboard θα ήθελα να είναι το Triton Le που διαθέτω. Έχει 1 Midi In, 1 Midi Out και 1 Midi Τhru το οποίο μπορεί να μεταδόσει σε άλλο Midi In άλλης συσκευής ό,τι λαμβάνει στο αντίστοιχο Midi Ιn του Le.

 

2. Όπως έγραψα και παραπάνω οι κλίμακες που θα στείλω από το PC (XG Editor) είναι μόνο για το VL70m και είναι Sysex που αναγνωρίζεται μόνο από XG όργανα. Τα υπόλοιπα όργανα μπορούν να μικροκουρδιστούν από το Menu τους σε αντίθεση με το VL70m που πρέπει απαραίτητα να λαβει Sysex από εξωτερικό παράγοντα προκειμένου να μικροκουρδιστεί.

 

3. Studio

 

Eυχαριστώ προκαταβολικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Νίκο σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου.

Και τώρα κάτι τελευταίο.

Ανέβασε σε παρακαλώ πολύ το σχέδιο σε κανονικό αρχείο υψηλότερης ανάλυσης.

Θέλω να δω κάτι σημαντικό στο σχέδιό σου. Αφορά τα merge points. Συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μανώλη το σχέδιο μπορείς να το δεις σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ.

 

http://www.divshare.com/image/11329450-fee

 

Να επισημάνω οτι το σχέδιο είναι μια εκδοχή του όπως θεωρώ εγώ οτι πρέπει να γίνει χωρίς να σημαίνει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική συνδεσμολογία. Να προσθέσω επίσης οτι το ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερή συνδεσμολογία και όχι να βάζω-βγάζω καλώδια.

 

Αυτό το λέω γιατί το VL70m δεν είναι απαραίτητο οτι θα πρέπει να λαμβάνει ΣΥΝΕΧΩΣ το Sysex για το κούρδισμα. Μπορεί να το λάβει μια φορά και να αποσυνδεθεί από τον XG editor. Το θέμα είναι όμως οτι αν αλλάξω Patch στο VL70m τότε προκειμένου να ξαναέχω την κλίμακα θα πρέπει να το ξανασυνδέσω στον XG editor για να ξαναλάβει το Sysex.

 

Σου παραθέτω ξανά για μεγαλύτερη ευκολία τις συνδέσεις καλωδίων και τα Merges και Splits πάνω στο PatchBay.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ:

MIDI OUT MASTER KBD -----> MIDI IN 1 PATCHBAY

MIDI OUT PC -----> MIDI IN 2 PATCHBAY

MIDI IN PC -----> MIDI OUT 1 PATCHBAY

MIDI OUT TRINITY -----> MIDI IN 5 PATCHBAY

MIDI IN TRINITY -----> MIDI OUT 2 PATCHBAY

MIDI OUT VL70m -----> MIDI IN 4 PATCHBAY

MIDI IN VL70m -----> MIDI OUT 3 PATCHBAY

MIDI OUT BC -----> MIDI IN 3 PATCHBAY

MIDI IN BC -----> MIDI OUT 4 PATCHBAY

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ PATCHBAY

MIDI IN 1 -----> MIDI OUT 1, MIDI OUT 2, MIDI OUT 3

MIDI IN 2 -----> MIDI OUT 3, MIDI OUT 4

MIDI IN 3 -----> MIDI OUT 1, MIDI OUT 2, MIDI OUT 3

MIDI IN 4 -----> MIDI OUT 4

MIDI IN 5 -----> MIDI OUT 4

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Sorry άργησα  ;D

 

Φίλε Νίκο έχουμε πρόβλημα.

Δες το σχέδιο και θα καταλάβεις.

 

Ζητάς ένα μόνο μηχάνημα που εκτός από τα merging points να κάνει ταυτόχρονα και patch-άρισμα.

 

Θέλεις λοιπόν:

Στα σημεία out 1 και out 2 (πράσινο) merging δύο σημείων - σημάτων.

Στα σημεία out 3 και out 4 (κόκκινο) merging τριών σημείων - σημάτων.

 

Όσον αφορά τα Roland, κάνουν μονό merging ακυρώνοντας το patching στα σημεία αυτά. Δεν ξέρω γιατί αλλά τουλάχιστον έτσι λέει το manual.

 

Λιγάκι υπερβολικό το βρίσκω και ειδικά για studio χρήση. Ναι, μπορεί να γίνει αλλά όχι με ένα μόνο μηχάνημα για το ταυτόχρονα. Το ταυτόχρονα με ένα μόνο μηχάνημα είναι το πρόβλημα.

 

Θα μπορούσες να το κάνεις κατ'επιλογή αλλάζοντας τις μνήμες του patchbay μέσω Program Change, κάτι που σου το παρέχουν τα προαναφερόμενα κουτιά.

 

Ξανακοίταξε τις πραγματικές σου ανάγκες αλλιώς θες περισσότερα κουτιά.

Μιλάω για το ταυτόχρονα.

 

edit

Δεν ξέρω για ταυτόχρονα εάν έχει κάτι τέτοιο η midisolutions.

Μην υπολογίζεις τον H/Y στα Midi καθ'ότι θα συνδεθεί μέσω USB. Αφού πρόκειται για χρήση studio και όχι stand alone.

pb.JPG.f62b4afd3de9b63140b892673e4fbe42.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νίκο, ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω MOTU:

http://www.motu.com/products/midi/xpressxt_usb/

 

Είναι και USB MIDI interface βέβαια αλλά το κυριότερο είναι ότι τα specs αναφέρουν πως λειτουργεί σαν patchbay και merger μαζί.

Επειδή δεν έχω δουλέψει με το συγκεκριμένο, ρίξε αν θέλεις μια ματιά στο manual για να δεις αν υποστηρίζει το επίπεδο προγραμματισμού που θέλεις (που είναι εξεζητημένο εδώ που τα λέμε). ;)

 

Επίσης η MIDI Solutions έχει τη δυνατότητα να κάνεις custom παραγγελία κάποιου από τα προϊόντα της με αλλαγές που θέλεις. Για δες μήπως μπορείς να βρεις λύση κι έτσι.

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μανώλη,

 

Καταρχήν ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Δυστυχώς αυτό το "Ταυτόχρονα" είναι το θέμα μου. Αν δουλεύω τη συσκευή σε ένα Μode κάθε φορά (ή μόνο Split ή μόνο Merge) τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει όλο το Chain όπως το θέλω. Ο λόγος που το ψάχνω είναι γιατί βαρέθηκα να κουμπώνω και να ξεκουμπώνω καλώδια Midi. Θέλω να τα βάλω σε κανάλια να ξεμπερδεύω όπως έχω κάνει και με τα Audio. Συνεπώς ή θα πρέπει να πάρω ένα Patchbay κι ένα Merger όπως είχα γράψει και στο πρώτο μου Post ή 2 Patchbay/Mergers (εκ των οποίων το ένα θα το τρέχω στο Split Mode και το άλλο στο Merge Mode) πράγμα που αν το κάνω θα συνδέσω πάνω μόνο και μόνο από το άχτι μου την Άρτα με τα Γιάννενα :)

 

Αντρέα στα Specs του Motu αναφέρεται οτι είναι Patchbay/Merger/ και Midi Ιnterface. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως οτι μπορεί να λειτουργήσει ως Patch Bay και Merger μαζί την ίδια χρονική στιγμή όπως απαιτεί η εφαρμογή μου. To Motu Micro Lite 5x5 το οποίο έχω Linkάρει στο πρώτο μου Post αναφέρει και αυτό τα ίδια.

 

Tέλος αν και σεβαστή η άποψή σας περί υπερβολικής ή εξεζητημένης εφαρμογής, θεωρώ οτι αν κάποιος θέλει ένα νοικοκυρεμένο χώρο μόνο με σταθερά τερματικά και συνδέσεις χωρίς "μακαρονάδες καλωδίων" στο πάτωμα αξίζει να προβεί στην εν λόγω αγορά.

 

Δεν σας κρύβω οτι πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να θέλει να υλοποιήσει μια ιδεά με συνδυασμό controllers ή synth (soft και hard) και δεν το ξεκινάω καν το θέμα επειδή βαριέμαι να κάθομαι να συνδέω και να σπάω κάθε φορά το κεφάλι μου να θυμάμαι τις συνδεσμολογίες.

 

Θα επανέλθω με δεύτερο σκαρίφημα που θα δείχνει την υλοποίηση της παραπάνω εφαρμογής με δύο ίδια Patchbays τα οποία δύνανται να δουλέψουν και ως Mergers. Έτσι θα τα δουλέψω εναλλάξ προκειμένου να πετύχω το ακόλουθο:

 

"Χειρισμός από Ένα μόνο Master Keyboard σε Δύο Ηard Synths κι Ένα Soft Synth που τρέχει στον ίδιο υπολογιστή με Software Controller XG o οποίος ελέγχει Ένα Hard Synth, με ταυτόχρονο έλεγχο μέσω Hardware Breath Controller σε όλα τα Soft/Hard Synths."

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου