Προς το περιεχόμενο

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑ!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν πρέπει να ήμουν πάνω από 22 χρονών τότε, φοιτητής τότε σ’ένα πανεπιστήμιο του Αμερικάνικου Νότου. Κατά τη διάρκεια του spring break, είχα αποφασίσει να πεταχτώ μέχρι το Chicago για να δω ένα μύθο του μπλουζ της παιδικής μου ηλικίας, τον Buddy Guy. Νοικιάσαμε λοιπόν ένα αυτοκίνητο με κάτι συμμαθητές μου και ξεκινήσαμε παρέα. Μας έπιασε όμως μια πολύ δυνατή βροχή λίγο έξω από ένα μικρό χωριό , το Effingham και αποφασίσαμε να βρούμε ένα κατάλυμα για βγάλουμε τη νύχτα. Βρήκαμε ένα βρώμικο πανδοχείο όπου σταματούσαν φορτηγατζήδες για να ξαποστάσουν από τα μακρινά τους ταξίδια. Με τους δικούς μου δεν είχα επικοινωνήσει για βδομάδες και γνώριζα πόσο θα ανησυχούσαν, ειδικά ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου. Έτσι λοιπόν, αναζήτησα ένα τηλέφωνο για το κοινό και το βρήκα μέσα στο διάδρομο του μικρού και βρώμικου πανδοχείου. Πάνω ακριβώς από το τηλέφωνο βρισκόταν μία μικρή ανακοίνωση γραμμένη με το χέρι πάνω σ’ ένα πολύ ταλαιπωρημένο κομμάτι χαρτί λεκιασμένο εμφανώς από μπύρα. Έγραφε λοιπόν: «Αυτό που ζεις δεν είναι πρόβα. Είναι η ίδια η ζωή. Μην τη χάσεις»

 

Αυτό το μικρό κομμάτι χαρτί με κυνηγάει σαν φάντασμα από τότε. Πόσοι στ’ αλήθεια από μας δεν εξαργυρώνουμε τη ζωή μας με κάποιο μελλοντικό όνειρο θεωρώντας ότι αυτό που ζούμε είναι μία πρόβα; Το μελλοντικό αυτό όνειρο όμως δεν έρχεται ποτέ. Έχουμε εκπαιδεύσει τους εαυτούς μας στην τέχνη της αναβλητικότητας. Πάντοτε αυτό-κοροϊδευόμαστε λέγοντας πως «όταν θα τελειώσω αυτή τη δύσκολη δουλειά», «όταν θα ξοφλήσω το τάδε χρέος», «όταν μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά μου», «τότε θα...............................................»

Τα χρέη εξοφλούνται και στη θέση τους έρχονται νέα, οι δουλειές ολοκληρώνονται, τα παιδιά μεγαλώνουν αλλά εμείς ποτέ δεν κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας εξακολουθώντας να τον ξεγελάμε με την φοβία, την ατολμία, την έλλειψη τσαμπουκά που έχουμε για τη ζωή τη πραγματική. Πρώτος δηλώνω ότι έχω τελειοποιήσει την τέχνη του να παίζω κρυφτούλι με τις επιθυμίες μου και να ξεγελάω με περισσή αναβλητικότητα τον ίδιο μου τον εαυτό. Αυτήν μου την τέχνη της αναβλητικότητας, φαντάζομαι πως τη μοιράζομαι με πολλά εκατομμύρια συμπολίτες μου. Λέω λοιπόν στον εαυτό μου: «Μόλις τελειώσει και η φετινή δύσκολη χρονιά, θα ψαχτώ περισσότερο με τις κιθάρες μου, θα πάω για ψάρεμα με 2-3 παλιόφιλους, θα τελειώσω το διάβασμα κάποιων βιβλίων που πριν χρόνια είχα ξεκινήσει, θα βουτήξω την οικογένεια και θα χαθούμε σε κανένα ψαρονήσι για καμιά βδομάδα.» Τίποτα απ’ αυτά δεν κάνω. Μόνο υποσχέσεις απέναντι στις δικές μου, κατά δικές μου επιθυμίες είμαι. Μάλιστα, για να είμαι και πιο αποτελεσματικός στην κοροϊδία που πατάω απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό, αρχίζω τα μακρόπνοα σχέδια, φτιάχνω χρονοδιαγράμματα και πλάνα για το μέλλον. Τίποτα όμως δεν υλοποιείται. Τίποτα δεν παίρνει σάρκα και οστά. Πεπειραμένος τεχνίτης της ύψιστης τέχνης της αναβλητικότητας κατάντησα. Τα αφήνω όλα για το αύριο. Όμως το αύριο δεν έρχεται ποτέ. Δεν είμαι όμως ο μόνος. Συνάντησα πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να γράψουν ένα βιβλίο, να μάθουν ένα μουσικό όργανο ή να πάνε ένα ταξίδι μακρινό. Στο τέλος όμως έκαναν αυτό που συστηματικά κάνω και εγώ. ΤΙΠΟΤΑ!

Η ζωή που ζούμε δεν είναι πρόβα για μία καλύτερη ζωή. Είναι η ίδια η ζωή. Ας πάψουμε λοιπόν να τη θεωρούμε ως πρόβα, ως κάτι που θα αλλάξει στο μέλλον. Αυτό είναι. Δεν υπάρχει τρόπος να μας πει κανείς εγγυημένα για το μετά. Το «μετά» δεν μας αφορά. Μπορεί και να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει. Αν υπάρχει όμως, εμείς δεν θα υπάρχουμε τουλάχιστον όπως υπάρχουμε σήμερα για να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε.

 

Οι Αμερικανοί έχουν μία υπέροχη έκφραση που εμείς οι σοβαρότεροι Ευρωπαίοι δεν κατανοούμε: “HAVE A NICE DAY” λένε σε όποιο μέρος και αν πας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Υπέροχη έκφραση, γεμάτη πραγματικό νόημα γιατί μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και μας θυμίζει πως αυτό που ζούμε δεν είναι τελικά η πρόβα ενός θεατρικού έργου που θα παιχτεί μετά. Είναι το ίδιο το έργο. Έτσι λοιπόν, όπου σταθείς και όπου βρεθείς, αυτή τη φράση ακούς πάντοτε στην Αμερική. Την ακούς σε μαγαζιά, σε παρέες, σε σχολεία, σε συναδελφικές συναντήσεις ακόμα και σε επιχειρηματικές συμφωνίες.

 

Όταν ξεκίνησα το δασκαλίκι, δούλευα παράλληλα και σαν μεταφραστής. Είχα λοιπόν γνωρίσει ένα διευθυντικό στέλεχος μια πολύ μεγάλης Αθηναϊκής εφημερίδας. Έβγαζε πολλά χρήματα, είχε υψηλή κοινωνική θέση, πολλές και σημαντικές γνωριμίες με τον πολιτικό κόσμο και ένα πανάκριβο σπορ αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή μου είπε: «Νεαρέ, φεύγω. Τα παρατάω όλα γιατί εδώ δεν ζω σαν άνθρωπος. Άγχος, αγωνία, κοινωνικές υποχρεώσεις, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και πολύ λίγο χρόνος για μένα, για να κάνω το κέφι μου βρε αδερφέ!». Το είπε και το έκανε. Βρέθηκε σε ένα μικρό νησί και έγινε εκδότης μιας εβδομαδιαίας μικρής, τοπικής εφημερίδας. Αλλάξαμε μερικά τηλέφωνα αλλά μετά χαθήκαμε. Μου έλεγε πόσο ωραία περνούσε. Πόσο απολάμβανε την αύρα της θάλασσας, τα τσίπουρα που έπινε με τους ψαράδες και το βραδινό του ύπνο. Στην αρχή τον θεώρησα τρελό που άφησε μια τόσο μεγάλη θέση γεμάτη χρήμα, δύναμη και εξουσία. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έκανε κάτι τέτοιο. Τα χρόνια πέρασαν και ομολογώ πώς τώρα πια καταλαβαίνω τη σημασία αυτής του της απόφασης. Στην επαρχία, είχε πολύ ελεύθερο χρόνο να απολαύσει τη ζωή του, να χαρεί τη φύση, να ολοκληρωθεί σαν άνθρωπος. Να φάει φαγητό που ο ίδιος είχε το χρόνο να μαγειρέψει, να περπατήσει δίπλα στη θάλασσα και να γευτεί όχι την αλμύρα της αύρας αλλά τη γλύκα του αλατιού της ζωής. Σταμάτησε να θεωρεί τη ζωή σαν πρόβα και αποφάσισε να τη ζήσει κανονικά, να τη ρουφήξει γουλιά-γουλιά, να την αισθανθεί στο πετσί του.

 

Αν κάποιος λοιπόν πιο τολμηρός από μένα θελήσει να ξεκινήσει να ζει, ας το κάνει τώρα γιατί ακόμα και τώρα να ξεκινήσει είναι πολύ αργότερα απ’ ότι νομίζει.

Να είστε όλοι καλά και.........HAVE A NICE DAY.

 

 

 

I was baptized in Muddy Waters

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 28
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Αύριο πάλι ................... Μπιθικώτσης.

 

Με τις καλησπέρες μου  ;D ;)

Δεν έχουν θόρυβο οι μαγνήτες.

Απλά γκρινιάζουν όταν δεν παίζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

RESPECT!

Tι RESPECT!...Αυτά τα πράγματα

"Αυτό το μικρό κομμάτι χαρτί με κυνηγάει σαν φάντασμα από τότε."

τα κοιτάνε, δεν τα αφήνουν τόσα χρόνια.... ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνειρμικα...

 

μου ρθαν αυτες οι σκεψεις που ειχα καταγραψει πριν 5 χρονια:

 

 

 

 

 

Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή θα είναι καλύτερη μόλις παντρευτούμε , αποκτήσουμε ένα μωρό και μετά ένα άλλο.

Μετά απογοητευόμαστε επειδή τα παιδιά μας δεν είναι αρκετά μεγάλα , και ότι όλα θα είναι καλά όταν μεγαλώσουν.

Έπειτα απογοητευόμαστε επειδή φτάνουν στην εφηβεία και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό. Σίγουρα θα είμαστε περισσότερο χαρούμενοι όταν περάσουν τα εφηβικά χρόνια

Λέμε στους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν ο σύντροφος μας πάρει τη δράση του μαζί του, όταν αποκτήσουμε ένα καλύτερο αυτοκίνητο , όταν μπορέσουμε να πάμε διακοπές , όταν τελικά θα πάρουμε σύνταξη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος να είσαι χαρούμενος από ότι τώρα ακριβώς.  

Αν όχι , τότε πότε ;

 

Η ζωή σου θα είναι πάντα γεμάτη από προκλήσεις. Είναι καλύτερα να το αποδεχτείς όσο περισσότερο και να αποφασίσεις να είσαι χαρούμενος παρά όλα αυτά.

Για πολύ μακρύ χρόνο, φαινόταν ότι η ζωή ήταν έτοιμη να ξεκινήσει…. Η αληθινή ζωή.

 

Όμως πάντα υπήρχε κάποιο εμπόδιο στο δρόμο , μια δοκιμασία να περάσεις , κάποια δουλειά να τελειώσεις , κάποιος χρόνος να δοθεί , ένας λογαριασμός να πληρωθεί. …Έπειτα θα ξεκινούσε η ζωή.

Τελικά έφτασα να καταλάβω ότι αυτά τα εμπόδια ήταν η ζωή.  

Αυτή η άποψη με βοήθησε να δω ότι δεν υπάρχει κανένας δρόμος για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι ο δρόμος.

Επομένως, απόλαυσε κάθε στιγμή.

 

Σταμάτα να περιμένεις για να τελειώσει το σχολείο , για να επιστρέψεις στο σχολείο , να χάσεις 10 κιλά, να πάρεις 10 κιλά, για να ξεκινήσει η δουλειά, για να παντρευτείς , για το απόγευμα Παρασκευής , για το πρωινό Κυριακής , να περιμένεις για νέο αυτοκίνητο ,  για την άνοιξη , για το καλοκαίρι , για το φθινόπωρο , για το χειμώνα, για τον πρώτο ή τον δωδέκατο μήνα , για το τραγούδι σου να ακουστεί στο ραδιόφωνο, να πεθάνεις , να ξαναγεννηθείς… πριν αποφασίσεις να είσαι χαρούμενος.

 

Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι , όχι ένας προορισμός.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να είσαι χαρούμενος από…

τώρα!

Ζήσε και απόλαυσε τη στιγμή.

 

Επειδή βαθιά μέσα μας, όλοι ξέρουμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι περισσότερο από το να νικάμε για τον εαυτό μας.

Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να βοηθάμε άλλους να νικάνε. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να επιβραδύνουμε και να αλλάζουμε τον αγώνα μας.

 

 

 

 

 

 

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνειρμικα...

 

μου ρθαν αυτες οι σκεψεις που ειχα καταγραψει πριν 5 χρονια αν:

Και που τα είχες γράψει αυτά?...εάν επιτρέπεται?

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και που τα είχες γράψει αυτά?...εάν επιτρέπεται?

νομιζω ακομα γραμμενα ειναι σε φορουμ. Δεν θα το αναφερω ειναι εκτος θεματος.

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου