Προς το περιεχόμενο

Bιντεομαθηματα για drums. Tελικα ποσο καλο ..η κακo κανουν.


vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ηθελα να θιξουμε ένα θεμα που προσωπικα με εχει προβληματισει παρα πολλες φορες και σαν μαθητη ..αλλα και σαν καθηγητη και σκεφτομαι ότι ισως προβληματιζει και μερικους από εσας. Ειδικα τους καθηγητες.

Στις αρχες της δεκαετιας του 90 ισως και λιγο πριν, αρχισαν να εμφανιζονται  τα λεγομενα Βιντεο –μαθηματα από γνωστους drummer ,ειδικα της Αμερικης.

Για τους drummer  της προηγουμενης  γενιας και ειδικα για εμας ηταν πρωτογνωρη εμπειρια ..γιατι ξαφνικα παταγες play από την ανεση του καναπε σου και ερχοταν ο WECKL η ο Chambers η ο Gadd.. και σου εκαναν μαθημα..

To περιεργο ειναι με τα χρονια καταλαβα οτι προβληματιζαν και τον δασκαλο μου..{που ναι μεν τις  ειχε …αλλα κανοντας  πολύ σωστα, μου εδειχνε πολύ επιλεκτικα πραγματα.Μαλλον κατι ηξερε..}

Ας προσπαθησουμε να αναλυσουμε λοιπον κατά ποσο κανουν καλο αυτά τα Videομαθηματα.

Eννοειται ότι να βλεπεις τους drummer που λατρευεις από τοσο κοντα..ειναι φανταστικο και σιγουρα είναι εμπνευση  αυτά τα {dvd πλεον}..για κάθε drummer ανεξαρτητος επιπεδου . Όλα αυτά τα dvd ανεβαινουν σε χρονο dt πλεον  και στο  youtube η σαν torrents  που για μενα αποτελει ισως  την  καλυτερη εφευρεση του 21ου αιωνα .

Τεχνικες που δεν ηξερες ότι υπηρχαν ,παιξιματα που δεν θα κανουμε ουτε στον υπνο μας, αναλυσεις επι τον αναλυσεων, καινουργιες  ιδεες και καινοτομιες πανω στην υλη,  νεοι  τροποι σκεψης , συναυλιες κλπ ..ειναι πια διαθεσιμα με το πατημα ενός κουμπιου μπροστα από την οθονη του υπολογιστη σας.. Και αυτό αν το σκεφτεις  είναι τρομερο..δεδομενου  ότι σαν φοιτητης θυμαμαι ότι αγοραζαμε αυτά τα {VHS τοτε}  ρεφενε με αλλους 4 φιλους {γιατι το κοστος ηταν απαγορευτικο}..και καναμε κοπιες , η στηνομασταν με την βιντεοκασετα ετοιμη μεσα στο Video μας μπροστα στην τηλεοραση μηπως παιξει καμια συναυλια και δεν προλαβουμε να βρουμε κασετα να την γραψουμε..

Εννοειται ότι με την αφιξη αυτων των μαθηματων  το επιπεδο ανεβηκε κατακορυφα στην Ελλαδα..μιας και οποιος εβγαζε βιντεο την δεκαετια του 90 επρεπε να ηταν ….Super - και παρουσιαζε μονο τις super wow τεχνικες του για να μας κανει να το αγορασουμε .Αυτο ηταν το προιον τους και πολλοι λιγοι  καταξιωμενοι drummers ασχοληθηκαν με το να βγαλουν βιντεοκασετες για αρχαριους. . Aυτο εκανε τους ηδη επαγγελματιες της εποχης  να γυρισουν στα θρανια…και με την σειρα τους να περασουν την γνωση σε εμας.

Μεχρι εδώ καλα, και σιγουρα θα αναρωτιεστε γιατι μπαινω στη διαδικασια να  κανω αυτό το Post αφου μονο καλο θα μπορουσε να μας κανει ολη αυτή η ελευση των μαθηματων μεσω Βιντεο.

Ας δουμε και τα κακα λοιπον  που εφεραν αυτά τα μαθηματα..που είναι και ο κυριος λογος που εκατσα να γραψω αυτό το post.

Ο βασικος λογος – διαφωνια μου με αυτά τα μαθηματα…είναι ότι όταν ένα παιδι αγοραζει ένα dvd μπροστα δεν ελεγε-λεει προς τι level drummer απευθυνονεται.Και αν το λεει…το κοιταει αραγε κανεις?

Ειναι για αρχαριους ?Μετριους?Προχωρημενους?

Αυτό κατά την γνωμη μου μπορει να αποβει μεγαλη παγιδα  σε ένα νέο παιδι που ενθουσιαζεται  βλεποντας τα ειδωλα του και μη εχοντας την εμπειρια να κρινει τι είναι καλο ..η κακο.

Ποια είναι η παγιδα λοιπον ?

Ας πουμε καποιος εχει κανει 1 χρονο μαθηματα και εχει  μαθει τα 4ρτα και τα 8α και τα 16α και βλεπει σε ένα dvd μια τεχνικη πανω στα 16α η οποια πρεπει να την κοιταξει 10 χρονια μετα - γιατι αποτελει ενα στολιδακι..και όχι σημαντικο κομματι του οικοδομηματος ..π.χ Αριστερο Ride η κουδουνα στο αριστερο ποδι, η freehand κλπ.

Και ξαφνικα βρισκεται να  σπαταλαει  πολυτιμο χρονο – {χρονο που επρεπε να κοιταει σημαντικες ασκησεις } απλα και μονο επειδη καταλαβαινει τι λεει το dvd,  στα στολιδια του οικοδομηματος που προσπαθεις να χτισει  και όχι στις βασεις - τα θεμελια  , επειδη βλεπει και εντυπωσιαζεται από τον Simon Philips..  Το dvd επισης δεν λεει ότι όταν ο Simon εφτιαξε αυτό το dvd…επαιζε ηδη 30 χρονια.

Μην ξεχναμε επισης ότι βλεποντας μια τεχνικη 3 λεπτων σε ένα βιντεο..κανεις μα κανεις δεν λεει ποσο χρονο του πηρε για να την τελειοποιησει..Ολοι δειχνουν το ετοιμο προιον κανεις όμως δεν εξηγει την προεργασια  , τις τεχνικες που απαιτουνται για να φτασεις εκει..το χρονο που τους πηρε η σε τι level ξεκινησαν να την κοιτανε.

Ολοι προσπαθουν να βγαλουν ένα dvd με 3-4 original ιδεες ..και ασε τους αλλους  να κουρεουνται.

Αυτό που προσπαθω να εξηγησω είναι ότι θεωρω ότι τα βιντεομαθηματα ειδικα όταν εισαι αρχαριος η καπου στη μεση..μπορουν να κανουν περισσοτερο κακο παρα καλο.

Μην ξεχναμε ότι ο δασκαλος που γνωριζουμε και εμπιστευομαστε είναι υπευθυνος για την πορεια και την εξελιξη μας και όχι το κάθε ασχετο dvd που μπορει να πεσει στα χερια μας επειδη απλος το καταλαβαινουμε. Ξερω ότι είναι δυσκολο αυτό που λεω..αλλα σκεφτητε ότι εμπιστευοσαστε την πορεια σας  σε ένα ανθρωπο που σας ξερει – ξερει ποιος εισαστε, τι εχετε κανει , και τι πρεπει να κανετε – και η παραμικρη παρέκκλιση της πορειας σας , μπορει να σας βγαλει και εκτος στοχου.

Σαν καθηγητης ξεροντας ότι οι μαθητες μου αναποφευκτα καποια στιγμη θα εκτεθουν σε τετοιου ειδους dvd…η νεες ιδεες.. παντα τους λεω ..

Ναι στα βιντεομαθηματα, Ναι στο youtube ,…αφου πρωτα  μου τα φερουν να τα δω εγω, και εχουμε μια ουσιωδης συζητηση πανω σε όλα αυτά που παρουσιαζονται και που θα δουν.

Περιμενω τις αποψεις σας {η τις ενστασεις} σας επι του θεματος παντα χωρις αντιπαραθεσεις και ειρωνιες .Ολες οι αποψεις τουλαχιστον από μενα θα γινουν δεκτες.

Β. Μουλακακης.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 32
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Θα λεγα ότι δεν φταίνε τα βιντεομαθήματα, αλλά η ελπίδα κάποιου να μάθει χωρίς κόπο. (άλλο θέμα συζήτησης αυτό)

Ότι βλέπεις κ καταλαβαίνεις καλό είναι. Η εφαρμογή και η εκτέλεση ούτως ή άλλως απαιτεί προσπάθεια.

Κάποιος που μελετάει και αδυνατεί να καταλάβει αυτό, χάνει ούτως ή άλλως το χρόνο του.

 

Τα βιντεομαθήματα δεν αντικαθιστούν έναν δάσκαλο ζωντανά, αφού αυτό ανησυχεί τους καθηγητές, αλλά χαμένα δεν πάνε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξέρω πως αν θες να μάθεις..θα βρείς τρόπους κι ανθρώπους και χρόνους ..για να μάθεις.

(Μπορεί να είναι off topic η απάντησή μου).

Διδάσκαλοι και τρόποι δισασκαλίας υπάρχουν.

Παιδιά που θέλουν μέσα τους να μάθουν και νιωθουν μαθητές (οποιασδήποτε ηλικίας) δεν ξέρω πόσοι είναι και αν υπάρχουν, στο κάτω κάτω της γραφής.

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστευω πως ολα τα βιντεομαθηματα ειναι χρησημα,αλλα και να ξερεις να τα χρισημοποιης.

Δεν ειναι μαθηματα που θα βγουν σε 1 βδομαδα 1 μηνα 1 χρονο......

ειναι μαθηματα για μια ζωη, απο τα οποια παιρνεις πραγματα μεσα στο χρονο.....

οπως ειπα καθε dvd εχει κατι να πει.παιρνεις ιδεες και μελετας αυτα που θα δουλεψουν για σενα στη φαση που εισε σημερα και να ξερεις που σε παιρνει και που οχι (μη παιδευεσε τσαμπα).Δες το και σε μερικα χρονια και θα καταλευεις και περισσοτερα.

www.autokanelis.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aν διαβασεται το Post θα δειτε οτι δεν αρνουμαι την διδακτικη αξια των μαθηματων αυτων...Η ενσταση μου απεναντι τους ειναι οτι θελουν προσοχη ως προς την χρηση και την καταχρηση.Παντα σε συνεννοηση με τον δασκαλο σας γιατι αυτο που φανταζει σαν ενα βημα μπροστα...μπορει να ειναι ενα βημα πισω.

Δεν συμφωνω με την Evil που θεωρει οτι τα χρησιμοποιυουν παιδια που θελουν να μαθουν χωρις κοπο..Μαλλον το αντιθετο.Παιδια με υπερβολικο ζηλο τα χρησιμοποιουν και διψα για μαθηση..Εμεις σαν καθηγητες επισης δεν ανησυχουμε μηπως μας παρουν την δουλεια..Ανησυχουμε  για τους μαθητες μας και για τις παγιδες μελετης που ενδεχομενος να πεσουν..και πιστεψτε με αγαπητη...ΕΜΕΙΣ...ΠΕΣΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ!  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραιο θεμα βαγγελη...με εχει προβληματισει και εμενα πολυ το θεμα...ειδικα με τους ακροβατες του γιουτιουμπ,πολλοι απο τους οποιους παιζουν για την παρτη τους στο σπιτι και αυτα που κανουν δεν εχουν ουσιαστικη μουσικη χρηση...τεσπα...

 

για τα βιντεο εχω να πω το εξης...παντα τα χρησιμοποιουσα περισοτερρο σαν πηγη εμπνευσης αλλα και συμπληρωματος στο ακουστικο κομματι...δηλαδη στα τελη του 80/αρχες 90 που να δεις τον τσειμπερς η τον γουεκλ...?επαιρνες το βιντεο κι εβλεπες ΠΩΣ κανει αυτα που ακους στους δισκους...η παγιδα ειναι να αντιγραφεις κατι το οποιο ισως να ειναι μακρια απο τις δυνατοτητες σου αντι να χτιζεις σιγα σιαγα την τεχνικη σου ΚΑΙ την αντιληψη σου...θελει προσοχη...

 

πιστευω οτι μονο ενας παιχτης με πολλη εμπειρια μπορει πραγματικα να διδαχτει απο τα βιντεο...δηλαδη αν εχει κανει αρκετα χρονια μαθηματα,εχει μια στημενη καλη τεχνικη,καταλαβαινει πως λειτουργει το σωμα του,εχει αντιληψη ανεπτυγμενη...να καταλαβαινει δηλαδη οχι μονο το ΤΙ παιζει αλλα και το ΠΩΣ,ΠΟΥ,ΠΟΤΕ,ΓΙΑΤΙ...!!!αλλιως παπαγαλιζει πληροφοριες χωρις να εχει ιδεα...ΚΑΙ κινδυνευει να τραυματιστει..!(βλ.το καταπληκτικο κατα τα αλλα βιντεο του τζοτζο μαγιερ)...προτεινω την χρηση τους με μετρο και καλη κριση...!

 

παντως τεινω να προτιμω τα πιο ιντελεκτουαλ,κονσεπτιστικα βιντεο...αυτα που σε κανουν να σκεφτεις πιο συνολικα οσον αφορα την τεχνη σου...σε βαζουν σε εναν πιο σφαιρικο,στοχαστικο κοσμο...δεν ειναι πολλα,αλλα υπαρχουν...θα μου επιτρεψεις να προτεινω 2-3...

 

billy ward-big time kai voices in my head

steve jordan-the groove is here

keith carlock-the big picture

 

φυσικα τα δυο κλασικα βιντεο του steve gadd

up close

in session(ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟ!)

 

τα δυο παλια του erskine(molis vghkan se dvd!!!)

everything is time keeping 1&2

 

επισης τα dvd απο τα 2-3 τελευταια modern drummer festival στα εξτρας εχουν ΤΡΟΜΕΡΕΣ συνεντευξεις/συζητησεις/μαστερ κλας με τους συμμετεχοντες...σε αρκετες περιπτωσεις μεταξυ των δυο π.χ.gavin harisson/simon phillips ο ενας παιρνει σθνεντευξη τον αλλο...πολυ ζουμι σε αυτα τα βιντεο,πολυ...

 

φυσικα το ΚΟΡΥΦΑΙΟ drum video ολων των εποχων ειναι αυτο του bernard purdie!

 

ξεφυγα λιγο,σορρυ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Great minds think alike λεει μια αγγλικη παροιμια και δεν ξερω πως με επιασες φιλε Kap ..αλλα ειχα σκοπο να ανεβασω αυτη τη συνεντευξη σε ενα μελλοντικο Post..γιατι πραγματικα πιστευω οτι αυτος ο τυπος εχει να πει πολλα..και δεν ακουμπαει μπακετα οση ωρα μιλαει.

Την παραθετω λοιπον..{και ας ειναι off topic}

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σιγουρα πολλα εκπαιδευτικά dvd παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και πολλά απο αυτά δια θέτουν πολύ ενδιαφέροντα concepts.

Πιστέυω πως ενα μαθητής από μόνος του μπορεί να πέσει σε παγίδες, αφού πολλα dvd αναφέρονται σε drummers σε προχωρημένο επίπεδο.

Εκεί πιστεύω πως ο σωστός δάσκαλος θα μπορέσει να προφυλάξει τον μαθητη, ώστε να μην πηδαει στάδια στην εέξλιξή του.

Σιγουρα πέρα απο ασκήσεις πολλά dvd αναφέρονται σε τεχνικές.

Και σίγουρα οι τεχνικές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθως εκεί γίνονται τα πιο πολλά, debate μεταξύ των drummer.

Η πλειόνοτητα των dvd φυσικά δεν απευ8ύνεται σε αρχάριους drummers και θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιέιται ως παράλληλη γνωση μαζί με έναν δάσκαλο.

Εκτος και αμα μιλάμε για προχωρημένους drummer που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις του.

Γενικά όμως ότιδήποτε δίνει την δυνατότητα πολλούς drummers να έρχονται σε επαφή και να ανταλάσσουν ή να εκθέτουν απόψεις, π.χ. drumclinics ή ακόμα και κάποιο forum, Πιστεύω μόνο κακό δεν προκαλεί.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα αυτά είναι συμπληρωματικές πληροφορίες όπως πολύ σωστά λένε οι συνάδελφοι. Απο αυτά μπορείς να αντλήσεις ιδέες για τη ''φρασεολογία'' σου και γενικά να ενημερωθείς. Πιστεύω όμως οτι σου κάνει καλό ότι επίπεδο και αν είσαι να βλέπεις τέτοιο υλικό αρχικά για να μάθεις να ακούς και να έχεις μια εικόνα της τεχνικής και σε επόμενη φάση, εφ όσον η τεχνική κατάρτιση που έχεις στο επιτρέπει, να αφομοιώσεις ιδέες που σε ενδιαφέρουν.

Προφανώς και δεν μπορείς να βασιστείς εξ ολοκλήρου σε αυτά και προφανώς δε θα το πάρεις με τη λογική να πας να προσπαθήσεις να κάνεις αυτά που βλέπεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιγαντας ο γκαβιν...πολυ ωραια τα ειπε...ειδικα το τριτο μερος ειναι ολα τα λεφτα....πολυ αληθεια σε αυτα που λεει...συγκηνιτικος,πραγματικα...θενκς βαγγελη...!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου