Προς το περιεχόμενο

GRP Records & GRP All Star Big Band


vagelism

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θυμαμαι για πολλα χρονια σαν φοιτητης αγοραζα βυνιλια {και επειτα cd} me μοναδικο κριτηριο το Logo μιας εταιρειας.

Δεν με ενδιεφερε ποιος ηταν ο καλλιτεχνης αρκει να εβλεπα οτι τον ειχε τυπωσει αυτη η εταιρεια.

 

Μεγαλα ονοματα και σχεδον ολοι οι προσωπικοι μου ηρωες περασαν απο τα γραφεια της ,και δισκογραφησαν υπο την ομπρελλα της.\

 

Απο τον καταπληκτικο Dave Grusin που ηταν στα ιδρυτικα στελεχη..{Το G στο GRP ηταν το αρχικο απο το επιθετο του.}στον Dave Valentain , τον Lee Ritenour,τον Chick Corea,τον  Dizzy Gillespie, τους Gary Burton , John Patitucci, Eric Marienthal, Diane Schurr, Special Efx, Rippingtones - Τom Scott-Omar Hakim κα

.

Οτι τυπωσε αυτη η εταιρεια στην δεκαπενταετια που ηταν ζωντανη, ηταν κατα την γνωμη μου διαμαντι..και εθεσε τα θεμελια στην συγχρονη Jazz & fusion παγκοσμια μουσικη σκηνη.

 

Αυτη η εταιρεια καποια στιγμη μαζεψε ολα τα αστερια της λοιπον και εφτιαξε μια Big Band.

Tην ονομασε GRP ALL STAR BIG BAND.

Υπο τις ενορχηστρωτικες οδηγιες του ιδιου του Dave Grusin ..αρχισαν να δισκογραφουν.

Αποτελεσμα ειναι μερικα απο τα video που παραθετω παρακατω.

 

Προσωπικα...αν και η εταιρεια {οπως τουλαχιστον την εστησαν ο Grusin - Rosen} δεν υπαρχει πια...εξακολουθω να αγοραζω οτι cd  GRP πεσει στα χερια μου..και πιστεψτε οι 2 αυτοι Κυριοι δεν με απογοητευσαν ποτε με τις επιλογες τους.

Σας το προτεινω και εσας.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/GRP_Records

 

GRP All Star Big Band - Sing, Sing, Sing - Live in Japan, 1993

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Εχω κι εγώ σχεδόν ότι κυκλοφόρησε η GRP σε βινύλιο και CD εννοείται, στα 80'ς. Πολλοί φίλοι μου με κορόιδευαν τότε καθώς ήταν κάπως γλυκανάλατες παραγωγές συγκριτικά με το bebop και το ροκ. Εξαιρετικός ήχος, κορυφαίοι session μουσικοί αλλά συνθετικά δεν γκρέμιζαν και κανα κατεστημένο. Αντίθετα αν εξαιρέσεις κάποιες πιό κοντά στο fusion δουλειές, πρέπει να ήταν η πρώτη ίσως εταιρεία που καθιέρωσε τον όρο Smooth Jazz και ταυτίστηκε με τους γιάπις της εποχής αλλά και τη σημερινή σχετικά μεγάλη αγορά που προέκυψε και αντικατέστησε ραδιοφωνικά το παραδοσιακό jazz format.

 

Τελικά η εξέλιξη της Jazz μου θυμίζει αυτή του Windsurfing.

Στα 80's το σπορ αυτό φάνταζε (και ήταν) δύσκολο για το ευρύ κοινό όπως ή jazz. Oι κατασκευάστριες εταιρίες και οι αθλητές ήθελαν μικρότερες και στενότερες σανίδες τα λεγόμενα sinkers (βούλιαζαν δηλαδή όταν δεν πλανάριζες) που απαιτούσαν πολλά μποφόρ για να τρέξουν, κάτι που αποξένωσε τους πολλούς που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, γιατί δεν είχαν την φυσική κατάσταση σαν αθλητές ή γιατί ήθελαν απλά ένα χόμπι που να τους απασχολεί μια φορά τη βδομάδα.

 

Αφού λοιπόν αναπόφευκτα η βιομηχανία πήρε την κατηφόρα καθώς λιγόστευε το κοινό, τότε άρχισαν να κυκλοφορούν σανίδες με μεγάλη πλευστότητα (πολλά λίτρα) που έδιναν σιγουριά στον σερφίστα γιατί ήταν σταθερή κάτω απο τα πόδια του. Προσπάθησαν να γίνουν πιό προσιτοί στο ευρύ κοινό δηλαδή. Σήμερα αν το θελήσεις είναι πιό βατό σπορ και δεν χρειάζεται να ασχολείσαι όλο το χρόνο για να μπορείς να κουμαντάρεις τη σανίδα σου το καλοκαίρι στις διακοπές σου.

 

Κάπως έτσι έγινε και με τη Jazz θα έλεγα. Ξεκίνησε από τη χορευτική Jazz που πήγε στη μεταπολεμική Bebop (μουσική για λίγους) και κατέληξε σήμερα στο Fusion (μουσική για λίγους) και τη Smooth jazz (εύπεπτη έως αδιάφορη μουσική αλλά παιγμένη και ηχογραφημένη από κορυφαίους).

 

 

Υ.Γ. Σόρι για το off-topic αλλά η GRP μου θυμίζει την F2. :D

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eχεις δικιο .Συνθετικα η GRP μπορει  να μην εκανε την υπερβαση...{Αν  και  θεωρω οτι η Fusion Jazz υπαρχει χαρη σε αυτην}.

Ωστοσο το γεγονος ειναι οτι εδωσε βημα σε πολυ σοβαρους μουσικους να τυπωσουν τις προσωπικες τους συνθεσεις {Τom Scott - Dave Weckl -Eric Marienthal- John Patitucci -Gary Burton....κα}oπως επισης και σε πολυ καλα γκρουπ και συνθετες..που ειδικα στην Αμερικη ΠΟΛΥΥΥ δυσκολα θα εβλεπαν το φως της ημερας..{Rippingtones-Chick Corea Electric Band, Tania maria, Special efx κλπ. Νομιζω οτι της το χρωσταμε αυτο

Επισης..οι Big Band παραγωγες...ηταν οτι καλυτερο {ηχητικα και παιχτικα} εχει φτασει ποτε στα αυτια μου απο μια Big Band.

Aυτα

Καλο μεσημερι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλα κανατε και τα ποσταρατε αυτά και ευχαριστω πολύ! Μπραβο! Ομορφο το θεμα, με εξαιρετικες μουσικες συνθεσεις. Να μαθαινουν και οι νεοτεροι απο τις διηγησεις σας.

Εχω πολλα ακουσματα από αυτές τις μουσικες και ακουσα ολα τα βιντεακια με νοσταλγια και με χαμογελο.

Επισης, νασαστε καλα που κανατε αυτη την αναφορα στον Dave Grusin.

Eιναι μεγαλη μορφη.

Να προσθεσω ότι ο Dave Grusin   www.grusin.net εχει συνθεσει αμετρητα soundtracks ταινιων και είναι αποδεκτης ενός Oscar και 12 Grammy.

 

Dave Grusin,  & Lee Ritenour & Vinnie Colaiuta & Tom Scott - Tootsie

 

 

 

 

 

Dave Grusin with David Sanborn - Joann's Song

 

 

www.youtube.com/watch?v=DyGBipP17E8&feature=relmfu

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου