Προς το περιεχόμενο

Νέος σε στήσιμο home recording


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά.  Θα ήθελα τι γνώμη και τη βοήθειά σας, καθώς σκέφτομαι να ασχοληθώ με το home recording. Κατ' αρχήν να πω πως έχω διαβάσει πολλά θέματα τόσο στο forum όσο και στο διαδίκτυο γενικότερα, οπότε έχω πάρει μια γενική κατεύθυνση. Θα προσπαθήσω να διατυπώσω τις απορίες και τα ερωτήματά μου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να σας διευκολύνω ως προς τις απαντήσεις σας. Οποιοδήποτε σχόλιο ή διόρθωση είναι φυσικά ευπρόσδεκτα.

 

Καταρχήν να πω ότι ο στόχος μου αρχικά είναι να ηχογραφώ κάποιες δικές μου ιδέες (κιθάρα παίζω), όχι απαραίτητα ως full band κομμάτια (drums κτλ), απλά για να μην τις ξεχνάω. Φυσικά γνωρίζοντας πως αυτό μπορεί να με καλύπτει τώρα αλλά όχι μετά από 1 μήνα ή 1 χρόνο ή γενικά στο μέλλον, θα ήθελα το "σύστημα" που θα στήσω να έχει και λίγες παραπάνω δυνατότητες από την απλή ηχογράφηση μιας κιθάρας.

 

Απ' αυτά που έχω διαβάσει, καταλαβαίνω ότι απαιτούνται 2 σκέλη: κατάλληλο hardware και κατάλληλο software. Από το hardware απαραίτητα είναι ένας Η/Υ, μια κάρτα ήχου, μικρόφωνο, προενισχυτής και monitor (για το μικρόφωνο να πω ότι προτιμάω την κιθάρα να τη γράφω με μικρόφωνο απ' τον ενισχυτή παρά καρφί στην κάρτα ήχου ή μέσω line out, γι' αυτό λέω ότι είναι απαραίτητο). Επίσης κατάλαβα ότι χρήσιμο, αλλά όχι απαραίτητο, είναι ένα midi clavier (για να χειρίζεσαι VST κτλ). Από το software καταλαβαίνω ότι απαραίτητο είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας τύπου cubase (αν κατάλαβα καλά όλα σε όλα αυτά τα προγράμματα αναφερόμαστε με τον όρο DAW). Επιπλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα VST. Τα ερωτήματά μου έχουν ως εξής:

 

1. Σε σχέση με τον Η/Υ σκέφτομαι να φτιάξω ένα PC από την αρχή ειδικά και μόνο για αυτό το σκοπό. Σε ότι αφορά τα specs πιστεύεται πως με έναν καλό επεξεργαστή (2πύρηνο ή 4πύρηνο), μνήμη >2 GB και θύρες επικοινωνίας USB 2.0 ή/και firewire θα είμαι καλυμμένος ή χρειάζεται να προσθέσω και κάτι άλλο που δεν το έχω σκεφτεί?

 

2. Σε σχέση με την κάρτα ήχου, να πω πως είμαι καλυμμένος με 2 εισόδους mic (γράφω με 2 μικρόφωνα δυναμικά ταυτόχρονα τις κιθάρες, δεν σκοπεύω να ηχογραφήσω ταυτόχρονα παραπάνω όργανα). Θα ήθελα να έχει ενσωματωμένους προενισχυτές, ώστε να μην προβώ σε έξτρα αγορά. Επίσης θα ήθελα να έχει και bundle με software (δεν θέλω να βάλω σπασμένα προγράμματα, ούτε και να αγοράσω εξ' αρχής τις ακριβές εκδόσεις. Αν μου φανούν ανεπαρκείς οι απλές που δίνουν με τις κάρτες ήχου, που δεν το νομίζω, τις αναβαθμίζω αργότερα). Καλό πιστεύω είναι να έχει και phantom power και midi in/out. Αν και δεν προβλέπεται να τα χρησιμοποιώ άμεσα, ας υπάρχουν για πιθανή μελλοντική χρήση. Επίσης η επικοινωνία με τον Η/Υ θα ήθελα να γίνεται μέσω USB 2.0 ή firewire. Από το ψάξιμο που έκανα έχω εντοπίσει κάποιες κάρτες ήχου που πιστεύω καλύπτουν τις απαιτήσεις μου, όπως:

 

http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=610&pid=15185 (δεν ξέρω αν συνοδεύεται από software)

 

http://www.thomann.de/gr/tascam_us144mk2.htm

 

http://www.thomann.de/gr/focusrite_saffire_pro_14.htm

 

http://www.thomann.de/gr/focusrite_scarlett_8i6.htm

 

http://www.focusrite.com/products/audio_interfaces/scarlett_2i2/key_features/

 

Έχω βάλει από διάφορες τιμές έως 250Ε. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες, οι ανωτέρω είναι ενδεικτικές. Καταλαβαίνω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπορώ να κάνω τι δουλειά μου με οποιαδήποτε από τις παραπάνω (ή σαφώς και με άλλες που δεν έχω βάλει). Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν άλλα σημαντικά στοιχεία πρέπει να κοιτάξω σε μια κάρτα ήχου, τα οποία μου έχουν διαφύγει, καθώς και που υπερτερεί η κάθε μια (π.χ. ποια έχει τους καλύτερους προενισχυτές. Εκεί χρειάζομαι την εμπειρία σας, δεν μπορώ να το βρω στο νετ). Φυσικά θα ήθελα να ξέρω ποια προτείνεται και για ποιο λόγο ως την πλέον κατάλληλη για μένα.

 

3. Για monitor δεν έχω να ρωτήσω πολλά. Με 200Ε παίρνεις τίποτα καλό ή να κάνω υπομονή να μαζέψω κι αλλα?

 

4. Για software νομίζω πως αυτά που υπάρχουν με τις κάρτες ήχου είναι υπεραρκετά για έναν αρχάριο σαν κι εμένα, οπότε προς το παρόν μένω εκεί.

 

Αυτά προς το παρόν. Στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις... :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 20
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Απο τι PC γραφεις αυτο το κειμενο; Με ενα οποιοδηποτε PC τελευταιας πενταετιας, μπορεις ανετα να πειραματιστεις. Για αρχη σιγουρα.

 

Σε καθε περιπτωση, μην κανεις το κλασσικο λαθος να δωσεις τα περισσοτερα λεφτα στο PC. Το μονο που μενει ειναι τα Monitor και η καρτα ηχου. Το PC θα ειναι αχρηστο σε καποια φαση.

 

Που θα ακους το αποτελεσμα; Εχεις ηχεια;

 

Αν παντως εχεις ηδη ενα αξιοπρεπες PC, παρε για αρχη την καρτα ηχου και στην πορεια, αν δεις οτι σου αρεσει η φαση, παιρνεις και καινουργιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω ένα laptop Toshiba 8ετίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει παρά μόνο με αναβάθμιση (μνήμη 512) την οποία δεν νομίζω πως αξίζει να κάνω. Ηχεία έχω της πλάκας, οπωσδήποτε θέλω monitor, απλά δεν έχω κοιτάξει να δω σε τι τιμές κυμαίνονται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

700Ε. Αν είναι πάντως να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω σημαντική διαφορά, μπορώ να πάρω π.χ. την κάρτα ήχου τώρα και να αφήσω τα monitor για πιο μετά. Προτιμώ δηλαδή να στήσω κάτι που θα μείνει παρά ας είναι και λίγο πιο ακριβό, παρά κάτι που σε λίγο καιρό δε θα μου κάνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

700Ε. Αν είναι πάντως να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω σημαντική διαφορά, μπορώ να πάρω π.χ. την κάρτα ήχου τώρα και να αφήσω τα monitor για πιο μετά. Προτιμώ δηλαδή να στήσω κάτι που θα μείνει παρά ας είναι και λίγο πιο ακριβό, παρά κάτι που σε λίγο καιρό δε θα μου κάνει.

 

Χωρίς να είμαι ειδήμων -άλλοι ξέρουν πολλά περισσότερα από μένα εδώ μέσα- τα μόνιτορ είναι βασικό συστατικό ,χωρίς αυτά δεν θα πας μακριά .

Σε σχέση με την υπολογιστική ισχύ μάλλον πρέπει να πας στα 4 gb ,αλλά κι αυτό έχει σχέση με το πρόγραμμα που θα διαλέξεις .

Επίσης ,μη βασίζεσαι στην εξέλιξη και τις προσθήκες του προγράμματος .Αλλάζουν καθημερινά εκδόσεις τις οποίες καλείσαι να αγοράσεις σαν να τις παίρνεις ολόκληρες ...........αν και ακόμα και σε αυτό δεν είμαι ειδικός ,αλλά πιστεύω πως πρέπει να πάρεις ένα πρόγραμμα που να έχει όλες τις δυνατότητες και όχι να ψάξεις εκδόσεις που θα επεκτείνεις αργότερα αγοράζωντας μια και μάλλον δεν παίζει αυτό το σενάριο απ όσο έχω καταλάβει .

No one wants an alien

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι κατα την ταπεινη μου γνωμη πολυ σημαντικο να ακους οσο το δυνατον καλυτερα αυτο που επεξεργαζεσαι. Περνοντας μουφα μονιτορς θα εχεις προβλημα οπως επισης θα εχεις προβλημα εαν δεν εχεις καθολου μονιτορς. Εγω θα προτεινα να επενδυσεις λιγο παραπανω στα μονιτορς και να μην τα βαζεις σε 2η μοιρα.

 

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τα 700 καλα καλα ουτε τον υπολογιστη δε φτιαχνεις. Ποσο μαλλον αν πρεπει να παρεις και καρτα ηχου, δηλαδη να μενουν 550 ευρω. Βαλε και την οθονη, μενουν 400. Celeron και με το ζορι. Για μονιτορς βεβαια ουτε λογος.

 

Δεν θα γινει δουλεια ετσι. Μαζεψε και αλλα λεφτα, και ξεκινα σταδιακα ενα- ενα. Ως τοτε, αν θες, παρε κατι τετοιο...

 

http://www.thomann.de/gr/zoom_h1.htm

 

... για να γραφεις τις ιδεες σου να μην τις ξεχνας. Αυτος ειναι ο σκοπος σου αλλωστε. Ειδικα αν μαθαινεις τωρα κιθαρα, θα σου προτεινα να επικεντρωθεις σε αυτην και στη θεωρια της μουσικης. Αυτα ειναι τα σημαντικα, η τεχνολογια ερχεται και παρερχεται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για κάτι αξιοπρεπές:

 

- Κάρτα ήχου: 150-200€

- Monitors: 200-300€

 

(ή και μεταχειρισμένα για να γλυτώσεις χρήμα)

 

Οπότε μένουν στη χειρότερη 200€ για να αναβαθμίσεις το pc σου ή να στήσεις καινούριο.. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι σίγουρα ένα νέο partition που θα περάσεις ένα λειτουργικό (xp?) μόνο για τις audio εφαρμογές σου..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Ειδικα αν μαθαινεις τωρα κιθαρα, θα σου προτεινα να επικεντρωθεις σε αυτην και στη θεωρια της μουσικης. Αυτα ειναι τα σημαντικα, η τεχνολογια ερχεται και παρερχεται.

 

Όχι δεν μαθαίνω τώρα κιθάρα, απλά τώρα σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό και χρηστικό να βρω έναν τρόπο να γράφω τη μουσική μου πιο ολοκληρωμένα. Πάντως απ' ότι κατάλαβα μάλλον υποτίμησα τη σημασία των monitor. Λεφτά μπορώ να διαθέσω και άλλα, απλά πίστευα πως με 700 μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Από monitor τι έχετε να προτείνετε? Πολύ καλά λόγια διαβάζω γι' αυτά

 

http://www.thomann.de/gr/fostex_pm05n_black.htm

 

Αξίζει να επενδύσω σε κάτι πιο ακριβό, όπως HS80M, ή πάνω κάτω την ίδια δουλειά θα κάνουν? Τελικά με κάρτα ήχου από τις παραπάνω είμαι καλυμμένος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου