Προς το περιεχόμενο

Κράτημα patch σε συνθ - ορολογία;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας! Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πλήκτρο,συνθ-αρέιντζερ...Διαλέγουμε έναν ήχο pad για χαλί και πατάμε μία συγχορδία και ενώ την κρατάμε πατημένη πατάμε το κουμπί της κατηγορίας ήχων για να διαλέξουμε έναν άλλο ήχο π.χ. σαξόφωνο και να παίξουμε με αυτόν ταυτόχρονα με το pad ήχο.Όμως βλέπουμε ότι με το που διαλέγουμε τον ήχο σαξόφωνου άμεσα ο ήχος pad διακόπτεται ! :(

Υπάρχουν λοιπόν κάποια πλήκτρα στα οποία ο ήχος δεν διακόπτεται όταν διαλέγουμε κάποιον άλλο.Πώς ονομάζεται αυτή η δυνατότητα το να μη διακόπτεται ο ήχος  όταν διαλέγουμε κάποιον άλλον και αν γνωρίζει κανείς σε ποιά όργανα υπάρχει αυτή η δυνατότητα... ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σε ποιά όργανα υπάρχει αυτή η δυνατότητα...

 

Μιλας για το "split" και απο οσο ξερω υπαρχει σε ολα τα συγχρονα synth,

εκτος εαν μιλαμε για κανενα πολυ "παιδικο" μινι αρμονιο ;)

Kαι το μικροφωνο της Barbie μια χαρα ηχογραφει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Patch Remain

Δεν υπάρχει σε όλα τα όργανα.

 

Edit:

Αν θυμάμαι καλά, αυτή η λειτουργία πρέπει να υπάρχει από τον καιρό του πρώτου Sound Canvas {SC-55} (1990 - 1991).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην περίπτωση που δεν θέλεις να κάνεις split και απλά θέλεις να κρατήσεις μια νότα και να παραμείνει ο ήχος που έχεις στη νότα αυτή, η κάθε εταιρία ονομάζει διαφορετικά αυτή τη λειτουργικότητα.

Π.χ. η Roland ονομάζει τη λειτουργία αυτή στο Fantom G ως "Patch Remain", η Korg το έχει ονομάσει "Smooth Patch Transition" στην περίπτωση του Kronos κλπ.

 

Πέραν των δύο που ανέφερα, νομίζω ότι τα Kurzweil έχουν αυτή τη δυνατότητα και επίσης το Roland Fantom X.

 

Υ.Γ. Με πρόλαβε ο Μανώλης εν μέρει.

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

όχι δεν αναφέρομαι στο split αλλά σε full keyboard καταστάσεις,δηλαδή πές ότι διαλέγεις ήχο πιάνου για να παίξεις μπετόβεν και έχεις μόνο το πιάνο σε όλη την έκταση του κλαβιέ και μετά να αλλάξεις ήχο ο οποίος να πιάσει όλη την έκταση του κλαβιέ.

Γιατί όμως να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα όλα τα όργανα ; χρειάζεται κάποια ανώτερη τεχνολογία η οποία κοστίζει μήπως ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχουν 2 διαφορετικές περιπτώσεις σε αυτό που ζητάς:

1. synth/workstation

2. arranger

 

Στα synth/workstation είτε σε combi(korg)-performance(roland) είτε σε prog(korg)-patch(roland) μοναδικό πειστικό όργανο που κρατάει τον προηγούμενο ήχο χωρίς να διακόπτει, προσωπικά για μένα (σε οποιδήποτε mode) είναι το Korg Kronos. Σε όλα τα άλλα που έχω παίξει (και είναι αρκετά) υπάρχει διακοπή ήχων έστω και πολύ μικρή και είναι αντιλήψιμη, εκτός και αν παίζει μπάντα από πίσω και έχει βαβούρα.

 

Τώρα, στη σειρά pa των arranger της Korg σε λειτουργία style mode δίδεται η δυνατότητα να έχουμε 4 sts (single touch setting-τα παλιότερα είχαν 2) τα οποία κάθε ένα sts ξεχωριστά μπορεί να έχει σύνολο 4 ήχων max: 3 upper για το δεξί χέρι και ένα lower για το αριστερό.

 

Έτσι διαλέγοντας ένα sts και με τον ρυθμό στο off (το sync start/stop στο off δηλαδή) μπορείς να έχεις έναν ήχο για το αριστερό (pad πχ) και να αλλάζεις μέχρι και 3 όργανα τη φορά στο δεξί (synth lead πχ) και ο ήχος δεν διακόπτεται καθόλου.

 

Στο δεξί χέρι μπορεί να γίνει επίσης συνδυασμός των τριών ήχων που θα παίζουν και σε αυτούς τους ήχους να μπορεί να γίνει real time ξεχωριστό panning (Right/Left), volume, pb sensitivity, microtune, octave και μέχρι 2 εφφέ ξεχωριστά ο κάθε ήχος!!! 8)

 

Τέλος εάν σώσεις το lower track ανοιχτό και στα 4 sts ο ήχος δεν διακόπτεται αλλά συνεχίζει. Έτσι εάν έχεις πχ στο sts1 τον ήχο dark pad και αλλάξεις στο 2,3 ή 4 π ήχος δεν διακόπτεται αλλά συνεχίζει. Εάν το lower track έχει διαφορετικό ήχο από το άλλο sts συνεχίζει να παίζει ο πρώτος. Έτσι αν στο sts1 έχεις το dark pad και στο sts2 το mellow pad και αλλάξεις θα συνεχίζει να παίζει το dark pad από το sts1 και θα πρέπει να ξαναπατηθεί η συγχορδία ή ένα πλήκτρο στο αριστερό για να ακουστεί το mellow pad.

 

Αυτό που περιγράφω για τα Korg pa series πιθανόν να ισχύει και σε άλλα arranger όπως Yamaha, Roland, Ketron, GEM κτλ αλλά δεν έχω δουλέψει δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

 

Η παραπάνω δε λειτουργία έχει μείνει και σαν style create σε αυτούς που ασχολούνται με λαικόσκυλάδικο, δηλ γράφονται ειδικά intro με πολλά μέτρα με ένα μόνο pad, πιατίνια και μία κιθάρα πχ για πρόζες, ταξίμια, σολαρίσματα κτλ ώστε να μην απασχολείται καν το αριστερό χέρι για να μπορεί να χειρίζεται ρόδα για "κλάψες", sw1&2 διακόπτες και ...άλλες τεχνικές γαυγίσματος!

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...

Αν κατάλαβα θες να μπορείς να έχεις όλο το κλαβιέ για να παίξεις και ταυτόχρονα να μένει ο ήχος του pad από πίσω.

 

Αυτό μπορείς να το κάνεις με το nord stage. Έχει 2 banks οπότε βάζεις στο ένα το pad και στο άλλο τον ήχο που θες. Συνδέεις το sustain pedal στον ήχο του pad, πατάς την συγχορδία σου κρατώντας το πετάλι, αλλάζεις bank, παίζεις ότι θες από πάνω (δεν μπορείς να έχεις βέβαια κι εκεί sustain) κι αν θες μπορείς να περάσεις και πίσω στην πρώτη bank να αλλάξεις συγχορδία και να επιστρέψεις στην 2η για να συνεχίσεις... Και δεν κόβεται ο ήχος καθόλου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

@ Prowler

Στα περισσότερα synth μπορεί να γίνει αυτό και με διαφορετικούς τρόπους εάν δεν διαθέτουν την λειτουργία "patch remain" ή κάτι ανάλογο. Πάνω από 10 χρόνια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρε παίδες, απλό είναι ο άνθρωπος θέλει να κάνει split και στο αριστερό και στο δεξί να αλλάζει ότι θέλει χωρίς να διακόπτεται καθόλου ο ήχος... μη μπερδεύεστε.

 

Είπαμε στα korgpa δεν διακόπτεται καθόλου και μπορεί να έχει από 1-4 ήχους σε συνδυασμό για το δεξί αρκεί να είναι σε style play mode όχι στο sound.

 

 

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα αργότερα...

Να ρωτήρω κι εγώ κατιτίς σχετικό με το θέμα. Αλλάζοντας ήχο και ο ήχος κόβεται στο Korg Z1. Υπάρχει η επιλογή να συνεχίζεται χωρίς διακοπή ενώ επιλέγεις κάποιον άλλο ήχο μετά;

Στο manual δεν βρήκα κάποια επιλογή.

www.sonicspace.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου