Προς το περιεχόμενο

Η γυναίκα που δημιούργησε το r'n'r?


sfaku

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο γνωστό κιθαριστικό blog του Joe Gore βρήκα ένα φοβερά ενδιαφέρον άρθρο για την gospel κιθαρίστρια Sister Rosetta Tharpe.

 

Κάποιοι πιθανόν τη γνωρίζετε, εγώ δεν την ήξερα και εντυπωσιάστηκα από το καταπληκτικό κιθαριστικό της στιλ το οποίο επηρέασε τον Τσακ Μπέρι, τον Έλβις και πολλούς άλλους πρωτεργάτες του r'n'r.

 

Πρόκειται για μια αφανή ηρωίδα της κιθάρας, που αποκαλείται the godmother of r'n'r.

 

Εδώ το άρθρο:

http://tonefiend.com/music/sister-rosetta-tharpe/

 

Και ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του BBC για την Tharpe. Αξίζει να το δείτε όλο, αν και στα 2 πρώτα λεπτά θα έχετε πάρει ήδη μια γεύση από την εκπληκτικη r'n'r κιθαριστική τεχνική, που πιθανότατα αυτή ανακάλυψε για πρώτη φορά:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνωστή και σούπερ κλασσική η sister Rosetta, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν εκείνη επινόησε (ουχί "ανακάλυψε") τέτοιες r'n'r συγχορδίες... και εδώ που τα λέμε, δεν πιστεύω καν πως ήταν προϊόν ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αλλά μια σταδιακή μετάβαση από τις φόρμες της jazz και των blues σε πιο γρήγορους, πιο rebellious, πιο νεανικούς και πιο χορευτικούς ρυθμούς.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γνωστή και σούπερ κλασσική η sister Rosetta, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν εκείνη επινόησε (ουχί "ανακάλυψε") τέτοιες r'n'r συγχορδίες... και εδώ που τα λέμε, δεν πιστεύω καν πως ήταν προϊόν ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αλλά μια σταδιακή μετάβαση από τις φόρμες της jazz και των blues σε πιο γρήγορους, πιο "rebel", πιο νεανικούς και πιο χορευτικούς ρυθμούς.

Σωστή η παρατήρηση, αυτά δεν είναι ακριβώς ατομικά κατορθώματα, αλλά μέρος μιας εξελικτικής αλυσίδας. Νομίζω όμως ότι αυτό αφορά στην ουσία ολόκληρη την ιστορία του r'n'r και των περισσότερων ειδών τέχνης, λαϊκής και μη.

 

Προσωπικά, επειδή δεν την ήξερα, με εντυπωσίασε. Και οπωσδήποτε οι μεγάλες προσωπικότητες, όσο και αν αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας, έχουν τη γοητεία τους.

 

Όσο για τον όρο "ανακάλυψε", αναφέρομαι κυρίως στον τρόπο που παίζει με το δεξί, και ο οποίος χαρακτηρίζεται νεωτερικός στο ντοκιμαντέρ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...απλά είπα το "επινόησε" ως την σωστή ορολογία αντί του "ανακάλυψε". Ανακαλύπτεις κάτι που προϋπάρχει, πχ. στη φύση, στον χαρακτήρα ενός φίλου σου κλπ. Εφευρίσκεις ή επινοείς κάτι καινούργιο, κάτι που εφαρμόζεται και στα καλλιτεχνικά ρεύματα ή εκφράσεις, πχ. τον κυβισμό, τις μπλε νότες κλπ.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκπληκτική και πολύ ωραίο βίντεο. Την είχα ακουστά αλλά δεν την είχα ακούσει.

Ευχαριστούμε.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου