Προς το περιεχόμενο

Eric Johnson Fuzz... εναλλακτική;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ευχαριστώ kbasilis τελικά  ίσως δοκιμάσω αυτό εδώ αφού είδα ότι έχω πολλά 2n5088 και δεν έχει και την δίοδο. όφου όφου πάλι με έπιασε το pedal geekiness!   ;D

 

http://www.home-wrecker.com/sili-face.html

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 46
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Καααααααλησπερίζω :)

 

Ήθελα να ρωτήσω αν έχει δοιμάσει κανείς άποιο fuzz που να φέρνει στον ήχο του (signature) Eric Johnson... Το fuzz αυτό από όσα κλιπς έχω ακούσει μου φαίνεται πολύ consistent ως προς τον ήχο του EJ.. Θα μου πείτε όλα στο μυαλό μας είναι κτλ κτλ... Τέσπα, αν είχα τα φράγκα / ήταν πιο φτηνό θα το χτύπαγα. Ίσως να περιμένω μέχρι να μαζευτεί το κεφάλαιο, αλλά ως τότε είπα να ρωτήσω και σας. Έχω διαβάσει όλα σχεδόν τα προηγούμενα threads. Το πιο ρεαλιστικό budget ως τα χριστούγενα θα ταν 100 ευρω.

 

Η πρώτη σκέψη ήταν να πάρω κάποιο άλλο moderate gain fuzz πυριτίου bias με bias trimpot πχ το jimi hendrix mini της dunlop και να χαμηλώσω το bias και να αλλάξω μια αντίσταση που είναι διαφορετική (πέρα απο τα τρανζίστορ)... μπας και...

 

Η άλλη λύση είναι να πάω σε έναν από τους αρκετούς έλληνες κατασκευαστές και να ζητήσω τα ίδια specs, αλλά προφανώς κάθε φαζ ακούγεται διαφορετικό και το πως θα κάνεις match τα gain αλλάζει τελείως τον ήχο, και επειδή δεν είμαι ελλάδα φοβάμαι πως το να δώσω τα μισά σχεδόν λέφτα δεν καλύπτει το ρίσκο.

 

Η τρίτη λύση είναι το DIY που το χω ψάξει αρκετά ως σενάριο αλλά δεν θέλω να μπλεξω τώρα γιατί με βλέπω να ξημεροβραδιάζομαι αλλάζοντας πυκνωτές, τρανζίστορ κτλ...

 

Οπότε θα ήθελα να σας ζητήσω τη γνώμη σας για τις δύο πρώτες λύσεις (κυρίως την πρώτη)

 

Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι ένα Tech 21 Liverpool σε ρόλο ενισχυτή, και σε ρόλο overdrive ένα OD-3 και ενα SD-1 , (ελπίζω ένα από τα δύο τουλάχιστον να καθεται καλά μετα το φαζ..)

 

Και ναι, το ξέρω ότι παίζουν ρόλο τα δάχτυλα και όχι δεν παίζω ούτε κατα διάννοια τίποτα που να φέρνει στο μυαλό έστω και στο ελάχιστο στο μυαλό Eric Johnson (ή Jimmy Page)

 

Μην προτείνετε τίποτα πάνω από 100 ευρώ, για οτιδήποτε παραπάνω περιμένω όσο χρειαστεί και παίρνω το signature της dunlop, όταν... :)

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά και πάλι :):)

 

 

Είχα παλιότερα στην κατοχή μου και το Dunlop Eric Johnson Fuzz Face για το οποίο μιλάς, και το Dunlop Jimi Hendrix Fuzz Face, και το Fulltone '70... πρόκειται για πολύ ωραία silicon fuzz πετάλια, με όχι πολύ μεγάλες ηχητικές διαφορές μεταξύ τους. Δυστυχώς τα fuzz ίσως είναι τα δυσκολότερα πετάλια για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα, και εξαρτώνται πλήρως από τον ενισχυτή και την κιθάρα σου, οπότε καλό θα είναι γενικά να κρατάς μικρό καλάθι και να είσαι διατεθειμένος για πολλές δοκιμές και αλλαγές. Για αυτό και με τα παραπάνω πολύ ωραία πετάλια πχ εγώ δεν έμεινα ποτέ τελείως ικανοποιημένος και αποφάσισα να τα δώσω. Αν θες πάντως να πας προς Eric Johnson μεριά σε ό,τι έχει να κάνει με το Fuzz ήχο του, η συνταγή είναι συγκεκριμένη... ημιβρώμικο Μαρσαλιάρικο ήχο σαν βάση, πετάλι τύπου Fuzz Face να το ωθεί στα άκρα, αρκετά χαμηλομένο το tone knob της κιθάρας, και ανεβασμένα level στο delay. Κι από κει και πέρα καλή τύχη με τα 2 σημαντικότερα προβλήματα μιας τέτοιας δοκιμής: 1) να έχει παρουσία ο ήχος και να μην είναι πολύ θολό-μουντός, και τελικά μικρός, και 2) να μην γίνεται πανικός σε θέματα θορύβου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστώ kbasilis τελικά θα ίσως δοκιμάσω αυτό εδώ αφού είδα ότι έχω πολλά 2n5088 και δεν έχει και την δίοδο. όφου όφου πάλι με έπιασε το pedal geekiness!   ;D

 

http://www.home-wrecker.com/sili-face.html

 

 

Ok καλη ευκολία :D

Πάντως αν θέλεις πιό πολύ ευκολία(σαν εμένα  ;D)μπορείς να κάνεις το fuzz από το sabrotone αν διάβασες ένας λέει ότι το 2n5088 είναι πολύ κοντά στο bc 108 σε ήχο.

Το σχηματικό του sabro είναι ίδιο με το σχηματικό που παράθεσα στην αρχή απλά είναι σε vero πλακέτα(πιό εύκολα)και έχει τα εξτρά (δίοδος,πυκνωτής)άμα θέλεις το κάνεις ακριβώς όπως το βλέπεις και χωρίς αυτά.

 

Θα έγραφα ένα κλιπάκι αλλά έχει χαλάσει το ριμάδι το volume pot από την μεριά που χαμιλώνει και δεν σβήνει τελείως.

Το ότι δεν σβήνει δεν είναι το πρόβλημα αλλά δεν παίρνει την γείωση που πρέπει,παίρνει λιγότερη με αποτέλεσμα να αγριεύει τον ήχο και θα ακούσεις λαθος αποτέλεσμα.

 

Έχει χαλάσει εδώ και καιρό και όλο το ξεχνάω ;D

 

Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε  ;)

Flying High Again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πω παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)

 

Μια άκυρη κουλή ερώτηση, στα κλιπάκια που έχω ακούσει το Eric Johnson ακούγεται σαν Johnson (ειδικά με σωστό ενισχυτή και άλλα πετάλια) και το Hendrix πχ σαν hendrix. Προφανώς όταν ο άλλος παίζει κομμάτια του εκάστοτε κιθαρίστα και το χει, σου θυμίζει αυτον. Θέλω να πω, παρότι ίσως να είναι λόγω του παραπάνω (ή λόγω αυθυποβολής), αλλά το EJ μου αρέσει σα χροιά και κάνει κάτι που δεν το χουν τα άλλα, ειδικά εκεί στισ νότες κάτω πό το 12ο τάστο, έχει κάτι ιδιαίτερα τραγουδιστό. ϊσως να αρπάζει και ο Marshall πολύ εκεί... Αυτό που ρωτάω είναι, πιστεύετε πως είναι η ιδέα μου και θα μπορουσε να ακουστεί έτσι το Hendrix πχ? Μου φαίνεται ΠΟΛΥ ιδιαίτερο (αλλα είμαι και λίγο παραισθησιόπληκτος τελευταία)

 

 

Πχ. δείτε εδώ (πολύ ενδιαφέρον shootout)

 

[flash=200,200]

 

 

Fusionakis, Marshall δεν εχω, αλλά μια μέρα.... χααχαχχαχαχα Με το tone off και neck παίζω πολύ πολύ συχνά, είναι από τους αγαπημένους μου ήχους :)

 

Το αναφέρω αλλά ας μην επηρρεάσει την κουβέντα... το Sansamp  που έχω δεν έχει τρομερό headroom... για την ακρίβεια έχει πολύ λίγο, παίζει δηλαδή το fuzz να μην του κάθεται καθόλου. Αλλά το πα και ξεχάστε το :)

 

ΥΓ: Διαβάζω και μαθαίνω από την DIY κουβέντα :)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως προαναφέρθηκε, τα fuzz είναι εξαιρετικά ιδιόρρυθμα πετάλια που μονάχα υπό ορισμένες συνθήκες θα αναδείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά τα παλιότερα σχέδια τύπου Fuzz Face και Tonebender να ακούγονται σαν... τσίριγμα γατιού που υποφέρει από βρογχίτιδα αν δεν συνοδεύονται από την κατάλληλη κιθάρα με τους κατάλληλους μαγνήτες στον κατάλληλο ενισχυτή με το κατάλληλο μεγάφωνο, βρισκόμενα στο κατάλληλο σημείο (σχεδόν πάντα αμέσως μετά την κιθάρα) κλπ. κλπ.

 

Προσωπικά δεν το αποκλείω να ακουστούν καλά με ένα amp sim πετάλι σαν τα Character της Tech 21, αλλά δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό. Και αν ο πρώτος στόχος θα ήταν απλά να ακουστούν καλά, το να πλησιάσει κάποιος τον ήχο του EJ μοιάζει με μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Όμως, υπό τις δεδομένες συνθήκες πάντως που κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να αγοράσει ενισχυτή, θα δοκίμαζα ή το φεντεροειδές της Tech 21, ή το μαρσαλοειδές. Kαι το τύπου Ampeg, αν και αρχικά για μπάσο, έχει πολύ καλά amp-less αποτελέσματα με κιθάρα και πετάλια.

 

Πιθανότατα το Giggity της Voodoo Labs να βοηθούσε, γιατί έχει μια πολύ ωραία απόκριση που θυμίζει λίγο το "ψιλοχαλάρωμα" του τελικού ενός λαμπάτου και το softening του eq που προσφέρουν απάνω στα fuzz (o Santiago της Voodoo Labs είναι και τρελός παίκτης και φανατικός θαυμαστής του Johnson). Ιδού μαζί με το Dunlop fuzz του EJ:

 

 

 

Aν και υπάρχουν άπειρες λύσεις για fuzz face, ο Johnson τα προτιμά με ένα πολύ συγκεκριμένο biasing και τρανζιστοράκια, την οποία συνταγή κάθισε και υλοποίησε με την Dunlop μετά από άπειρα πρωτότυπα που του έφτιαξαν. Επομένως, μάλλον θα κοιτούσα κατευθείαν αυτό χωρίς να μπλέξω στο χάος των boutique (κοίτα και παλιότερα θρεντς που τα έχουμε συζητήσει):

 

 

 

 

 

PS. Τώρα είδα πως παρέθεσες ήδη ένα από αυτά τα βίντεο. Δεν πειράζει, ξαναδες το.  ;D  Είναι πολύ καλή καταγραφή των μικροδιαφορών που μπορεί να υπάρξουν στα Fuzz Faces σύμφωνα με το biasing και τα εκάστοτε τρανζιστοράκια. Το κόκκινο προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου (το έχω δοκιμάσει σε διαφορετικούς ενισχυτές και πάντα το θεωρούσα φτωχό), το Hendrix το θεωρώ πολύ καλό, και τα άλλα δυο του Bonamassa και του Johnson δεν έχουν περάσει ακόμη από τα... πόδια μου.

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως και πάλι ο ενισχυτής είναι το μεγαλύτερο θέμα για να βρεις την υγειά σου με ένα fuzz. Απλά το αναφέρω γιατί εγώ είχα στην κατοχή μου το Eric Johnson Fuzz Face μαζί με το Giggity της Voodoo Lab (καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με Eric Johnson ακολουθούσα τον James Santiago - που είναι εξαιρετικός παίχτης παρεπιπτόντως - τυφλά), και με το Mesa LoneStar που κατέχω δεν πέτυχα τα επιθυμητά αποτελεσματα... ενώ με το GuitarSystems Fuzz Tool Jr. που αγόρασα αργότερα και αφού πούλησα τα παραπάνω, μου κάθονται όλα μια χαρά. Σίγουρα πάντως αν ταιριάξει το ίδιο το fuzz του Johnson με το υπόλοιπο rig κάποιου, προφανώς και ενδείκνυται πλήρως για αυτή τη φάση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως  AuditoryDriving  το τέλειωσα το δικό μου !! ;D

 

τελικά έφτιαξα έναν συνδιασμό ανάμεσα των δύο κυκλωμάτων που αναφέρθηκαν ,δοκίμασα 2n5088 αλλά τελικά βρήκα δυο 2n2222  που τα κράτησα διότι δείχνουν πιο vintage lol ;D (ηχητικά ελάχιστη διαφορά ίσως λίγο πιο μπάσα)

είχα 4 ποτ αλλά ξέχασα να κάνω μια τρύπα... ελπίζω αύριο να ανεβάσω ένα κλιπάκι!

 

το κουτάκι αν δεν κάνω λάθος είναι από κάτι βαφτίσια κάτι σαν δώρο στους καλεσμένους...

100_5985.thumb.JPG.57368655f1993eedf6a02f83e02c1039.JPG

100_5987.thumb.JPG.e494cab05f75956704ea110669aa3ef7.JPG

100_5988.thumb.JPG.9fa90b6ac176275586335676cf838eb8.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάντως  AuditoryDriving  το τέλειωσα το δικό μου !! ;D

 

τελικά έφτιαξα έναν συνδιασμό ανάμεσα των δύο κυκλωμάτων που αναφέρθηκαν ,δοκίμασα 2n5088 αλλά τελικά βρήκα δυο 2n2222  που τα κράτησα διότι δείχνουν πιο vintage lol ;D (ηχητικά ελάχιστη διαφορά ίσως λίγο πιο μπάσα)

είχα 4 ποτ αλλά ξέχασα να κάνω μια τρύπα... ελπίζω αύριο να ανεβάσω ένα κλιπάκι!

 

το κουτάκι αν δεν κάνω λάθος είναι από κάτι βαφτίσια κάτι σαν δώρο στους καλεσμένους...

 

 

Μπράβο φίλε Insectius χαίρομαι που το κατάφερες  :D

 

Το κουτί σου είναι όλα τα λεφτά  :)

Flying High Again

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο φίλε Insectius χαίρομαι που το κατάφερες  :D

 

Το κουτί σου είναι όλα τα λεφτά  :)

 

Ακριβώς! Πως ακούγεται?? Το κουτάκι ΟΛΑ τα λεφτά (και κατά κάποιο διεστραμμένη τρόπο μπορείς να το μοσχοπουλήσεις ως Fuzz Toy ή κάτι τέτοιο χοχοχοχο ) περιμένουνε κλιπάκι :)

 

Bloody_sunday σ ευχαριστώ για το υπερπόστ, τα χω μελετήσει αυτά τα βίντεο αλλά οι διευκρινήσεις σου είναι πολύ σημαντικές. Να ξεκαθαρίσω δεν παω για παικτική μίμηση Eric Johnon καθότι κουλός, αλλά μ αρέσει πολύ η χροιά αυτή (άσε που αναρωτιόμουν πως διάολο βγαίνει αυτός ο ήχος για κάμποσα χρόνια από το 2003 κάπου που μου έβαλε να ακούσω ένας φίλος). Η amp sim φάση είναι όπως παρατήρησες ο περιοριστικός παράγοντες, αλλά είναι γύρω στις 1000 φορές καλύτερος από το software της line6 με το οποίο έπαιζα πρν απ αυτό. Γενικά κανένα overdrive μου δεν κάθεται πολύ καλά πάνω του, παρότι έχω δοκιμάσει πολλές ώρες με το eq του. Μου φαίνεται κάπως mid heady ΑΛΛΑ το ξαναλέω έστω και μόνο του στέκεται εντυπωσιακά όμορφα για ένα ευρύ φάσμα ήχων (όχι marshall-οειδων πάντως). Με τα δύο OD me low gain  και έναν απαλό κομπρέσσορα βγάζω ένα όμορφο singing tone αλλά καμία σχέση με το fuzzoειδές singing

 

Αυτό ήταν και το Point του fusionakis για τον εισχυτή. Αυτό το GuitarSystems Fuzz Tool Jr που ανέφερες ακούγεται πάρα πολύ καλό αλλα δε μπορώ να δώσω τόσα λεφτά. ΤΟ κρατάω πάντως στα υπόψιν :) Με το συνδυασμό Si και Ge δηλαδή δεν έχεις προβλήματα θερμοκρασιας / αλλαγής ήχου? Το χα δει και σε άλλα φόρουμ αλλα δε βρήκα αρκετη βιβλιογραφία για να δω πόσο σταθερό μένει.

 

ΤΟ EJ το δοκίμασες με άλλο ενισχυτή? ΣΟυ ακουγόταν άσχημα με τον mesa δηλαδή ή απλά δεν ήταν αυτό που έψαχνες? Αν θες γράψε κανα δυο προτάσεις για το τι θυμάσαι από αυτό... Εμένα πάντως και αυτός εδώ ο ήχος δε με χαλάει καθόλου (το χω βάλει στο σημείο)....

 

[flash=200,200]

 

Βασικά δεν ξέρω αν είανι βάσιμο ή όχι, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα ακριβά fuzz της dunlop πρέπει να είναι πιο consistent... δηλαδή ότι κάποιο μετράει και δοκιμάζει.

 

Αναρωτιέμαι αν το Jimi Hendrix είναι πιο καλόβολο στο σετ απ μου (ειναι και πολυ πιο προσιτό σε σχέση με το EJ) (Κλασικά αναφέρω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι εδώ κοντά στο γερμανικό χωριό που μενω δεν έχει μαγαζί να δοκιμάσω, δηλ έχει ένα αλλά διαθέτει μια τεράστια γκάμα... 5 πεταλιών) αλλιώς θα πήγαινα κατευθείαν.

 

Δηλαδή ξέρω ότι μου αρέσει το EJ, απλώς δεν ξέρω αν υπάρχει εναλλακτική με λιγότερα λεφτά. Μη σκάτε πάντως, με έχετε κατατοπίσει πολύ καλά κ ευχαριστώ :)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου