Προς το περιεχόμενο

Nos Taylor Ακουστική - Απορίες


riviera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε,

Ευχομαι να μπορούν κάποιοι να μου λύσουν μερικές απορίες.

 

Μετά απο 18+ χρόνια που παίζω απέκτησα πρίν λίγες μέρες την πρώτη μου ποιοτική ακουστική all solid κιθάρα, μια NOS Taylor 510 του 94'. Λέω NOS γιατι ο φίλος που μου την έδωσε την είχε φυλαγμένη όλα αυτά τα χρόνια στην βαλίτσα της. Μου φάνηκε καλή ευκαιρία και ενώ δεν είχα την ευκαιρία να την δοκιμάσω λόγω απόστασης αποφάσισα να το ρισκάρω. Την παρέλαβα πρίν λίγες μέρες και επειδή δεν είχε χορδές πάνω έβαλα ένα σετάκι 11άρες ηλεκτρικής απλά για να επιβεβαιώσω οτι το όργανο παίζει καλά όσο πιο άμεσα γινόταν.

 

Περιττό να πω ότι πρώτη φορά άκουσα ήχο απο ακουστική να διαχέεται απο ολόκληρο το καπάκι και όχι μόνο απο το ηχείο, γενικά φοβερό playability, δυναμικές και απίστευτη διάυγεια ήχου.

Συγκρίνοντας την όμως με τις 2 φτηνές ακουστικές που έχω, η αληθεια είναι πως παρά την ποιότητα ήχου απο θέμα έντασης κάπως δεν εντυπωσιάστικα, ούτε απο θέμα "όγκου", ίσως πάνε και μαζί αυτά. Ενώ υπάρχει ισορροπία σε όλο το φάσμα του ήχου σαν να λείπει κάτι απο μεσαίες.

 

Έχω ακούσει πως γενικά οι Taylor δεν έχουν πολυ όγκο αλλά κάπως αυτό κάπως παραπάει. Και η κιθάρα έχει mahogany back, sides και λαιμό που υποτίθεται οτι παράγουν ζεστό ήχο.

 

Φταίνε οι χορδές;

Θα αλλαξω σίγουρα αλλά π.χ. η Taylor προτείνει 13άρες που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτε (μέχρι 12 σε ακουστικές και 11 σε ηλεκτρικές).

Τι υλικό προτείνετε εσείς για πιο μεστό ήχο και τι μέγεθος;

Δεν είναι υπερβολή η 13άρες;

Δεν θα είχα πρόβλημα να βάλω 13άρες αρκεί να μην δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα.

 

Επίσης απο υγρασίες που διαβάζω ότι με τέτοια όργανα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Για συνθήκες Αττικής τί προτείνετε για προστασία και πως καταλαβαίνεις εάν τέτοιο όργανο έχει θέματα με υγρασία;

 

 

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φταίνε οι χορδές;

Nαι.

 

Τι υλικό προτείνετε εσείς για πιο μεστό ήχο και τι μέγεθος;

 

Για το υλικό: είναι θέμα γούστου και τι ταιριάζει σε κάθε κιθάρα. Εσύ το αποφασίζεις.

Για το μέγεθος:

 

επειδή

την είχε φυλαγμένη όλα αυτά τα χρόνια στην βαλίτσα της...και...δεν είχε χορδές πάνω
ΜΗΝ βάλεις 13άρες κατευθείαν, μπορεί να γίνει ζημιά.

 

Στη θέση σου θα την πήγαινα σε κάποιον έμπιστο μάστορα για σετάρισμα με τις νέες χορδές και θα ξεκινούσα με 11άρες, οπότε αν έβλεπα οτι δεν υπάρχει πρόβλημα θα ανέβαινα σταδιακά (αν θεωρούσα οτι χρειάζεται).

 

Πάντως, και το πάχος των χορδών είναι προσωπικό ζήτημα. Το τι συστήνει η Taylor δεν έχει να κάνει με το δικό σου παίξιμο και γούστο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

καλοριζικη η taylor  ;D

 

 εννοειται οτι μια ακουστικη με 11ρες ηλεκτρικης δε θα σε εντυπωσιασει με τον ηχο της. Παντως ηταν τρελλα που ειχε την κιθαρα χωρις χορδες και για χρονια!

 

 το πως παιζει τελικα η κιθαρα θα το καταλαβεις μονο οταν βαλεις τις χορδες που θελεις, τις αφησεις μερικες ωρες τουλαχιστον για να καθησει το καπακι, παιξεις λιγο κτλ.. κανονικα στην αρχη θα ακουγεται αισχος  ;D οπως οταν αλλαζεις χορδες, θαμπα και χωρις ευκρινεια και ενταση. Με το παιξιμο θα στρωσει και θα συνεχιζει να στρωνει (ας πουμε μετα απο ενα μηνα με μια ωρα τη μερα παιξιμο θα ειναι κυριολεκτικα αλλο οργανο).. τωρα εγω θα την πηγαινα σε ενα μαστορα να ριξει μια ματια γιατι μετα απο χρονια χωρις tension ποιος ξερει τι θα γινει με καπακι και λαιμο? ευχομαι ολα να πανε καλα βεβαια. Παντως με ενα καλο σεταπ στα κοκκαλακια του καβαλαρη και του nut. ειναι σα να παιρνεις αλλη κιθαρα πολλες φορες, και δεν κοστιζει και πολυ. (εγω κρατουσα τα αυθεντικα παντα και εβαζα καινουργια bone)

 

 η taylor βαζει 13ρες elixir στις dreadnaught, και λεει οτι για αυτες ειναι φτιαγμενες τα bracing κτλ.. εγω εχω μια παλια 810 που τις φοραει, κανοντας ενα χαμηλοτερο setup παιζει πολυ ευκολοτερα, και ειναι η καλυτερη επιλογη ΑΝ παιζεις βασικα ανοιχτες συγχορδιες και γενικα εισαι συνηθισμενος σε βαριες χορδες. Αν ομως θελεις να παιζεις σε ολη την ταστιερα η παιζεις πολλα μπαρε η σολος η τη θελεις για δουλεια κτλ, ισως θελεις να πας σε 12ρες. Εγω εχω 12ρες σε μια 512 (επισης παλια) και παιζει σα βουτυρο.. με 11ρες οι ακουστικες αρχιζουν να μου φερνουν σε ηλεκτρικη, το οποιο βεβαια μπορει να το θελει καποιος. Γενικα θα διαλεγα παχος αναλογα με το τι θελω να παιξω με την κιθαρα..

 

 για μαρκα υπαρχουν πολλες που μου αρεσουν περισσοτερο απο τις elixir, αλλα τις βαζω επειδη κρατουν πολυ και αν αλλαζα συχνα χορδες αλλη δουλεια δε θα εκανα ;D γενικως οι taylor ειναι πριμες κιθαρες (με τα καλα του και τα ασχημα του αυτο), οποτε δοκιμασε μερικες μαρκες απο χορδες πριν καταληξεις

 

 οσον αφορα την υγρασια, στην αθηνα αυτο που πρεπει να προσεχεις ειναι η ξηρασια και οχι η υγρασια. Κανονικα θελεις περισσοτερη υγρασια αποτι εχουμε στην αττικη. Μερικες φορες το χειμωνα με αιρ κοντισιον η θερμανση ενα δωματιο μπορει να γινει εξαιρετικα στεγνο, και αυτο δεν ειναι οτι καλυτερο για τις ακουστικες. Επισης εγω προσεχω το κουρδισμα γιατι μπορει να ανεβοκατεβαινει και ενα ημιτονιο καλοκαιρι-χειμωνα (αν δεν ακουμπας το οργανο), πραγμα που παλι δεν μου αρεσει να γινεται. Καπως οταν υπαρχει πολλη υγρασια το ακους (πιο μπασος ηχος, αντηχηση, γενικα παιζει καλυτερα η κιθαρα :) ), ενω την ξηρασια τη βλεπεις κιολας και η κιθαρα ακουγεται πιο ξερη..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν καλορίζικη η κιθάρα! :)

 

Τώρα για να μην τα πολυλογώ κι εγώ με την σειρά μου, είναι λίγο περίεργο να ζητάς όγκο με 11άρες ηλεκτρικής. Για μένα (άσχετα αν η Taylor προτείνει 13άρες), πήγαινέ το λίγο πιο χαλαρά με 12. Όχι 11 όμως, είναι πολύ ελαφριές για Taylor. Οι 12 θα σου κάνουν αρκετή διαφορά.

 

Το σημαντικότερο είναι να μπεις στο site της Taylor και να τσεκάρεις τις οδηγίες - video που έχει για να διαπιστώσεις αν η κιθάρα σου έχει πρόβλημα λόγω ξηρασίας (έχει κάτσει και κάνει κοιλότητα το ξύλο) ή αν είναι φουσκωμένη λόγω υγρασίας. Πρέπει να τα τσεκάρεις αυτά όπως και να έχει ώστε να μην έχεις άλλα μετά. Τέλος, σίγουρα θα χρειαστεί ρύθμιση το truss rod. Η Taylor σου έχει video KAI γι'αυτό (μην τα ψάχνω τώρα, μπες στο site θα τα βρεις όλα στο support). Βέβαια, το καλό είναι πως ο τύπος την είχε αποθηκευμένη στην θήκη της, ό,τι ακριβώς προτείνει και η εταιρεία δηλαδή για ν'αποφεύγεις προβλήματα με ξηρασία/υγρασία κλπ.

 

Στην δικιά μου (514ce) χρησιμοποιώ ό,τι προτείνουν, elixir 12. Έχω δοκιμάσει κι άλλες αλλά καμία μάρκα δεν είχε την απόδοση της Elixir.

 

Καλορίζικη και πάλι και να την χαρείς όσο δεν πάει!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Η κιθάρα δεν είχε χορδές απ'οτι καταλαβα κάνα χρόνο απο τότε που αποφάσισε να την πουλήσει το παιδί και οι παλιές είχαν σκουριάσει κλπ.

 

Θα επισκευτώ τον μάστορα τελικά απ' ότι φαίνεται. Δεν με ψήνει να κάνω μόνος μου ρυθμίσεις σε τέτοιο όργανο και αν αυτός δώσει το οκ τότε θα βάλω 13άρες απλά γιατί δεν το έχω ξαναδοκιμάσει. Μπορεί να χάνω κάτι τόσο καιρό και αν δεν κάτσει πάω σε 12άρες.

 

Αναμένω και ελπίζω πάντως να ακούσω κάτι παραπάνω απο αυτήν την κιθάρα. Έχω μεγάλες προσδοκίες όπως καταλαβαίνετε.

 

Αυτό που ακούω αυτή την στιγμή είναι ιδανικό για ηχογραφήσεις ακόρντα με πένα όπου η κιθάρα μένει πίσω στο mix χωρίς να ενοχλεί ή να γεμίζει συχνότητες. Ούτε EQ δεν θέλει!!!

 

Αλλά για φολκ καταστάσεις και "σολο" κιθάρα-φωνή δεν γεμίζει αρκετά.

Έχω αγχωθεί!!

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ φίλε Riviera άκου προσεκτικά γιατί θα με τρελάνεις όπως το πας  ;D

 

Έχεις βάλει χορδές ηλεκτρικής (11) σε μία Taylor dreadnought και περιμένεις να εντυπωσιαστείς. Είνναι σα να βάλεις σε ένα Jeep Wrangler λάστιχα από ...fiataki και να περιμένεις να πας off road.   :o ;D

 

Πέρα από την πλάκα τώρα, ο μάστορας δεν είναι πάντα η βέλτιστη λύση, πόσο μάλλον αν μπορείς να γλυτώσεις τα χρήματά σου.

 

1. Το θέμα ξηρασίας - υγρασίας (αν υπάρχει) θα το διαπιστώσεις άνετα από τα videos - pdf tutorials που σου παρέχει απλόχερα και δωρέαν η Taylor.

 

2. Βάλε 12άρες Elixir (κατά προτίμηση) ή τέλος πάντων ό,τι μάρκα σε βολεύει. Η ρύθμιση του Truss Rod είναι πραγματικά παιχνιδάκι το οποίο (μάντεψε??) - ναι πολύ σωστά - στο προσφέρει απλόχερα και δωρεάν η Taylor με video - pdf tutorial. Εικάζω πως η ρύθμιση θα είναι αμελητέα αν χρειαστεί.

 

Συμπέρασμα: Απέκτησες ένα υπέροχο όργανο, το υποτιμάς με χορδές ηλεκτρικής κι έχεις απαιτήσεις να ακουστεί σωστά ενώ  ταυτόχρονα αγχώνεσαι. Σοβαρέψου!  ;D

 

Πάντα φιλικά τα παραπάνω κι ελπίζω να καταλαβαίνεις το χιουμοριστικό ύφος μου σε συγκεκριμένα σημεία ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

κι εγω θα σου ελεγα τα ιδια. ξεκινα με 12 elixir, αστες λιγο να κατσουν, δες το μανικι, γιατι μπορει και να μη χρειαστει και τιποτα, η μονο μια πολυ μικρη ρυθμιση η βεργα. Μετα απο λιγες μερες, και μονο αν δεν σε ικανοποιει το πως παιζει η κιθαρα (αν παιζει πολυ ψηλα ας πουμε παρολο που το μπρατσο ειναι οπως το θελεις), μπορεις να πας για σεταπ. Κι αυτο το λεω γιατι συνηθως οι περισσοτερες ακουστικες ειδικα οι dreadnaught ερχονται σεταρισμενες ψηλα για ανοιχτες συγχορδιες, και μπορει και να τις ευχαριστηθεις πολυ περισσοτερο με χαμηλοτερο σεταπ. Αλλα μπορει και να παιζει οπως θελεις απο μονη της..

 

.. τωρα για το bracing, επειδη εχουν δει πολλα τα ματια μου, εγω σιγουρα θα εκανα το πολυ απλο να βαλω ενα καθρεφτακι στην κιθαρα για να δω αν φαινεται τιποτα περιεργο στα στηριγματα του καπακιου. Ισως ειναι υπερβολικο, αλλα εχει τυχει σε κιθαρες φιλων, ειδικα με μεταχειρισμενα οργανα (και εφοσον δεν ειχε χορδες). Απιθανο, αλλα οχι αδυνατο, και ειναι στανταρ ελεγχος σε αγορες/πωλησεις τετοιων κιθαρων εξω..

 

κατα πασα πιθανοτητα παντως οταν κατσουν οι 12ρες ακουστικες χορδες η κιθαρα θα σε ενθουσιασει. Και δωστης λιγο χρονο (και παιξιμο), και τα μπασα θα αρχισουν να ανοιγουν..

 

Αυτό που ακούω αυτή την στιγμή είναι ιδανικό για ηχογραφήσεις ακόρντα με πένα όπου η κιθάρα μένει πίσω στο mix χωρίς να ενοχλεί ή να γεμίζει συχνότητες. Ούτε EQ δεν θέλει!!!

 

αυτο που ακους ειναι οι ηλεκτρικες χορδες. Ειναι σα να περιγραφεις το πως ακουγονται ολα τα οργανα τυπου godin, η ηλεκτρικες με ghost η πιεζοηλεκτρικο συστημα κτλ.. Θα αλλαξει κατευθειαν μολις μπουν ακουστικες χορδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πήγα την κιθάρα μια βόλτα απο τον Jimmy να την τσεκάρει και όλα καλά.

Μου πρότεινε και έβαλα 12άρες phosphor bronze.

Έπαιξε ηχητική μεταμόρφωση προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Όλο το playability άλλαξε προς το πιο στιβαρό και δυναμικό αλλά με σημαντικά αυξημένη δυσκολία.

Με τίποτα δεν βάζω 13άρες απλά θα αφήσω το όργανο να κάτσει καμιά εβδομάδα μέχρι να καταλάβω και τι αλλαγές χρειάζομαι και θα πάω για setup επαγγελματικό.

 

Το μόνο που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι το θέμα της υγρασίας - ξηρασίας απο εδώ και πέρα. Προφυλάξεις για κλίμα Αττικής κτλ, όποιος θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις του θα το εκτιμούσα.

 

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν καλορίζικη και πάλι και ... καλοτάξιδη!!

 

Ε κοίτα λογικό είναι να είναι πιο σκληρή η κιθάρα. Ειδικότερα αν παίζεις με ηλεκτρική, είναι ένα θέμα.. Πολλές φορές, ενώ ηλεκτρική παίζω άνετα κανά 2ωρο-3ωρο με 10άρες, στην ακουστική με 12 άρες υπάρχει ένα θέμα μετά την 1:30 ώρα ειδικά αν δεν περιορίζομαι απλά σε strumming. Θα το συνηθίσεις όμως. Δεν ξέρω αν κοιτάξατε το action. Οι taylor 'χαμηλώνουν' αρκετά χωρίς να ταστάρουν (από το truss rod που σου πα). Μπορείς να το δεις και μόνος σου. Αυτό θα διευκολύνει την όλη κατάσταση στο παίξιμό σου. Συμφωνώ επίσης, μείνε με 12άρες προς το παρόν. Οι 13άρες είναι too much πιστεύω.

 

Θέμα υγρασίας - ξηρασίας. Θέμα υγρασίας δύσκολο θα έχεις, εκτός αν μένεις σε υπόγειο. Θέμα ξηρασίας ναι μπορεί να υπάρξει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Γενικά, απλά πρόσεξε ώστε να μην την υποβάλλεις σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ σε κανά ξύλινο δωμάτιο χωρίς air-condition το καλοκαίρι στην Αθήνα  ;D ) και φρόντισε να την αποθηκεύεις στην σκληρή  της θήκη. Κυρίως για προστασία από πεσίματα αλλά ΚΑΙ για τα θέματα υγρασίας - ξηρασίας. Αυτό προτείνει και η εταιρεία (τα pdf και videos που λέγαμε πριν ;) )

 

Επαγγελματικό setup: Πραγματικά χαλάρωσε. Η κιθάρα σου δεν θέλει 'επαγγελματικό' setup. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Την στιγμή που σου πε και ο jimmy (δεν τον ξέρω, υποθέτω ότι είναι τεχνικός) πως δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχουν φουσκώματα κλπ και η κιθάρα παίζει βούτυρο, απλά κοίτα να την χαρείς και να την συνηθίσεις. Αυτό έχει πραγματικά ανάγκη, τόσο η κιθάρα όσο κι εσύ!

 

Καλές πενιές και πάλι! 

 

P.S Για τελευταία φορά. Βρες και διάβασε τα tutorials για το service - setup από την ίδια την εταιρεία. Θα σου λυθούν όλες οι απορίες ενώ θα μπορείς μόνος σου να καταλαβαίνεις αν κάτι δεν πάει καλά λόγω επίδρασης κλίματος πάνω στην κιθάρα σου. Ο τεχνικός δεν αποτελεί όπως σου ξαναείπα ούτε την βέλτιστη λύση αλλά ούτε και υπάρχει λόγος να πετάς τα χρήματά σου άσκοπα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου